Galatasaraylı İdris | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Galatasaraylı İdris


idris1908galatasaray.jpg



İdris

Galatasaray Eski Futbolcusu

Türk Futbolu 'nun İlk Şehidi



Galatasaray Spor Kulübü 1905’te kuruldu. İstanbul Ligi’nde ilk şampiyonluğu 1908’de kazandı. İlk şehidini ise bundan üç sene sonra verdi. İdris’ti adı. Bir mezarı yok İdris’in. Şehit düştüğü topraklar ise şimdi çok uzaklarda. O zamanlar bir can verecek kadar yakın, ama şimdi nerede olduğu bile bilinemeyecek kadar uzak diyarlarda toprağa düştü İdris, Trablusgarb’da. Yani bugünkü Libya’da.



İdris’in öyküsü 1891 yılında o zamanki adı Manastır olan ve şimdilerde Makedonya Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan Bitola’da başladı. Aslen Arnavut kökenli olan İdris’in babası Sadık Bey’di. Oğlunu 1905’te Mekteb-i Sultani’ye, yani Galatasaray Lisesi’ne verdi. Okul numarası 848’di İdris’in. Sporcuydu, mertti, futbolcuydu. Henüz daha öğrenciyken 1908 yılında 31 numaralı üye olarak Galatasaray Spor Kulübü’ne kaydoldu. (2) İki sene sonra da Galatasaray’ın birinci takımına yükseldi. Galatasaray’ın 7 kişiyle Fenerbahçe’yi 7-0 yendiği İstanbul Ligi maçında sahadaydı İdris. 12 Şubat 1911’de Union Club sahasında oynanan bu tarihi maçta bir de gol attı.



İdris’i daha sonra Başkanlığını Ali Sami Bey’in, takım kaptanlığını ise Emin Bülend’in üstlendiği yurt dışına ilk kez çıkan Galatasaray kafilesinde görüyoruz. Önce Macaristan’a gidip Koloscvar takımıyla peşpeşe iki maç yaptı İdris’li Galatasaray. Ardından da Peşte’de bir maç daha Macar karmasıyla. Sırada daha sonra Romanya vardı. Bükreş’e geçti Galatasaray kafilesi ve burada Anglo-Amerikan karmasıyla maç yaptı. 28 Eylül 1911’de yapılan ve Galatasaray’ın 11-1 üstünlüğüyle biten bu maç, bir Türk takımının yurtdışındaki ilk galibiyetiydi aynı zamanda.



Kafile 5 Ekim’de İstanbul’a döndüğünde okullar açılmıştı. İdris yeniden mektebe başladı ama bu okul günleri, pek uzun sürmedi. Çünkü Trablusgarb’a göz diken İtalya Osmanlı’ya savaş ilan etmişti. Sultanili genç İdris bir anda savaşın içinde buldu kendini. Bir dostunu yalnız bırakmamak için. İtalyanlar’a söyleyemek istediği bir sözü olduğu için. Emanet bir hayatı bir kahraman gibi tamamlamak için.





Kaynak :

gayın-sin.net
 
Cevap: Galatasaraylı İdris



galatasaraysk19071908.jpg



Kaynak :

Wikipedi



Soldan-sağa ; (Ayaktakiler)

Adnan

Milo

Ali Sami

Ahmet Robenson

Asım Tevfik

Emin Bülent Serdaroğlu

Hamit Hüsnü

Hasan Fuat



Soldan-sağa ; (Orta Sıra Oturanlar)

Celal

Sabri Mahir

Tevfik Fikret

Hasan

Bekir



Soldan-sağa ; (Ön Sıra Oturanlar)

Horace Amitage

İdris (Türk Futbolu 'nun İlk Şehidi)





Şehidimiz Galatasaraylı İdris 'i Saygı ve rahmetle anıyoruz.
 
Üst Alt