Felsefenin Mantık ve Matematikten Üstünlüğü Üzerine Aforizmalar | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Felsefenin Mantık ve Matematikten Üstünlüğü Üzerine Aforizmalar


Aristo mantığı felsefennin önüne koyar. Zira mantık pratiğe bilginin yansımasını sağlayan araçtır. Felsefe pratiğe uymayan yanlarıyla boş zaman kaybı veya felakete sürükelyen serüvene dönüşebilir der. Zira Platon'un filozof kral teorisi üzerine Sicilya'da kellesini zor kurtardığını unutmamak gerek. Yani Aristo'ya göre felsefe mantığın testine tabi tutulduğu zaman işe yarar. Dolayısıyla Logic preexists the philosophy.
 
Einstein, bir zamanlar savladigi statik evren modelini, tumevarimsal matematik tanitlar uzerinden degil, felsefe sayesinde terketmistir, kendisi de aslen bilimciden ziyade buyuk bir filozof idi. Nitekim bir kac onyil icinde bilim, evrenin statik olmadigini ortaya koydu. Bu baglamda felsefenin bilimi nasil dogrulttuguna iliskin ornekler sayisizdir.

Tamam,matematik de bence statik bir şeymiş gibi lanse edilemez.Çokboyutlu uzayların sınırsızlığını,evrenin genişlemesiyle bağdaştırabiliriz bence.

Lineer mantik ve akademik matematik evrensel degillerdir.

Neden?
 
aforizmalar, altında topladığın başlıkla aynı doğrultuda değil

en azından bazıları felsefenin üstünlüğüne değil,tam tersini anlatmaya çalışıyor.
 
Ancak Hegel'de diyalektikle zihinlerimizi tanıştırırken aslında yine yukarıdaa bahsettiğim Platon'un hatasına düşmüştü. Evet tin adını verdiği kavramla bilinci( tam karşılığı bu mu emin değilim) felsefenin hem konusu hem kurucusu yaptı ama asıl unuttuğu şeyi Aristo'ya benzer bir şekilde Marx tamamlamıştı. Neydi o? diyalektiğin inşası felseik düzeydeki bilinç ya da tin değil, aslında Aristo gibi günlük tecrübelerdi. Yani tarih. Yani madde. Yani İnsan. Oysa Hegel felsefeyi önceleyerek insanı, maddeyi, tecrübeyi dışarı itmişti. O'nda pratik yoktu ve dolayısıyla pratik olmayınca insan da kalmamıştı. Peki insan olmadan felsefe olur mu? Olmaması gerekir. Düşünceyi insansız düşünebilir miydik? Düşüncenin cismanileşmiş hali olan medeniyeti düşünbilirmiydik? Peki medeniyetin oluşması da felsefenin doğuşunda ilk adım değil miydi?

Felsefe öncelenince, epistemoloji öncelenince varlığı, yani pratiği ikincile etmiş olmuyormuyuz? Oysa felsefeyi de bilgiyide ortaya çıkaran varlık. O halde felsefe varlığı önceleyen, varlıktan hareket eden mantığı önceleyemez. İnsan içinde bulunduğu maddi şartların felsefesini yapar, bigisini üretir, yoktan bilgi üretemez. Marx bu konuda konuşan ilk kişi olmasa da(marxistler bu konuda yanılır büyük oranda) Hegel'e bir düzeltmedir. Hegel ise Platon'un düştüğü hataya düşmüştür.
 
Sizi neyle besleyerek buyuttuler renklidashlarim. Bu ne?!?

Biraz okuyayim dedim ama kafam basmadi :red:

Siz harcaniyorsunuz buralarda. Ekip kurun 3-4 seneye kansere care bulursunuz...

Daha basket milli takimina transfer yapacagiz buradan. 1.90'in altinda insan yok :D , GSC Mutantlar Forumu diye isim degisikligine gitmemiz gerek
 
Son düzenleme:
Bati ulkelerinin bizden ileride olmasinin temel sebebi orta egitimde felsefe ve tarihi detayli ogreniyorlar.

Tarih bilinci ve felsefeyi ayni donemde detayli okuyup olaylarin sebep ve sonuclarini irdelemeyi/sorgulamayi o yasta ogreniyorlar. Sorgulamayi ogreniyorlar. O yuzden onlari degnek ile gudemezsin.

Biz de ilk ve orta ogretime felsefe ve mantigi sokmaliyiz ki koyun yerine insan olalim ama sanirim birileri bunu istemiyor! :(
 
''Feylezof'' bir ''Satanist'' imiz bile var, ne zengin bir mozaiktir GSC?!:eek:ley:...

Sayın Buddha özetle buyurmaktadır ki;

''Terim Hazretleri hep 'Futbol felsefesi' söyleminde bulunmuş olsa da aslında futbolun yetersiz dialektik tarafında kalmıştır daima. Buna karşın gerçek bir futbol feylesofu olan Riekerink Hazretleri, Feylesofinin Mantık ve Matematiğe üstünlüğünün futboldaki yaşayan efsanesi olmaya namzettir!'':D...
 
Felsefe çok güzel,felsefe candır.Felsefe ciddi ve önemli bir konudur.Yaşamı,gerçekleri sorgulamayı öğrenmek ileriyi görmek gerçekçi olmak için felsefe şart :) Candır felsefe :) :D
 
Felsefeyle ugrasmis olaniniz varsa bilir, gunumuzde felsefede ilginc bir sey yapmak icin analitik felsefeyle ugrasmak gerekiyor, analitik felsefe de set teorisi ve matematiksel mantigi felsefenin temeline koymaya calisiyor.

Wittgenstein'dan beri filozoflar neredeyse matematikci/mantikci oldular.
 
Adı üstünde formel bilim değil mi?Formel bilimler realiteye her zaman uygulanamaz ve uygulanması da belirli koşullarda gerçekleşir zaten.Bu konuyu tartışacaksak konuyu matematikten çıkarıp formel bilimler olarak genellememiz lazım.Orada da konu idealizm-materyalizm eksenine kayacak.
 
Üst Alt