Forvet Tipleri ve Galatasaray'ın İhtiyacı | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Forvet Tipleri ve Galatasaray'ın İhtiyacı


world-cup-beat.jpg

Oyuncu Tipleri ve Rolleri konumuzun 2. bölümü ile karşınızdayız. Bu bölümde takımın hücum yükünü çeken ileri uç forvet hattını irdeleyeceğiz.Ve sizlerinde yorumlarınızla katılımınız vasıtasıyla ekibimizin hangi tip ve tarz forvete ihtiyacı olduğu hakkında fikir ve bilgi alışverişinde bulanacağız.

Evet şimdi, bazen yanlızlıktan kırılan bazende makine gibi çatır çatır gol atan yeri geldiğinde saç baş yolduran ve hiç bir zaman şimdi gol atar diye değiştirmeye elimizin varmadığı abiler, forvetler.Bütün forvet tiplerine ufak ufak değinip incelemeye başlayalım.İlk olarak advanced forward'ı ele alalım.

Samuel+Eto+o+Barcelona+v+Murcia+La+Liga+MXYx4QXBNCRl.jpg

Advanced Forward:
Bu rolde oynayan oyuncu ceza sahasında pozisyon kovalayarak skor yapmaya çalışır. Uç bölgede kazandığı toplarla ve boş alana yaptığı koşularla gol pozisyonları yaratır. Fırsatçı Golcü mevkisinden farkı kanatlara boş koşular yapması ve uzaktan vuruşlarda da goller atabilmeleridir. Genelde rakip stoperlerin üzerinde oynar. Geriden gelip top almadığı için tek forvet oynatıldığında verimi düşer. Bu yüzden Am’lerden veya forvet partnerinden destek alması gerekir. Topu ayağına aldı mı iyi şeyler yapabilicek, hızlı ve iyi bitirici oyuncular bu pozisyonda başarılı olurlar. Bu oyuncular doğru şekilde kullanılırsa gollerinizin büyük bir bölümünü atacaktır ve takım hücumları onun üstüne kuracaktır. Ayrıca çok fazla pozisyon değiştiren bir oyuncu rolüdür, defans oyunculara baskı kurması gerektiğinde geriye gelebilir. Bu yüzden baskı yapmayı bilen bir oyuncu olması her zaman işinize gelicektir.Örnek olarak Samuel Eto'o ,Fernando Torres verilebilir.

Aranan Özellikler: Bitiricilik, Dribbling, Kafa Vuruşu, Orta Yapma, Çalışkanlık, Önsezi, Özel Yetenek, Soğukkanlılık, Topsuz Alan ve Hız




head-it-like-drogba.jpg

Pivot Santrafor:
Bu mevkide oynayan oyuncu top tekniğinden çok fiziksel kuvveti ile rakip defans oyuncularını rahatsız ederek oynar. Diğer oyunculara boş alan yaratarak hücum hattında onları besler. Destek ve Hücum olmak üzere iki tür görev verilebilir.

- "Destek" görevi verilen oyuncular, bitirici vuruşlar yapmak yerine duvar rolü görerek göğsüne ya da kafasına istediği topları diğer hücum oyuncularına servis ederek oynamayı tercih ederler. Bu tip oyunculara en iyi örneklerden biri Didier Drogba'dır.
Aranan Özellikler: İlk Kontrol, Kafa Vuruşu, Uzaktan Şutlar, Agresiflik, Cesaret, Çalışkanlık, Kararlılık, Takım Oyunu, Güç ve Zıplama

- "Hücum" rolü verildiğinde ise Destek'ten farklı olarak oyuncu takımın en uç noktasında oynar ve son vuruşlarıyla etkili olmaya çalışır. Bu role Edin Dzeko örnek gösterilebilir.
Aranan Özellikler: Hücum görevinden farklı olarak Bitiricilik ve Önsezi gereklidir, Agresiflik ve Uzaktan Şutlar aranmaz.



44f35f5c62b94d49bac5f572a7ba3d60.jpeg

Fırsatçı Golcü:
Bu rolde oynayan oyuncu Yaratıcı Golcü'den farklı olarak kenarlara koşu yapmaz ve uzaktan gol aramaz. Bu tip oyuncular ceza sahasında etkinlik gösterirler. Pozisyon yaratmaktan çok bitirmeye yönelik oynarlar. Ceza sahası çevresine atılan ara topları takip ederler. Bu tip futbolcuya verilebilecek en iyi örnekler Mario Jardel,İnzaghi ve Michael Owen gibi isimler diyebiliriz.

Böyle oyuncular kimsenin hiç ummadığı yerlerden çıkarak beklenilmeyen goller atarlar.Pozisyon sezileri çok yüksek olur, bu yüzden herkesin kolay olarak gördüğü goller atarlar.Örnek vermek gerekirse kaleciden dönen toplar, sıfıra inilen pozisyonlarda ön direğe hızlı koşular yaparak kendini boşa çıkartmak vs. kolay gibi gözükse de böyle pozisyonlarda doğru yerde bulunmak herkesin harcı değildir.Nunların yanında bu tarz futbolcuların ceza sahası dışından fazla golü bulunmaz genellikle rakip defansı karıştırıp ceza sahası içerisinde kurt gibi pusuya yatarlar veya ileri uçta koşular yapabileceği geniş alanlar bulurlar.

Aranan Özellikler: Bitiricilik, Dribbling, İlk Kontrol, Önsezi, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Çeviklik, Denge, Hız ve Hızlanma



845243.jpg

Komple Forvet:
Hücum hattında yapılabilecek her şeyi yapan, hem teknik kapasiteye hem de fiziksel güce sahip olan forvet türüdür. Bu tip oyuncular tek başına takımın gol yükünü çekebilirler. Örnek olarak;Ronaldo (r9), Zlatan İbrahimovic,Thiery Henry verilebilir. Çok nadir görülen, özellikle Türkiye topraklarında göremediğimiz forvetlerdir. Fiziğiyle, dribblingleriyle, bilek hareketleriyle, sezileriyle ve şut gücüyle fark yaratırlar. Ceza sahası içinde şut imkanı tanınmaması gerek oyuncu tipidir.

Eğer bir takımda komple forvet diye nitelendirilebilecek bir oyuncu varsa o takım çok şanslıdır. Çünkü bu oyuncular, uzun, güçlü, hızlı, topu ayağına aldı mı çok iyi işler çıkartan, havasal hakimiyeti iyi olan ve bitiriciği özelliği iyi olan oyunculardır. Kısaca elinden her iş gelen becerikli oyunculardı. Çift forvet de tek forvet de oynayabilirler. Ayrıa topu alıp sırtı dönük oynarlar veya yaratıcı forvet gibi rakip defansın son adamının yanında bekler. Kısacası bir oyuncuya bu rolü vermek, istediğin her şeyi yap demektir. İsterse, orta sahaya yardım eder, isterse asist yapar,gol atar.

Aranan Özellikler: Bitiricilik, Dribbling, İlk Kontrol, Kafa Vuruşu, Pas, Teknik, Uzaktan Şutlar, Karar Verme, Kararlılık, Önsezi, Soğukkanlılık, Takım Oyunu, Topsuz Alan, Yaratıcılık, Çeviklik, Denge, Güç, Hız, Hızlanma ve Zıplama



130820132203267921754_2.jpg
Çalışkan Forvet:
Modern futbolda, rakip defans oyuncularına baskı yapmak, alan daraltıp defanstan rahat bir şekilde top çıkmasını ve defans oyuncularının oyun kurmasını güçleştirmek için kullanılan forvet türüdür. Bu oyuncu gol atmaktansa rakibe pres yapar, top kapmaya çalışır. Hücum hattında oynayan defans oyuncusu gibi davranır.
- "Savunma" görevindeki Çalışkan Forvet hücum hattından biraz daha uzak ortasaha hattının ilerisinde görev yapar. Defansif Orta Saha oyuncularına pres yapmakla görevlidir. Bulunduğu alan sebebiyle gol yollarından uzaktır. Bu role Dirk Kuyt'ın Liverpool yılları örnek verilebilir.
Aranan Özellikler: İlk Kontrol, Markaj, Pas, Top Kapma, Uzaktan Şutlar, Çalışkanlık, Takım Oyunu, Dayanıklılık, Güç ve Hız

- "Destek" görevindeki oyuncular ise, stoperlere ve defans hattına baskıda bulunur. Oynadığı konum sebebiyle gol yollarına daha yakındır. Bu role ise Fatih Terim'li Galatasaray'da, Elmander'in futbolu örnek verilebilir.
Aranan Özellikler: Bitiricilik, Markaj, Top Kapma, Çalışkanlık, Önsezi, Soğukkanlılık, Takım Oyunu, Topsuz Alan, Dayanıklılık ve Güç


15563815885516.jpg
Sahte Forvet:
Bu oyuncunun görevi ise görev bölgesinden diğer bölgelere doğru koşular yapıp markajcısını sürükleyerek kendi alanını boşaltmak, boşalan alana ortasaha oyuncularının bindirme yapabilmesine imkan sağlamaktır. Bu oyuncu zaman zaman ortasahada pas trafiğine de katılır. Hücum hattında stoperlerin arasına boş koşular yaparak adam adama savunma anlayışında açıklar arar. Bu tip forvetlere en önemli örnek Lionel Messi'dir.

Orta sahada kalabalık olmayı seven teknik direktörlerin en çok sevdiği oyunculardır. Takımın en uçtaki oyuncuları olarak görünseler de orta sahada pas organizasyonuna katılırlar. Yapacakları ters koşularla takım arkadaşlarına yer açarlar. Kurnazlık, defans arkası koşu ve zeka “Sahte 9” oyuncusu için olmazsa olmazdır.

Aranan Özellikler: İlk Kontrol, Pas, Uzaktan Şutlar, Çalışkanlık, Takım Oyunu, Topsuz Alan ve Yaratıcılık



england-usa-rooney-151118zc.jpg
Yardımcı Forvet:
Bu mevkideki oyuncunun aslı rolü geriye gelip top almak, ortasaha ile ileri uç arasında bir bağlantı görevi görmektir. Markajdan kurtulup top almaya çalışır. Aldığı topları ani oynamaz, genelde bindiren ortasaha oyuncularını bekler ya da topu boştaki arkadaşlarına geri ileterek pas sirkülasyonunu arttırır. Bu rolü üstlenen oyunculara Destek ve Hücum olmak üzere iki görev verilebilir.
-"Destek" görevi seçildiğinde, oyuncu önce ceza sahasını düşünmektense topu aldığında saklayarak arkadan gelecek oyuncuları beslemeye çalışır. Spesifik golcü özellikleri olan kanat ya da forvet oyuncularıyla oynatıldığında etkisi artar. Bu tip futbolcuya örnek olarak Wayne Rooney,Carlos Tevez verilebilir.
Aranan Özellikler: Dribbling, İlk Kontrol, Pas, Teknik, Uzaktan Şutlar, Karar Verme, Takım Oyunu, Topsuz Alan, Yaratıcılık ve Güç

- "Hücum" görevinde ise, oyuncu geriden top alıp oyun kurmanın yanı sıra tekrar ceza sahasına yüklenerek gol arar. Kısa paslı ve yüksek tempolu taktiklerde tercih edilebilir. Bu mevkiye örnek olarak Francesco Totti verilebilir.
Aranan Özellikler: Bitiricilik, İlk Kontrol, Pas, Teknik, Karar Verme, Önsezi, Soğukkanlılık, Topsuz Alan, Yaratıcılık ve Denge




Kısa kısa forvet pozisyonu pozisyonundaki tipleri tanımladık şimdi bu bilgiler eşliğinde ekibimize dahil olabilecek veya olmasını istediğimiz isimleri,tipleri konuşalım.Mesela Diagne ve Mitroglu'nun gittiğini varsayıp iki adet forvet alacağımızı düşünürsek bu forvetler hangi tipte olmalı veya aklınızdaki isimler kimler.Örneğin ben Falcao + Çalışkan Forvet hamlesi bekliyorum yüksek kalitedeki rakiplerimize karşı oynarken kullanacağımız biri.

1.Bölüme de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz












 
Bulduğunu atan bir forvet gerekiyor. Ceza sahası içinde bulduğu pozisyonları gol yapacak biri gerek, penaltı yerine direk işi bitirecek ve son vuruş kalitesi iyi olan biri gerekiyor.
 
Bizim gibi skorer kanat oyuncusuna sahip olan takimlar, genelde sahte forvet tercih ederler.

Sahte forvet hem kanatlarin skorunu artirir, hemde maliyeti dusuk olur.
 
FM dilinden gidiyorsak Transfer Nöbetine de yazdığım gibi Pietro Pellegri bu rollerin hepsini yapabilecek potansiyelde bir futbolcu. Ceketimizi satıp alalım derim. :asd: :hat:
 
biliyorum taktım belki ama şu an bizim takımdaki oyuna en uygun oyuncu mariano diaz

ne falcao gibi görece statik ne de diğer adayımız samatta gibi daha çok koşuyla gol atan bir forvet

her ikisinden de barındıran tarzda birisi

özellikle skorer kanat oyuncuları varken mutlaka böyle bir adam almamız lazım

ama her zaman dediğimiz gibi bizim bir oyun planımız var da ona göre oyuncu bakıyor değiliz

hangi oyuncular alabiliriz diye menajerlerle konuşup sonra takımı ona uyduruyoruz
 
Bize oyun kalitesini yükseltecek santrafor lazım. Topu kalenin içine bir şekilde sokacak Gomis-Diagne tipi forvetler ancak her şeyiyle tam oturmuş, tüm pozisyonları ayağına top yakışan oyuncularla bezenmiş sistem takımlarında seviye arttırırlar. Bizim böyle bir yapıyı kuracak ne maddi gücümüz, ne de oyun aklımız olmadığına göre bize en önde kendiliğinden takımın kimliğini belirleyecek ciddi bir santrafor lazım. Zaten kara kaşına gözüne değil, bu oyun aklına ve pivot santrafor özelliklerine sahip olduğu için Falcao gibi bir oyuncuyu istiyorum ben. Elmander skoru nispeten az olmasına rağmen bu oyun aklı ve oyun kurucu özelliği nedeniyle 1. dönemi hariç en Fatih Terim takımına benzeyen Galatasaray'ın baş aktörü olmuştu bu özellikleriyle. Bize de bilhassa ŞL yolunda Falcao, Rondon ve hatta belki Okazaki gibi en önden takımın oyun kimliğini belirleyecek bir nokta santrafor lazım. Topu içeri atacak oyuncu şu aşamada Türkiye'de skoru yükseltmekten fazla katkıyı veremez Galatasaray'a. Avrupa hedefleri olan takımda da bu tip bir santrafor ancak yedek kulübesinden gelen 2. tercih olabilir.
 
Üst Alt