Eşfak Aykaç | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Eşfak Aykaç


esfakaykacccc.jpg



Eşfak Aykaç

Galatasaray Eski Futbolcusu



6 Şubat 1918 İstanbul Kınalıada doğumludur. Futbolcu, çalıştırıcı, spor yazarı, yönetici. Şair ve eski Parlementer merhum Fazıl Ahmet Aykaç ile merhume Fatma Nadide Aykaç`ın oğludur. Futbola Galatasaray Lisesinde başladı. 1936-1945 döneminde Galatasaray`da oynadı.



Milli maçların oynanmadığı bir dönemde parladığı için ulusal formayı giyemedi. Türkiye Futbol Federasyonunda Asbaşkan ve Yönetim Kurulu üyesi olarak Hasan Polat ve Yılmaz Tokat`lının Federasyon Başkanlıkları döneminde görev yaptı. Milli takımlar tek seçicisi olarak hizmetleri oldu. 1956`da Macaristan Milli Takımının 3-1 yendiği Türk Milli Takımının tek seçıcisi ve Teknik Direktörü idi. Kendisinin onur duyduğu en büyük başarı ve anılarından birisidir. Daha sonraları spor yazarı olarak çeşitli gazetelerde ve en son Hürriyet gazetesinde görev yaptı. Yönetici ve bankacı olarak Sümerbank Ankara Şubesi Kombiyo ve Akreditif Servis Şefliği, İstanbul Şube Müdürlüğünde bulundu. 7 Eylül 1960`da Sayın Hayriye Aykaç (Çakan) ile evlendi Çakıl, Ahmet ve Candemir isimlerinde üç çocukları vardır.



Futbol ile ilgili ve basın mensubu olarak yurtriçi ve yurtdışındaki federasyonlar ve kulüplerinden verilmiş çok çeşitli ve değerli ödülleri, plaket, sertifika ve madalyaları vardır. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair-Play Şeref Diploması ve Gazeteciler Cemiyeti " Burhan Felek" ödülü sahibidir. Çok iyi Fransızca bilen Eşfak Aykaç; askerlik hizmetini de 1942-45 yıllarında (ikinci Dünya Harbinin en şiddetli döneminde ) Kara kuvvetlerinde Üsteğmen olarak yapmıştır. Türkiye Spor Yazarları Derneği, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Futbol Adamları Derneği kurucu üyesidir.Galatasaray Spor Klubü Sosyal kısmı, Kınalıada Su Sporları Kulübü`nün de üyesidir. Sekiz yıl süreyle Galatasaray Kulübü Divan Başkanlığı yapmıştır. Bu hizmetinden dolayı kendisine takdir ve teşekkür plaketi sunulmuştur. Eserleri arasında; merhum Gündüz Kılıç ve Çoşkun Özarı ile birlikte yazdıkları " Bizim Dünyamız" isimli kitabının yanında çok sayıda spor yazarı ve yorumları olan makaleleri yayınlanmıştır. Önemli anılarından olarak da ; Türk futbol tarihinde önemli yeri olan Türkiye`nin UEFA ( Avrupa Futbol Federasyonları Birliği )`ya üye olmamızdaki gösterdiği çabası olmuştur. O zaman için UEFA; Türkiye`nin bir Avrupa Ülkesi olmadığı gerekçesinden hareketle dışlanarak, Asya`ya alınmasını istiyordu ki, Viyana`daki toplantıya davet edilmediğimiz halde görevli giderek ve zorla toplantıya katılma başarısını göstermiş ve akıcı Fransızcası ile Türkiye`nin UEFA `ya kabulünü sağlamıştır.



20 Kasım 2003 tarihinde İstanbul'da ebediyete intikal etmiştir. Kabri "Zincirlikuyu Mezarlığındadır"



Bu vesile ile rahmetli efsanemizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Sevgiyle kalın.



Kaynak :

TURFAD
 
Cevap: Eşfak Aykaç



esfakou.jpg


Efsane futbolcumuz Eşfak Aykaç



Eşfak Aykaç'ın oynadığı dönemlerde ise ;



1936-S.Pedeafoot (İngiltere)

1937-Hans Baar (Avusturya)

1938-Peter Szabo (Macaristan)

1939-Peter Tandler (Avusturya)-Hayman (İngiltere)

1940-C.Zaharczuk (Polonya)

1941-Jhon Begget (İngiltere)

1942-Jhon Begget (İngiltere)

1943-Jhon Begget (İngiltere)

1944-Jhon Begget (İngiltere)

1945-Jhon Begget (İngiltere)

Hep yabancı Teknik Direktörler görev yapmışlar.
 
Cevap: Eşfak Aykaç



Taksim Stadı'nda oynanan bin Galatasaray-Güneş maçında takımlar emektar stadın meşhur balkonunun yanındaki ahşap merdivenlerden inerek sahaya çıkıyorlar. Adnan, Haşim, Rıza, Yusuf, Eşfak ve Melih merdivenlerde.



Ekli dosyayı görüntüle 980
 

Ekli dosyalar

  • 80f5f531ee35418d988eb97180ec7655_m.jpg
    80f5f531ee35418d988eb97180ec7655_m.jpg
    30.9 KB · Görüntüleme: 51
Üst Alt