Ara Güler'i Kaybettik | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Ara Güler'i Kaybettik


Ünlü fotoğrafçı Ara Güler, 90 yaşında hayatını kaybetti.

İstanbul’da hastaneye kaldırılan ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in iki kez duran kalbi, doktorların müdahalesiyle yeniden çalıştırılmıştı.

ÜÇÜNCÜ KRİZE KALBİ DAYANMADI

Ünlü fotoğrafçının yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürerken, bir kez daha kalp krizi geçirdiği ve yaşamını yitirdiği öğrenildi.


HASTANE DOKTORUNDAN AÇIKLAMA

Şişli Florance Nightingale Hastanesi Başhekimi Dr. Okan Özçeker Özçeker, "Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle tedavileri Şişli Florance Nightingale Hastanesi'nde devam ederken, kalp ve solunum durması sebebiyle yoğun bakım ünitesine alınmış, müdahalelere yanıt vermemiş ve saat 23.20'de vefat etmiştir" dedi.

Hastane önünde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, foto muhabiri Coşkun Aral da açıklama yaptı.

ARA GÜLER KİMDİR

16 Ağustos 1928’de Beyoğlu, İstanbul’da dünyaya gelen Ara Güler, lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam etti. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.

1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. 1964’de Mariana Noris’in ABD’de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı. 1972’de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.

1975’de ABD’ye davet edildi ve yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti. 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı.

Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992’de Fransa’da, ABD ve İngiltere’de "Sinan, Architect of Soliman the Magnificent" adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl"Living in Turkey" adlı kitabı Ingiltere, ABD ve Singapur’da "Turkish Style" başlığıyla, Fransa’da "Demeures Ottomanes de Turquie"adıyla yayımlandı.

1994’de "Eski İstanbul Anıları", 1995’de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı.

Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da fotoğrafları sergileniyor.
 
Türk/Müslüman değil Ermeni asıllı T.C. vatandaşı Ortodoks Hristiyandı ama, pek çok Türkden daha milli ve insanımızın arasında sırıtmayacak kadar bizden oluşuyla; Osmanlıda vefa destanları yazan Millet-i Sadıka günlerini hatırlatan bir vefa ve hayat tarzı vardı.

Sanatıyda öyle bir takdir ve karakteri ile öyle bir saygı kredisi vardı ki, yurt dışındaki en yüksek protokol davetlerine bile elinde makinası/sırtında objektif çantası ile katılmasına itiraz edilmez, buralarda en otoriter devlet başkanlarının izinsiz fotoğraflarını çekmesine, devlet başkanları bile müdahale etmezdi.
Hayatında kimseye fotoğraf vermeyen Ünlü ressam Picasso bile sadece Ara Güler e itiraz etmezdi.

Dünyada bu kadar değer verilen bir sanatçı, ne yazık ki kendi ülkesinde, son yıllarında siyasi tercihleri nedeniyle özellikle de biz sanatçının koruyucusuyuz teranesi ile hayatta kalıp yaşayanlar tarafından sıklıkla amacını aşan haksız eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamamıştı.

Coşkun Aral gibi orta yaşlı varisleri devam edecektir ama, boşluğu yakın zamanda dolmayacak gibi.
 
Fotoğraf Sanatı ve Sanatçısı ile ilgili olanlar için;

Ara Güler Özel Yayını
Ara Güler'le Dün/Bugün/Yarın
21/10/2018 - TGRT - Pazar Saat : 13:00
 
Üst Alt