dennis bergkamp | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
57455.gif




Dennis Nicolaas Maria Bergkamp (d. 10 Mayıs 1969 Amsterdam) emekli milli futbolcudur. Ajax Amsterdam, Internazionale, Arsenal ve Hollanda'da oynadı. Bergkamp en iyi maçlarını golcü ortasaha olarak oynadı. Taktiksel bilgisi ve becerikli pasları onu oyunun en muhteşem oyuncularından biri yaptı. Sıklıkla forvet arkası pozisyonu tanımlamak için onun ismi kullanılır. O kendi neslinin en iyi oyuncularından birisidir. Pele tarafından yaşayan en iyi 125 oyuncu arasına seçildi. Aynı zamanda FIFA yılın oyuncusu ödülünde iki kez üçüncü 1 kez 2. oldu.1997 yılında İngiltere'de yılın futbolcusu seçilmişir.Bergkamp gelmiş geçmiş en teknik, en zeki oyuncuların başında gelmektedir.Arsenal'de attığı klas goller hala akıllardadır.



Kulüp kariyeri

Ajax Amsterdam



Bergkamp 12 yaşında meşhur Ajax Amsterdam genç sistemine katıldı. Profesyonel kariyerine 14 Aralık, 1986'da teknik direktör Johan Cruijff ile Roda JC'e karşı oynayarak başladı, ve aynı sezon 14 maçta forma giydi. 1987 yılında Ajax'ın kazandığı UEFA Kupa Galipleri Kupası finalinde Lokomotive Leipzig'e karşı yedek olarak forma giydi.



Bir sonraki sezonda, Bergkamp Ajax'ın sürekli oynayan bir oyuncusu oldu, Hollanda ligini 1990'da, UEFA Kupasını 1992'de ve KNVB Kupasını 1993'de kazandı. 1991'den 1993'e kadar Bergkamp Hollanda gol kralıydı ve 1992 ve 1993 de "yılın oyuncusu" seçildi. Toplamda, Bergkamp kendi şehrinin kulübü için 185 maçta 128 gol attı.

Internazionale [değiştir]



1993 yazında, Bergkamp ve Ajax'dan takım arkadaşı Wim Jonk, Internazionale ile sözleşme imzaladı. Buna rağmen, İtalya'da geçirdiği yıllar çok başarılı değildir. 1994 yılında ikinci UEFA Kupasını kazanmasına rağmen, İtalyan defansif oyun tarzına uyum sağlamakta zorluklar yaşadı. 52 maçta sadece 11 gol atabildi. Bergkamp'ın düşük formuna İtalyan basını ile yaşadığı soğuk ilişkiler hiç yardımcı olmadı, doğrusu bazı takım arkadaşları ile de arası soğuktu.

Arsenal [değiştir]



Inter'de geçirdiği iki mutsuz sezonun ardından, Bergkamp 1995 yılında £7.5m karşılığında Arsenal patronu Bruce Rioch tarafından transfer edildi. Bergkamp Ağustos 1995'de Middlesbrough'a karşı forma giydi fakat İngiliz oyun tarzına alışması gerekiyordu; Southampton'a karşı ilk golünü atana kadar bu onun sekiz maç gol atamamasına sebep oldu. Yavaş fakat kesin adımlarla, Bergkamp'ın kişiliği takımın golcüsü Ian Wright'ın arkasında forvet oynadıkça yerine oturmaktaydı. Beraber etkili bir ikili oluşturmuşlardı.



Bergkamp'ın Arsenal'e gelişi çok önemlidir. Sadece o 1991 yılındaki Heysel faciasından sonra bir İngiliz kulübüne gelen ilk dünya çapında yabancı oyuncu olduğu için değil, aynı zamanda 1990'ların ortasında girdiği durgunluk döneminden sonra klubün tekrar başarılara dönmesinde çok büyük katkıda bulunduğu için de önemlidir. Arsenal ikinci başkanı David Dein'in sayesinde Bergkamp'ın transfer edilmesi diğer üst sınıf oyuncuların alınmasını da kolaylaştırarak Arsenal tarihindeki en önemli imza olmuştur.



Bergkamp, Arsenal'de formunun zirvesine Arsène Wenger'in Eylül 1996 takıma gelmesi ile ulaştı. Arsenal FA Premier League ve FA Cupı kazanarak 1997-1998 sezonunda duble yaptı (Bergkamp'ın kupa finalini sakatlık nedeni ile kaçırmasına rağmen) ve Bergkamp yılın oyuncusu seçildi. Eylül 1997 de "Match of the Day"'in ayın golü yarışmasında Leicester City'ye karşı yaptığı hat-trick ile birinci, ikinci ve üçüncü seçilen ilk ve tek futbolcudur. O sezon 16 gol atmıştır, çok daha fazlasının da hazırlayıcısı olmuştur. Aynı sezonun sonunda, Hollanda'nı 1998 Dünya Kupasında dördüncü olmasına yardımcı oldu. Bu kupada Arjantin'e karşı çeyrek finalde tüm zamanların en güzel gollerinden birini attı.



İlerleyen sezonlarda Bergkamp Arsenal takımında düzenli olarak oynamaya devam etti. 2002 yılında tekrar duble yaptı, 2003 yılında FA Cup'ı ve 2004 yılında üçüncü kez lig şampiyonluğunu kazandı. Kulubün yerel başarıları Avrupa kupalarında yaşanamadı, 2000 UEFA Kupası finalini Galatasaray'a karşı penaltılar ile ve 2006 Şampiyonlar Ligi finalini Barcelona'ya karşı kaybettiler.



2005'de, Arsenal'in yeni sözleşme yapma konusundaki isteksizliği sebebi ile, Bergkamp'ın kulüpten ayrılması ve futbolu bırakması yönünde spekülasyonlar başladı. Bergkamp, ilk kulubü Ajax'ın kendisini istemesine rağmen Arsenal ile 2005-2006 sezonu için yeni bir sözleşme yapmaması halinde futbolu bırakacağını açıkladı. Arsenal'in penaltı atışları ile Manchester United'ı yendiği FA Cup Finalinden sonra, Bergkamp ile bir yıllık sözleşme imzalandı. Arsen Wenger'in 30 yaşının üzerindeki oyuncularla bir yılın üzerinde sözleşme yapılmasını engelleyen kuralı ile Bergkamp Highbury'de ki son sezonuna başladı.



15 Nisan 2006'da, West Bromwich Albion'a karşı kendi evlerinde yapılan mücadelede, Arsenal taraftarları orijinali "Taraftarlar Günü" olan organizasyonu (Arsenal'in Highbury stadını bırakıp Emirates stadına taşınması dolayısıyla daha önceden belirlenmiş Highbury'deki son yıllarını kutladıkları organizasyon) "Dennis Bergkamp Günü" olarak değiştirdiler, Bergkamp'ın Arsenal'de ki günlerini bu şekilde kutladılar. Bergkamp ikinci yarıda oyuna girdi, Robert Pirès'in attığı galibiyet golünün hazırlayıcısı oldu. 89uncu dakikada Bergkamp Arsenal forması ile son golünü attı ve maç 3-1 bitti. Bu Bergkamp'ın profesyonel futbol yaşamındaki son golü oldu[1]. Bergkamp resmi olarak profesyonel futbol hayatına 2006 Şampiyonlar Ligi Finalinde Barcelona maçı ile 17 Mayıs 2006 veda etti. Arsenal forması ile oynadığı son maç aynı zamanda Highbury stadında oynanan son maçtı. Bergkamp, Arsenal için 315 maçta 163 gol attı, ve Arsenal kariyerinde 177 asist yaptı. Bu onu Premier League tarihindeki en çok asist yapan üç oyuncudan biri yaptı.[2]

Milli takım kariyeri [değiştir]



Bergkamp ilk milli formayı 1990 yılında İtalya'ya karşı giydi. İlk büyük turnuvası 92 Avrupa Şampiyonasıydı. Bergkamp oyunu ile herkesi etkiledi (özellikle İnter'in listesine girdi ve daha sonra İnter ile sözleşme imzaladı), fakat Hollanda yarı finalde penaltılar ile elendi.



Bergkamp 1994 FIFA Dünya Kupası'nda oynadı, takımının tüm maçlarında forma giydi, Brezilya'ya karşı muhteşem bir gol ettı, maçı Holanda 3-2 kaybetti. Hollanda 96 Avrupa Şampiyonası'nde başarısızdı, Bergkamp'ın bir golüne ve Patrick Kluivert'ın bir golüne rağmen İngiltere'ye çeyrek finalde elendiler.



1998 FIFA Dünya Kupası'nda, Bergkamp üç gol attı, en çok hatırlananı çeyrek finalin son dakikasında Arjantin`e attığı gol oldu. Bergkamp, Frank de Boer'den gelen uzun topu yakaladı, Arjantin defans oyuncusu Roberto Ayala'yı geçmek için topu terse çekti, ve son olarak yarım vole ile topu Arjantin kalecisinin sağından ağlara yolladı. Üç zeki sağ ayak dokunuşu ile son saniyelerde takımını yarı finale taşımayı başardı. Hollandalı radyo spikeri golden sonra sekiz defa "Dennis Bergkamp" diye bağırdı.



2000 Avrupa Şampiyonası'na favorilerden biri olarak katıldılar. "Ölüm grubu"ndan çıktıktan sonra yarı finalde penaltılar ile İtalya'ya kaybettiler. Bergkamp turnuva boyunca gol atamadı fakat hala takımda önemli bir rol oynuyordu. Mağlubiyetten sonra, Bergkamp milli takımda artık oynamayacağını açıkladı. Çünkü bir sonraki büyük turnuva olan 2002 FIFA Dünya Kupası Japonya ve Güney Kore'de oynanacaktı ve Bergkamp'ın uçak korkusu onun kupaya gitmesini engelliyordu. Bunun adaletsizlik olduğunu farkedene dek, eleme maçlarında oynamadı.



Milli kariyerini, Hollanda milli takımının tüm zamanların en çok gol atan oyuncuları listesinde birinci olarak sona erdirdi, 79 maçta 37 golle. Rekoru şu anda Patrick Kluivert tarafından geçilmiştir.

Jübile maçı [değiştir]



Bergkamp, Arsenal'in yeni stadı Emirates Stadium'da ilk maça çıkma onuruna ulaştı. 22 Temmuz 2006'da, yeni stadyumda Arsenal ile Ajax arasında onun adına bir jübile maçı oynandı. Bergkamp santra vuruşunu babası Wim ve oğlu Mitchel ile beraber yaptı. İlk yarı Arsenal ve Ajax'ın mevcut kadroları ile oynandı, ikinci yarıda ise iki takımın ünlü eski oyuncuları maç yaptılar; örneğin Arsenal'den Ian Wright, Patrick Vieira ve David Seaman, ve Ajax'tan Marco van Basten, Danny Blind, Johan Cruijff, Frank ve Ronald de Boer. Arsenal maçı Thierry Henry ve Nwankwo Kanu'nun goleri ile 2-1 kazandı; Klaas Jan Huntelaar Ajax adına maçın ilk golünü attı.[3]

Özel yaşamı



Dennis Bergkamp, Henrita Ruizendaal ile evlidir ve dört çocuk babasıdır: kızları Estelle, Yasmin, ve Saffron; ve oğlu Mitchel.



Bergkamp'ın en iyi arkadaşı Marc Overmars'dır. Ayrıca uçak fobisi vardır.

Onurları



* Dutch Championship 1990.

* Dutch Cup 1987, 1993.

* European Cup Winners Cup 1987.

* UEFA Cup 1992 (Ajax), 1994 (Inter).

* English Premiership 1998, 2002, 2004.

* English FA Cup 1998, 2002, 2003, 2005.



Ödülleri



* Hollanda Gol Kralı 1991, 1992, 1993.

* Hollanda Yılın Futbolcusu 1992, 1993.

* Avrupa Yılın Futbolcusu:3. 1993.

* İngiliz PFA Yılın Futbolcusu 1997.

* İngiliz Futbol Yazarları Yılın Futbolcusu 1997.

* Sezonun Golü Ödülü 1998, 2002.

* Arsenal FC Yılın Oyuncusu 1998.

* FIFA Yılın Oyuncusu: 3. 1993, 1997.



YouTube - Dennis Bergkamp Movie



berkgamp hakkındaki görüşlerniz
 
Cevap: Dennis Bergkamp



Üstadlardandır kendisi.Malesef kariyerinin sonlarına anca yetişebilmişimdir.wengerden sonra arsenalde görmeyi umuyoruz kendisini:tiphat:
 
Cevap: Dennis Bergkamp



Çocukluğunda aklına gelen yıldızları say bir çırpıda deseler,sayacağım isimlerden birisi.
 
Cevap: Dennis Bergkamp



Efsanenin Hollandalı versiyonu.Bergkamp,Henry,Viera,Seamans,Petit bu kadroyu yendik biz.Helal olsun be.
 
Cok ust duzey futbol zekasi ve oyun gorusunun yani sira muthis teknigi ile unutulmaz bir oyuncuydu. Hak ettigi saygiyi gormedi gitti malesef.
 
Üst Alt