Dünya İki Kat Daha Hızlı Dönerse Ne Olur? | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Dünya İki Kat Daha Hızlı Dönerse Ne Olur?


1620575842909.png


Böyle bir durumda muhtemelen ilk fark edeceğiniz şeylerden biri kilo kaybınız olacaktır. Aslında şu anda da Dünya’nın farklı noktalarından kilonuz farklı rakamlar ile ifade edilir. Örneğin kutuplarda yaşayan 45 kilogram ağırlığındaki birisi ekvatorda tartılırsa 156 gram daha hafif olduğunu fark edecektir. Dünya’nın hızı arttıkça bu fark daha da artacaktır. Dünya’nın dönüşünden gelen merkezkaç kuvveti, sürekli olarak sizi gezegenden uzaklaştırmaya çalışır. Şu an yerçekimi neyse ki oldukça güçlü ve bizleri yere yapışık tutuyor. Dünya’nın daha hızlı döndüğü yerde daha fazla merkezkaç kuvveti olur. Bu da yerçekiminin sizin üzerinizdeki hakimiyetini azaltır. Daha fazla hız da daha az hakimiyet demektir.

Kilo kaybını anladıktan sonra ikinci gözlemleyeceğimiz değişiklik günlerimizin kısalması olacaktır. Dünya ne kadar hızlı dönerse, günlerimiz o kadar kısa olur. Dünya’nın dönüşü saatte 1,5 kilometre artacak olursa, bir gün yaklaşık 1,5 dakika kısalır. Değişim çok küçük olacağı için vücudumuz muhtemelen bunu hissetmeyecektir. Ancak Dünya’nın dönüş hızının iki katına çıkması demek de bir günün 12 saat sürmesi anlamına gelmektedir. Bu durumda da bir yıl artık 730 gün olmak zorundadır. Elbette ilk işimiz yeni bir takvim yaratmak olurdu. Ancak asıl sorun takvimi değil vücut saatlerimizi adapte etmekte yaşanırdı. Çünkü bu yeni sisteme uyum sağlayabilmek için bir gecede 8 saat yerine 4 saat uyumamız gereceği anlamına gelir. Tabi ki bu yeni düzene uyum sağlamak zorunda kalan bitkiler ve hayvanlar içinde başka sorunlar ortaya çıkardı. Sonuçta da milyonlarca yıl boyunca kademeli şekilde geliştirdiğimiz doğal ritimlerimizi değiştirmek başlı başına bir sorun olurdu.

Hızlanan Dünya İle İlgili Sorunlar Bu Kadar Değil!


Dünya’nın dönüşü yavaşça hızlanırsa, atmosferi de beraberinde hızlandırır ve günlük rüzgarların şiddetinde artış oluşur. Dünya hiç dönmüyor olsaydı, Kuzey kutbundan gelen rüzgarlar düz bir çizgide ekvatora doğru ya da tam tersi yönde eserdi. Ancak Dünya dönüyor olduğu için rüzgarların yolu doğuya doğru hareket etmektedir. Ve eğer Dünya daha hızlı dönerse, rüzgarlar doğuya doğru daha fazla yön değiştirecektir. Haliyle kasırgaların şiddeti de artış gösterecektir. Ancak Dünya’mızın dönüş hızının iki katına çıkma senaryosunda başımıza gelecek en kötü şey bu değildir.

Fazladan hız ekvator civarındaki su seviyesinin yükselmesi anlamını taşır. Örneğin Dünya saatte 150 kilometre daha hızlı dönmesi ekvator bölgesindeki su seviyelerinin 35-40 cm yükselmesi anlamına gelmektedir. Dünyanın iki kat hızla dönmesi durumunda da Ekvator civarında bulunan Kolombiya, Venezuela, Brezilya, Kenya, Endonezya ve daha bir çok ülkenin sular altında kalması olasıdır. Bu fazladan su, merkezkaç kuvvetinin daha düşük olduğu kutup bölgelerinden geleceği için Arktik Okyanusu da çok daha sığ olacaktır.

Ekvator bölgesinin başına gelecek olası felaketler sadece bunla da sınırlı değil. İkinci sorun ise havadaki nemdir. Nem nedeniyle bölge yoğun bir sis ve bulut ile örtülecek ve sanki daha fazla suya ihtiyaç varmış gibi sürekli yağmur alacaktır. Ayrıca Dünya’mızın dönüş hızı yükselecek olursa, fay hatlarındaki hareketliliği de ciddi ölçüde etkileyecektir. Bu durum da tahmin edeceğiniz üzere depremleri ve volkanik faaliyetleri artıracaktır.

Dünyanın Dönüş Hızı Aslında Sürekli Değişiyor

Dünya muhtemel hiçbir zaman iki kat hızlı dönmeyecek. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Dünya’nın dönüş hızı sürekli olarak değişiyor. Yaklaşık 4.4 milyar yıl önce Dünya günde sadece 4 saat hızla dönüyordu. Dinozorlar çağı kadar yakın bir tarihte, gezegenin bir günü sadece 22 saatti. Ay’ın oluşumundan beri, Dünya’nın dönüşü her 10 milyon yılda bir yaklaşık 6.1 km/s yavaşlıyor. Bunun sebebi de Ay’ın gezegenimiz üzerindeki kütle çekim etkisi. Bu hesapla birkaç milyar yıl sonra, günlerimiz daha da uzayacak gibi gözüküyor. Yani yazının başında dile getirdiğimiz küçük hızlanma aslında dünyanın rutininin bir parçası gibi düşünülebilir. (matematiksel.org /sibelçağlar)
 
Üst Alt