Gerçeğe Dönüşen 5 Black Mirror Teknolojisi | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Gerçeğe Dönüşen 5 Black Mirror Teknolojisi


Dizide gördüğümüz her şey bilimkurgu değil, hatta bazıları artık her gün gözümüzün önünde.

Britanya yapımı TV dizisi Black Mirror, sadece üç sezon yayınlanmasına rağmen -ve özellikle de üçüncü sezonuyla- insanların ilgisini çekmeyi ve toplumsal algıyı değiştirmeyi başardı. Evde, sokakta, sosyal medyada hemen herkes dizinin etkisi altında ve artık insanlar ileri teknolojinin sadece getirilerini değil, etik ve ahlaki yönlerini de tartışmaya başladılar.

Üç sezon boyunca insanları şaşkınlığa uğratan ve zaman zaman da korkutan bu teknolojilerin bir kısmına aslında o kadar da uzak değiliz. Bazılarını tecrübe etme aşamasına geldiğimiz ve bazılarını da yakın gelecekte kullanmaya başlayacağımız bu ürünlerin en ilgi çekici beş tanesini listeledik. Yalnız bir uyarımız var: Bu liste spoiler içerir! Eğer üçüncü sezonu henüz izlemediysen, listemize daha sonra göz atmak isteyebilirsin.

Puan sırasına göre dizilmiş insanlar
Modern çağda artık yaşantılarımızın ve alışkanlıklarımızın gözlem altında olduğunu ve sürekli birileri tarafından puanlandığımızı biliyoruz. Kredi notumuz, ödeme alışkanlıklarımız, satın aldığımız ürünler ve hatta online olarak oynadığımız oyunlarda yarattığımız karakterlerin başarısı bile bizi listede bir sıralamaya oturtuyor. Black Mirror'da insanların sosyal çevrelerini değerlendirmesi ve herkese puan vermesi aslında çok da uçuk bir fikir değil. RateMe isimli uygulama sayesinde yakın çevrene puan verip, onları listeleme şansına sahip olabiliyorsun.

Chatbot
Dizide, ölen kocasının acısıyla baş edebilmek için sanal bir hesaba kocasıymış gibi mesajlar yazan ve sohbet eden kadını herkes hatırlıyordur sanırız. Yapay zeka sayesinde bot hesaplar oluşturan bilgisayar, eğer gerekli veriler girilirse, ölen bir kişiymiş gibi davranabiliyor ve karşısındakine mantıklı cevaplar verebiliyordu.

Bu teknoloji artık hayal değil, hatta Rus mühendis Eugenia Kuyda'nın yaptığı yazılım sayesinde son derece gerçek. Ölen arkadaşı Roman Mazurenkopara için dizidekine benzer şeyler hisseden Kuyda, yarattığı Luka adlı uygulama sayesinde eski dostuyla internet üzerinden yazışabiliyor. İşin bir başka boyutu da, ilerleyen sohbet sayesinde yapay zeka sürekli yeni bir şeyler öğreniyor ve her geçen gün kendini daha da geliştiriyor. Luka aktif olarak kullanımda fakat şu an için sadece IOS kullanıcıları erişebiliyor.

Hacker'lar bizi isteğimiz dışında kayda alıyor
Bir arkadaşın sana gelip bilgisayarının sabit kamerasını yapışkan bir bant ile kapatmanı söyledi mi? Öyleyse muhtemelen üçüncü sezonu yeni bitirmiştir. Evet, seni gizlice izleyebilecek bir bilgisayar korsanından korunmanın en basit yolu bu. Dizide sıkça rastlanan bu durum artık gayet mümkün. Yani birileri bilgisayarındaki, akıllı telefonundaki veya televizyonundaki kamereya ya da mikrofona erişebilir hatta seni kaydedebilir. Maalesef internetteki birçok ***** sitesi bu yöntemle elde edilen verilerle dolu. Teknolojik cihazlar bu kadar gelişmiş ve WiFi ağı bu kadar yaygın değilken, aynı korsanlar bu tür veri hırsızlıkları için Bluetooth kullanmayı tercih ediyordu.

Eğer böyle bir şeyden şüpheleniyorsan, cihazındaki ve ağındaki güvenlik protokollerini bir daha gözden geçirmende yarar var.

Bir nefret kusma mecrası olarak sosyal medya
Dizinin özellikle birinci ve üçüncü sezonunda sıkça işlenen sosyal medyadaki nefret konusu bugün hemen herkesin şahit olduğu bir gerçek haline geldi. Artık birçok insan başkalarına hakaret etmek, nefret kusmak ve ötekileştirmek için sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor. Sadece ünlü insanlara saldırmak için değil, ırkçılık, nefret söylemleri ve homofobi gibi birçok farklı alanda toplumu bölmek için organize olarak çalışan gruplar mevcut. Şirket yöneticileri bu gibi nefret gruplarını sistem dışına itmek için çeşitli önlemler alsa da, çoğu zaman saldırganlar kendilerini gizleyecek bir yöntem bulmayı başarıyor.

Droidler
Yukarıda bahsettiğimiz, ölmüş kocasının yapay hesabıyla konuşan kadını hatırladın mı? İşte onun tecrübe ettiği bir teknoloji daha var ve artık insanlık onu kullanmanın da eşiğine geldi sayılır. Kocasıyla sadece internet üzerinden sohbet etmekle yetinmeyen acılı kadın, bu defa onun benzeri olan bir droid alır ve yola üç boyutlu bir sanal gerçeklikle devam eder. Bu teknolojiye daha çok var diyorsan, Hong Kong'da Scarlett Johansson'a benzeyen android yapan adamın videosuna bir göz at ve bir daha düşün. İnsana bire bir benzeyen robotlar yakın gelecekte kullanılmaya başlanacak ve umarız en azından onlar barış içinde yaşamayı başarırlar.

Kaynak : redbull.com
 
İlk sezon 3. bölümde de beyne yerleştirilen bir cihazla hafıza kaydı yapılabiliyordu sürekli yaşanılan her şey ileri geri oynatılabiliyordu tekrar tekrar.

Buna benzer değil tam ama insanın beyin fonksiyonlarının kaydedilebildiği daha doğrusu bilinçaltına erişebilen bir cihaza yönelik fikir hakkı 850 milyon dolar civarına 2012'de satılmıştı. Son durumda ne oldu bilmiyorum.
 
Dün bir bölüm izledim.
Çocuk bilgisayar da... Virüs fln girişiyor... Laptop Camerasi onu çekti.... Yaptığı "iş" de.


Baya düşündürücü... Virüs programım (trial) bitmişti... Etki altında kalıp yeni bir tane indirdim...ve Camera nin önüne birşey mı koysam diye düşündüm.

Teknoloji hep iyi değildir... Kötü yönleri de var, çünkü insanlar hep iyi değil...
 
Üst Alt