Analiz | Göztepe 2-1 Galatasaray | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Süper Lig’in 16.haftasında Göztepe evinde Galatasaray’ı ağırladı. Duran topların ve kontra-atakların öne çıktığı maçı Göztepe, Jerome ve Halil’in golleriyle 2-1 kazandı. Galatasaray’ın tek golü Gassama’nın kendi kalesine atmasıyla geldi.

Ortalama-pozisyonlar-Galatasaray-geni%C5%9F-G%C3%B6ztepe-tak%C4%B1m-boyu.jpg


Göztepe maça 4-2-1-3 dizilişi ile başladı. Orta sahanın merkezinde Soner ile Castro yer alırken önlerinde Napoleoni yer aldı. Kanatlarda Serdar ve Halil tek forvet Jerome’u destekledi. Göztepe’nin genel oyun planı yarı saha presi ile topu kazanıp kontra-ataklarla tehlikeler yaratmaktı.

Galatasaray maça 4-4-2 dizilişi ile başladı. Merkez orta sahada Selçuk ile Belhanda oynadı. Kanatlarda Ömer ve Feghouli merkeze yakın pozisyon aldılar. Bekler özellikle Mariano hücumda genişliği sağladı. Babel sahte 9 gibi hem gezerek hem de merkeze gelerek oynarken, Falcao ise savunma arkası koşuları denedi. Galatasaray’ın genel oyun planı geriden oyunu kurmaya çalışıp Mariano’nun üzerinden hücumlar geliştirmekti.


Topa-sahip-olma-G%C3%B6ztepe-ceza-sahas%C4%B1na-giri%C5%9Fler.jpg


Topa sahip olmalara baktığımızda Galatasaray’ın %56’lık üstünlüğünü görüyoruz. Ancak, Göztepe ceza sahasına girişlerde 19-18 üstünlük kurdu. Galatasaray’ın topa daha çok sahip olmasına karşın Göztepe’nin çıkışlarını durduramadığını gösterdi. Göztepe ilk yarıda %50 topa sahip oldu. Topla oynamalarda farkı yaratan Göztepe’nin 2.golden sonra topu tamamen Galatasaray’a bırakmasıydı.

Paslar-G%C3%B6ztepe-ileri-paslar-Galatasaray-ortalar.jpg


Pasların kullanımı da Göztepe’nin daha etkili olduğunu gösterdi. İleri paslarda Galatasaray’ın çok az bir üstünlüğü bulunuyor. Ancak, bu üstünlük %56 ile topla oynayan bir takım için yeterli bir üstünlük değil. Anahtar paslarda da Galatasaray’ın az bir üstünlüğü bulunuyor. Galatasaray’ın kenar hücumlarını orta sayılarının fazlalığından da görebiliyoruz.


%C4%B0kili-m%C3%BCcadeleler-G%C3%B6ztepe-%C3%BCst%C3%BCnl%C3%BCk.jpg


Maçta asıl fark yaratan alan ise ikili mücadelelerdi. Göztepe genel olarak %55-%45 üstünlük kurdu. 60-90 arasındaki fark Göztepe’nin oyuna ve skora tutunmasını sağladı. Savunma mücadelelerinde Göztepe 42-33, hücum mücadelelerinde 34-29 üstünlük kurdu.

Göztepe oyun planı ve kontra-ataklar
Göztepe 60 dakika boyunca Galatasaray ile dengeli bir oyun oynadı. 61’de gelen golle Göztepe oyun planını değiştirdi. Yarı sahaya yerleşen Göztepe daha çok kontra-ataklar aramaya başladı. 60’dan sonra bu oyun planları da işe yaradı ve bu kontra-ataklardan bir çok şans ürettiler.

Pas-ba%C4%9Flant%C4%B1lar%C4%B1-G%C3%B6ztepe-Soner-merkezde.jpg


Pas bağlantılarında Soner’in oyunun merkezinde olduğunu görüyoruz. İlk 5 pas bağlantısının 4’ünde Soner var. Soner oyun kurucu gibi oynarken Serdar, Halil ve Jerome topsuz koşularla ona sürekli opsiyon oluşturdular.

G%C3%B6ztepe-h%C3%BCcuma-yerle%C5%9Fim-Bekler-ileride-Yak%C4%B1n-kanat-merkeze-yak%C4%B1n.jpg


Göztepe’nin hücuma yerleşimleri gayet iyiydi. Soner ve Castro stoperlerden genellikle ilk topları alan isimlerdi. Napoleoni de biraz daha geriye gelerek Soner ve Castro’ya yardım etti.Bekler hücumda genişliği sağladılar. Göztepe de dikkat çeken nokta kanat oyuncularının farklı rolüydü. Topa yakın taraftaki kanat oyuncusu arkadan gelen bek oyuncusuna alan açmak için merkeze yakın oynadı. Topa uzak tarafta olan kanat oyuncusu ise rakip savunmayı genişletmek için genişlikte pozisyon aldı. Burada da topa yakın kanat oyuncusu Halil, geriden gelen Gassama’ya alan açmak için merkeze yakın pozisyon aldı.

G%C3%B6ztepe-h%C3%BCcuma-yerle%C5%9Fim-sa%C4%9F-kanat-h%C3%BCcumu.jpg


Set hücumlarında Göztepe’nin odak noktası sağ kanattı. Galatasaray orta sahasının düzensizliğini iyi kullanan Göztepe orta sahanın arkasına rahatça toplar atabildiler. Napoleoni sağ kanada kayarak burada sayısal çoğalmayı sağladı. Göztepe çoğu zaman Nagatomo’ya karşı sayısal üstünlükle ataklar geliştirdi.

G%C3%B6ztepe-yar%C4%B1-saha-presi-4411.jpg


Topsuz oyunda ise Göztepe çoğu zaman yarı saha presini uyguladı. 4-4-1-1 ve 4-4-2 geçişlerini kullandılar. Bu presin en önemli noktası Belhanda ve Selçuk’u kontrol edebilmekti. Görselde görüleceği üzere Soner, Belhanda’yı adam markajı ile kontrol ederken, sağ tarafta Halil-Castro-Napoleoni kurdukları üçgen içinde Selçuk’un hareketlenmelerini kontrol ettiler. Göztepe’nin Galatasaray’ın geriden oyun kurmasına karşı uyguladığı bu pres etkili oldu. Galatasaray bu prese karşı farklı bir oyun geliştiremeyince geriden etkili bir şekilde oyun kuramadı.

G%C3%B6ztepe-derin-blok-4-4-1-1-adam-markaj%C4%B1-odakl%C4%B1.jpg


Göztepe skorda üstünlüğü aldıktan sonra çoğu zaman derin blokta pozisyon aldı. Göztepe 4-4-1-1 şeklinde pozisyon alıp adam adama bir yaklaşım sergiledi. Burada 6 numara bölgesini kontrol etmeleri çok önemliydi. Çoğu takım düz 4-4-2 şekliyle pozisyon alıp bu bölgeyi savunmakta zorluk çekiyor. Göztepe bu bölgeyi kontrol altına alıp Belhanda ve Selçuk’un bu bölgelerden oyunu yönlendirmelerini engelledi.

G%C3%B6ztepe-ge%C3%A7i%C5%9F-h%C3%BCcumu-stoperlerin-arkas%C4%B1na.jpg


Geçiş hücumları Göztepe’nin bu maçtaki en etkili olduğu evreydi. Galatasaray orta sahasının pozisyon alma hatlarını tam etkiyle değerlendiren Göztepe skoru da bulmayı başardı. Duran top savunması sonrası hızlı bir şekilde hücuma çıkan Göztepe, Galatasaray’ın bıraktığı alanları etkili kullandı. Serdar’ın savunma arkasına attığı pasta Halil golü buldu.

G%C3%B6ztepe-ge%C3%A7i%C5%9F-h%C3%BCcumu-savunma-arkas%C4%B1na-uzun.jpg



Göztepe’nin bu kontra-ataklarda ilk pas tercihleri hep stoperlerin arkasına doğru oldu. Jerome iki stoperin arasındaki kanaldan savunma arkasına koşusunu yaparak tehlike yarattı.

Göztepe özellikle Serdar’ın geçiş hücumlarıyla sol kanattan da etkili oldu. Mariano sürekli hücum koşuları yaptığı için onun arkasındaki alanı çok iyi değerlendirdi.

%C5%9Eutla-biten-ataklar-G%C3%B6ztepe-kontra-ataklar.jpg



Şutla biten ataklarda Göztepe üstünlük kurdu. Attıkları 12 şutun 5’i kontra-ataklar sonucunda geldi.

Galatasaray oyun planı – geçiş savunması
Galatasaray, kanat hücumları odaklı oynadı. Özellikle Mariano’nun bindirmeleri ve ortaları yine Galatasaray’ın ana hücum planıydı. Bu maçta en büyük sorun geçiş savunmasıydı. Top kayıpları sonrası Galatasaray etkili bir karşı pres uygulayamadı. Belhanda ve Selçuk ise pozisyonal olarak zayıf oyuncular olduklarından Galatasaray geçiş savunmasını çok kötü yaptı. Bunun sonucunda Göztepe kontra-ataklarda çok etkili oldu.

Pas-ba%C4%9Flant%C4%B1lar%C4%B1-Galatasaray-Mariano-merkezde.jpg


Pas bağlantılarında Galatasaray’ın odak noktası sağ kanattı. Feghouli-Belhanda-Mariano üçgenini sıkça kullandılar.

Galatasaray-h%C3%BCcum-yerle%C5%9Fimi-2-2-4-2.jpg


2-2-4-2 şeklinde Galatasaray hücuma yerleşti. Galatasaray için problemler 2.bölge ile 3.bölge arasındaki bağlantısızlık oldu. Galatasaray etkili bir biçimde 3.bölgeye geçemeyince hücumda da bolca kenardan ortaları kullanmak zorunda kaldılar.

Galatasaray-%C5%9Fans-yaratma-bekin-arkas%C4%B1na-h%C3%BCcum.jpg


Galatasaray derin bloka karşı bir kaç pozisyon dışında hücum etmekte zorlandı. Etkili oldukları bir pozisyonda topsuz hareketlenmenin etkisini gördük. Nagatomo bekin arkasına koşu yaparak ceza sahasına hareketlendi. Ömer onun koşusunu görüp pasını attı. Nagatomo son topu kullanırken hata yapınca Galatasaray önemli bir fırsat yaratamadı.


Galatasaray-%C5%9Fans-yaratma-Stoperlerin-%C3%B6n%C3%BCnden.jpg


Galatasaray’ın derin bloka karşı bir diğer etkili olduğu pozisyonda hatlar arasına oynadıklarını gördük. Babel rakip orta saha hattının arkasındaki Feghouli’yi buldu. Feghouli tek pasla Adem’i topla buluşturdu. Adem de stoperin kör noktasındaki alana kendini atan Falcao’yu buldu. Falcao karşı karşıya şanstan gol çıkaramadı.



Göztepe ilk yarıda %50 ile topa sahip oldu. Çoğunlukla geriden oyun kurarak çıkmaya çalıştılar. Galatasaray onların bu oyununa karşı iyi bir tam saha presi uyguladı. Öncelikle Göztepe’yi kenarlara yönelttiler ardından bu bölgede yoğun pres ile uzun top oynamaya zorladılar. Beklerinde preste ileri çıkmasıyla alanı iyice daraltmayı başardılar. Ancak bu presleri uzun süre organize sürdürememeleri onları başka bir pres uygulamaya itti.


Galatasaray-yar%C4%B1-saha-presi-442.jpg


İkinci yarının büyük çoğunluğunda Galatasaray yarı saha presi uyguladı. Hem bu preste organizasyonun daha iyi olması hem de Galatasaraylı oyuncuların fiziksel olarak uzun süre tam saha presi uygulamakta zorlanmaları bu prese geçmelerine neden oldu. 4-4-2 şekliyle bu preste pozisyon alan Galatasaray orta saha ile savunma hattı arasını iyi kontrol ederek Göztepe’nin şans yaratmasını engelledi.


Galatasaray-ge%C3%A7i%C5%9F-savunmas%C4%B1-Merkezde-alan-b%C4%B1rakma.jpg


Galatasaray için asıl sorun geçiş savunmasıydı. Karşı presi organize şekilde uygulayamadılar ve merkezde büyük alanlar bıraktılar. Burada 2 husus önemli. İlki ve bu görselde ki hücum oyuncularının top kaybı sonrasındaki tavırları. 3-4 oyuncu hücumda top kaybı sonrası yürüyerek savunmaya dönerse kontra-atak vermeniz kaçınılmaz oluyor.

Galatasaray-ge%C3%A7i%C5%9F-savunmas%C4%B1-Pozisyon-hatalar%C4%B1.jpg


İkincisi ise orta sahada oynayan oyuncuların pozisyon bilgisinin zayıflığı bu alanları rakibe verdi. Selçuk ve Belhanda top sizdeyken iyi oyuncular ancak top rakipteyken topu kullandıkları kadar iyi değiller. Bu iki oyuncuyu merkezde oynatmak istediğinizde pozisyon bilgisi güçlü olan onları yönlendiren bir defansif orta saha ile oynamanız daha yararlı olacaktır. Bunlara ek olarak Feghouli de savunma geçişlerinde çok geç kalması alanların rakip tarafından kullanılmasına yol açtı.

Maçın oyuncusu

Ma%C3%A7%C4%B1n-oyuncusu-Halil.jpg


Maçın oyuncusu Serdar ile birlikte en yüksek InStat Index’i tutturan Halil Akbunar oldu. Her iki kanatta da oynadı ve takımının 2.golünü atarak galibiyeti getiren isim oldu.

Sonuç
Göztepe çok iyi organize olmuş bir yarı saha presi, fiziksel güçlerini efektif kullanmaları ve kontra-ataklardaki hızı sayesinde galibiyete ulaşan taraftı. İlhan Palut’un oyununa daha yeni alışmaya başlıyorlar. Topa sahip olma evresinde de aşama kaydettiklerin de daha komple bir takım olacaklardır.

Galatasaray’ın oyun planındaki zaafları devam ediyor. Derin bloka karşı çözüm yollarını arasalar da kenar ortalarını çok fazla kullanıyorlar. Geçiş savunmaları bu maçı kaybetmelerinin sebebiydi. Oyunun bu evresinde çok fazla aşama kaydetmek zorundalar. Fatih Terim’in savunma ile hücum arasındaki dengeyi bulması şart./Futbol Akademi
 
Üst Alt