Emin Bülent Serdaroğlu | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Emin Bülent Serdaroğlu


eminbulent6tl1.jpg



Emin Bülent Serdaroğlu

Galatasaray Eski Futbolcusu

Galatasaray İkinci Kurucu Üyesi



1886 yılında İstanbul'da (Halep olduğu da söylenmektedir) doğdu. Dedesi Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa, Babası Ömer Muzaffer beydir. Annesi ise Müşir Cemil Paşa'nın kızıdır. Çocuk yaşta annesini kaybetti. Mekteb-i Sultani' de (Galatasaray Lisesi) okudu. Futbola Mekteb-i Sultan-i 'de (Galatasaray Lisesi) başladı.

1905 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Galatasaray Futbol Takımının "İlk Türk Kaptanıdır". Aynı zamanda Ali Sami Yen'den sonra gelen Galatasaray Spor Kulübü'nün 2 numaralı kurucu üyesidir.

Fenerbahçe'yle 17 Ocak 1909'da yapılan ilk maçta iki golü de o attı. Galatasaray 'da Forvet'in solunda yer aldı. Çok güçlü ve golcü kimliği ile ön plana çıkardı. O kadar güçlüymüş ki defanstan aldığı bir topu önüne her geleni çalımlayıp goller attığı olurmuş. Tabiri caizse "Buldozer gibi önüne geleni ezip, geçermiş".



11 Eylül 1911 yılında Galatasarayımız, Avrupa Kupalarında ki ilk maçını Macaristan'ın "Kolojvar" takımıyla oynadığı kadronun en önemli oyuncularından birisiydi.



Aynı zamanda şairdir. Şair olarak Fecr-i Ati Topluluğu kurucularından biriydi. Toplumsal ve ulusal konularda şiirler yazar. Victor Hugo'nun 'Mavi Gözlü Yunan Çocuğu' adlı eserine karşı yazdığı 'Kin' adlı şiiri ile o dönemde çok geniş yankılar uyandırmıştır. Kin ve Hisarlara Karşı eserleriyle Milli Edebiyat'ın habercisi olmuştur. Ahmet Haşim onun şiiri için "Türk şiirinin üstünden bir kuyruklu yıldız gibi geçti ondan ağzımızda tamamlanmamış bir lezzet kaldı" demiştir.



Kin adlı şiirini Gazi Mustafa Kemal Atatürk çok severdi. Hatta Çanakkale'de düşmana karşı savaşırken en zor zamanlarda o şiirin "Garbın cebin-i zalimi (Batı'nın çirkin zalimi) affetmedim seni" dizesini bağıra bağıra ezberinden okuduğu anlatılırdı. Emin Bülent Serdaroğlu 1932 yılında Kin adlı şiirini Atatürk'ün huzurunda kendi ağzından seslendirmiştir.



Balkan Savaşı'na kendi atıyla katılan, Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde çarpışan Emin Bülent Serdaroğlu'nun 28 Kasım 1942 'de vefatından önceki son sözlerinin, "Lüleburgaz, Lüleburgaz. Harp ediyoruz" olduğu yanında bulunanlar tarafından kayıtlara geçmiştir..



Saygılarımla ; sevgiyle kalın..
 
Üst Alt