Bitirim İkili İş Başında | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Popescu - Bülent tandemi, senelerce sarı kırmızılı takımın en büyük arayışlarından biri oldu. Sarı kırmızılılar, 16 sene sonra mutlu sona ulaştı.

marcao-luyindama-galatasaray_1pc9cqs8p0ash1ky31x942c76k.jpg

Efsane statüsüne ulaşmış takımlar içlerinde her zaman efsaneleşmiş stoper ikilisi barındırırlar. Süper Lig'in yakın tarihine baktığımızda Popescu - Bülent Korkmaz, Uche - Högh ve Zago - Ronaldo aklımıza ilk gelen isimler olacaktır. Ligimize bu isimlerden sonra çok daha kariyerli ve çok daha sükseli stoperler gelmiş olsa da hiçbir zaman bu ikililerin yakaladıkları uyumu yakalayamadılar.

Popescu, Bülent Korkmaz ile yakaladıkları uyum hakkında 'Stoper ikilisi karı koca gibi olmalı. Eşinin ne zaman canı sıkılır, ne zaman karnı acıkır, ne zaman morali bozulur bilmesi lazım' demişti. Popescu - Bülent tandemi, senelerce sarı kırmızılı takımın '2000 ruhu'ndan sonraki en büyük arayışı oldu. Galatasaray, 16 sene sonra bu arayışında mutlu sona ulaştı. Devre arasında takıma katılan Marcao ve Luyindama, Popescu ile Bülent'in tahtının yeni varisleri oldu.


gheorghe-popescu-galatasaray_cdwcoap3jatk1spp0w5e58xai.jpg


Terim'in devrimi
Geçtiğimiz yıllarda sarı kırmızılı taraftarların en çok yakındığı konulardan biri, 1. bölgede üst üste yapılan yan paslardı. Orta saha oyuncularının da düşen grafiği göz önüne alındığında sarı kırmızılı takım oyunu kısır bir döngüye itiyordu. Geçtiğimiz sezon bu sorun Maicon ve Serdar Aziz ile aşılmadı ama Fernando'nun üst düzey oyunu ve takım hücuma çıkarken stoperlerin arasına girerek 3. bir stoper görevi görmesi, Galatasaray'ın 2. bölgeye geçişini bir hayli kolaylaştırdı. Tudor döneminde Fernando'nun sıkıştığı noktalarda da devreye Mariano giriyor, oyun savunmanın sağından hareketleniyordu.

Galatasaray'daki 4. döneminin başlangıcında Fatih Terim'in ilk isteği sol ayaklı bir stoper oldu. Ancak tecrübeli teknik adamın bu isteği 2 transfer döneminin ardından gerçekleşti. Galatasaray'ın Portekiz Ligi sonuncusundan henüz kendini kanıtlayamamış 22 yaşındaki bir stopere 4 milyon euro ödemesi eleştiri oklarının hedefi olmasına sebep oldu. Ancak Marcao'nun Galatasaray'a gelişi, 'Scout transferi' kavramının ne olduğunu herkese bir kez daha gösterdi.

Brezilyalı'nın takıma katılmasından 16 gün sonra, yani transferin son gününde Terim'in isteği üzerine bir stoper takviyesi daha gerçekleşti. Sarı kırmızılı takımın Standart Liege'den kadrosuna kattığı Luyindama, tıpkı ekürisi Marcao gibi eleştirilerin hedefi oldu. Fiziği sebebiyle 'Kongolu Servet Çetin' olarak nitelendirilen 25 yaşındaki savunmacı, ortaya koyduğu futbolla eleştiri oklarını göğsünde yumşattı.


fatih-terim-galatasaray-coach_mtgvg8raueba1ryaokj3mi6wi.jpg

Oyun savunmadan başlıyor
Galatasaray'daki ilk döneminde savunmadan oyun kurma görevini Popescu'ya veren Terim, 3. döneminde bu görevi Ujfalusi'ye vermişti. Terim'in 4. döneminde ise bu görevin yeni sahibi gecikmeli de olsa Marcao oldu. Ayakları en az bir 8 numara kadar iyi olan Brezilyalı, soğukkanlı oyun yapısıyla da oynadığı tüm maçlarda takımını savunmadan çıkaran isim oldu. Üstelik Marcao'nun Popescu'dan ve Ujfalusi'den bir farkı var. Marcao'nun partneri, en az kendisi kadar yetenekli.

OPTA verilerine göre; Marcao ile Luyindama'nın pas grafiği hem Süper Lig'e hem de sarı kırmızılı takıma damga vurdu.


DYq8V6.png


Marcao ile Luyindama, maç başına yaptıkları isabetli paslarla mevkidaşları Ozan Kabak, Serdar Aziz ve Maicon'u geride bırakılar.

dvEWzV.png

Marcao ile Luyindama, sezonun ikinci yarısında en yüksek pas yüzdeli 5 savunmacının arasında yer alıyor.

marcao-galatasaray-222019_fgkcissp3xo711qce72jyikjx.jpg

Savunmada da zirve
Yüksek pas yüzdesiyle yorumcuların ve futbolsevelerin dikkatini çeken Marcao, aynı zamanda girdiği ikili mücadelelerden başarıyla ayrılmasıyla da zirveyi çekiyor.

Popescu'nun partneri Bülent Korkmaz'ın ve Ujfalusi'nin partneri Semih Kaya'nın tamamlayıcı özellikleri savunmalarında gizliydi. Ancak Marcao ile Luyindama, burada da görevi paylaşıyor. Hava toplarındaki hakimiyetiyle hem hücumda hem de savunmada Galatasaray'a seviye atlayan Luyindama, aynı zamanda fiziğine rağmen topsuz alanda hızlanmasıyla da öne çıkıyor.

alRyq5.png

OPTA verilerine göre; Marcao, ligin ikinci yarısında en fazla ikili mücadele kazanan ikinci isim. Aynı zamanda en fazla ikili mücadele kazanan ilk 10 oyuncu arasında en yüksek başarı oranına sahip futbolcu (%66).


younes-belhanda-galatasaray-2102019_u9r1jo2kqw9b17q8g2odeubzv.jpg

Belhanda'nın sırrı savunmada gizli
İkinci yarıda Galatasaray'da en büyük çıkış yakalan isim Younes Belhanda oldu. Ligin ikinci yarısında forma giydiği 5 karşılaşmada 3 gol, 2 asistle oynayan Faslı yıldızın bu performansı tesadüf değil.

Marcao ile Luyindama'nın stoper hattını oluşturmasıyla birlikte savunmayı öne çeken Galatasaray'da Belhanda'nın ilk yarıdaki rolü hafifledi. Her ne kadar herkes onu 10 numara olarak kabul etse de tipik bir 8 numara gibi oynayan Belhanda'nın savunmadaki yüklerinin azalması, hücumdaki katkısını arttırdı.

Aynı zamanda özellikle Marcao'nun takım hücuma çıkarken 2. bölgeye gönderdiği paslar, rakip savunmaların dengesini dağıttı ve Belhanda, Feghouli gibi isimlerin boşluklar bulmasına sebep oldu. Yani Marcao ile Luyindama, takım arkadaşlarının performansını da yukarıya çekti.

Bu durumu en iyi özetleyen tabloysa şu:

7aZVmW.png

OPTA verilerine göre; Belhanda, bu sezon Süper Lig'de en fazla topla buluştuğu ilk üç maçı sezonun ikinci yarısında oynadı (20, 21 ve 23. haftalar).


christian-luyindama-fatih-terim-galatasaray_10hl7zybkkqfy1ne7s55zvoy62.jpg

Tüm bunlara bir de Marcao ile Luyindama'nın önlerinde oynayan Fernando'nun gittikçe düşen grafiğini de eklersek bu isimlere hayran kalmamak abes kaçar. Sarı kırmızılı taraftarların yıllar sonra arkalarına yaslanarak rahat maç izlemelerini sağlayan '2019 model Popescu - Bülent Korkmaz' tandemi, henüz birlikte birkaç maç oynamalarına rağmen Fatih Terim'in yaz transfer döneminde yenileyeceği kadrosunun vazgeçilmez ikili olacakmış gibi duruyor.

Yazıdaki emeklerinden dolayı Opta editörü Ömer Gürgen'e teşekkür ederiz./Goal
 
Luyindama & Marcao ikilisi birlikte toplam 7 maç yapmış ve toplamda takım 5 gol yemiş gerçekten muazzam bir istatistik:

Göztepe - Galatasaray 0-1
Alanya - Galatasaray 1-1
Galatasaray - Trabzon 3-1
Galatasaray - Benfica 1-2
Kasımpaşa - Galatasaray 1-4
Benfica - Galatasaray 0-0
Galatasaray - Akhisar 1-0

Son 2 maç gol yememişiz. Darısı Erzurum deplasmanına inşallah. Erzurum'dan gol yemezsek en kötü 1 gol atıp maçı 1-0 alırız.
 
Son düzenleme:
Marcao'yu bir sonraki satistan pay almadan herhangi bir ucrete birakmamaliyiz bence uber bir teklif olmadigi surece bence bir seviye daha sicrama yapma ihtimali cok yuksek.
 
Çok iyi transferler. Özellikle geriden oyun kurma konusunda elimizi çok rahatlatıyorlar.

Umarım takım bir oyun planına kavuşur da bu adamlar topu ayaklarına aldıklarına herkes durarak izlemek.

Bir de unutmadan bu iki stoperle 3-4-3 diyorum
 
Nazar degmesin insallah

Mac 1-1, son 10 dk, gol lazim, serdar maicona, maicon serdar’a, serdar tekrar maicona, sonra maicon uzun oynar, tac
Bu dezavantaji resmen avantaja cevirdik

Bir de bahsedilmemis ama biz onde oynamayi seven bir takimiz, masallah hizli adamlari ve defans arkasi toplari pek kacirmiyorlar
Allah nazarlardan saklasin


iPhone cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
 
Bu ikilli hayatta Bülent ve Popescu gibi o kadar uzun beraber oynayamaz. Marcao sampiyonlar liginde az is yapsin, yasi düsük ve sol ayak ve baya komple oyuncu diye, en gec gelecek yaz iyi bir fiyata satilir.
 
Üst Alt