Avrupa Ligi Formatı Değişiyor | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Fransız L'Equipe Gazetesi, 2024 yılından itibaren hayata geçirilmesi beklenen yeni Şampiyonlar Ligi formatını açıkladı. Buna göre artık 4 grupta 8’er takım olacak. Guruplarda toplam maç sayısı 96’dan 224’e çıkacak.

1225206_620x410.jpg

Yıllardır konuşulan Şampiyonlar Ligi’ndeki format değişikliğinde hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı. UEFA’nın amacı, kulüpler bazında dünyanın en çok ilgi çeken futbol turnuvası olan Devler Ligi’ni daha rekabetçi hale getirip, maç sayısını katlamak. Fransa’nın önde gelen gazetelerinden L’Equipe, yeni formatın detaylarını okuyucularıyla paylaştı. Şu anda 8 grupta 4’er takım mücadele ediyor, ilk 2 sırayı alan takımlar üst tura çıkıyordu. Yeni formatta artık 4 grup olacak ancak gruplarda 8’er ekip yer alacak. Böylece Şampiyonlar Ligi’nde bir sezonda oynanan maç sayısı 96’dan 224’e yükselecek. Böylece yayın gelirleri de artacak.

Avrupa Ligi 2 geliyor
Gruplarda ilk 4’e giren takımlar üst tura çıkarken, 5. bitiren ekipler bir sonraki sezon Şampiyonlar Ligi’nde yer alma fırsatı yakalayacak. 6. ve 7. olan ekipler ise yoluna Avrupa Ligi’nden devam edecek. Format değişikliği sadece Devler Ligi’yle sınırlı kalmayacak. Avrupa Ligi’nde kaliteyi artırmak için takım sayısı 48’den 32’ye düşecek. Ayrıca ‘Avrupa Ligi 2’ adı altında yeni bir turnuvanın daha hayata geçirilmesi gündemde. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi için vize almakta zorlanan takımların yer alacağı ‘Avrupa Ligi 2’yi kazanan ekip, bir sonraki sezon Avrupa Ligi’ne katılacak.

Fanatik
 
Gruptaki maç sayısı 6'dan 14'e çıkacak demek ki. 8 ekstra maç haftası. Yani her hafta içi CL oynanacak anlamına geliyor. Bu da izleyenleri sıkabilir. Bence en iyi format yine klasik 32 takımlı düzenle başlayıp, son 16 turunu da gruplu oynatmak. Çünkü o zamanlar gerçek anlamda ölüm grubu denilen gruplar oluşuyor ve heyecan daha üst düzeyde yaşanıyordu.
 
Bu ligin sürdürülebilir bir heyacanla ve kitleselleşme ile devam edebilmesi için 3-4 ligin dominasyonunun gevşetilmesi ve formatın yukarıda belirtildiği üzere son 16'nın da gruplu olduğu sisteme dönmesi gerekir.

Uzun vadede 4 takımı doğrudan katılan liglerde 5-6 takımla geri kalanların tamamı arasında kapatılamayacak bir fark oluşacak gelir dengesilziğinden dolayı. Bu da zaman içerisinde toplumsal ilgiyi azaltır. Sadece çinlileri menun etmek için sürekli Barca-Chelsea, Real-Manu eşleşmesi kovalamak bu ülkeler içerisindeki Everton'lıyı, Deportivo'luyu, Espanyol'luyu soğutacak.
 

Lig 1, 2020-2024 yılları arasında toplanan puanlara göre belirlenecek

32 takımdan 8'erli gruplar olacak.

Takım sayısı artacak.

Gruplarda ilk 4'te yer alan takımlar bir üst tura çıkacak.

İlk 4'te yer alamayan takımlar kendi aralarında maçlar oynayacak ve 4 takım küme düşecek.

Lig 1'de yer alan 32 takımın en iyi 24'ü, liglerindeki sıralamalarına bakılmaksızın bir sonraki sezonda da Lig 1'de olacak.

Kalan 8 takımın 4'ü Lig 2'de devam edecek.

Yeni liglerin fikir babası ise Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) ve Juventus Başkanı Andrea Agnelli.

Lig 1’e bir ülkeden en fazla 5 takım katılabilecek.

Lig 2'de 32 takım yer alacak.

Lig 3 ise 64 takımla oynanacak.
 
Üst Alt