#27 Emmanuel Eboué | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
eboue-b.jpg


1616154053569.png

27 EMMANUEL EBOUE

Defans



Doğum Tarihi
1983-06-04

Doğum Yeri Abidjan, Fildişi Sahili

Oynadığı Takımlar 2000-2001 Mimosas Abidjan (Altyapı)

2001-2002 Mimosas Abidjan

2002-2004 Beveren

2005-2011 Arsenal

Geldiği Takım Arsenal

Giriş Yılı 2011

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
# Emmanuel Eboue



eboue.jpg




Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili’nin en büyük kenti Abidjan’da 4 Haziran 1983 günü dünyaya gelen Emmanuel Eboué, altyapı eğitimini futbol dünyasına çok sayıda yıldız oyuncu kazandıran Abidjan Futbol Okulu’nda aldı. Fransa Milli Takımı’nın 1978 FIFA Dünya Kupası kadrosunda yer alan eski futbolcu Jean-Marc Guillou tarafından 1993 yılında kurulanAcadémie de Sol Beni, zaman içinde Emmanuel Eboué gibi büyük yeteneklerin Avrupa’ya pazarlanmasını sağlayan seçkin bir akademi hâline dönüştü.



Fildişi Sahili’nden ASEC Mimosas’ın pilot takımı olan Académie de Sol Beni, üst yapıya ilk olarak Kolo Toure ve Yaya Toure ikilisini kazandırarak dikkatleri üzerine çekti. Emmanuel Eboué ise henüz 17 yaşındayken ASEC Mimosas forması giymeye başladı. ASEC Mimosas, futbol akademisinde yalnızca bu spora ilişkin temel bilgileri vermiyordu. İngiltere’nin BBC kanalı tarafından yapılan ziyarette İsviçreli direktör Walter Ammann, akademideki öğrencilerine yalnızca nasıl iyi birer futbolcu olacaklarını öğretmediklerini, onlara sorumluluk duygusunu da aşılamaya çalıştıklarını söylerken bunu anlatmıştı. Günde dört saat idman yapan genç oyuncular, burada genel kültür ve dil eğitimi de alıyorlardı.



Teknik direktörlük kariyerinde bir sezon Fildişi Sahili’ni çalıştıran Jean-Marc Guillou, 2001-02 sezonunda Belçika’nın Beveren takımının başına geçmişti. Abidjan’daki akademinin gelişim süreci de Guillou’nun izlediği bu yolu takip edecekti. O yıllarda ASEC ve Beveren arasında bir pilot takım anlaşması imzalandı. Proje dâhilinde Yaya Toure, Arthur Boka, Gervinho, Romaric gibi isimlerin yanı sıra Emmanuel Eboué de Beveren’e transfer oldu. Ekim 2002’de Beveren ile ilk maçına çıkan Eboué, merdivenleri tırmanmaya başlamıştı.



ASEC Mimosas – Beveren – Arsenal



Fransız menajer Arsène Wenger’in teknik adamlık kariyerine başlangıç noktasındaki isimlerden biri olan Jean-Marc Guillou, projenin üçüncü ayağına 2002 yılında Arsenal’i de dâhil ediyordu. Kolo Toure, o sene ASEC Mimosas’tan Arsenal’e geçti. Ancak ASEC Mimosas, Beveren, Arsenal üçlüsünü tamamlayan ilk oyuncu Emmanuel Eboué oldu. Beveren’de üç sezona 70 maç sığdırarak Arsenal’in yetenek avcularının dikkatini üzerine çeken Fildişili, 2005 yılının Ocak ayında Kuzey Londra’nın yolunu tutuyordu.



ASEC Mimosas, oldukça başarılı bir proje olarak duruyordu futbol dünyasının karşısında. 2006 FIFA Dünya Kupası’nda tarihinin ilk Dünya Kupası maçına Arjantin önünde çıkan Fildişi Sahili’nin 11 oyuncusundan altısı, ASEC Mimosas eğitimi almış isimlerdendi. O gün savunmanın sağına yerleşen Eboué, Arsenal’deki ilk sezonunda daha çok rezerv takımda görev alıyordu. Premier League’de sadece bir maça sonradan dâhil olmuştu. Ama FA Cup şampiyonu olan takımda önemli görevler aldığı görülüyordu. Fildişili, 2005-06 sezonunda ise takımın bir parçası olacaktı. Ekim ayında Sunderland’e karşı Arsenal kariyerindeki ilk golü atan Eboué, sezonun son maçında Şampiyonlar Ligi Finali’ne ilk 11’de başlıyordu.



Arsène Wenger’in “Sağ” Kolu



Hızlı gelişen bir kariyeri vardı Eboué’nin. 2006 Afrika Uluslar Kupası’nda oynadıktan sonra Arsenal’e geldiğinde Kamerunlu sağ bek Lauren’in sakatlığının ardından o bölgenin yeni sahibi olmuştu. Ve toplam 32 maçta forma giyerek gelecek sezonlar için önemli sinyaller veriyordu. 2006-07 sezonuna iyi bir başlayan çok yönlü savunmacı, Eylül ayındaki altı maçın her dakikasında sahada kalarak o ayın en iyi Arsenal oyuncusu seçildi. Ancak ayak bileğinden geçirdiği sakatlık, onu bir süre sahalardan uzak tutmak zorunda bırakacaktı.



Kasım ve Aralık ayındaki maçlardan sonra ancak Mart ayında maç temposunu kazanan Eboué, sezon sonunda Arsenal ile yeni bir sözleşme imzalıyordu. Kuzey Londra’daki kariyerinin ilk bölümünde savunmanın sağını kontrol eden ASEC Mimosas mezunu, 2007 yılının yaz mevsiminde Fransız Bacary Sagna’nın Arsenal’e katılmasını takip eden sezonda sağ açığa transfer oldu. Yeni pozisyonunda istenilen hücum performansını sergileyemediği düşünüldüğünden başlardan eleştirilere maruz kalsa da Wenger’in desteği bir defa daha arkasındaydı. Emmanuel Eboué, gol atamadığı sezonda 36 maçla tamamlıyordu.



Çok Yönlü Oyuncu, Joker



Arsène Wenger’in birçok farklı pozisyonda kullandığı oyuncu, 2008-09 sezonuna pek de arzu ettiği gibi başlayamadı. Eylül ayındaki Bolton maçında gol atmasına karşın Aralık 2008’de Emirates Stadı’nda gerçekleşen Wigan karşılaşmasında taraftarının protestolarına maruz kalan Eboué, sonradan dâhil olduğu maçın son bölümünü yine yedek kulübesinden takip ediyordu. Ancak yaşanılanların üstesinde gelmeyi başaran Fildişili oyuncu, o sezon boyunca 44 maça çıktı, dört gol attı ve altı asist yaptı.



Eboué, 2009-10 sezonunda geri dönüşünü tamamladı. Arsenal’in zorluk seviyesi yüksek maçlarında savunmanın sağını kontrol etme görevini Bacary Sagna’dan alan Fildişili, 36 maçta Arsenal formasını giydi. Sagna’nın Fransa Milli Takımı’na kadar yükseldiği süreçte sağ bekteki rekabette zaman zaman kaybeden tarafta yer alan 28 yaşındaki oyuncu, Arsène Wenger tarafından sol bekte ve orta sahada değerlendirilmeyi başlandı. Arsenal’in yakın tarihindeki en “çok yönlü” isimlerden olan oyuncu, birçok farklı mevkide görev alabilmesi sayesinde teknik adamlar için son derece önemli bir isim hâline geliyor.



Eboué, Ocak 2005’te katıldığı Arsenal adına 214 defa forma giydi. 1886 yılında kurulan Arsenal’de 200 maç barajını aşan 99 futbolcudan biri olan tecrübeli oyuncu, bu kategoride 85. basamakta yer alıyor. ABD’li aktör Eddie Murphy’nin hayranı olan Eboué, 2004 senesinde Sudan karşılaşmasıyla başlayan milli takım kariyerinde 61 maça çıktı, ülke futbolunu dünyaya tanıtan jenerasyonun önemli isimlerinden oldu. Arsenal’in kült kahramanlarından biri olarak kabul edilen 1.78 metre boyundaki Eboué, sağ bekte, sol bekte, sağ açıkta ve orta sahada görev alabilen enerjik, istekli, yetenekli bir oyuncu.
 
Cevap: #27 Emmanuel Eboué



Hadi bakalım hayırlı olsun.Çok faydalı olacağını düşünüyorum.Yüzümüzü kara çıkartmaz inşallah.Kara çıkarmak...Biraz tuhaf oldu gerçi adam zenci:)
 
Cevap: #27 Emmanuel Eboué



Disiplinli,karakterli biri olduğu röportajından belli oluyor.Faydalı olcağına ve güvenimizi boşa çıkarmayacağına inanıyorum.Hayırlı olsun.
 
Üst Alt