Çin, Artan RAM Fiyatlarına Müdahale Edebilir | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Çin, Artan RAM Fiyatlarına Müdahale Edebilir


%C3%87in-Ejderi-640x401.jpg

Devamlı artan RAM fiyatları, Çin Ulusal Araştırma ve Reform Komisyonu’nu harekete geçirdi.

RAM’lerin artan fiyatları son dönemde bilgisayar toplamak isteyen kullanıcıları ciddi etkiliyor. Şu sıralar 16 GB (2×8 GB kit) 2.666 – 3.000 MHz DDR4 bellekler, Türkiye’de 900 TL seviyesinde fiyatlara sahipler. Hemen hemen aynı fiyata Intel’in Core i5-8400 işlemcisi alınabiliyor. Fiyatların bu kadar yüksek olması, en çok RAM ithal eden Çin’in harekete geçmesine sebep oldu.

Söylentiye göre Çin Ulusal Araştırma ve Reform Komisyonu, Samsung ile bir mutabakat anlaşması yapmaya hazırlanıyor. Anlaşmanın içeriği henüz net değil, Samsung’un Çin’deki yatırımını artırması veya teknik anlamda işbirliği konularında olabileceği tahmin ediliyor. Diğer taraftan komisyonun RAM fiyatlarında düzenlemeye gidilmesini talep ettiği konuşuluyor.

Tüm bellek pazarı etkilenebilir

Anlaşmanın, dolaylı yoldan tüm bellek pazarını olumlu yönde etkileyebileceği konuşuluyor. Bellek fiyatlarının bu kadar yükselmesi, elbette ki üretimin talebi karşılamamasından kaynaklanıyor. Bellek üreticileri akıllı telefonlar için de bellek üretimi yapıyorlar. Mobil cihazlar için üretilen DRAM’lerin kârı, diğer bellek ürünlerinin yanında oldukça düşük.

Ayrıca 2018’in ilk çeyreğinde akıllı telefon piyasası bir hayli durgun seyrediyor. Komisyonun müdahalesiyle bu durum birleşince, RAM fiyatlarındaki artışın sınırlanacağı tahmin ediliyor. Gelecekte üreticilerin üretim kapasitelerini düşük kârlı mobil DRAM’lerden, yüksek kârlı diğer bellek ürünlerine çevirmesiyle, fiyat artışının yavaşlayacağı düşünülüyor.

Diğer taraftan Çin Ulusal Araştırma ve Reform Komisyonu’nun fiyat sınırlandırma talebi, Samsung ve diğer üreticilerin bellek üretimini artırmasına sebep olabilir. Üretimin artırılması, maliyetlerin de düşmesine yol açıyor. Bakalım 110 dolar seviyesine çıkan 8 GB DDR4 belleklerin fiyatları, piyasaya ilk çıktığı zamanda olduğu gibi 35 dolara düşecek mi?

technopat
 
cidden ram fiyatları uçtu gitti ya en az 2 kat arttı bi anda fiyatlar.

normalde 16gb ddr4 belleği maksimum 400e bulurdun şimdi 800den aşşa bulmak imkansız.

ddr3lere bile vurdu bu %100ü bile geçti zam ikinci ellerde bayağı zamlanmış


DDR4e geçmeyi düşünüyodum erteledim birkaç sene
 
Son düzenleme:
Bu ram olayının ciddi israf olduğunu düşünüyorum.

4 gb ram neyinize yetmiyor bire zındıklar , tabii koyarsın türlü türlü extensionları google chrome'a , açarsın 10 tane tab.
Arkada youtube , photosop açık , oyunu alt tab yapmışsın sonra ram yetmiyor.

Bence dövlet baba ram kotası uygulamalı.4gb ve üstü ramden ötv almalı.
 
Bu ram olayının ciddi israf olduğunu düşünüyorum.

4 gb ram neyinize yetmiyor bire zındıklar , tabii koyarsın türlü türlü extensionları google chrome'a , açarsın 10 tane tab.
Arkada youtube , photosop açık , oyunu alt tab yapmışsın sonra ram yetmiyor.

Bence dövlet baba ram kotası uygulamalı.4gb ve üstü ramden ötv almalı.
4gb ramle render almaya calistiniz mi hic doktor bey ?

4 gb ram sanmiyorum hicbirseye yetebilecegine..

SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
İş yerinde genelde ciddi boyutlu raporlar üzerinde çalışıyorum.. ddr3 (1+1) olmak üzere toplam 2 gb'lık bir bellek ile bununla başa çıkamadığımı bildirdim..

Hatta yazılı olarak bilgi işlemleri biriminden ram ile ssd talebim oldu..

Beni anlayışla karşıladılar ama yönetimden onay alamamışlardı.. Bende bir akşam mesaiye kalıp, hızlı bilgisayar kullanan arkadaşların ramlerini alıp, yerlerine benimkileri takmıştım..

Hayat size hızlı bir bilgisayar vermeyebilir ama siz çalabilirsiniz ;)
 
Eski laptobumda 32 gb ram vardı , 16 gb ram ile arasında bir fark görmedim.Bu ram olayı bence abartılıyor ;)

not : eskidiği için sattım.
 
Üst Alt