Gündeme MTV Oturdu Ama Asıl Zam Rekoru İnternette! | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Gündeme MTV Oturdu Ama Asıl Zam Rekoru İnternette!


Maliye Bakanı Ağbal'ın yeni vergi düzenlemeleriyle ilgili açıklamasında en çok dikkat çeken, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yüzde 40 zamlanması olmuştu; ancak en yüksek zammın internete geldiği ortaya çıktı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önceki gün yeni vergi düzenlemeleriyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Bu açıklamalarda en çok dikkat çeken yüzde 40 artış oranıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) olmuştu. Çoğu kişi bu zamma yoğunlaşınca, en yüksek artışın hangi kalemde olduğu gözden kaçtı. Bu ayrıntı ise Ağbal'ın açıklamalarının satır aralarında yer alıyor.

YÜZDE 5'TEN YÜZDE 7.5'E ÇIKIYOR! YANİ YÜZDE 50 ZAM
Peki nedir bu düzenleme? Cep telefonu görüşmelerinden yüzde 25 oranında, sabit telefon görüşmelerinden yüzde 15 oranında ve 'data, internet hizmetlerinden yüzde 5 oranında alınan özel iletişim vergisi (ÖİV)' yüzde 7.5 olarak tek oranda yeniden düzenleniyor. Bir başka ifadeyle telefonla konuşmada ödenen vergi düşerken internet için uygulanan yüzde 5'lik ÖİV, yüzde 7.5'e çıkıyor. İnternetteki verginin yüzde 7.5'e çıkması demek ÖİV'nin yüzde 50 artırılması anlamına geliyor.

ORANSAL OLARAK MTV'DEN DAHA YÜKSEK BİR ARTIŞ
Bu, ödenen fatura anlamında küçük bir artışa işaret etse de oransal olarak MTV'den daha yüksek bir artış olduğunu gösteriyor. Devletin ÖİV tahsilatının büyük bir kısmını internet hizmetlerindeki ÖİV'den karşıladığı biliniyor. Çünkü operatörlerin gelirleri içindeki data gelirlerinin payı 2008 yılında yüzde 1.3 iken 2016 yılında yüzde 43.2'ye yükseldi ve her yıl artış var. Öte yandan kontörlü (ön ödemeli) hatlarda ÖİV hizmete göre farklılaşacak.

Türkiye'de 76.6 milyon mobil abone bulunuyor. Bu abonelerin 55.3 milyonu mobil internet kullanıcısı. Dolayısıyla bu 55.3 milyon abonenin ödeyeceği ÖİV artacak. Yine toplam sayıları 9.7 milyonu bulan ADSL/VDSL, fiber ve kablo internet abonelerinin internet kullanımlarından alınan ÖİV de aynı şekilde yüzde 50 zamlanacak.

YURT DIŞI TARİFELERİ UCUZLAYABİLİR
Ağbal'ın açıklamasına göre yurtdışında yapılan görüşmelerden dolayı yurt dışındaki operatörlere yapılacak ödemeler üzerinden KDV ve ÖİV alınmayacak. Operatörler, günlük sabit bir bedel karşılığında, mevcut tarifelerindeki paketlerini, yurtdışında da kullanabiliyor. Bu hizmetlerden KDV ve ÖİV alınmayacağı için bu paket ücretlerinde yüzde 25 civarında indirim bekleniyor.

Gundeme MTV oturdu ama asıl zam rekoru internette!
 
özel iletişim vergisi diye geciyormus ilk defa duyuyorum yillardir varmis türkiyede
her ay cep telefonlardan harac diye kesilen telsiz vergisi gibi galiba
 
bence bu artış çok ciddi değil %50 artış demek biraz trollük olur aslında %2.5 luk bir artış var , üstelik cep telefonlarında daha fazla oranda indirime gidilmiş bu olumlu bir gelişme.

asıl gözden kaçan zam %2 kurumlar vergisi ve gelir vergisindeki artışlar.Gelir vergisine yapacak birşey yok , beyaz yakalı memurlar aldıkları zammı geri veriyorlar diyebiliriz.

Kurumlar vergisinde artış işten çıkarmalara yol açacaktır , işinizde göze batmayın derim..
 
Üst Alt