Elano Sorunsalı | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Elano Sorunsalı


Son zamanlarda forumda moda oldu Elano'ya sallamak.Bu adamın çok acımasızca eleştirildiğini düşünüyorum.Biraz ağır bir tabir olacak ama bu adama balon diyebilen maçları neresiyle izlediği belli olmayan adamlar var forumda.Ben de bu konuyla ilgili bir yazı yazma gereksinimi hissettim.Çünkü seneler sonra modern bir ortasaha oyuncumuz olmuşken,üzerinde zaten medya baskısı olan bir futbolcunun bazı kesim taraftarların da isteğiyle gönderilmesini kesinlikle istemiyorum.



Gelelim Elano'ya.Sezon başında umutsuzca bir teknik direktör bekleyişindeydik hatırlrsanız.Sonra bir gün Rijkaard Galatasaray'ın yeni hocası dediklerinde inanamamıştık.Bu adam Barcelona efsanesini yaratan adamdı.Bizi de bir heyecan sarıverdi,günlerden bir gün onlar gibi oynayabilirmiyiz diye.Rijkaard'ın sistemi çerçevesinde transferler yaptık.Bunlardan birisi de Elano Ralph Blumer'dı.Çok çok zor gözüken transferi gerçekleştiğinde hepimiz çok mutlu olmuştuk.Çoğu taraftar ise medyanın pompalamasıyla bu oyuncunun Lincoln yerine geldiğini ve ofansif orta saha oyuncusu olan bir Brezilyalı olduğunu sandılar.Yavaş yavaş oynamaya başlamasıyla tepkiler gelmeye başladı oyununa.Çünkü sanılanın aksine isimlerine box-to-box denilen oyunu iki yönüyle oynayabilen ortasaha oyuncularındandı Elano.Ama bir türlü özelliklerini gösterebilecek bir ortamı olmadı ve kendisinden hala patlama bekleyenler tarafından çok eleştirildi,eleştiriliyor da.



Neden patlama yapamıyor?Neden City günlerindeki gibi oynayamıyor?Şimdi arkadaşlar bir ortasaha oyuncusu müthiş yeteneklere sahip değilse kısacası bir Ronaldinho değilse onun için yanında oynayan oyuncular çok önemlidir.Eğer yanındakilere uyum sağlayamaz ise yanındakiler de ona ayak uyduramazsa başarılı olabilmeleri hayaldir.Elano'nun bütün sorunu bu.Ne kendisi takıma tam olarak alışabildi ne de onunla yan yana oynamış olan Arda,Mustafa Sarp,Barış,Ayhan ve Mehmet Topal ona ayak uydurabildi.Bu tür oyuncuların başarılı olabilmesi için yanlarında basit oynamayı bilen,tek pas olayını becerebilen,oyun zekaları üst seviyede olan oyuncular lazım.Eğer ben Mehmet Topal isem önümde oynayan Elano'nun hücumları başlatacak adam olduğunu,topu ayağıma aldığımda direk onu arayacağımı bilmek zorundayım.Eğer ben Mustafa Sarp isem Elano bana pas verdiğinde onun hareketlerini takip etmeliyim,ona tek pasla geri dönebilmeliyim,boşa çıktığında hemen pas atabilmem lazım ona.Ancak maalesef bizim oyuncularımızın da en büyük sorunları bu.Birisinin defansif yönü harika,birisi inanılmaz özverili,mücadeleci ama bu işleri yapamıyorlar.Onlarla beraber oynayan oyuncu olan Elano defanstan top çıkarmaya geliyor ama bizim Servet oyunu kendisi kurma arayışı içinde.Mehmet boyna uzun pas atmaya çalışıyor,elini kolunu kaldırarak biryerlerini yırtan Elano'yu görmüyor.Mustafa keza öyle.Elano ona pas attıktan sonra ona dönmüyor.Biz de Elano etkisizmiş gibi görüyoruz.Kesinlikle bir artniyet yok ne Mehmet'te ne Mustafa'da.Sadece bu işleri yapabilecek oyun görüşleri yok.Sahaya düzgünce yayılarak kısa paslarla oyunu karşıya yıkma olayını yapabilsek Elano çok daha etkili olacaktır çünkü top herseferinde onun ayağında olacak.Alıp verecek,ikiye birler yapacak,ters toplar atacak.Ama anahtar kelime şu.``Topu onunla buluşturmak``Biz bunu beceremiyoruz ki.Sonra birisi çıkıyor ``Bu adam gereksiz,yalnızca takım iyiyken faydalı olabilir.``diyor.Sen eksikleri gidermek yerine yalnış yolu seçip bir yanlış daha ekliyorsun oyununa.



Biraz da Elano'nun sorunlarından bahsedelim.Birincisi sistem takımı olma yolunda ilerleyen,yeni kurulmuş bir takıma gelmiş bu adam.Birkaç ay önce de söylediğim gibi Rijkaard sistemini oturtamadan bu adamdan faydalanamayız.O zihniyet yerleşecekki takıma Elano gerçek işini yapabilsin.İkincisi şu pas verilmeme olayı.Kesinlikle kasıt yok ama böyle bir olay var.Ben son maçta üç kez bu oyuncunun ayağına gelen topun alındığını gördüm takım arkadaşı vasıtasıyla.En başlarda stoperden gidip top almaya çalışan Elano şimdi bunu yapmıyor.Bence nedeni bıkkınlık.Nasıl olsa topu alamayacağım diyor adam.Son maçtaki gibi isteksiz oluyor bu nedenle.Üçüncüsü ise korku.Yakın arkadaşın Jo daha ikinci maçında rakip stoperin tekmesiyle sakatlanıyor.Bu adamlar dünya kupasında oynamak istiyor beyler.Bir baltazar gelip sakatlayacak diye korkuyorlar bu çok açık.Elano'nun oyundaki çekingen,sinik tavrının nedeni de bu bana göre.​



Elano yollanırsa?Arkadaşlar Rijkaard'ın böyle birşeyi kabul edeceğini hiç sanmıyorum ama forumdaki bazı arkadaşların da istediği gibi 3'e 5'e yollandığını varsayalım.Senin bu tarz ortasaha oyuncusu ihtiyacın birdi iki oldu şimdi.Bu daha fazla ekonomik yük demek ki böyle oyuncular dünya üzerinde bu kadar nadirken senin iki oyuncu birden alabilmen bir ütopya.Bu adam yollanırsa zaten işlemeyen ortasahamız hiç iş göremeyecek.Bu adam kötü oynasa bile bir tek pasıyla seni gol pozisyonuna sokuyor.Sen bu adamın yanına onu anlayabilecek zekada bir oyuncu alırsan o zaman istediğin gibi oynayabilir.Bir Bayern Münih takipçisi olarak oradan örnek vereyim.Başlarında Van Gaal var.Van Gaal'in yaptığı ilk iş sol açık veya sağ açık oynayan Schweinsteiger'i Van Bommel'in yanına koymak oldu.İkisi de basit oynamayı biliyor.Schweinsteiger Demichelis'ten topu alıor Bommel'e veriyor boşa kaçıp topu tekrar alıyor.Birbirlerini anlıyorlar yani.Bu sayede çok etkili oluyorlar hem defansta hem ofansta.Açıkçası ben Elano ve Schweinsteiger'i birbirlerine benzetiyorum.Şutları,tars topları,tek pas yetenekleri vs.Birisi daha sert birisi daha teknik.Gelmek istediğim yer tek bir transferle müthiş bir ortasahamızın olacağı.Hem Elano'dan fayda göreceğiz hem ortasahamız istediğimiz işi yapacak.​



Sözün özü bu adamı yollamak bize pahalıya patlayacaktır,büyük hatadır.Seneler sonra 10 numara denen çağdışı sistemden modern bir sisteme geçiş yapmışken bu işi yürütebilecek adamı yollamak büyük hatadır.O sana ayak uydurmayacak,sen ona ayak uyduracaksın bu kadar basit.Elano hakkında olumsuz düşünenlerin de biraz bu fikirlerini gözden geçirmelerini istiyorum.Böyle giderse taraftar baskısıyla yollanacak adam sene sonunda.Elano bizimle K-A-L-M-A-L-I!​
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Sözün özü bu adamı yollamak bize pahalıya patlayacaktır,büyük hatadır.Seneler sonra 10 numara denen çağdışı sistemden modern bir sisteme geçiş yapmışken bu işi yürütebilecek adamı yollamak büyük hatadır.



.
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Son 2 maçdır çok kötü, Gaziantep maçında mükemmeldi. Neden düşüe geçti anlam veremedim. Yoksa müthiş oyuncudur ona laf etmem.
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Kayseri maçında zeminden çok etkilendi.Antalyaspor maçında stadı başlarına yıkacak adam Elano 'dur.Şüphe bile duymam.



Bazen laabali işler yapmasına rağmen takımdaki en iyi 5 futbolcudan biri.Kadroyu kurarken bile başta Keita ve Elano yazılır.
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Dur bakalım inan kimsenin Elanoyu yolladığı falan yok. Kimsenin 14-19 yaş arası tek yeteneği imlaa klavuzuna uygun hızlı yazı yazabilen yorumcuları ciddiye aldığı falan yok.

Bu takımın oyuncularının performanslarını beğenen beğenmeyen bu duruma göre forma şansı veren yada vermeyen bir teknik heyeti var. Ve inanıyorumki onlarda herşeyi görüyor, Elano nun şuanda hiçbir negatif yanı yoktur sadece oynadığı mevkii sorumluluğu fazla olduğu için olası puan kayıplarında en çok pay çıkarılabilecek bir bölgedir.



Hücum yaparken ve geriye dönerken pres yapan tabiri caizse pirana gibi rakibi sürekli rahatsız eden bir oyuncu. Tamam kabul izleyenlere yıllarca "o bölgede oynayan adam sağa bakıp sola atar ve topuk pası verir" izlenimi empoze edildi ama durum böyle değil malesef. Ben elanoyu en çok top rakibin ayağındayken izliyorum.. Spikerin görevi topun olduğu bölgedeki yaşanan olayları en kısa haliyle özetlemek haliyle spikerin saydıgı isimlere göre maç izlemek yukarda bahsettiğim izleyici kitlesine mahsus..

Eğerki gerçek futbol izleyicisi olarak izliyorsanız kimin görevini yapıp yapmadığını görürsünüz eğer değilseniz, spikerin "evet sayın seyirciler top şuanda antalya spor savunmasından osman'da ama elanoda deminden beri adamı kovalayıp duruyor" demesini bekleyemezsiniz.. Elano ısıran, mücadele eden, ofansa kalkan takımı ilk olarak sahanın ortasındaki yuvarlakta " dur bakalım " diyen adamdır..



Olumsuzsa görüşleriniz benim söylediklerimle değişmesin, birsonraki maç dediğim şekilde seyrettiğinizde farkedeceksiniz. Ha ben farketmek istemiyorum diyorsanız 5 oscarlı filmide beğenemezsiniz..
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Hakemlerden daha iyi hakem, Hocalardan daha iyi hoca olan ama buna reğmen dünya futbolundan habersiz yorumcu, yazar, gazeteci -her ne halt deniyorsa onlara- yazdıkları yazılarla ne kadar cahil olduklarını gösteriyorlar.



Önce Galatasaray bir anlayış getirir. Sonra diğer takımlar öğrenir sonra taraftar öğrenir. 1-2 sezon sonra da bu yorumcular öğrenir. "Elano Brezilya Milli takımında oynuyorsa o zaman Brezilya takım bile değil" diyen adamlar topluluğunun söylediklerine düşüncelerine itimat etmeyin.

Elano iyi bir futbolcudur. Takımda sanki herkes süper oynadı da bir tek Elano berbattı.
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Antalya macinda sov yapar ve skor taraftarlari yine ortaya cikip onu öve öve bitiremez :eek:



Elano gibi adama nasil balon diyebildiler onu bile anlamadim :rolleyes:



Orta her mac saha tam Elano'ya göre sekillenmeli yoksa hic verim alamayiz ondan
 
Cevap: Elano Sorunsalı



xavi 30 metreden araya pas attığı zaman mükemmel olur, Elano atınca sadece maç içinde 2 tane pas mı atıcak oluyor. xavi solunda iniesta, arkasında toure ile oynuyor, Elano nun sağı solu, arkası sobe. Mustafa Sarpla mı Topal ile mi paslaşıcak?



Sonuçta bu adam yapması gerekeni yapıyor, oyunun yönünü değiştiriyor, ara pas atıp ilerdeki oyuncuları pozisyona sokuyor. Ama yanındaki adamlarla paslaşamıyor. Neden acaba?



İnsanlar hem sistemli futbol istemesini biliyor, paslaşmalı göze hoş gelen futbol izlemek istiyor, hem de Elano yu beğenmiyor satalım demekten geri kalmıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Millet ne istediğinin bile farkında değil, iyi bir şey istiyorsan sabretmesini bileceksin. Bu her konuda böyle
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Süper bir yazı olmuş. Kesinlikle Elano'yu etkisiz gibi gösteren tek şeyin yanındaki adamlar olduğu fikrine katılıyorum. Keşke Topal veya Sarp'dan biri bu özelliklerden birine sahip olsaydı ama malesef değiller.
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Takım iyi ise oyuncu iyi oynar.Messi ve C.Ronaldo kendi milli takımlarında beklenen performansları neden veremiyorlar ? Elano ve Arda , Barcelona 'da oynasalar inanın dünyanın en iyi 20 futbolcusu arasına girerler.
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Elano çok yönlü bir adam. Bizde oynadığı mevki itibariyle takımda tek. O sakatlanırsa onun görevini üstlenicek kimse yok. ancak şu sıra elanonun ihtiyaçtan forvete çekilmesi bana daha mantıklı geliyor. Herkes oynamaz diyor ama hiç değilse ardadan daha iyi oynar. elano sağına soluna pas verse kanattan gio ve keita ortadan arda ve sarp gelir. Tabii teknik heyet buna daha iyi karar verir. Elanonun saha içerisindeki farkını göremeyenler bence önce kendi futbol bilgilerini eleştirsinler
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Kafayı yemiş millet, Elano gibi bir adam var ve beğenilmiyor, ayrıca daha fazla başlık açmayın bu konuda sıktı artık, Lincoln hakkında da çok konu açılıyordu, sonunda adam gitti, oynarsa oynar, oynamassa zaten, yedekte olur, niye dert ediyosunuz anlamam ki :D
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Düşüşe falan geçmedi Kayserispor maçında gayet iyiydi neticeyi getiremedi sadece neticeyi getirse burada Elanoyu eleştirenler Elanoyu öveceklerdi..
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Güzel yazı tebrik ederim ben de yazı yazacaktım bir ara yazıyordum ama vazgeçtim gene bilen bidliğini okuyacak fakat bir kaç şeyde ben eklemek istiyorum;



Xavi'yi Haldun Üstüel imkansız olmasına rağmen tutup getirdi diyelim takıma. Elano gönderildi. Dünya çalkalanıyor felan. Maçlar başladı, aynı bu kadro orta saha: Mehmet-Mustafa-Ayhan-Barış-Xavi. Arda felan aynı durduğunu düşünün. Defansta Servet felan herşey aynı olsun. Topu Xavi'ye veriyor bizimkiler. Xavi tabii takım oyununa alışmış ve pas tekniği yüksek. Hemen tek pas yapıyor, sonra boşa felan kaçıyor yırtıyor kendini. Bakıyor pas atan yok ? Arda çalıma girişiyor felan böyle gidiyor bu durum. Gene Xavi'ye veriyorlar, Xavi bir adam geçiyor gene pas verip boşa kaçıyor hızlıca ama gene pas atan yok. Veya top onda değilken boşa kaçıyor düşünün, bizimkiler uzun top yapıyor hep veya oyunu direkt kanatlara yayıyor yada Xavi top almaya geldiğinde oyun ondan başlamıyor başka yerlere veriliyor sürekli. Bu durumda Xavi iyi oynuyor gözükür mü ? Gözükmez. Peki sorun Xavi'demi olur ? Hayır, olmaz. Elano'da böyle işte. Pas atıyor, boşa kaçıyor. Top onda olmadığı zaman sürekli alan değiştirip pas istiyor ama onun dilinden anlayan yok. Futbolcularda sorun yok aslında, oyun görüşleri öyle. Muhteşem iyi niyet, süper mücadele herşey tamam ama Elano tipinde oyuncu olmadığı için böyle bir durum ortaya çıkıyor. Bu durumda işte Xavi olsa birşey yapamaz. Ama işte Xavi'ye bakın şimdi yanında Iniesta var, arkasında Toure var. En gerisinde Pique var, Puyol var. Xavi pas verip boşa kaçsa direkt anında ayağına gelecek, ya da oyun ondan başlayacak direkt oyun kuracak. Boşa kaçacak 1-2 sn. geçmeden ayağına top gelecek. Ama Elano'ya bakın ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız...
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Aslında elanoya servis yapabilecek oyun zekası yüksek arda var elimizde ama oda bir türlü çalımdan,kanatlara kaçmaktan ve karmaşık oyundan vazgeçmiyor.



elano-topal-arda bana göre ideal bir ortasaha olur.

Aynı zamanda ileri 3 lüde geriye yardım ederse inanın kimse bizi tutamaz yeterki arda basit oynasın ileridekilerde geriye koşsun.



Ayrıca hangi kuş elanonun gitmesini istiyorsa ciddiye almayın ;);)
 
Cevap: Elano Sorunsalı



Yazıya kesinlikle katılıyorum, bir de sorun sistem. Rijkaard'ın 4-4-2 sistemiyle oynaması kötü etkiledi Elano'yu. Bir ön libero gibi oynadı. Hücuma destek veremedi. Kayseri maçında ise daha çok ofansta kaldı, çok az geriye gelip 1-2 uzun top attı. Artık sistemi hiç bozmamalıyız. Elano klasik 4-3-3 sisteminin sağ iç adamıdır. Cuk diye oturur. Takımda oyunu iki yönlü oynayabilen tek adam. Bu yüzden çok çok önemli.
 
Üst Alt