Avrupa'da Koltuksuz Tribün Dönemi Başlıyor | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Avrupa'da Koltuksuz Tribün Dönemi Başlıyor


Avrupa'nın beş büyük liginden olan Almanya, İngiltere ve Fransa'da stadyumlar, koltuksuz tribün dönemine geçiyor.


5bea866f66a97cf530ae9e1b




Avrupa'nın dev kulüpleri, kale arkası tribünlerindeki raylı tribün sistemiyle stadyum gelirlerini arttırdı. Alman devi Borussia Dortmund, lig maçlarında bu uygulamayı kullanırken, İngiliz ekibi Tottenham'ın bu yılın sonunda açılacak olan yeni stadyumunda koltuksuz tribün olacak.
KPMG Football Benchmark ekibi, Avrupa'nın beş büyük ligindeki koltuksuz tribün devrimini mercek altına aldı. Avrupa'nın beş büyük liginden olan Almanya, İngiltere ve Fransa'daki kulüpler stadyumlarda koltuksuz tribün dönemine geçmeye başladı. Borussia Dortmund, lig maçlarında 81 bin kişi kapasiteli stadyumunun kale arkası tribünlerindeki koltukları kaldırarak seyirci kapasitesini arttırıyor. Bu sayede stadyum gelirlerinde artış sağlıyor. Dortmund'un dışındaki diğer Alman kulüpleri de lig maçlarında bu uygulamaya gidiyor.
FRANSA HÜKÜMETİNDEN İZİN ÇIKTI
Almanya'nın yanı sıra Fransa'da koltuksuz tribün dönemi için denemeler yapılmaya başladı. Hükümetin aldığı karar doğrultusunda Ligue 1 maçlarında raylı tribün denemelerine geçildi. Henüz stadyum kapasiteleri bu uygulamayla artırılmazken, ileriki dönemlerde kapasite artışına da gidileceği açıklandı.
TOTTENHAM'IN STADINDA KOLTUKSUZ TRİBÜN OLACAK
Stadyum güvenliği konusunda en ciddi yaptırımları uygulayan İngiltere'de hükümet, koltuksuz tribüne yeşil ışık yaktı. Tottenham'ın bu yılın sonunda açılacak olan yeni stadyumunda "Güvenli bir şekilde ayakta maç izlemeye olanak sağlayan bir tribün" olacağı açıklandı. Stadyumlarda koltuksuz tribünler için İngiliz hükümetine bağlı Sports Ground Safety Authority (Spor Alanları Güvenlik Kurumu) tarafından kısa süre içerisinde 'Yeşil Kılavuz' olarak adlandırılan bir kılavuz yayınlanacak.
TÜRKİYE'DE RAYLI TRİBÜN OLACAK MI?
KPMG Spor Sektör Lideri Hakan Uçak, "Avrupa'nın büyük ligleri koltuksuz tribün dönemine girmek üzere… Artık stadyumlarda böyle manzaralara alışsak iyi olacak. Avrupa'nın birçok kulübü bu sayede stadyum gelirlerini artıracak. Türkiye'deki kulüplerimizi maddi olarak sıkıntılı bir durumda olmaları nedeniyle bu uygulamaya sıcak bakabilir. Ancak, sportif başarının taraftarı stada çekeceği gerçeğini de atlamamak gerekir. Kulüplerimizin taraftarlarını stada çekmesi ve bu uygulamanın hayata geçmesi durumunda stadyum gelirlerinin artacağını düşünüyorum. Uygulamanın hayata geçirilmesinde şüphesiz en önemli konu güvenlik olacaktır. Raylı tribün düzeniyle ilgili TFF ve kulüplerin ortak bir karar alması gerekecek" dedi.

Kaynak: Skorer
 
Hayatımda sadece 3 kez gerçek tribünde maç izledim. Türk Telekom Arena'da geçen sezon oynadığımız Trabzon, Başakşehir ve Beşiktaş maçlarında. 3 maçta da 1 dakika bile koltukta oturmuş değilim. 90 Dakika ayakta avazım çıktığı kadar bağırdım, ıslıkladım, destek verdim.

Yalnız arkamdaki koltukta oturan yaşlı amca maçı görebilmek için baya uğraşmıştı. Kendisi çekirdek çitleyerek sinema filmi izlemek için gelmiş gibiydi.
 
Sanki yeni birseymis gibi haber yapmislar. Almanya da zaten eskiden ayakta durulan tribünler vardi, yeni ve büyük stadlar yapilinca iyice azaldi hatta neredeyse yok oldu bu durum. Hatta kale arkasi tribünlerde genelde ayakta izliyor insanlar maclari bu yüzden bunun yenidene gündeme gelmesi gayet mantikli birsey.

2002 de bizim Gladbach'in eski stadinda Almanya-Türkiye U21 mi U23 maci mi ne vardi. Necati 2 gol atmisti, 2-1 kazanmistik o maci ben ayakta durulan bölümde izlemistim orada da.
 
Avrupa kupalari'nda koltuksuz olmasi yasak diye biliyorum ama rayli koltuk sistemi olursa ligde sökulup Avrupa'da rahatca takilabilir.

Kale arkalarinin alt katinda uygun olur bence bu.
 
Deri koltuklu, televizyonlu tribün oluyorsa koltuksuz tribün 10 kere olur.

Türkiye'de pek çok kale arkasında, buna biz de dahiliz, zaten koltukların bir amacı yok. Bu tribünlere bir üst sınır belirleyin hatta fiyatını da uygun tutun isteyen oraya gitsin.
 
Normalde mantiksiz buldugum bir durum fakat avrupa bunu benimsemis ise fikrimin yanlis oldugu sonucu cikar , demek ki dogrusu budur , yapilabilir
 
Üst Alt