Igor Tudor: "Yeni bir mantalite, yeni bir kadro" | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Igor Tudor: "Yeni bir mantalite, yeni bir kadro"


9edf56700dcd487cb318772f1491400c.jpeg

Galatasaray Teknik Direktörü Igor Tudor, NTV Spor'da yayınlanan Yüzde Yüz Futbol programına katıldı. Galatasaray İdari Menajer Yardımcısı Mert Çetin ile birlikte programda yer alan Hırvat teknik adamın öne çıkan sözleri şöyle:


Dışarıda gördüğünüz şeyler farklı oluyor. İçeride olduğunuzda ise problemleri anlamak için zamana ihtiyacınız oluyor. Galatasaray'ın şampiyon olması gerekiyor; taraftarın istediği bu. Bu sezon hedefimiz de bu. Soyunma odasındaki problemlerle ilgili saatlerce konuşulabilir. Karışık bir durum gördüm. Fiziksel olarak takımın durumu iyi değildi. Sadece fiziksel değil, psikolojik durum da iyi değildi. Genç bir hocayım belki ama tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Bu sıkıntılar varken, takımın içindeyken analiz etmek gelecek için bir avantaj. Çok şey öğrendim. Dışarıdan bakıyorsunuz, çok farklı seviyede olduğunu düşünüyorsunuz ama başka bir seviyede olduğunu görüyorsunuz.

Kulübün ve başkanımızın bana verdiği destek önemli. Onlar da problemleri biliyorlar. 5-6 maç sonra sonuçlar gelmeyince bu desteğin gelmesi önemliydi. Yeni hoca geldiğinde hep daha iyi sonuçlar beklenir. İlk geldiğimde 4-5 maç aldığımız sonuçlar istenildiği gibi değildi. Açıklaması kolay da değil. İçinde bulunduğumuz psikolojik durum, adaptasyon süreci... Taktiksel değişiklik takıma istediğimiz sonucu vermedi. İki senede yenmiş çok gol var. Bu taktik değişikliğin sebebi savunma anlamında daha güçlü olup gol yememekti. Gerçi iyi maçlar da çıkardık. Kötü futbol da oynamadık. Futbolda sonuç çok önemli, şans da önemli. Burada kilit nokta sonuç… Sonuç geldiğinde yaptığınız şeyler olumlu, gelmediğinde olumsuz görünüyor.

Oyuncularım antrenmanlarda çalışmak için hep hazırdı. İlk 20 maçın 19'u rakipten daha az koşmuş bir Galatasaray vardı. Yeni hoca geldiğinde ister istemez bir şeyler değiştirmek, kendisinden bir şeyler koymak ister. Benim bakış açımla o döneme kadar oynanan futbol arasında farklılık vardı. Antrenman temposu için de aynı şeyler söylenebilir. Futbola bakış açımın yüzde 60-70'iyle antrenman yaptırdım. Geçen seneki kurulmuş takım tek tip futbol oynamaya yönelik bir futbolla sahadaydı. Ben onlara adapte olacağım ama onları da bana adapte olmalılar. Wesley'in fiziksel görüntüsüne de olumlu olarak bu yansıdı. Antrenmana hazır, çalışmaya hazır bir Wesley vardı.

Ben takımın hep iyi ve yüksek seviyede antrenman yapmasını istiyorum. Hafta boyunca iyi çalışmamışsanız o zaman nasıl maçta iyi bir performans bekleyebilirsiniz? Pazar günü iyi bir performans sergilemek istiyorsanız antrenmanınızı iyi yapmanınız gerekiyor. Oyuncular ilk başta çok zorlandılar. Kas bağlantılı iki üç sıkıntı yaşadık. En büyük sıkıntı mental sıkıntıydı. Antrenmanda acı çekmeniz lazım. O acıyı çekerseniz iyi yerlere gelirsiniz. 3-4 aylık tecrübelerimle küçük bir kitap yazabilirim.

Taraftarı stada çekebilmemiz önemli. Bu sezon bunu başaracağız. Gelecek sezon için iyi bir takım yapacağız. Yenilen goller kabul edilecek sayıda değil. Son dönemde duran toplara çok çalıştık. O konuda kendimizi ilerlettiğimizi söyleyebilirim. İstatistiklere bakarsak duran toplarda kendimizi geliştirdik. Takım çok fazla gol yediği zaman mutlaka ortada bir hata vardır. Yediğimiz gol sayısını minimuma çekmek istiyorsak savunmanın bireysel hata yapmaması gerekiyor. Vücut olarak 18'in içinde olman gerekiyor. Defans yaptığımızda orta geliyorsa, rakip atak yapıyorsa en azından 8 kişinin 18 içinde olması gerekiyor. O konu hakkında geliştiğimizi düşünüyorum. Önde baskı yapıyorsan, kanatlarında birlikte rakibe önde basıyorsan daha az gol yiyorsun. Bunlara odaklanmamız lazım. Benim de sevdiğim futbol önde baskılı futbol. Ama burada tabii ki önemli olan elinizdeki futbolcunun karakteristiği. Bu stile uygun oyuncular bakıyoruz...

Sayının kaç olacağını bilmiyorum ama televizyonda söylenen isimlerin birkaçı doğru. Tabii parayla endeksli bir konu transfer. Genelde bütçeniz ne kadar fazlaysa kazanma şansınız da artar. Kesinlikle yeni bir takım ve farklı bir oyun stili ile sahada olmak istiyorum. Tempolu ve dinamik oynayan bir takım yaratmak istiyoruz. Bunun çalışmasına da birkaç ay önce başlamıştık. Kısa bir dönemde yeni arkadaşlarımız aramıza katılacaktır. Birçok pozisyona transfer yapmak istiyoruz.

Wesley ile ilgili duruma bakacağız. Bir yıl daha kontratı var. Şunu biliyorum ki menajeri birçok kez kulübümüzle konuştu. Hep birlikte bir karar alacağız. Galatasaray için en iyi ne olacaksa o yönde bir karar alacağız. Belhanda yüksek kalitede ve iyi bir mantaliteye sahip çalışkan bir oyuncu. Eğer gelirse önemli bir oyuncu olacaktır. İyi oyuncuları bir çözüm bulup beraber oynatabilirsiniz.

Sistemimizde geride 4'lü bir defans garanti. Bir tane şimdilik üst seviye stoper istiyoruz. Çok kaliteli bir forvet çok önemli. 15-20 gol atacak bir forvete ihtiyacımız var. Uzun mu, kısa mı, çabuk mu bunu konuşmayı sevmem. İyi bir forvet olmalı ve 15-20 gol atan bir forvet olmalı... Galatasaray'ın birinci forvetinin 20 gol atması lazım. Şampiyon olmak için kanatların, orta sahanın skora destek olması lazım. Programı bu şekilde yapmak lazım. Ben geçen sezon yeteri kadar gol attığımız düşünmüyorum. Kanatlarımızın attığı gol sayısı yeterliydi ama şampiyonluk için forvetlerimizin daha çok gol atması gerekiyordu.

Bizim odaklandığımız konulardan biri, yeni gelecek oyuncuların karakteri ve iş etiği. Ondan sonra kaliteye bakıyoruz. Bireysel oyuncular istemiyoruz. Bir takım kurmak istiyoruz. Bruma'yı çok seviyorum. Üst seviye bir oyuncu. Hem de genç bir oyuncu. Eğer bir oyuncu genç ise onu affedebilirsin, bazı hareketlerini görmezden gelebilirsin. Soyunma odasında 19 oyuncu daha var. Hep sizi seyrediyorlar. Diğer 19 oyuncu hocanın davranışlarına bakıyor. Diğer oyuncuları da korumanız ve biraz politik de olmanız gerekiyor. Önce kendiniz olmanız lazım. Benim düşüncem kimse takımın üstüne geçemez. Ben Ibrahimoviç ile birlikte oynadım. Hem oyunculuk hem hocalık kariyerimde birçok şey gördüm ama Bruma'nın yaptığı şeyleri hiç görmedim. Biraz belki eğitimle de alakalı. Belki bu yüzden limitleri aşıyordu.

Çalışmak için mükemmel bir durumda değiliz ama durum bu. Çalışmamız lazım, bahane bulmamamız lazım. Bu durumdan maksimumumu çıkarmamız lazım. Önümüzdeki Pazartesi milli takımlardaki oyuncularımız dönecek. Yeni arkadaşlarımız da aramıza katılacak. Çok yakın zamanda İsveç'te resmi bir maçımız var. Bu kurada çok şanslı olduğumuz söyleyemem ama bahanemiz olmaması gerekiyor. En iyi şekilde hazırlanacağız. Hazırlık için yeterli zamanımız yok. Ama bu maçlar için çok taze olmanız gerekiyor. Bu maçları sanki hazırlık maçlarıymış gibi değerlendireceğiz. Sonradan aramıza katılacak arkadaşlarımız için de zekice hareket etmemiz gerekiyor. Burada söylemek istediğim; çok fazla yormadan bu maçlara iyi hazırlanarak hareket etmemiz gerekiyor.

Türkiye Ligi’nde çok iyi futbolcular var. Kolay bir lig değil. Pozitif olarak beni şaşırtan bir lig. Fenerbahçe yeni bir hoca ile anlaştı, yeni oyuncular geliyor, biz yeni bir takım kuruyoruz, Trabzonspor iyi yatırım yapıyor, Beşiktaş ve Başakşehir bu sene iyi performans gösterdiler. O nedenle iyi bir lig bizi bekliyor. Galatasaray dışındaki takımlarda Atiba, Kjaer ve Cengiz ligde öne çıkan oyuncular.

Hırvatistan’da Hajduk ile bir tecrübem var. Dinamo bütün hakemleri kontrol altına tutan bir takım… Yunanistan’da Olympiakos tamamen hakemleri domine eden bir kulüp. ‘Türkiye’de hakemler baskı altında olduğu için hata yapıyorlar’ fikrine inanmak istiyorum.

Sabri’yi çok seviyorum. İyi ve hoş bir insan. Futbolda bu tip şeyler de var. Duygularla işi karıştırmamak lazım. Birbirinden ayırmak gerekiyor. Yeni bir takım yapıyoruz. Yeni bir enerji yüklemek istiyoruz takıma. Yeni bir mantalite, yeni bir kadro. Çünkü buna ihtiyacımız var. Hem ben hem de kulüp bunu yapma yönünde hemfikiriz. Bu da tek bir sebepten dolayı; şampiyon olmak istiyoruz. Sempatik olmayan kararlar almamız için güçlü olmamız gerekiyor.

Yönetim ile uyumumuz gayet iyi. İlk günden itibaren hissettiğim bu; gayet centilmen bir kulüpte çalışıyorum. Çalışanlar da öyle. Mert’i örnek gösterebiliriz.

Juventus’ta en iyi hocalarla çalıştık. Lippi, Ancelotti, Capello... Onlardan çok şeyler öğrendik. Her ülkenin iyi kötü hocası olabiliyor. Bence İtalyan hocalar en iyi hocalar. Çok büyük farklılık var. Taktik, futbol, kültür olarak… Her ne kadar çok iyi hocalarla çalışsanız da kendiniz olmanız lazım; onlardan bir şeyler çıkarıp kendi fikrinizi sahaya nasıl yansıtacağınız çok önemli. Benim için en önemli olan bu: Fikrim ne, bunu takıma nasıl yansıtabilirim ve herkes bunu sahada nasıl görebilir?

galatasaray.org
 
Hoca neşteri sağlam vuracak. İlk 11'in yarısında fazlasını değiştirmek istiyor.
"futbolda duygusallığa yer yok" fikri güzel. Kafama tek takılan 4'lü savunma fikri
 
Sneijder'i göndermek yerine hırslandırmak ise amacı iyi. Zira formda olmasını sağladı son 1 ay bu sayede.

Gönderirse yanlış yapar.

Belhanda-Sneijder-Gomis aynı anda olursa sahada iyi işler çıkartırlar.
 
başarılı bir hoca 3 lü 5 li 4 lü her türlü dizilişi oynatabilmeli her takımda aynı malzeme olmuyor sonuçta elinde lucescu gibi olucak td bu açıdan maximum verim.
 
Dilerim düşünceleri ve yansıması bizim için pozitif olur. Başarılı olmasını diliyorum. Çok önemli bir sezon olacak.
Umarım kazançlı çıkarız.
 
Golcü kanat istiyormuş Tudor en az 10 gol diyor kız doğru da bence

Forvet orta saha kanatlar defans. Bek hepsi skor katkısı olması gerekiyor
 
Az önce programın tekrarını baştan sona izledim ve konuşması çok iyiydi kendiside çoğu şeyin farkında. Hem başkanın hem Tudorun açıklamalarına bakılırsa Sneijderla yollar ayrılacak diyebiliriz ve bu karar kesinlikle aylar öncesinden alınmış bi karar gibi gözüküyor. Transfer konusunda yönetime baskı yapması lazım en az 6 ilk 11 oyuncusu değişecekse bu oyuncular iyi bi kamp yemeli
 
Üst Alt