Analiz | Galatasaray 2-1 Denizlispor | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Analiz | Galatasaray 2-1 Denizlispor


Süper Lig’in 19.haftasında Galatasaray evinde Denizlispor’u ağırladı. Emre Akbaba ve Falcao’nun golleriyle maçı Galatasaray 2-1 kazandı. Galatasaray yüksek ikili mücadele kazanma oranı ve set hücumlarındaki etkinliği ile galibiyete uzandı.



Galatasaray 4-2-3-1 ile maça başladı. Ataklarının büyük bölümü sol kanat ve merkezden geldi. Sol kanattaki Saracchi-Ömer-Emre üçgeni üzerinden hücumlar geliştirdiler. Orta sahanın merkezinde ise farklı bir yapı vardı. Lemina stoperlerin arasında ve önünde oynarken, Seri derin oyun kurucu gibi oynadı. Feghouli sağ kanattan merkeze kayarak daha çok bir hücumcu orta saha gibi oynadı.

Denizlispor 4-2-3-1 dizilişini kullandı. Ortalama pozisyon haritalarından görüleceği üzere takım boyu çok uzun kaldı. Bunun sonucunda savunma organizasyonunda aksaklıklar yaşandı. Hücum planları hızlı geçişler üzerine kuruluydu. Sacko ve Rodallega’nın driplingleri bu konuda önemliydi. Topa sahipken 4-3-3’e döndüklerini gördük. Murawski tek defansif orta saha, Onazi sağ iç koridorda, Aissati sol iç koridorda pozisyon aldı.



Pas istatistiklerinde Galatasaray’ın daha iyi olduğunu görüyoruz. Anahtar paslarda 10-3 üstünlükleri var. Pas trafiğinin iyi olmasının en büyük nedeni ise pas uzunluğunun kısa olmasıydı. Galatasaray ortalama 15.4 pas uzunluğu ile oynadı. Topun hızlı bir şekilde dolaştırdılar. Galatasaray hücumlarının çoğunda odak noktası kanat ortalarıydı. Maç boyunca 23 ortada 9 isabetle oynadılar. Bu yüksek yüzde hücumda etkili olmalarını sağladı. Denizlispor ise daha fazla uzun topla oynadı. Bu konuda başarılı olsalar da bu topları hücumda etkili şekilde kullanamadılar.

Galatasaray hücum planları
Galatasaray hücumlarını merkezden ve özellikle sol kanattan geliştirdi. Saracchi’nin hücum bindirmeleri ile sol kanadı, Emre Akbaba’nın ceza alanı koşuları ve Seri’nin pas özelliğini kullanarak merkezi kullandılar.



Pas bağlantılarında Galatasaray’ın 1.bölgede iyi bir pas trafiği kurduğunu görüyoruz. Sol kanatta da Saracchi ve Ömer arasında bağlantı kuruldu. Ancak, sorun Seri-Lemina ile bağlantı kurabilecek ve topu hücuma taşıyabilecek bir pas opsiyonu oluşturulamaması idi.

Galatasaray’ın hücum planlarına analiz etmeden önce geriden nasıl oyunu kurduklarına bakalım.



Galatasaray 3 hatlı bir geriden oyun kurma şeması kullandı. Lemina stoperlerin arasına girerek ilk hattı oluşturdu. Linnes-Seri-Saracchi Denizlispor’un ilk pres hattının arkasında pozisyon alarak ikinci hattı oluşturdu. Emre ile Ömer ise Denizlispor orta saha hattının arkasında pozisyon alarak üçüncü hattı oluşturdu. Böylelikle Galatasaray geriden oyun kurarken sayısal üstünlüğü sağlamış oldu.



Denizlispor aktif pres yaptığında ise Galatasaray bu sayısal üstünlüğü kullanarak serbest adamı her defasında bulmayı başardı. Lemina stoperlerin önünden topu alarak markajsız olan Saracchi buldu ve Galatasaray pres altından çıkmış oldu. Denizlispor’da Sacko’nun yanlış presi ve o alana kademe olmaması bu alanın açılmasına neden oldu. Kanat oyuncusu stopere pres yaptığında beklerden biri çoğu zaman serbest adam olacaktır. Galatasaray bunu kullanarak presten kaçabildi.



Galatasaray sol kanat hücumları Denizlispor’a karşı etkili oldu. Saracchi-Ömer-Emre ile sol kanatta bir üçgen kuran Galatasaray çoğu zaman buradan hücumlar geliştirdi. Saracchi çizgide topla buluşarak rakip sağ beki genişliğe çekiyor. Bu sağ bek ile sağ stoper arasındaki kanalın açılmasına neden oldu. Emre bu kanaldan savunma arkasına koşusunu yaparak Saracchi’nin pasında topla buluştu. Sağ stoper, Emre’nin koşusuna reaksiyon vererek onu takip etmesiyle ceza sahasının içinde Falcao-Mustafa ile 1v1 kaldı. Galatasaray böylelikle ceza sahası içinde nitel üstünlük kurdu.



Galatasaray’ın ilk golü sol kanat hücumuyla geldi. Bu kez Seri-Ömer-Saracchi sol kenarda üçgen kurarken Emre Akbaba ceza sahasına koşu yaptı. Galatasaray, Denizlispor’a karşı sol kanatta sayısal üstünlük kurdu ve kenar ortasıyla golü buldu. Seri’nin pasında Saracchi’nin ön direğe ortasını Emre Akbaba gole çevirdi.

Galatasaray’ın 2.golü ise merkezden gelen set hücumu sonunda oldu. Sol kanat kadar merkezi de kullanan Galatasaray burada Seri’nin yönlendiriciliğinde set hücumları geliştirdi. Topsuz hareketlilik konusunda biraz gelişme olduğunda Seri gibi bir pasörün değeri ortaya çıktı.



Galatasaray anahtar bölge olan stoperlerin arkasındaki bölgeden ceza sahasına girdi. Seri’nin savunma arkasına pasında Falcao golü attı. Falcao’nun topsuz hareketlenmeleri Denizlispor savunma organizasyonunu bozdu. Stoperlerden kendini kurtaran Falcao, rakip bekin arkasından ceza sahasına hareketlendi. Önünde topsuz koşu yapabilen bir oyuncu olduğunda Seri’nin pas kalitesi de ortaya çıkıyor. Denizlispor orta saha hattının da Seri’ye pres yapmayarak ona pasını seçme şansı vermesi de Denizlispor adına büyük bir hataydı.



Galatasaray sezonun en iyi set hücumu yaptığı maçlarından birini oynadı. Galatasaray toplamda 19 şut attı. Bu 19 şutun 16’sı set hücumları sonunda geldi ve %24 gibi bir başarı oranı yakaladılar.

Galatasaray maç boyunca %65 ile topla oynadı. Onları çok fazla tam saha pres yaparken görmedik. Ancak zaman zaman yaptıkları karşı pres ile Denizlispor’un hızlı geçiş hücumlarını engellediler.



Sağ kanatta top kaybından sonra o bölgede 5v5 karşı pres uygulayan Galatasaray rakibini uzun top oynamaya zorladı. Stoperlerinde bu uzun topları toplamasıyla Galatasaray oyunun hakimiyetini elinde tutmaya devam etti.

Galatasaray tam saha presi yerine yarı saha presini tercih etti. Rakibe oyun kurması için zaman tanısalar da 70 dakika bu presle alanları kontrol ederek rakibine set hücumunda çok fırsat tanımadı.



Yarı saha presinde 4-4-2 şeması ile pozisyon aldılar. Rakibin merkezdeki pas opsiyonları olan Murawski-Onazi-Aissati’yi kontrol altına almayı başardılar. Denizlispor’un merkezden oyunu geliştirmesini engellediler. Denizlispor’u daha az mesafe kat ettiren paslara yönelttiler. Böylece, Denizlispor’un topa sahip olma oyununu kontrol etmeyi başardılar.



Devre arası Galatasaray’a yaramış gözüktü. Bunu söyleme nedenim ise Galatasaray’ın ikili mücadelelerde olan bariz üstünlüğü. Galatasaray maç boyunca 91 ikili mücadele kazanarak %61 başarı oranı tutturdu. Denizlispor ise 58 ikili mücadele kazanırken %39 başarı oranı tutturdu.



Performans indexlerinde Galatasaray ikili mücadele, XG ve başarılı pas hızı indexlerinde bariz üstünlük kurdu. Galibiyetin getiren istatistiklerde bunlardı. Denizlispor’un başarılı olduğu tek index hücum aksiyon hızıydı.

Denizlispor oyun planı
Denizlispor pres oyunu ile topu kazanıp Rodallega-Sacko’nun driplingleri üzerinden hücumlar geliştirmeyi denedi.



Pas bağlantılarında da takım boyunun çok uzun olduğunu görüyoruz. Bu da oyunlarının kopuk olmasına yol açtı. Sağ kenarda Zeki-Sacko pas bağlantısı takımı en güçlü bağlantısıydı.



Denizlispor maçın büyük çoğunluğunda yarı saha presi uyguladı. 4-4-1-1 şeklinde bu presi uygularken adam markajı odaklı oynadılar. Galatasaray’ın hücum hattıyla adam adama oynadılar. Bu pres sonrası merkezden oyunu geliştirmekte zorlanan Galatasaray oyunu sol kanada yönlendirdi. Denizlispor’un bu presinde en büyük eksikliği orta saha hattının geniş alanda pozisyon almasıydı.



Hızlı hücumlar maçın büyük bölümünde Denizlispor’un hücum planıydı. Taç atışı sonrası basit bir pasla neredeyse bütün Galatasaray savunma hattını aşmayı başardılar. Ancak, hücum bölgesinde oyuncuların tercih hataları nedeniyle Denizlispor bu hücumlardan eli boş döndü.



Farkı bire indirdikten sonra Denizlispor daha çok set hücumu denedi. Bu hücumlardan birinde de beraberliğe çok yaklaştılar. Galatasaray savunma organizasyonunu kaybettiği bir anda Rodallega’nın pasında savunma arkasındaki bölgeye giren Sedat net bir fırsattan yararlanamadı.

Maçın oyuncusu


Seri-Lemina ikilisi maçın kontrol eden isimlerdi ikisi de bu ödüle layık bir performans ortaya koydu. Sahanın hiç bir yerinde aksiyon oranları %75’in altına inmedi. Merkezi tamamen ellerine aldılar. Seri 323 InStat Indexi, Lemina 326 InStat Index puanı tutturdu.

Sonuç
Galatasaray 70 dakika gayet iyi oynadığı maçta son 20 dakika savunmada kaos yaşadı. Rakibine bu süreçte şanslar verdi. Onun dışında geriden oyun kurmada, yarı saha presinde ve set hücumlarında gayet iyi bir performans ortaya koydular. Topsuz hareketlenmelerde de biraz daha iyi olduklarını gördük bu da daha akıcı hücum etmelerini sağladı.

Denizlispor ise tam hazır oyun planı ile oynayamadı. Pres oyunlarında bir çok açık vardı ve Galatasaray bu açıkları kullanmayı başardı. 70 dakika tek planla oynadılar. Bu dakikadan sonra daha bir set hücumları vardı./futbol akademi
 
Analiz için teşekkürler. Gayet detaylı ve düzenli bir açıklama olmuş. Lakin takımla ilgili benim anlayamadığım bir durum var. Belki siz bu konuda bana yardımcı olabilirsiniz. Bu sezonda uzun süredir merak ettiğim bir durum var. Elimizde Feghouli, Emre Mor ve şimdi de Jesse gibi oyunu açabilecek adamlar varken neden formdan düşmüş Ömer Bayram'ın olduğu sol kanat üzerinden oyun kurmaya odaklanıyoruz? Rize kupa maçında da aynı durum vardı. Oyunun merkez ortada saha eksenli oynandığı ilk yarıda gayet etkiliydik o maçta da mesela. Ne zaman ki ikinci yarıda sol kanat ağırlıklı oyun setleri kullanılmaya başlandı takım oyundan düşmeye başladı.
 
Neden hep yengeç gibi sol kanattan gidiyoruz feghouli sağ kanatta olmuyor da ondan sağ kanata sekidika'yı koyarsak o kanattan gitmeyi de başarabiliriz belki.
 
Rize maçında bunun belirtilerini görsek de ikinci yarı yine sol kanattan kısır ataklara döndük. O benim canımı sıktı.
Sağ tarafı Linnes & Jesse, sol tarafı Saracchi & Onyekuru yapmadan iki kanadı da işleyen bir Galatasaray beklemeyin boşuna. Ne Ömer sol kanatta, ne de Feghouli sağ kanatta yapabiliyor. İlla oynayacaklarsa Ömer Bayram orta sahanın solunda, Feghouli de orta sahada 10 numara pozisyonunda oynayabilir en fazla.
 
Üst Alt