İngilizceyi Çok İyi Düzeyde Öğrenmek ve Konuşmak İçin Neler Yapılmalıdır? | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

İngilizceyi Çok İyi Düzeyde Öğrenmek ve Konuşmak İçin Neler Yapılmalıdır?


İngilizce, Türkçe'ye nazaran kolay bir dil kabul. Fakat çok iyi düzeyde İngilizce dahilinde bir dil öğrenmek için neler yapılmalıdır?
 
Premier League içinde sevilen veya ilgi duyulan bir takım seçip; onun (taraftar) forumuna üye olmak. Gündelik yazmak ve okumak ile dil gelişecektir. Dil öğrenmede en önemli olay devamlılık dır. Devamlı konuşulmalı yahut yazılmalı başarılı bir düzey için.

Türk dil bilgim beli nedenler den dolayı üst düzeye olmazsa da şimdiki levelim ilk zamanlarıma göre çok daha iyi. GSC'nin bunda faydası büyük oldu aktif kullanım açıdan.
 
Benim tavsiyem eger yurt disina cikma sansin yok ise Bir turistik bir sehire gidip orada Ingilizce kursuna yazilip ve turistlerle ic ice olmak. Onlarla konusarak konusmani gelistirebilirsin, kursa giderek de yazma okumayi gelistirebilirsin.
 
İngilizcem çok iyi değil fakat iyi olan tanıdıklarım genelde yurt dışında kalıp sürekli iletişim kurarak kolayca geliştiğini söylediler.


GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
- çok iyi düzeyde İngilizce konuşan kişilerle arkadaş edinin, her gün onlarla ingilize konuşun

- ingilizce yazildigi forumlarda aktif üye olun

- ingilizce kursu
 
Tamamen sifirdan baslamiyorsan eger ben baska birseyler söyleyeyim.

Mesela film veya dizi izlerken Ingilizce izle ama altyazili izle. Inan bana zaman gectikce bunun faydasini göreceksin.

Diger arkadaslar zaten yeterince önerilerde bulunmus. Mesela kitap okuyabilirsin, Ingilizce gazeteler dergiler okuyabilirsin, bunlarin hepsinin artisi olur sana her türlü.
 
Pratik yapmaktır. Ötesi berisi yok, elbetteki kurslarda gramer öğrenmek iyidir. Lakin pratik yapabileceğiniz bir iş veyahut bir ülkeye gitmek mantıklıdır. Sizlere tavsiyem Tunus yada Dubai buralarda muazzam derecede pratik yapma şansına eriyorsunuz. Ayrıca Hindistan'a sakın gitmeyin.
 
En temeli pratik. Bizim ülkemizde gramer ağırlıklı bir İngilizce eğitimi var. Ben 1 sene hazırlık okudum falan filan sanıyorum çok iyi İngilizce biliyorum. Ama öyle böyle değil toefl falan hikaye... sonra okul bitti çalışmaya başladım bir proje için Londra’ya gittim 7 ay kaldım. İlk hafta şunu anladım. Ben birşey bilmiyormuşum.... sanki kitap yazıcam şundan önce şu gelir bu budur falan filan... arkadaşlar öğrenenin yolu basit kurs, filmler , forumlar vs ama geliştirmenin yolu sürekli kullanmak. İyi bir arkadaş bulup İngilizce konuşacaksın önce zorlanırsın ama zamanla alışırsın


GSCimbom Forum kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Sıradan bir İngilizce kursuna Türkiye'de gidilmemelidir.

Türkçe grameri bilmeyen adam İngilizce grameri çok iyi biliyor. Ama konuşamıyor. Bu da Türkiye'de verilen eğitim sisteminin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Cümle nasıl kurulur öğrenin sonrasında bol bol okuyun, cümle kurun.

Kursa gitmek istiyorsanız Ankara'da TAD var. Türk-Amerikan Derneği. AMERİKAN KÜLTÜR DEĞİL!!!

Rosetta Stone diye bir program var; o da çok faydalı. Sabırla kullandıktan sonra faydasını görürsünüz.
 
Çok iyi düzeyden kasıt anadilin gibi konuşmak ise kesinlikle yurtdışında bir süre yaşaman lazım, dil öğrenme ''easy to learn hard to master'' bir şey. Türkiye'de iyi derece ingilizce bildiğini zanneden ama aslında orta veya orta alt seviyede olan milyonlar var, gerçi sadece Türkiye değil pek çok ülkede aynı durum var ama biz dil öğretme özürlüyüz bizdeki kadar vahim değil. (Konu dışı ama mesela Almanların ingilizce konuşmasına her zaman gülmüşümdür.) Gerçek anlamda dili öğrenmek için ciddi derecede istek lazım.

Kendimden örnek verecek olursam benim dışişlerinde çalışma hayalim vardı bu olmazsa da uluslararası ilişkiler de akademik kariyer yapacaktım, beni motive eden de bu oldu. Motivasyonum olmasaydı anadilimden daha iyi seviyede ingilizce konuşamazdım, sonuç olarak ne dışişlerinde çalışıyorum ne de akademik kariyer yapıyorum yarıda bıraktım çünkü :) pişman mıyım ? Kesinlikle değilim, gerçek anlamda ingilizce bilmek her alanda müthiş faydalar sağlıyor.

Şimdi İtalyanca öğreniyorum, haftada 2 kere özel hocayla çalışıyorum bir de pc seti var günlük 1-2 saatimi ayırıyorum, ilerlettim ama biliyorum ki hiç bir zaman ingilizce seviyeme çıkamayacağım. Uzun lafın kısası demem o ki; gerçekten karar vermen lazım.

Bir de sakın elalemin verdiği tavsiyeleri fazla ciddiye alma, herkesin öğrenme şekli farklı çünkü. Dediğim gibi sen kesin ve net olarak karar verdiysen bir şekilde deneye yanıla kendin için hangi yöntemin en iyi olduğunu bulman lazım. Yurtdışına çıkma imkanın yoksa internet aracılığıyla yabancılarla konuşur durursun, fayda sağlar mı ? Evet sağlar ama yurtdışına çıkman kadar faydası olmaz tabi.
 
11 yasimdan beri Ingilizce konusulan bi ulkede yasayan biri olarak kendi dusuncelerimi aktarayim. Bunlarin hepsini uyguladigimi soyleyemem, zira benim rahatlikla pratik yapma sansim oldu. Ama 2. bi dil ogrenmis biri olarak, nelerin faydali oldugunu dusundugum seyleri paylasacagim.

Pratik yapmak cok onemli ama pratikten once yapilacak seyler de var.

Arkadaslarin onerdigi gibi Ingilizce filmleri altyazili seyredebilirsiniz. Cok faydali. Ayni zamanda sarki dinleyin, sozlerini acin, eslik edin.

Tercihen bildiginiz bir konu hakkinda YouTube gibi platformlardan videolar seyredin. Atiyorum, gunes sistemi hakkinda. Bu tarz egitici videolarda genellikle alt yazi da bulundugu icin faydali olacaktir. Seyredeceginiz filmlerin aksine konuyu da bildiginiz icin anahtar kelimelerle, cumlelerde nelerden bahsedildigini anlayabilir, "bu cumleyi su sekilde kurmus" diye dusunebilirsiniz. Boylelikle cumle kurma tekniklerini daha iyi kavrama firsati bulursunuz. Belli kaliplari ogrenebilirsiniz. Onunuzde de bilgisayar olacagi icin videoyu durdurup, bilmediginiz kelimelerin anlamina bakmaya usenmeyin.

Mukemmel telaffuz cocukluktan sonra cok da mumkun olamayabiliyor. Telaffuzunuzu gelistirmek icin caba sarf edin ama cok da kasmanin manasi yok. Seyrettiginiz videolardaki cumleleri tekrarlayabilir, hatta sesinizi kaydederek kendinizi dinleyebilirsiniz. Bazen iyi telaffuz ettiginizi dusundugunuz bi kelimeyi, ses kaydinizi dinleyince cok da iyi telaffuz edemediginizi gorebilirsiniz.

Bi sure sonra Ingilizce'de seviye kaydettiginizi dusundugunuz zaman ayni/benzer meseleleri konu alan farkli videolari bu sefer alt yazi yardimi olmadan seyredip, anlatilani ne kadar iyi anlayabildiginizi test edebilirsiniz. Daha sonradan da yepyeni konulari, hatta gundelik konusmalari dinlemeniz iyi olacaktir. Ozellikle radyo yayinlari bu konuda yardimci olabilir. Tercihen birden fazla kisinin diyalog halinde oldugu radyo programlarini takip edebilirsiniz (yayina baglanan bi dinleyici vs). Insanlarin birbirleriyle nasil konustuklari onemli. Sonucta surekli makale yazmayacaksiniz, egitici konusmayacaksiniz. Radyo yayinlari bu yuzden cok yardimci olabilir. Veya roportaj videolari seyredebilirsiniz. Sokak roportajlari muhtemelen daha iyi olur ama bi futbolcu, aktor vb kisilerin roportajlari da fayda saglayacaktir. Gundelik konusmalari gorebileceginiz bu tarz videolari, radyo yayinlarini vs takip etmeye usenmeyin.

Kitap/gazete/dergi vs okumak. Bu tip yazilar size konusmayi ogretmez cogunlulla belki ama kelime dagarciginizi genisletir, bu da haliyle gunluk konusmalarinizda anlatmak istediginiz seyleri daha iyi anlatmanizi saglar. Ilginizi ceken konular hakkinda yazilar okuyun. Ayrica bence cok faydali oldugunu dusundugum haberler var. Gazetede falan okudugunuz Ingilizce bi haberin, internette haber videosunu arastirin. Anlatilan hemen hemen ayni olacagi icin haber yazisi ve konusma arasindaki farklari gorebilirsiniz. Ayni zamanda yazilarda konular daha detayli, haber videolarinda ise daha ozet olarak anlatildigi icin, bu da konusurken ne tur cumleler kurmaniz gerektigi konusunda cok faydalidir.

Pratik. Herkes demis zaten, cok aciklamaya gerek yok. Imkaniniz varsa yurt disina gidin, milleti rahatsiz etmeden herkesle konusun. Iletisim caginda yasadigimizdan "ama nasil pratik yapacagim" bahanesine kendinizi inandirmayin, oyle bisey yok. Mesela bazi numaralari arayin. Bunu Turkiye'den de yapabilirsiniz. Atiyorum, sigara birakma hattini arayin. Kendinizi sigarayi birakmak isteyen biri olarak tanitin. Sallayin biseyler. Bi elektronik markasinin destek hattini arayin. "Soyle soyle sorunum var, yardim edin" deyin. Bagimlisi oldugunuz oyunun discord kanallarina katilin, voice chat yapin. Yuz yuze pratik yapmak kadar etkili olmaz belki ama inanilmaz faydasi olur.

Ciddi anlamda ogrenmek istiyorsaniz bunlari yapin. Eksiklerim vardir muhakkak, belki yanlis tavsiyelerim de olmustur (pek sanmasam da) ama benim dusuncelerim bunlar. Dil ogrenmek, ozellikle belli bi yastan sonra cok kolay bi is degil ama tahmin ettiginiz kadar zor da degil. 40'indan sonra cogunlukla film seyrederek Ingilizce'yi CV'sinde "ileri derece Ingilizce" yazanlardan cok daha iyi konusabilen tanidiklarim var. Caba gosterin. Bol sanslar.

SM-N920I cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
 
Pratik yapmaktır. Ötesi berisi yok, elbetteki kurslarda gramer öğrenmek iyidir. Lakin pratik yapabileceğiniz bir iş veyahut bir ülkeye gitmek mantıklıdır. Sizlere tavsiyem Tunus yada Dubai buralarda muazzam derecede pratik yapma şansına eriyorsunuz. Ayrıca Hindistan'a sakın gitmeyin.
Banada hintli müşteri geliyor.
Can you speak english diye soruyor. Benim klasik cevabım "a little bit" sonra çatır çatır başlıyor konuşmaya arada hiç duymadığım kelimeler tuhaf bir aksan. Hemen durduruyorum "stop stop that's not english come on we can use google translate".
Başlıyor gülmeye bir şekil anlaşıyoruz yine...


Çoğu şeyi söylemişler zaten.
Bence kitap dergi vs okumak en yararlısı.
En az 6 ay biryerlere gidebiliyorsan muhteşem olur.
Work and Travel ile Avustralyaya git gelince bülbül gibi konuşursun.

Gscimbom Mobile
 
Kelime dağarcığını genişletmek adına 15 senelik bir arkadaşım etrafındaki her şeyi ingilizce yapmıştı ve çok faydasını gördü bana da tavsiye etti. Telefon, pc, vidyo oyunları ne kullanıyorsa dili ingilizceye çevirmek kelime hazinesini geliştiriyor ve ciddi bir aşinalık yaratıyor.

Konuşabilmek için ise herkesin dediği gibi pratik şart sanırım, sırf bu yüzden Londra'ya vs. gidip kalan arkadaşlarım oldu. Konuşacak birilerini bulmak lazım.

Ve tüm bunlar için istek lazım. Bahaneler boş, bunu kendim içinde söylüyorum.

Araştırmacı ve Gılgamış Destanı'nı ortaya çıkartan George Smith kendi kendine Akadça öğrenmişti beyler, Akadça diyorum dikkatinizi çekerim, ingilizce fransızca falan değil. :)

Öğrenme/bilme arzusu varsa kişide, bu her şeyi başarmasını sağlıyor olmalı.
 
Ben yapmadım ama şunu önerenler var;
bir filmi önce türkçe dublaj sonra türkçe altyazılı sonra ingilizce altyazılı en sonda direkt ingilizce izlemek. Ama baya bi sabır işi.
 
Isparta'da olanlara ücretsiz yardımcı olabilirim :) En büyük sorunumuz, mükemmelliyetçi olmamız. 'Motivasyon' sorununu, 'mükemmelliyetçiliği' ve ''ben yapamam''ı aşarsanız kolaylıkla öğrenir ve keyif alırsınız. Fırsatım yok, vaktim yok, imkanım yok diyenlerde kendilerini kandırmasınlar. 3-4 ayda survival English sıfırdan rahatlıkla öğrenilebilir. Derdiniz akademik bir sunum yapmak değilse 3-4 ay günde 1 saat pratikle zenci gibi İngilizce konuşabilirsiniz :asd: Grammar kesinlikle kasmayın, kelime ezberlemeyin, filmleri anadilinde izleyin, altyazı açmayın. Ayrıntılı olarak kullanabileceğiniz tüm ücretsiz kaynak, döküman ve pratik için websiteleri yazardım ama hem çok uzun olur yazı hem de zapturapt altına almak istemiyorum. Zilyon tane kaynak mevcut ve belki önereceklerim sizin istediğinizi karşılamayabilir. Özgür bir şekilde kendi metodlarınızla da öğrenebilirsiniz. Artık yeni moda ihtiyacın olan alanda öğrenmek. Bu yüzden ihtiyacınızı bilmeden önermek istemem. özelden sorabilirsiniz, bu alanda tekim/mükemmelim diyemem ama 10 senelik tecrübem vesilesiyle yardımcı olabildiğimce olmaya çalışırım.
 
Isparta'da olanlara ücretsiz yardımcı olabilirim :) En büyük sorunumuz, mükemmelliyetçi olmamız. 'Motivasyon' sorununu, 'mükemmelliyetçiliği' ve ''ben yapamam''ı aşarsanız kolaylıkla öğrenir ve keyif alırsınız. Fırsatım yok, vaktim yok, imkanım yok diyenlerde kendilerini kandırmasınlar. 3-4 ayda survival English sıfırdan rahatlıkla öğrenilebilir. Derdiniz akademik bir sunum yapmak değilse 3-4 ay günde 1 saat pratikle zenci gibi İngilizce konuşabilirsiniz :asd: Grammar kesinlikle kasmayın, kelime ezberlemeyin, filmleri anadilinde izleyin, altyazı açmayın. Ayrıntılı olarak kullanabileceğiniz tüm ücretsiz kaynak, döküman ve pratik için websiteleri yazardım ama hem çok uzun olur yazı hem de zapturapt altına almak istemiyorum. Zilyon tane kaynak mevcut ve belki önereceklerim sizin istediğinizi karşılamayabilir. Özgür bir şekilde kendi metodlarınızla da öğrenebilirsiniz. Artık yeni moda ihtiyacın olan alanda öğrenmek. Bu yüzden ihtiyacınızı bilmeden önermek istemem. özelden sorabilirsiniz, bu alanda tekim/mükemmelim diyemem ama 10 senelik tecrübem vesilesiyle yardımcı olabildiğimce olmaya çalışırım.
Düzgün ve akıcı şekilde konuşmanın pratik yapmaktan başka bi yolu yok diye düşünüyorum. O yüzden film izle veya izleme kelime ezberle veya ezberleme biraz bu tarz öneriler havada kalıyor gibi geliyor. Sizce konuşma pratiği yapmak dışında bizim konuşmamızı geliştirebilecek başka bi yol var mı?
 
Üst Alt