Acayip Hikayeler | Pazar | 00.00 | Star TV | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Acayip Hikayeler | Pazar | 00.00 | Star TV


En fantastik dizi geliyor!

Gırgır okurlarının yakından tanıdığı karikatürist Galip Tekin’in hikâyeleri acayip bir dizi oldu! 13 Nisan’dan itibaren Star TV’de ekrana gelecek. Galip Tekinin korku, gerilim, bilimkurgu gibi farklı türleri barındıran fantastik öyküleri bu diziyle dergiden televizyona taşınıyor. Her hafta farklı bir hikâyenin yer alacağı dizinin kılavuzluğunu Hayko Cepkin üstlenecek..



[video=youtube;Bi1wL5Wi49E]https://www.youtube.com/watch?v=Bi1wL5Wi49E&feature=related[/video]



[video=youtube;ZsRwM63IiLE]https://www.youtube.com/watch?v=ZsRwM63IiLE[/video]



Aşağıda Filmin yapımcısı Metin Kalkavan ve yönetmeni Veli Çelik'le röportaj


“Acayip Hikayeler”, Türkiye’de alışık olduğumuz türde bir proje değil. Projenin çıkışı da ismi kadar acayip mi?



Metin Kalkavan: Buna yanıt vermek için 80’lere gitmek gerekiyor. O dönemde Gırgır, hayatlarımızda bir mihenk taşı oldu. Çünkü öncesinde insanlar düşündüklerini söyleyemiyordu ama o düşünceler Gırgır’da vücut buluyordu. Özellikle 12 Eylül ihtilali ve ardından gelen sansür döneminde, Gırgır okuyarak Galip’le (Tekin) tanışmış oldum. Yıllar sonra da Galip’le gerçekten tanıştık. Zaten ben 80’lerin başında onunla tanışacağımı hissetmiştim, tam 27 sene sonra yollarımız kesişti. Yönetmenimiz Veli’yle (Çelik) bir sinema projesinden bahsediyorduk, Galip’i anlattı bana.



Nasıl anlattınız Galip Bey’i?




Veli Çelik: Sektörde vizyonel yapımcı konusunda ciddi bir sıkıntı yaşandığını düşünüyorum. Artık iş yapmaktan keyif almadığım bir dönemde Metin Bey’le tanıştık. Bir değişime önayak olabilecek bir yapımcıydı. “Nasıl projeler yapabiliriz?” diye konuştuk. Galip de benim arkadaşım ve Metin’le tanışması gerektiğini düşündüm, çok da çabuk kaynaşıldı ve hemen işe geçildi.;



Galip Bey’in aklında karikatürlerinin dizi olması fikri var mıydı?



Metin Kalkavan: Aslında yoktu. Galip’le çıkış noktamız, iki uzun metraj sinema filmi üzerineydi. “Mayın” ve “Madde 646” adında iki film projemiz vardı. Bu çalışmalar arasında ne yapabiliriz diye düşünürken, Galip’in her hafta yayınladığı iki sayfalık öykülere gözümüz çarptı. Hani filmlerde vardır ya, farklı yerlerde ararsınız ama ipucu masanızın üstündedir, aslında öyle bir durum oldu.



Nasıl bir dizi olacak “Acayip Hikâyeler”?




Metin Kalkavan: Amerikan yapımlarında olduğu gibi 40’ar dakikalık bölümler olacak. Bir dönem TRT’de yayınlanan “Alacakaranlık Kuşağı” gibi her bölüm farklı bir hikâye işleyeceğiz. Don Kişot’luk belki yaptığımız ama farklı bir iş deniyoruz. Karşımızda değirmenler yok, çok iyi bir yol var. Aslında herkes artık böyle bir şey bekliyordu.



Karikatürleri televizyona uyarlama kısmı nasıl oldu, değişiklikler yapıyor musunuz?




Metin Kalkavan: Hikâyenin özünde mecburen dramatik yapıyı kurmamız lazım. Karikatürde adam silahı çekip birisini vurduktan sonra diğer karede evine gidip uyuyabiliyor ama biz aynısını yaparsak hem absürt olur hem anlaşılmaz, o yüzden araları doldurarak senaryolaştırdık.



Galip Bey ne diyor bu duruma?


Metin Kalkavan: Bu yüzden Galip’le her gün kavga ediyoruz. Tabii bu çok tatlı bir kavga, seyrettiğimizde gülüyoruz.



Projenin ismi “Acayip Hikâyeler”. Fantastik öyküler mi izleyeceğiz?



Metin Kalkavan: Galip’in yaratıkları, fantastikleri de var ama biz birinci sezon, yani ilk 13 bölüm için daha reel işleri seçtik. Psikolojik hikâyeler, gecekondu hikâyeleri izleyeceksiniz. Sokaktaki her türlü olay var bu dizide.



Galip Tekin’in fantastik öğeleri olan hikâyeleri hiç olmayacak mı dizide?

Metin Kalkavan: Sonraki bölümlerde onlara da yer vereceğiz.



İşin içine yaratıklar, fantastik öğeler girince Türkiye’de yapılan işler absürt oluyor biraz. Siz bunun dengesini nasıl kuracaksınız?



Veli Çelik: Biz öyle bir şey yapmayacağız, herkesin içi rahat olsun. Belki hikâyenin içinde komiklik varsa absürtlük yapılabilir ama o tip ucuzluklar bizde olmayacak.



İlk bölümün hikâyesi nedir?



Metin Kalkavan: Çektiğimiz ilk bölüm, hayatın ne kadar acımasız bir yapısı olduğunu anlatıyor. Oyuncular Şevval Sam ve Haluk Bilginer. Çok zengin, reklamcı bir adamla intihar eden bir kadının hayatlarının kesişmesini anlatan bir hikâye. Bu bölümü yönetmen Nihat Özcan’la çektik.







Galip Tekin




Başlangıçta sinema var: "Saray Sineması bir aile sinemasıydı. Günde üç matine oynatırdık ve film oynarken başında durmak zorundaydık. Türk sinemasının en ağdalı döneminde bütün filmleri haftada 21 kere seyrediyordum. Aynı konular, aynı ağlayan kadınlar... Biraz dengem bozulmuş olabilir o filmler yüzünden. Belki de o yüzden böyle şeyler çiziyor olabilirim. "Galip Tekin'in karanlık hikayelerinin kaynağında, makinistlik günlerinde fazlaca maruz kaldığı eski Türk filmleri veya, sansürlenip kesilen "parça"lar perdede oynarken diğer makinistlerle sinemanın orta yerine kurdukları rakı sofralarının payı olabilir gerçekten. Ama biz uyuşturucu, halüsinasyon, reenkarnasyon, delilik, şiddet gibi temaları kullanan ve Türkiye'de fantastik/bilimkurgu kapısını ilk aralayanlardan olan bir adamın kafasının içindekileri bir çırpıda çözümlemeye kalkışarak haddimizi aşmayalım. Diğer yandan, bir mizah dergisine, mevcut yapıya tamamen ters, komik öğe bulundurmayan hikayelerin nasıl girdiğini pekala öğrenebiliriz. Başlangıcı 80'lere denk gelen hemen her şey gibi Tekin'in öykülerinin hamurunda da 12 Eylül var. Ağır sansürle ellerindeki en önemli malzeme olan politikacıları kullanamaz hale gelen pek çok çizer gibi Galip Tekin de "Nasıl yapsak da okur anlasa ama asker anlamasa" sorusuna cevap aramakta. Kendisinin bile yer yer "tuhaf, garip" gibi kelimelerle tanımladığı hikayelerinin doğuşunu büyük ölçüde bu arayışa bağlıyor.



Gırgır'da tek sayfa başlayan hikayeler yavaş yavaş uzar, karmaşıklasın karanlıklasın paralel zamanlar, yaratıklar, güncele gönderme yapan kurgular ortaya çıkmaya başlar. Çizgisi sertleşen hikayelerin ilk örneklerinden olan ve artık bir Galip Tekin klasiği sayılan Alavarza, köyün altındaki mekanizmanın komünizm çağrıştırdığı gerekçesiyle propaganda yapmakla suçlansa da, sansürü fantastik hikayelerle delme projesi büyük ölçüde işe yaramıştır. Örneğin işkenceci bir polisin mesai dışında yaşadıklarını anlatan Hikayei Cemil bir sıkıntı yaşamadan yayımlanır. Sonrası da malum. Delilik zihinsel tercihtir. Şimdiyse Galip Tekin hikayeleri yeni bir mecrada, farklı bir formata bürünüyor. Televizyona taşınan Acayip Hikayeler bu ay Star' da yayımlanmaya başlayacak. Bu yeni deneyim, tahmin edilebileceği üzere Tekin için biraz zorlayıcı olmuş: " Ekip çalışmasına hiç alışık değilim. Çizerlik, kapanmaya dayalı bir iş. O yüzden çok kavga çıkardım burada. Sağolsun Metin de ( yapımcı Metin Kalkavan ), diğer arkadaşlar da çok anlayışlı çıktı. Diğer yandan kanal böyle acayip bir şeyi nasıl kabul etti, onu da tam anlamıyorum. Oğuz Abi'nin yaptığı büyük cesaret işiydi ama onun şöyle bir taktiği vardı. Hikayelerimi beyazın içindeki siyah olarak görüyordu. Her yer komik, bir tane sivri bir şey çıktığı zaman dikkat çekiyor. Televizyona koymaksa tam anlamıyla delilik." Haksız da sayılmaz. Tekin'in sert temalarının televizyonda nasıl yer bulacağı Metin Kalkavan'ın da epey düşünmesine ve mesai yapmasına sebep olmuş. Sonuçta 400 hikayeden televizyon için kullanılabilir görünen 60 tanesi seçilmiş. Tekin'in delilik olarak tanımladığı durum, sadece hikayelerin televizyonda yayımlanmasından ibaret değil. Bölümlerin süreleri de Türk televizyonlarının standartlarından kısa; her bölüm 42 dakika olacak. Hikayeden formata, projenin sıradışılığına diyecek yok. Deliliğin bahsi bu kadar çok geçtiğine göre, bir diğer Galip Tekin klasiği Nihayet Çıkmazından duruma uygun düşen bir alıntıyla bitirelim: Delilik bir hastalık değil zihinsel tercihtir .



O SAÇMA SAPAN ŞEY BEĞENİLMİŞ

"Oğuz Abi gibi tutucu bir insana bu tip hikayeleri kabul ettirmem zordu. Hatta ilk zamanlar ' Sen ne yaptığını sanıyorsun? Burası Fransa değil. Bu kadının niye kuyruğu var?' falan diyerek kağıtları yerlere atıyordu. Sonra her şey bir yokluktan doğdu aslında. Bir sayfa eksikti. Oğuz Abi benim hikayeyi koymaya karar verdi. 0 ilk hikayenin adı da Acayip Hikaye'ydi. "Sonrası bir sürü okur mektubu ve Tekin'in " 15 yıl boyunca kimseye aferin dediğini duymadım" dediği Oğuz Aral'ın, meali "İyi bir iş yapmışsın" olan sözleri: "Kapının önünden geçerken sigarasından bir nefes çekip 'Evladım, o yaptığın saçma sapan şey çok beğenilmiş. Nesini beğendilerse artık. İstersen, vaktin varsa bir tane daha çiz' dedi ve gitti.
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00:30 | Star



Düzgün bir şekilde aktarılabilirse efsane olur , Galip Tekin'in hikaye ve çizimlerinden dolayı sıkıntı yokta ekrana nasıl ne biçim aktarılır orası muamma ....
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00:30 | Star



Düzgün bir şekilde aktarılabilirse efsane olur , Galip Tekin'in hikaye ve çizimlerinden dolayı sıkıntı yokta ekrana nasıl ne biçim aktarılır orası muamma ....



1. bölümünü izleme ve setlerinde yer alma şansı buldum.. İzlenimlerime göre Türkiye'de yer yerinden oynayacak..
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00.30 | Star TV



Haluk Bilginer ve Şevval Sam ile başlangıç yapacaklarmış, bakalım nasıl bir şey olacak merakla bekliyorum.
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00.30 | Star TV



bu kesinlikle izlenir, uzun bir aradan sonra kaliteli bir diziye kavusuyoruz sanirim :)
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00.30 | Star TV



Yalniz her bolumde farkli bir olay gundeme gelecekse belirli sure sonra s!kici olur. Mutlaka bir hikaye olmali dizide.
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00.30 | Star TV



Haluk Bilginer ve Şevval Sam ile başlangıç yapacaklarmış, bakalım nasıl bir şey olacak merakla bekliyorum.



Bu ülkedeki sanatçılar içinde en sevdiğim isimlerden ikisi.Daha önce de bir diziye başlamışlardı ama tutmadı.İkisini birlikte izlemek çok keyifli olucak benim için.Umarım kaliteli birşeyler çıkar ortaya.
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00.30 | Star TV



Yalniz her bolumde farkli bir olay gundeme gelecekse belirli sure sonra s!kici olur. Mutlaka bir hikaye olmali dizide.



Eğer her bölüm aynı oyuncular oynayacak olsaydı evet sıkıcı olabilirdi ama oyuncular da değişeceği için bir sorun olmaz. Masters of Horror vardı mesela bir ara, aynı bu şekilde farklı oyuncular hatta farklı yönetmenlerle çekiliyordu oldukça güzeldi.
 
Cevap: Acayip Hikayeler | Cuma | 00.30 | Star TV



Eğer her bölüm aynı oyuncular oynayacak olsaydı evet sıkıcı olabilirdi ama oyuncular da değişeceği için bir sorun olmaz. Masters of Horror vardı mesela bir ara, aynı bu şekilde farklı oyuncular hatta farklı yönetmenlerle çekiliyordu oldukça güzeldi.



Aynen:yenieek:
 
Üst Alt