Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir? - Sayfa 26 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Atatürkçülük (Kemalizm) Nedir?


Tamamda güzel kardesim, Atatürk bu sekilde davransaydi, gelenekci bir tavir ortaya koysaydi, yaptiklarini yapabilir miydi ? Sorun zaten burada yatiyor, Atatürkcülük, gelenikci bir ideoloji haline getirildi. Ama Atatürk yenilikci bir adamdi... Milliyetcilik mesela, o yillarda dünyada baharini yasamistir. Devletcilik ozamanlar kapitalizimin temel bir ilkesiydi, ancak kayboldu zaman ile nerdeyse. Devrimcilik, zaten gelenekleri yikmak adina vardir... Ne kadar zeki olursan ol, bir gün fikirlerin eskiyecek. Ve bunu bilmek de bir erdemliktir, ve Atatürk bunu söylüyor, öbür konuda alintiladigim pasajda.

"gelenekci bir tavir ortaya koysaydi" Acaba öyle değilmi. Laikliği getirirken bunu Selçuklulara bağlamaya ihtiyaç yada istek duyması bize neyi gösterir? Atatürk gelenek karşıtımıydı? Yoksa Türkü kendine yabancılaştıran başka bir kültüremi karşıydı. Bu üzerinde çokça tartışılması gereken bir konu.

"yaptiklarini yapabilir miydi ? " Japonlar muhtemelen dünyanın en gelenekçi toplumu. 19. yy sonu, 20 yy. başında o büyük atılımı-değişimi nasıl yaptılar. İngilizlerin, İsveçlilerin zamanı takip etmedikleri söylenebilirmi. Monarşilerilerini, Cumhuriyetten iyi olduğu içinmi yaşatıyorlar ?

"Devrimcilik, zaten gelenekleri yikmak adina vardir" Buda yanlış. Devrimcilik toplumun sorunlarını çözmek adına vardır. Mevcut durum tadilatlarla çözemediğinde.

"Milliyetcilik mesela, o yillarda dünyada baharini yasamistir." Hangi yıllarda ? 19. yy.da uluslaşmayı sağlayan akımı mı söylüyorsunuz. Oysa evet. Ancak Atatürkçülüğün oluştuğu zamanlarda dünyada milliyetçilik baharı falan yaşanmıyor. Yaşanan tek bahar ırkçılıktır. Özellikle Batı Avrupa'da. Milliyetçiliğin bu zamanda yeri olmadığınımı söylüyorsunuz. Acaba öylemi? Ordusunu lav eden, sınırlarını açan bir ülke var mı ?

"Devletcilik ozamanlar kapitalizimin temel bir ilkesiydi, ancak kayboldu zaman ile nerdeyse." Abd'de bankalar batınca ne oldu ? Ben baya güldüm liberallerin zavallı durumuna. Sonra Atatürk'ün devletçilik ilkesi üretim araçları devletinmi olsun. Şahsınmı olsun. Bundan ötedir.

"Ne kadar zeki olursan ol, bir gün fikirlerin eskiyecek." Acaba ? Dünyada her şey değişiyormu? İnsan ne kadar değişiyor. Mesela insan ilişkilerinde bencilliğin değiştiğine dair tek emareniz varmı ki Atatürk'ün sosyal adalet anlayışının birgün öneminin kalmayacağından eminsiniz. Peki bu durumda neden 150 senelik sosyal demokrasiye dünyanın 8. harikası gibi muamele yapılıyor. Ya Marksizm. Ya liberalizm. Ya kapitalizm. Dinler kaç yaşında. Yada Laiklik. Yada Cumhuriyet. Fikirler eskir değil eskiyebilir daha doğru. Bazende insanlar takip eder ama fikirler aslında çıktığı gün bile çöptür Marksizm ve bağlı ideolojiler gibi.

"
lakin emperializim cagi da biteli cok olmustur. Artik Ülke´ler degil, holdingler sömürüyor insanlari." Siz emperyalizm'den imparatorluklar çağını anlıyorsanız. Faşizm'den de italyan milliyetçiliğini anlamak gerekir aynı kalıpla. Fakat emperyalizm bu değildir. İmparatorluklar çağı Atatürk devrinde de bitmişti zaten. Oysa Atatürk mazlum milletler diyor. Bu durumda birde zalimler var demek ki. Ki zaten var. Emperyalizm'den kasıt uluslarası sömürüdür. Bugün bu Atatürk'ün yaşadığı çağdan daha büyük problemdir. Bir damla petrol için milyonların öldürülmesine şahit oluyoruz.

Atatürk kendi fikirlerinin asla değişmez yapılmasına, yani dogmalaştırılmasına karşıdır. "Eğer bir gün benim sözlerim bilime ters düşerse bilimi seçin" diyede açıkça ifade etmiştir. Fakat fikirlerin eskidiği kanısına geçen yılları sayarak varamayız. Bunu diyebilmek için fikirleri objektif olarak masaya yatırmak gerekir.

Adına ne derseniz değin (Kemalizm, Atatürkçülük, Atatürk düşüncesi) Atatürk fikriyatının ve metodunun günümüz için eskidiğini savunan bir babayiğit varsa buyursun gelsin. Tartışalım. Ben bir iddia ortaya koyayım isterseniz. Dünya Atatürk fikriyatına dünden çok daha fazla muhtaç durumda. Ve dünya için tek çare Atatürkçülüktür. Atatürk düşüncesi Chp'nin 6 ilkesinden ibaret de değildir. Öyle tasavvur edilmemelidir. Mesela Yurtta Sulh, Cihanda Sulh. Mesela Akılcılık+Deneycilik=Eleştiricilik, Mesela terör sorununa yaklaşımı....
 
Benim gözümde Kemalizm '27 Mayıs'çıdır. Atatürkçülük ise '28 Şubat'çı. Kemalizm Atatürkçülukten daha eski bir görüş kemalizm otoriter devlet anlayışını içerir Atatürkçüluk kemalizmin daha yumusatilmis biraz daha liberallige yakinlastirilmis halidir isim olarak birbirinin yerine kullan sırıtmaz belki ama kemalizm bir ideoloji Atatürkçüluk ise bir görüş bir duruştur. Ayrıca kemalizm asker odakladir jakobendir.

Tebrikler. Bu kadar yanlış ancak bilerek yapılır. Tek doğru var. Atatürk jakobendi. İyiki de jakobendi.
 

Anlatayım o zaman. Bir örnekle ;

«Filozoflar dünyayı/âlemi sadece değişik şekillerde yorumladılar. Ama maksat onu değiştirmektir.» «Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert; es kommt aber darauf an, sie zu verändern.» Karl Marx

Filozoflar iyiki de sadece dünyayı/alemi anlamaya çalıştılar. Maksat onu hiç değiştirmemektir. Onu değiştirmeyi amaç koymak dünyanın en ilkel, en zavallı felsefesidir.

Not: Burda kast edilen fiziki dünyadır. Celal Şengör'ün ayrıntılı makalesini burdan Celal Şengör - Marx ve Türkiye’de Bilgisizlikle Mücadele ~ CESUR DÜŞÜNCE okuyabilirsiniz.
 
kemalizm / atatürkcülük demek vatan sevgisi demek.

bugün ki gibi soytarilik ve o soytarilarin elebasi gibi saklabanlik yapip israil masasi olmak degil.
 
Atatürk yaşıyor olsaydı bugün kemalizm veya atatürkçülük adı altında bunu kötüye kullananları izmire kadar kovalardı herhalde. Adamın ismini kullanarak şaklabanlık yapan çok.
 
Üst Alt