Galatasaray Kökeninin Keltler'den Gelmesi | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Galatasaray Kökeninin Keltler'den Gelmesi


Daha önce de meraklanarak böyle bir şey olup olmadığını araştırmıştım, şimdi durduk yere yine aklıma geldi biraz araştırayım dedim.
Aslında birçok yerde bu konuyla alakalı teoriler ve iddialar mevcut. Mantıklı gelenler de var.

Önce kısa bir "beyin bedava" tanımını yapayım sonra uzun uzun analizini yapacağım :) ;

Galatasaray SK'nın ismi nerden geliyor ? -Galatasaray Lisesi.
Galatasaray Lisesi'nin ismi nerden geliyor ? -İçinde bulunduğu Beyoğlu, Galata semtinden.
Galata ismi nerden geliyor ? -Keltler'in parçalanmasıyla şimdiki Türkiye'ye göç eden Galatlar'dan geliyor.

Anlamı "Cesur, Onurlu" anlamına gelen bu Galatlar şimdiki Türkiye sınırları içerisinde iki yere göç etmişler. Bir tanesi İstanbul/Beyoğlu'nda Galata semti bölgesi, diğeri ise Ankara ve Çorum'un olduğu yerler. Başkentimiz olan Ankara isminin Galatlar'ın verdiği Ankyra adından türediği rivayet edilir. Hatta burada Roma İmparatorluğu'na bağlı olarak Galatya Krallığı'nı kurmuşlar ve sonradan krallık yerini eyalete bırakmış.

Bu olaydan sonra gücü azalan Galatlar bir daha eskisi gibi güçlü olamamışlar. Zamanla bu Galatlar bulundukları devlet veya imparatorluğa bağlı olarak asimile olmuşlar. Kadıköy'deki Rumlar gibi onlar da Pera'da (Şimdiki Beyoğlu) konumlanmışlar.
Bölgenin nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Galatlar bu semte adını vermiştir. Ve halen bu isim günümüzde de kullanılmaktadır.

Peki nerden geliyor Mekteb-i Sultani ya da nam-ı diğer adıyla Galatasaray Lisesi ?

Vikipedi'de ve Galatasaray kaynaklarına göre (hatta biz Evliya Çelebi diyelim 1. kaynak o çünkü) zamanın Osmanlı Padişahı II. Bayezid, bir kış günü Galata civarlarında avlanırken son derece bakımlı büyük bir bahçe içinde, köhnemiş küçük bir kulübe görür. Kulübenin sahibi Gül Baba'nın kendisine sarı ve kırmızı güller sunmasından memnun olan II. Bayezid, kendisinden dileğini sorar. Adını yetiştirdiği güllerden alan Gül Baba, bahçesinin ilerisindeki tepeyi göstererek, "Bu tepeye, mekteb-i irfan tesis ile orada okuyup yazanları hizmet-i hümayununda istihdam eyle, vakti gelince devletimize lazım olur" der. Sonuçta devlete görevli yetiştirmek amacını güden Galata Sarayı kurulmuş olur. Hakkaten de Gül Baba'nın dediği gibi bu okuldan sayısız önemli alim, şair, devlet adamı çıkar.

1 Ekim 1905'de Galatasaray 1. Sınıf Edebiyat öğrencilerinden Ali Sami Yen, bir futbol kulübü kurmaya karar verir. Sınıf arkadaşlarından desteğini almasıyla birlikte Galatasaray Kulübü'nü kurmuş olur. İlk başta bu kulübe zamanın okul yöneticileri izin vermemesine rağmen sonradan yükselen popülerliği karşısında Galatasaray Kulübü'nü tanımış olur, okulda antrenman ve maç yapmalarına izin verirler.

Biraz karışık oldu ama bağlantıyı ancak böyle kurabildim. Hem tarihini bilmeyenler için de tarih bilgisi olarak görebilirsiniz.

Ads%C4%B1z.jpg

Ayrıca 2009/2010 sezonunda 3. forma olarak giydiğimiz "mor formanın" diğer ismi 2288'dir. Yani 2288 senedir (Şimdi 2295) Galatlılar bu topraklar diyerek bu efsanenin yönetim tarafından da bir nevi doğrulandığını görüyoruz. Peki neden mor forma derseniz, mor formanın Galatlar üzerinde ayrı bir yeri vardır. Savaş kıyafetlerinin rengi mordur. Mor rengi aynı zamanda "asaleti" temsil etmektedir.

41ee4e24443643c0a88ace0a2fb32fff.jpeg


Aynı zamanda formaların arkasında da gördüğümüz o logo ise Galatların temsili amblemidir.

3.jpg

Araştırma ve yazı tamamen bana aittir, okuduğunuz için şimdiden teşekkürler :)

edit: imla.
 
Son düzenleme:
Fenerliler Gotlar'dan, Beşiktaşlılar da onların yancısı Vizigotlar'dan geliyor... Bunlara karşı olan Trabzonlular da Ostragotlar'dan geliyor...
Bunların alayı GOT kardeşi :D
 
insanın tuttuğu takımın kuruluşundan bile öncesine uzanan köklü bir tarihi olması ne güzel, ne kadar gurur verici.
 
Üst Alt