GSCimbom İlginç Bilgiler Paylaşım Konusu - Sayfa 15 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Su samurları akıntıyla farklı yerlere sürüklenmemek için uyurken el ele tutuşurlar

s-aeeabb4737cec9da4604336851a310368953bf4f.webp
 
"Sikkim, Hindistan'ın bir eyaletidir. Nepal'in doğusu, Bhutan'ın batısı, Çin'in güneyindedir. Sikkim, bir Prenslik iken, 14 Nisan 1975'te yapılan bir referandum sonucunda, 16 Mayıs 1975 tarihinde 22. Eyalet olarak Hindistan'a bağlanmıştır."

Bizim sıkça kullandığımız deyimlerden biri olan "S.kime kadar yolun var" ın orjinali "Sikkime kadar yolun var" şeklinde olabilir.
 
"Sikkim, Hindistan'ın bir eyaletidir. Nepal'in doğusu, Bhutan'ın batısı, Çin'in güneyindedir. Sikkim, bir Prenslik iken, 14 Nisan 1975'te yapılan bir referandum sonucunda, 16 Mayıs 1975 tarihinde 22. Eyalet olarak Hindistan'a bağlanmıştır."

Bizim sıkça kullandığımız deyimlerden biri olan "S.kime kadar yolun var" ın orjinali "Sikkime kadar yolun var" şeklinde olabilir.
.tapatalk_1569316911667.jpeg

COR-L29 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
 
Sivrisinekler tarafından kanınız emilerek öldürülmeniz için Aynı anda 1.2 milyonun üzerinizde işbaşında olması gerekiyormuş.
 
Sayın Karahanlı, her sabah 6.30'da güne başlar. Gazetelerini okurken muhakkak double espresso içer. İlk kahvesini tek esmer şekerle alır. Kahvaltısını saat 7.30'da, öğle yemeğini 12.30'da alır, akşam yemeğini sadece meyveyle geçiştirir.
mehmet-karahanli_1263098.jpg
 
Osmanlı Devleti, Libya'nın 3 bölgesinden 2'si olan Trablus ve Sirenayka bölgelerini almasına rağmen Fizan bölgesini uzak ve çöl olduğu için himayesine almamıştır. Bu yüzden şarkılarda geçen "gelirim senle Fizan'a kadar" sözleri, seninle kimsenin yaşamadığı, uzak, kurak, zorlu yerlere bile giderim anlamını taşımaktadır.
 
Biyolüminesans, bazı canlı organizmaların gerçekleştirdiği, kimyasal reaksiyonlar sırasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülmesi ile ışık üretilmesi ve yayılması olayına verilen isimdir.
Geleneksel ampüller ışığı akkorlayarak üretirler.Bu da içerisindeki iplik şeklindeki metali ısıtır ve ışık ışınları meydana gelir.Işıldayan hayvanlar, ışığı lüminesans olarak üretirler.

Lüminesans üreten hayvanlar,kimyasal bileşimleri diğerleriyle karıştırarak parlaklık elde ederler.Bu da maddenin ışık çubuklarının iç kısmıyla biraraya getirerek ışığı elde etmelerini sağlar.

Lüminesans,akkorlanmaya göre oldukça verimlidir.Çok fazla sıcaklık oluşturmadan ve sıcaklık gerektirmeden ışık elde edildiği için buna “soğuk ışık “da denmektedir.

Biyolüminesanslı canlılar, deniz anası,ahtapot,karides, kril, deniz solucanları ve balıklardır ve bu canlılar deniz diplerinde yaşarlar.Çoğunlukla bu canlılar 440-479 nanometre dalga boyuna sahip ışık üretirler

Biyolüminesans ışık-üretim reaksiyonlarındaki maddelerin 2 tip kombinasyonunu kapsamaktadır.Birincisi, lüsiferindir (bir ışık üretici madde). Diğeri ise lusiferazdır. (reaksiyonları katalizleyen bir enzim).
Biyoluminesans2.jpgBiyoluminesans1.jpgBiyoluminesans77.jpg

A Maldives Beach Awash in Bioluminescent Phytoplankton Looks Like an Ocean of Stars.jpeg
 
AURORA
Kutup ışıkları ya da Kutup aurorası, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki Aurora Borealis ya da kuzey ışıkları olarak adlandırılır. Güney enlemlerindeki oluşum, Aurora Australis (güney kutup ışıkları), benzer özelliklere sahiptir. Ancak Antarktika'da , Güney Amerika’da ve Avustralya’da daha yüksek enlemlerden görülebilir.

Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.

Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar tam 90 derece, ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatırlar. Aurora borealis sıklıkla gündönümlerinde oluşur.

Auroralar bütün yeryüzünden ve diğer gezegenlerde de gözlemlenebilir. Daha uzun süreli karanlık ve manyetik alan dolayısıyla, kutuplara yakınlaştıkça daha çok görünür olurlar.


Auroralar atmosferin üst katmanlarında, (80 km (50 mil) yükseklikten yukarısı), iyonize azot atomlarının elektron kazanması; ve uyarılmış (yüksek enerjili düzey) oksijen ve azot atomlarının temel enerji düzeyine dönmesi sonucu foton salınımı oluşmasıyla ortaya çıkar. Bunlar, solar rüzgar partiküllerinin çarpışması ve yeryüzünün manyetik alan çizgileri boyunca hızlanmasıyla iyonize olmuşlardır. Bir ışık fotonunun emisyonu ya da başka bir atom ya da molekülle çarpışması sonucu yüksek enerji düzeyi düşer:

oksijen emisyonları
Yeşil ya da kahverengimsi kırmızı, yutulan enerjinin niceliğine bağlı olarak.
nitrojen emisyonları
Mavi ya da kırmızı. Mavi, eğer atom iyonize olduktan sonra yeniden elektron kazanırsa. Kırmızı, eğer yüksek enerji düzeyinden temel düzeye geri dönüyorsa.​

Oksijenin temel düzeye geri dönmesi, pek alışılmış değildir. Yeşil ışık yayması bir saniyenin dörtte üçü, kırmızı ışık yayması iki dakikaya kadar bir süre alır. Başka bir atom ya da molekülle çarpışmalar yüksek enerjisini emecek, ve emisyonu engelleyecektir. Atmosferin en üstünde hem yüksek oranda oksijen bulunur, hem de bu tür çarpışmalar o kadar seyrektir ki, oksijene kırmızı yaymak için süre kalır. Giderek atmosferden aşağıya indikçe, çarpışmalar sıklaşır, böylece kırmızı emisyon oluşmasına süre kalmaz, ve sonunda yeşil ışık emisyonu da engellenir.

İşte, yüksekliğe bağlı olarak renklerin değişmesinin nedeni budur; yükseklerde oksijen kırmızısı ağır basarken, sonra oksijen yeşili ve sonunda çarpışmalar oksijenin herhangi bir şey yaymasını engellediğinde nitrojen mavi/kırmızısı egemen olur. Yeşil tüm auroraların en yaygınıdır, ardından pembe, (açık yeşil ve kırmızı karışımı), saf kırmızı izler, sarı ( kırmızı ve yeşil karışımı), ve son olarak saf mavi.

(Vikipedi)
800px-Polarlicht_2.jpg
Aurore_australe_-_Aurora_australis.jpg1920px-Aurora_australis_panorama.jpg

 
Üst Alt