Bilim İnsanları Kişiye Özel Kanser Tedavisi Üzerine Çalışıyor | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Bilim İnsanları Kişiye Özel Kanser Tedavisi Üzerine Çalışıyor


1668690626323.png

Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar için bağışıklık sistemi merkezli yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor.

Bu yeni çalışmada, bağışıklık sisteminin yeniden tasarlanarak, tümöre saldırması amaçlanıyor. Deneysel çalışma 16 hasta ile yapılıyor.

Bu 16 hastanın her birine kendilerine özel bir tedavi uygulanıyor ve tümörlerindeki belli bir zayıf nokta hedef alınıyor.

Çalışma bağışıklık sistemindeki T hücrelerine yoğunlaşıyor. Bu hücreler, vücutta devriye gezerek hücre problemlerini araştırmakla görevliler. T hücreleri reseptör denilen bir protein kullanarak enfeksiyonları ve kanserojen olabilecek hücreleri işaretliyor.

Ancak kanseri belirlemek, T hücreleri ile için güç olabiliyor. Vücuda dışarıdan giren bir virüsü tanımlamak kolay olabilir ama kanser, bizim kendi hücrelerimizin bozulmuş hali olduğu için, T hücrelerinin tespit etmesi çok daha güç.

İşte araştırmanın arkasında da, kanser işaretleyen T hücrelerinin seviyesinin artırılması fikri yer alıyor.

DENEYSEL TEDAVİ NASIL İŞLİYOR?

Araştırmacılar kanser hücrelerini yakalamayı başarmış reseptörleri olan nadir T hücrelerini tespit ediyor. Ardından bu özelliği olmayan T hücreleri toplanıyor ve yeniden tasarlanıyor.

Reseptörleri, kanser tespit edebilen reseptörlerle değiştiriliyor. Modifiye edilmiş bu T hücreler vücuda tümör tespit etmesi için yeniden yerleştiriliyor.

CRİSPR TEKNOLOJİSİNDEN YARARLANILIYOR

T hücrelerinin kanser avcısına dönüştürülebilmesi için ciddi bir genetik manipülasyon işlemi gerekiyor. Genetik olan talimatnamelerinin yerine yeni talimatları yerleştiriliyor.

Bunu mümkün kılan şey genetik değişim teknolojisi Crispr.

Genetik makaslar" olarak işlem gören bu teknoloji ile yaşayan hücrelerdeki DNA'larda belirli ve hassas değişiklikler yapılabiliyor. Deneysel çalışmaya diğer tedavilere yanıt vermeyen kolon, göğüs ve akciğer kanseri hastaları katılıyor.

16 hastanın 11’inde hastalık ilerlerken kalan 5’inde ise yatay bir seyire geçti.

Çalışma teknolojinin güvenliği ve uygulanabilirliği üzerinden de test ediliyor. Bilim insanları, doğru dozları ve etkiyi ölçebilmek için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyuyor.

Araştırmayı yapan ekipten California Üniversitesi çalışanı Dr Antoni Ribas, “Bu kişiye özel kanser tedavisi geliştirilmesi çalışmalarında ileriye doğu bir sıçrama” diyor. Ancak terapinin etkisini tam olarak görebilmek için çok erken. Ayrıca çalışmanın oldukça pahalı ve zaman alıcı olduğu da ifade ediliyor.


NTV
 
Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar için bağışıklık sistemi merkezli yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor.
kişiye özel immunoterapi yeni bir tedavi değil. t hücre terapisi de 5 yıldan fazla oldu fda onayı alalı ama nörolojik yan etkileri yüzünden fazla önerilmiyor, ki 2 yıllık kemolu prognoz seyri zaten %30 ve altı. diğer terapilerden daha mı etkili? değil. immunoterapiler zibilyon tane abuk subuk kanser içinden sadece göğüs ve prostat belki biraz da bazı melanoma tipleri ilk evrede tespit edildiklerinde bi nebze kayda değer bir prognoz sağlamada yardımcı faktördür, ki yine çoğu 5 10 yıla kalmadan geri dönüyor. malesef bu çalışmalar beyhude, onkolojinin de nükleer tıbbın da tamamı beyhude olduğunun bilincinde.

mantıken kanserden kurtulmanın tek yolu insanın dnayı baştan sona manipule edebileceği bir teknolojiye ulaşmasıdır, bu da görünürde sadece nanoteknolojiye yatırım yapmakla mümkün. mevcut yaklaşımların kanseri tedavi etmesi tamamen olanaksızdır çünkü tek bi tümördeki iki malignant hücre yapısal olarak birbirinden farklı ve dahası tedavi süreci olsun olmasın herbiri tek tek alakasız mutasyonlar geçiriyor. bu hücreleri ne t hücreleriyle ne de ilaçlarla öldüremezsiniz, öldürseniz de öldürdüğünüz her malign hücrenin yerini yüzlercesi alıyor. sorun moleküler hatta atomik düzeyde yani. demem o ki immunoterapi araştırmaları boşa fonlanacağına nanoteknolojiye ciddi yatırım yapılmalıdır.
 
Var olan bir şey zaten CRISPR ile hasarlı olan hücreleri yok edip veya öldürerek metastazı filan engellemek buradaki amaç. Örnek veriyorum kanser hastalarında genellikle kullanılan kemoterapi radyoterapi vs tedavi yöntemleriyle her hastaya aynı tedavi uygulanıyor ama bu kişiye özel tedavide tüm genom dizilimi çıkarılıp ve hedef olan hasarlı olan hücreleri belirleyip yok etmeyle tedavi başarılı oluyor ama yine de %100 soruna çözüm mü değil çünkü sonradan yine aynı durum yaşanabilir. Ama devrin teknoloji devri olduğu düşünülünce nanobilime biyomühendisliğe, genetiğe önemli yatırımlar yapmak lazım


iPhone cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
 
Üst Alt