Ahmet Robenson | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
ahmetrobensonkalecimiz.jpg



Ahmet Robenson

Galatasaray Eski Kalecisi



(d. 1886 – ö. 1968) Galatasaray Lisesi' nde beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda Osmanlının son devirleri ve Türkiye'nin ilk dönemlerinde farklı spor dallarının tanınmasına ve gelişmesine önderlik etmiş kişi.





Hayatı [değiştir]Liverpool' da doğmuş ve çocukluk yılları orada geçmiştir.



Ahmet Robenson'un babası Hindistan da görev yapan bir İngiliz subayıdır, müslüman olur ve 2. Abdülhamit'e müracaat ederek İstanbul'a gelir Türk ordusunda görev yapar. Ahmet, Abdurrahman ve Yakup isimlerinde üç oğlu vardır hepsi de Galatasaray Lisesi' nde okur. Ahmet Robenson babasını çocuk yaşta kaybetmiştir.



Faik Üstünidman' ın öğrencisidir. Mezun olduktan sonra Galatasaray Lisesi' nde görev almıştır.



Ahmet ve Abdurrahman Robenson sporla ilgilidir, Beden Eğitimi öğretmenliği yaparlar. Türkiye' yi basketbol ile tanıştırmış kişidir.



İzcilik, basketbol gibi yenilikleri Türkiye' de ilk defa uygular ve tanıtırlar. Türkiye' de izcilik kurumunun kurucusu Ahmet Robenson' dur. Ahmet Robenson' a 1923' te Keşşaf Dergisi 1. sayısında teşekkür edilmiştir.



1911' de Ahmet Robenson, İngilizce bir kitaptan basketbol' un temel kurallarını üstün körü öğrenerek Galatasaray Lisesi' nin spor salonunda karşılıklı iki duvara sepetler astırarak, bir deneme karşılaşması yaptırmıştır. 4 Nisan 1921' de İstanbul' da Türk spor tarihi' nin ilk ciddi basketbol karşılaşması Amerikan YMCA' nın takımı ile Türk takımı arasında yapılmış, Ahmet Robenson' un kaptan olarak çıktığı bu karşılaşmada, Türk Takımı 18-14 yenilmiştir.



Ahmet Robenson ayrıca Galatasaray Spor Kulübü' nün ilk şampiyonluğunu kazandığı 1908 takımının da kalecisidir. Kardeşi Abdurrahman Robenson ise aynı takımın sol bekidir ve savaş sırasında Kafkasya cephesinde askerken lekeli tifüsten şehit olmuştur. Diğer kardeşi Yakup Robenson ise Filistin cephesine gitmiştir. Filistin cephesinde ilginçtir ki İngilizlerle yapılan savaşta şehit olmuştur.



Daha sonra 1926 yılında Galatasaray Spor Kulübü başkanlığı da yapar. 1968 yılında ABD' de hayatını kaybetti.



Kaynak :

Wikipedi



Sevgiyle kalın.
 
Cevap: Ahmet Robenson



galatasaraysk19071908.jpg



Kaynak :

Wikipedi



Soldan-sağa ; (Ayaktakiler)

Adnan

Milo Bakıc

Ali Sami

Ahmet Robenson

Asım Tevfik

Emin Bülent Serdaroğlu

Hamit Hüsnü

Hasan Fuat



Soldan-sağa ; (Orta Sıra Oturanlar)

Celal

Sabri Mahir

Tevfik Fikret

Hasan

Bekir



Soldan-sağa ; (Ön Sıra Oturanlar)

Horace Amitage

İdris (Türk Futbolu 'nun İlk Şehidi)





Sevgiyle kalın.
 
Üst Alt