Fringe | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Fringe



Fringe.png



Fringe J. J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanan Amerikan bilim kurgu dizisidir. Dizide Ülke Güvenliği (Homeland Security) denetimi altındaki FBI'ın bir kolu olan ve Boston, Massachusetts merkezli Fringe Bölümü anlatılmaktadır. Fringe takımı korkunç ve tüm dünyayı etkileyebilecek açıklanamayan olayları açıklamak için alışılmamış bilimsel yöntemlerden ve FBI soruşturma yöntemlerinden yararlanmaktadır. Dizi The X-Files, Altered States, The Twilight Zone ve Dark Angel dizilerinin harmanlanmasından oluşmuştur.



Dizinin prömiyeri Kuzey Amerika'da Fox Yayın Şirketi tarafından 19 Ağustos 2008'de yapılmıştır. Fringe dizisi Fox'un Remote-Free TV girişiminin bir parçası olmuştur. Dizi televizyonlardaki diğer dramalara göre daha uzun sürmektedir. Reklamlar için verilen ara dizinin süresini 6 dakika daha uzatmaktadır. Dizi reklam arası verdiğinde ekranda reklamların ne kadar süreceğini gösteren bir yazı çıkmaktadır. 1 Ekim 2008'de dizinin birinci sezonu 22 bölüme yükseltildi. Daha sonra bu karar değiştirilerek 12 Mayıs'ta 20. bölümünde ilk sezonun finali yapıldı. Dizinin ikinci sezona başlaması kararı alındı. İkinci sezon prömiyeri 18 Eylül 2009'da yapıldı ve Fox'un "Remote-Free TV" denemesi ise daha fazla devam ettirilmedi.



6 Mart 2010'da Entertainment Weekly ve Variety dergileri dizinin üçüncü sezondan devam edeceğini açıkladı. Daha sonra ise bu sezonun 22 bölüm olacağı açıklandı.



Tema

Fringe özel ajan Olivia Dunham, çılgın bilimadamı Walter Bishop ve oğlu Peter Bishop'ın doğaüstü ve ileri düzey bilim ile ilgili konuları araştırmasını anlatmaktadır. J.J. Abrams dizinin Lost'a benzemiyeceğini ve dizinin takibinin kolay olacağını söylemiştir. Eylül 2009'da yayınlanan bir ropörtajda Abrams:



Lost has garnered a certain reputation for being a very complicated show and one that you have to watch every episode. Fringe is in many ways an experiment for us, which is, we believe it is possible to do a show that does have an overall story and end game, which Fringe absolutely does… We can do a show that has that, so that there's a direction the show is going and there's an ultimate story that's being told, but also a show that you don't have to watch episodes one, two and three to tune into episode four.
demiştir. Dizinin diğer yaratıcısı olan Fringe hakkında:



X-Files'dan ilham alındı ama karakterler baştan sonra farklılaştırıldı ve tamamen farklı bir tarz oldu.
demiştir.



Birinci Sezon

Nuvola apps important blue.svg Uyarı: Yazının devamı, eserin konusu hakkında ayrıntılı bilgi içermektedir.



Tüm dünyada nedeni belirlenemeyen ve deney olduğu düşünülen olaylar (Yeni doğan bir bebeğin çok hızlı yaşlanıp birkaç dakika içinde ölmesi vb.) The Pattern ile ilişkilendirilmektedir. Olivia Dunham, Walter Bishop ve oğlu Peter Bishop bu olayları açıklamak ve bağlantılarını bulmak için görevlendirilirler. Pattern'dan yola çıkan ekip Massive Dynamic adındaki dünya teknoloji pazarını elinde bulunduran şirketle bağlantı bulurlar ve düşmanlarının ZFT (Zerstörung durch Fortschritte der Technologie) adındaki bioterörist grubu olduğunu öğrenirler. Bu grup Walter ve William Bell(Walter'ın eski laboratuvar ortağı ve Massive Dynamic'in kurucusu)'in geliştirdiği Cortexiphan adındaki ilaçla paralel evrenle yaşadığımız evreni birbirlerine bağlamak istemektedirler. Bu ilacın denemeleri Olivia ve diğer çocukların oluşturduğu bir grup üzerinde denenmiştir. Birinci sezon Olivia'nın paralel evrene geçip William Bell ile 11 Eylül 2001 Saldırıları'nda yıkılmış İkiz Kuleler'de konuşma yapmasıyla bitmiştir.



İkinci Sezon

İkinci sezonunun çoğu bölümünün konusu paralel evren ile ilgilidir. Peter'ın yaşadığımız evrende çocukken geçirdiği bir hastalık yüzünden öldüğü bu sezonda kesinleşmiştir. Walter bu olaydan sonra diğer evrene geçmenin yolunu bulmuş ve Peter'ı yaşadığımız evrene getirmiştir ve bu olayı hiçkimseye anlatmamıştır. Bu olay paralel evrende yumuşak nokta(Soft Spot)ların oluşmasına neden olmuştur. Diğer evrendeki Walter (Walternate),[11] Savunma Bakanı olmuştur ve Fringe Departmanı bizim evrenimizden çok daha güçlüdür. Bizim evrenimize geçmek için şekil değiştirme teknolojisini geliştirmişler ve Peter'ı geri getirmeye çalışmışlardır. The Observer (Gözcü) Walter'ı daha önce uyarmış ve Peter diğer evrene geçerse iki evrende de büyük bir felaket meydana gelir demiştir. Bu felaketin Olivia'nın William Bell ile konuşmasını hatırlaması üzerine Great Storm yani iki evrenin birbiri içine geçerek bir tanesinin hayatta kalması olayı olduğunu anlamışlardır.



Paralel evrenden gelen bir şekildeğiştirici Charlie Francis 'i öldürüp onun yerine geçmiştir ve ajanlarından biri olan Thomas Jerome Newton'ı bulmuştur. Newton'ın elinde Walter'ın isteği üzerine William Bell'in beyninden çıkardığı evrenleri birbirine bağlamak ile ilgili bilgiler vardır. Fringe ekibi Newton'ı durdurmaya çalışırken Olivia'nın Cortexiphan temelli yeteneği olan diğer evrenden gelen eşyaları daha parlak görebilme yeteneği ortaya çıkmış ve Peter hakkındaki gerçeği öğrenmiştir. Walter,Olivia'ya ona kendisinin söyliyeceğini söylemiştir fakat Newton'ın faaliyetleri sonucunda Peter gerçeği öğrenmiş ve kaçmıştır. Walternate Peter'ı bulmuş ve ona paralel evrene yani evine dönmeyi teklif etmiştir ve Peter bu öneriyi kabul etmiştir.



Olivia ve Walter Cortexiphan deneyinde kullanılan diğer kişilerle birlikte paralel evrene geçmeyi denerler ve başarırlar. Olivia paralel evrende kendisi olan Bolivia'yı bulur, evinde hapseder ve onun yerine geçerek Peter'a ulaşır. Olivia Peter'a Walternative'in evrenlerini yoketmek için bir cihaz yaptığını ve cihazın çalışması için kendisine ihtiyacı olduğunu söyler. Peter ve Olivia, Walter ve Bell ile buluşcakları yere giderler fakat paralel evrendeki Fringe Ekibi buluşmayı öğrenir ve çatışma çıkar. Bell yeni geliştirdiği ve el bombasına benzeyen cihazı kullanır ve büyük bir patlama yaşanır. Bolivia Olivia'nın yerine geçerek diğer evrene geçiş yapar, Olivia ise paralel evrende Walternative tarafından hücreye hapsedilir.



Üçüncü Sezon

Amy Madigan üçüncü sezonda Olivia'nın annesi olarak kadroya katılmıştır.

Kevin Corrigan birkaç bölümde daha Sam Weiss karakterini canlandıracaktır.



Ana Karakterler

  • Anna Torv - Olivia Dunham (Birinci sezondan beri devam ediyor.), FBI'da özel ajan ve Fringe Bölümü'nde çalışıyor.
  • Joshua Jackson - Peter Bishop (Birinci sezondan beri devam ediyor.), kaldırım mühendisi (İşsiz) ancak zekasını babasından aldığı için olayların çözümlemesinde oldukça yardımcı ve babasıyla birlikte Fringe Bölümü'nde çalışıyor.
  • John Noble - Walter Bishop (Birinci sezondan beri devam ediyor.), çılgın bilim adamı ve Fringe Bölümü'nde açıklanamayan bilimsel olayları açıklamakla görevlidir.
  • Lance Reddick - Phillip Broyles (Birinci sezondan beri devam ediyor.), Fringe Bölümü'nden sorumlu kişidir.
  • Jasika Nicole - Astrid Farnsworth (Birinci sezondan beri devam ediyor.), Olivia ve Walter'ın asistanıdır.
  • Blair Brown - NinaSharp (Birinci sezondan beri devam ediyor.), Massive Dynamic'te COO olarak çalışmaktadır.



Yinelenen Karakterler

  • Leonard Nimoy - William Bell (Birinci ve ikinci sezon), Walter'ın eski laboratuvar ortağı ve Massive Dynamic'in kurucusudur.
  • Michael Cerveris - The Observer (Mr. Gemini) (Birinci sezondan beri devam ediyor.), zamanda yolculuk yapabilen esrarengiz bir gruba üyedir.
  • Kevin Corrigan - Sam Weiss (İkinci sezondan beri devam ediyor.), Olivia'nın amatör psikoloğu ve Bowling salonu işleticisidir.
  • Ryan McDonald - Brandon (İkinci sezondan beri devam ediyor.), Massive Dynamic'de bilimadamıdır.



Geçmişteki Ana Karakterler

  • Kirk Acevedo - Charlie Francis (Birinci ve ikinci sezon), Olivia'nın yakın arkadaşı ve FBI'da özel ajandır.
  • Mark Valley - John Scott (Birinci sezon), Olivia'nın eski sevgilisi ve gizli ajandır.



İyi dizidir. Tavsiye ederim. :yenieek:
 
Cevap: Fringe



İlk sezonunu daha dün bitirdim.Çok güzel dizi.Kendisini izlettiriyor.Bilimkurgu manyağı olan ben de hunharca izliyorum doğal olarak.

O değil de Anna Torv'a hasta oldum lan.:asd:Çekici desen değil,tatlı desen değil,çok güzel desen o da değil ama çok enteresan bir güzelliği var hatunun.
 
Cevap: Fringe



Güzel kurgu. Ben haftalık takip ediyorum. 3. sezon 9. bölümü izledim sanırım en son. Diğer sezonlar daha da izlenesi İnan :)
 
Cevap: Fringe



Sallıyor olabilirim ama 3.sezon ile dizi bitecek sanırsam.Reytingleri baya düşmüş.



Bunu ben de duydum yani sallamıyorsun Kansu :)



Amerikan toplumlunun itibar ettiği diziler arasında değil Fringe... Oysa ciddi anlamda iyi bir kurguya sahip.



Özellikle Walter Bishop karakteri beni bu diziye bağlayan ana etken.



3. sezon sonun da yayından kaldırılacağı konusunda da bildiğim kadarıyla bazı girişimlerle geri adım atılacak. Dizi'yi canlandırmak için Geleceğe Dönüş serisinin çatlak profesörünü de diziye monte etmek düşüncesi hakimmiş tabi bu söylemlerin hepsi dünya üzerindeki Fringe fanları arasında konuşulan şeyler.



Somut sonucu zaten yakında görürüz. Şayet biterse yazık olur. Zira konu ve kurgu genişliği uzun zaman sürdürülebilecek nitelikte.
 
Cevap: Fringe



Dizi bitmeyecek gibi uzun bir aradan sonra geçen hafta iyi ratingler ile döndü.



Gerçi dizi ölü gün denilen cuma gününe alındı ama yine de ratinglerini korudu.
 
Cevap: Fringe



Firefly güzel bölümdü kanımca. Christopher Lloyd güzel bir sürpriz oldu, çok yaşlanmış reis.
 
Cevap: Fringe



Izledim birkac bolum begenmedim. Ilerki sezonlarda daha iyi oluyorsa dizi bilmiyorum.



2. sezondan sonra asıl dizi başlıyor. 1. sezona alt yapı olarak ve asıl konunun çok fazla anlaşılmadığı bir sezondu.



2. sezon gerçekten mükemmel. Bu sabah da 3. sezon final bölümü var. 3. sezon da bazı bölümler çok bazı bölümler çok durağan ama genel olarak iyiydi. Bilim-kurgu severler bu diziyi kaçırmamalı.
 
Üst Alt