Antibiyotik Direnciyle Nasıl Baş Edeceğiz! | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Antibiyotik Direnciyle Nasıl Baş Edeceğiz!


3845_m.jpg


Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler'in ev sahipliği yaptığı olağanüstü bir toplantı, dünyanın, yılda 700 bin kişinin ölümüne neden olduğu düşünülen antibiyotik direncine bakışını değiştirebilir.

BM toplantısına katılanların tümü, antibiyotik direncini "en büyük ve en acil ele alınması gereken küresel tehlike" olarak tanımlayan bir siyasi deklarasyonu imzaladı. Ancak tehlikenin kontrol altına alınıp alınamayacağını tarafların bundan sonraki hamleleri belirleyecek.

BM'dekiyle aynı zamanda ABD'nin Atlanta kentinde toplanan ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri, cinsel yolla bulaşan –ve geçtiğimiz yıllar içinde ilaçlara kademeli olarak direnç geliştiren– gonorenin, yani belsoğukluğunun tekrar tedavisi olmayan bir hastalık haline geldiğini açıkladı.

Bu sırada çok uluslu bir araştırma ekibi de, tavuk etinden bulaştığı düşünülen yeni bir metisilin dirençli Staphylococcus aureus türü keşfetti.

Karanlık Taraf

Resmi olarak Antimikrobiyal Direnç Yüksek Seviye Toplantısı olarak adlandırılan oturumla BM, dünya sağlığı konusunda tarihinde dördüncü kez harekete geçmiş oldu (en son 2014'te Ebola için adım atılmıştı). Liderler toplantının başından itibaren günün önemine dikkat çekti.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, oturumun açılış konuşmasında "Antimikrobiyal direnç insan sağlığına, sürdürülebilir gıda üretimine ve kalkınmaya yönelik uzun vadeli ciddi bir tehlike oluşturuyor," şeklinde konuştu. "Dünyanın her bölgesinde, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, kentlerde ve kırsal kesimlerde, hastanelerde, çiftliklerde ve topluluklarda, hayvanları ve insanları, hayatlarını tehdit eden enfeksiyonlardan koruma becerimizi yitiriyoruz."

Dünya Sağlık Örgütü'nün yönetici müdürü Margaret Chan da Ban Ki-moon'un bu küresel tehdide yönelik sözlerini destekledi. "Antimikrobiyal direnç insan sağlığına, kalkınmaya ve güvenliğe yönelik temel bir sorun olşuturuyor," dedi Chan oturum açılırken. "Bugün yapılan çalışmalar hızlı, etkili ve hayat kurtarıcı hamleler halinde insanlara, hayvanlara ve çevre sağlığı sektörlerine yayılmalı. Zaman daralıyor."

Tüketicinin Sesi

Yüksek seviyeli BM toplantısına ek olarak düzenlenen başka bir toplantıda ise 70 hükümetin temsilcileri, BM kararlarını desteklerken akıllarındaki endişeleri de dile getirdiler. Ülkelerin yüzleşmekten çekindiği sorunlar arasında gelişmiş sağlık sistemlerini değiştirirken karşılaşacakları büyük masraflar ve sekteye uğrayacak tarım ürünleri ihracatı yer alıyor. Daha küçük ülkeler ise Batı ülkelerinin standartlarına erişememekten ve kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalmaktan çekiniyor.

Toplantıda BM deklarasyonuna destek oluşturan birkaç farklı gelişme yaşandı. İngiliz hükümetinin tarım ve gıda komisyonu DEFRA, İngiltere'deki çiftliklerin antibiyotik kullanımını beşte bir oranında azaltması gerektiğini söyledi.

Son Kale

Tüm bunlar yaşanırken antibiyotik direncine karşı verilen küresel mücadelede yeni zorluklar da ortaya çıkıyor.

21 Eylül'de, Washington, D.C.'den Lance Price ve Kopenhag'dan Robert Skov adlı mikrobiyologların önderlik ettiği bir araştırma ekibi, Clinical Infectious Diseases adlı tıbbi yayında, ilaca dirençli yeni bir stafilokok türü keşfettiklerini duyurdu.

Yazının Tamamı İçin Tıklayınız.

Konuyla ilgili Forumumuzun nadide Dr.'u Melih Peker; beyefendinin de fikirlerini almak isteriz.
 
Yok öyle birşey, ben her sabah bir iki tablet toz haline getirip nutellalı ekmek arasına katıp afiyetle yiyorum.

nutella'ya hiçbir bakteri direnç gösteremez.
 
Üst Alt