Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun: Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Ara Sıra Sigara İçmeyi Unutun: Sigara İçmenin Güvenli Bir Seviyesi Yok


Günde, hatta haftada bir sigara içmenin güvenli olduğunu düşünen insanlar için kötü bir haberimiz var: 28 Kasım 2016’da yayımlanan bir çalışmaya göre, sigara içmeyen insanlarla karşılaştırıldıklarında onlar da ciddi anlamda daha yüksek erken ölüm riski ile karşı karşıyalar.


ABD’deki Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute - NCI), hayatları boyunca düzenli olarak günde ortalama bir sigaradan daha az içen insanların %64 daha fazla erken ölüm riski taşıdıklarını buldu. Günde 1-10 sigara içenler ise %87 daha fazla risk taşıyor.


Çalışmanın bulgularına göre, özellikle akciğer kanseri ile olan bağlantı yüksekti. Hayatları boyunca günde bir sigaradan az içenlerin bu hastalıktan ölme riskleri hiç sigara içmeyenlerin dokuz katı iken, günde 1-10 sigara içenler için bu risk on iki kata çıkıyor.


NCI araştırmacısı ve JAMA Internal Medicine’da yayımlanan çalışmanın başyazarı Maki Inoue Choi şunları söylüyor:

Çalışmanın ana fikri şu ki sigara içmenin güvenli bir seviyesi yok. Özellikle gençler arasında günde ya da haftada birkaç sigara içmenin güvenli olduğuna dair yaygın bir algı var. Bu içiciler riskleri ciddi anlamda küçümseyebiliyor.
Önceki çalışmalar; günde kaç sigara içtiğinden bağımsız olarak, bir kişinin sigara içme alışkanlığı süresinin sigarayla ilişkili hastalıklara yakalanmada en kritik faktör olduğunu göstermişti.


Geçtiğimiz birkaç yılda sigara içme oranı, sigaranın sağlığa verdiği zarara yönelik artan bilinçlenmenin bir yansıması olarak Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok ülkede düşmüştü. Çalışmada yer alan bir diğer NCI araştırmacısı Neal Freedman, günde 10 sigaradan daha az içenlerin oranının da gittikçe arttığını söyledi. Bununla birlikte, "düşük yoğunluklu sigara içiciliğinin" sağlık üzerindeki etkileri henüz tam anlamıyla çalışılmamıştır.


Bu tür bir sigara içiciliği, bir zamanlar, sigarayı bırakmak isteyenler için geçici bir yöntem olarak görülürdü. Fakat yeni çalışmalar birçok sigara içicisinin yıllar boyu bu yönteme yapışıp kaldığını gösterdi.


Çalışma NIH-AARP Diet ve Health Study’deki 300,000 yetişkinin verilerini analiz etti. Çalışmanın başlangıcında katılımcıların yaş aralığı 59-82 idi. Bulgular, özellikle de erken yaşlarda sigarayı bırakanlar için sağlık risklerinin daha düşük olduğunu gösterdi.


Araştırmacılar katılımcıların yıllar boyunca sigara içme geçmişlerini hatırlamalarını baz aldı; hafızaların genelde keskin olmayışı ise çalışma için bir kısıt idi. Yazarların söylediğine göre diğer kısıtlamalar; katılımcıların çoğunun yaşlı ve beyaz olması ve verilerin günde bir sigaradan az içenlerin alışkanlıkları hakkında ayrıntılı bilgi sağlamamasıydı. Örneğin, sadece hafta sonları mı yoksa gün aşırı mı sigara içtikleri net değildi.


Yazan: Laurie McGinley
Kaynak: Bu yazı The Washington Post adresinden çevrilmiştir.
Ana Görsel: Matt Rourke/AP
Düzenleyen: Şule Ölez

----Haber evrim ağacı sitesinden alınmıştır. ------
 
Tamam içmiyoruz zaten de şu içenleri ne yapacaz onu da söylesinler bir zahmet. M16 alıp tarayalım mı, mutfak bıçağıyla mı kovalayalım? Pasif içici oldum bunlar yüzünden günde 8 paket sigara içiyorum.
 
Bırakma evresindeyim günü bazen 1 bazen hiç içmeyerek kapatıyorum. şaşırdığım bir arastırmaydı paylasmak istedim.
"Bu işin sonu hepimiz öleceğiz çok kasmamak lazım"' a çıkıyor sanırım.
 
Ulan demek ondan günde 3 paket sigara içenler daha dinç oluyor az tüketenlere göre.

Ben alkol alınca 2 paket sigara sömürüyorum, almayınca hiç içmiyorum. Sabah, gündüz, gece canım çekmiyor. Ama bir bira yada bir duble rakı değince dilime arka arkaya yakıyorum.

Benimde böyle bir sorunum var. :

Hiç içmemek enniyisi.
 
Az kararında için arkadaşlar ne kanser olup erken ölün ne de tamamen sağlıklı olun.

Biz de ekmeğimizin peşindeyiz sonuçta..


GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Sigaradan nefret etmem bir Galatasaray maçı sayesinde olmuştur.Lig maçıydı ama kimle oynadığımızı hatırlamıyorum eskiden kapalı alan yasağı falan da yoktu(Mevcut hükümetin en yararlı uygulaması denebilir) önümüzdeki adam püfür püfür sigara içerken tüm dumanı arkasındaki bana ve arkadaşıma siniyordu maç bitene kadar çektik bunu ama bildiğin duman altıyız ekranı zor görüyoruz.O gün 1 paket sigara içmiş kadar olduk o berbat günden bu yana sigaradan hep nefret etmişimdir teşekkürler Cimbom :D
 
Bıraktıktan sonra dikkat ettiğim noktalar var onları paylasayim.
biri yanımda sigara içerken bide kapalı ortamdaysa pis kokunun verdiği rahatsızlığı ciddi hissediyosun. (klasiktir ama gercekmis)
bi abimizin evi var, yanında kıraathane halt yemiş. sigara içtiğim zamanlarda günlerce kalmıslığım varken suan kapısından içeri girmek istemiyorum.
açık hava dahi olsa yanında biri içerken dumanın sana gelip gelmediğine dikkat eder oluyorsun.
burunda sürekli tıkanma problemi yasardım, bıraktıktan sonra anladım ki sigara etkenmiş.

şimdilik aklıma gelen seyler bunlar.

edit. sigara içilen ortamdaki hassasiyet "ulan acaba içsem mi?" tereddüdü de olabilir. :D
 
Sigaraya vereceginiz para ile alabileceklerinizi düsünün ve bir daha icmemek üzere birakin.

Kilo alirsiniz kisa sürede ama spor ve düzenli beslenme ile rahatlikla kurtulabilirsiniz.

Kacinci yüzyila girdik hala sigara icenler var, inanilir gibi degil.
 
Üst Alt