İşte Yeni 58.Madde | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

İşte Yeni 58.Madde


Futbol Federasyonu Genel Kurulu’nun desteği ile değiştirilecek olan Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinin ana hatları belli oldu. Ankara’da 26 Ocak’ta yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul’da 58. madde silbaştan ele alınacak. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, şikeye adı karışan takımların durumu ile ilgili değişik arayışlar içine girdi. Şu anda iki plan üzerinde duruluyor.



Bunlardan ilki ve ağırlıklı olan taslakta, yeni talimatta da şike yapmanın cezası yine küme düşme olacak. Ancak bu cezanın verilebilmesi için şikenin sahaya yansımış olması gerekecek. Teşebbüs aşamasında kaldığı, futbolculara intikal etmediği ve sahaya yansımadığı taktirde küme düşme cezası verilemeyecek. Başta F.Bahçe olmak üzere bazı takımların durumu bu kapsam çerçevesinde değerlendirilecek. Haliyle yeni talimat paralelinde, büyük bir süpriz olmazsa hiçbir takım küme düşmeyecek.



UEFA, MAHKEMENİN BEKLENMESİNE SOĞUK

Futbol Federasyonu tarafından düşünülen bir diğer formülün ise adli yargı sürecini beklemek olduğu bildirildi. Bu doğrultuda Ağır Ceza Mahkemesi’nden çıkacak şike kararı paralelinde o takımın durumu ele alınacak. Ancak bu sürecin en az 3 yıl sürecek olması nedeniyle uygulamada çeşitli zorlukların doğabileceğinin altı çizildi. Ayrıca UEFA’nın da bu formüle sıcak bakmadığı vurgulandı.



Üzerinde düşünülen yeni talimatta şike yapmanın cezası yine bir alt lige düşme olurken, şike teşebbüsü için her bir maça - 3 puan, teşviğe ise yine her bir maça -1 puan verilecek. Teşvik teşebbüsünün cezası da çok ağır para cezası olacak. Örneğin 5 maçta şikeye teşebbüs ettiği kararlaştırılan bir takıma yeni sezon öncesi -15 puan verilecek. Diğer cezalar için de benzer katsayılar uygulanacak.



MİADINI DOLDURAN TALİMAT!



MADDE 58



– MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME

1* Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.



2* Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.



3* İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.



4* Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.



YÜRÜRLÜĞE KONULMAK İSTENEN YENİ TALİMAT

1* Şike yaptığı belirlenen kulübe küme düşme cezası verilir. İhlalin ağırlığına göre de ilgili takıma her bir maç için ayrıca puan indirme cezasına verilebilir.



2* Şike girişiminin sahaya yansımaması halinde ilgili kulübe her bir maç için eksi 3 puan cezası verilir.



3* Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de yasaktır. Teşvik verdiği belirlenen kulüpler her bir maç için eksi 1 puan cezası ile cezalandırılır.



4* Teşvik girişiminde bulunan kulüplere ağır para cezası uygulanır.



5* Şike yapan kişiye ömür boyu hak mahrumiyeti, şike girişiminde bulunan kişiye ise her bir maç için 3 yıl hak mahrumiyeti cezası verilir.



6* Teşvik veren kişi her bir maç için 1 yıl hak mahrumiyeti, teşvik girişiminde bulunan kişi ise her bir maç için ağır para cezası ile cezalandırılır.



UEFA KORKUSU

Kulüpler Birliği tarafından Futbol Federasyonu’na önerilen “Bu sezona mahsus olarak küme düşme uygulaması olmasın” şeklindeki görüş, değişik tartışmalara yol açtı. Maddenin değiştirilmesi halinde UEFA’nın Türk Milli Takımı’na ve kulüp takımlarına 3 yıl süre ile Avrupa kupalarından men cezası vermesinin söz konusu olduğu öğrenilirken, federasyon yönetim kurulunun bu durum paralelinde taslağa son şeklini vereceği belirtildi.



TFF İKİ ARADA BİR DEREDE KALDI

Futbol Federasyonu, Ankara’daki Genel Kurul’da uygulayacağı sistem konusunda da iki yol belirledi. Federasyon, Genel Kurul’dan alacağı destek sonrası yönetim kurulu toplantısı yapacak ve yeni talimata şekil verecek. Yeni önce destek alınacak, sonra değişiklik yapılacak. Talimat değişikliğine gitme yetkisinin sadece federasyon yönetim kurulunda olması nedeniyle böyle bir yol izleneceği kaydedildi. Bir diğer formül ise federasyon yönetim kurulu tarafından hazırlanacak olan yeni talimatın genel kurula sunulması ve destek sağlanması, daha sonra da yapılacak yönetim kurulu toplantısında karara bağlanması. Bu ikinci formülde ise önce talimat değişikliğine gidiliyor, sonra genel kurul desteği alınıyor. Bu iki formül ile ilgili kesin karara önümüzdeki günlerde varılacak.



KULÜPLER BİRLİĞİ: BİZ İSTEMEDİK

Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Akıncıoğlu, Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. maddesi ile ilgili herhangi bir tavsiye nitelikli karar almadıklarını savundu. Akıncıoğlu, “Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu’nun 58. madde ile ilgili herhangi bir kararı bulunmamaktadır. TFF’nin yetki ve inisiyatifinde bulunan kararlarla ilgili birliğimize mesnetsiz atıfta bulunulmasını üzüntüyle karşılıyoruz’’ dedi.



HTSPOR / Atilla TÜRKER







UEFA'ya daha fazla mail atmalıyız arkadaşlar,hatta düşünülen bu taslağı da ekleyerek...
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



ayne benim tahmin ettiğim gibi sahaya yansımadı denecek ve küme düşürülmeden - puanlar para cezaları ile geçiştirilecek.
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



Sahaya yansıyıp yansımadığı nasıl anlaşılıyor bu olayın. Takım 10-0 kazanması gereken maçı 10-0 kazanınca sahaya yansımış mı sayılacak. Şike yapıp 1-0 kazanarak şampiyon olan takımınki yansımamış mı kabul edilecek. Şike yapacak olan takımlar zaten sahada pek belli etmezler. Hatta kimse çakmasın diye çok mücadeleci oynayıp golleri atamayarak yada birçok pozisyonu başarıyla savuşturup tek bir tanesini yiyerek de maçı kaybedebilir. Amaç kaybetmekse kimseye çaktırmadan da kaybedebilir takımlar. Bu yasaya göre çaktırmadan kaybetmek serbest. Sahaya yansımıyor nasılsa. İstediğin futbolcuyu ayarlayabilirsin. Hatta sadece kaleciyi ayarlamak yeterli. Nasıl olsa takımın attığından 1 fazlasını yemek kendi elinde.
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



Yahu sahaya yansımadığı ne peki Fener şike yaptığı maçlarda yenildi mi sanki bu nasıl salaklık.
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



Teşebbüse sadece -3 puan maşallah gerçekten çok caydırıcı.Herkes teşebbüs etsin o zaman nasılsa sahaya yansıdığını kanıtlamak ve buna ikna olunması çok zor..
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



Sahaya yansımadığına neye göre karar vereceklermiş kuş beyinliler?Bana göre Korcan'ın yediği gol sahaya yansıdığının çok net kanıtıdır.
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



Bu resmen Sikeyi resmilestirmek. Simdi su macta su oyuncu sike yapti denilecek. Sonra o oyuncu ben sike yapmadim, o gün formsuzdum diyecek ve "ahh bakin sike olmamis, sadece formsuzmus, yani sahaya yansimamis...." ve sike artik serbest olacak...
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



ayne benim tahmin ettiğim gibi sahaya yansımadı denecek ve küme düşürülmeden - puanlar para cezaları ile geçiştirilecek.





benim de aylardır tahmin ettiğim bir mevzuuydu bu,hatta ibrahim akın ifadesini sırf bu taslak düşünüldüğü için değiştirdi ,çünkü itiraf demek şikenin sahaya yansıdığı anlamına gelmesi demekti,bu taslak aylar öncesinden planlandı..ben bu saatten sonra uefaya da güvenmiyorum,tff uefaya danışmadan adım atmaz çünkü,bu saatten sonra güvendiğim tek şey TARAFTARIMIZ VE KULÜBÜMÜZÜN TUTUMUDUR olacaklara seyirci kalmamamız lazım,herzaman söylüyorum radikal eylemler yapmamız lazım,yazılı açıklama yapmakla bağırmakla birşey elde edemeyiz..
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



UEFA has reiterated its determination to fight against match-fixing in football and has stressed the need for sports bodies and state law enforcement agencies to work closely together to combat the increasing dangers posed by this negative phenomenon in various sports.



The call was made at a keynote conference in Nyon organised by UEFA and the International Association of Prosecutors (IAP) on the theme of Kicking Fraud Out Of Sport. Officials from the IAP, UEFA and world football body FIFA came together with state prosecutors, anti-corruption officers and police officers for two days of deliberations.



The conference centred on fraudulent activity within regulated sporting activities, with special emphasis on match-fixing practices and other criminal activity within football and other sports which are designed to improperly influence the outcome with a view to economic or other gain.



It also examined the relationship between the official regulatory sporting authorities and state prosecutors, as well as the potential partnership opportunities in this respect. The event was considered the start of a process which aims to lead to the creation of guidelines for prosecutors and sporting regulatory authorities in this area of criminality with the backing of UEFA and the IAP.



The IAP, established in 1995, is the sole worldwide prosecutors' organisation. It now has more than 130 organisational members from over 90 different jurisdictions, representing every continent, as well as many individual members. The IAP's objectives include promoting the effective, fair, impartial and efficient prosecution of criminal offences.



Topics discussed in Nyon included prosecution of a match-fixing case, legal frameworks relating to sports frauds, betting issues and cooperation between sports bodies and law enforcement agencies. Among the speakers were UEFA legal officers, prosecutors from several European countries, and representatives from Europol, Eurojust, the Council of Europe and national football associations.



The seminar gave UEFA the chance to repeat the stark warning issued by UEFA President Michel Platini recently that match-fixing represented a mortal danger for sport, as well as UEFA's zero tolerance policy for those caught manipulating matches.



"The fight against match-fixing and corruption is certainly the top priority for UEFA, the UEFA President and the UEFA Executive Committee in the years to come," said UEFA General Secretary Gianni Infantino. "It is our job to protect football, it is our responsibility to do what we can against corruption, to fight against this cancer that we have to eradicate from football.



"It is obvious that if the fans and children have the impression that the result of a match is known before the match starts, then this clearly affects the soul of football or any other sport," he added. "To be able to efficiently fight against match-fixing, we are committed to doing everything we can – but we also need the help of the law enforcement agencies and authorities. We need to work hand in hand, we have to act very strongly and in a united way."



It was underlined at various moments in the seminar that sports bodies do not have legal capacities or powers to tackle the issue by themselves, hence the need for the public authorities to join the sports organisations in the campaign.



"Match-fixing jeopardises the integrity of the competitions, damages the social, educational and cultural values reflected by sports, and jeopardises the economic role of sports," said Pierre Cornu, UEFA's chief counsel for integrity and regulatory affairs. "The risks are increasing," he continued, citing, among other things, the dynamic development of the betting market to incorporate such elements as online gambling, in addition to the involvement of highly organised criminal organisations looking to make huge financial killings.



Highlighting its determination to eliminate the phenomenon, UEFA's Executive Committee approved a report earlier this year by its betting/match-fixing working group, which proposed measures that European football should take to address the threat of match-fixing – including the setting up of a network of Integrity Officers at European level.



Moreover, UEFA has established a 24-hour betting fraud detection system (BFDS) which monitors matches across Europe, including all UEFA competition fixtures, as well as all first and second division and national cup games throughout its 53 member associations. Education sessions are also held by UEFA at European youth final tournaments to warn young players in particular of the risks of match-fixing.



The seminar also heard that UEFA's actions against match-fixing included support to the European Union (EU) and Council of Europe, and cooperation with international bodies such as Interpol and Europol, as well as betting operators and other sports organisations.



Nyon seminar hears firm vow to fight match-fixing – UEFA.com



Published: Friday 25 November 2011, 12.11CET
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



Bu şey gibi olmuş.



Bıçağı sokmuş ama ölmemiş. O yüzden ceza veremeyiz. :D



Böyle bir yasa bekliyorum.
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



bizim yönetimin yapacağı bir tek var aslında gidip uefaya yazılı olarak verelim bu maddeyle ilgili görüşlerimizi, ve yapılması planlanan pislikleri, adamlar bizi ayrı tutsun bu davadan ve bu maddenin değişmesine imza atan tüm takımları 5 yıl men etsin
 
Cevap: İşte yeni 58.madde



bizim yönetimin yapacağı bir tek var aslında gidip uefaya yazılı olarak verelim bu maddeyle ilgili görüşlerimizi, ve yapılması planlanan pislikleri, adamlar bizi ayrı tutsun bu davadan ve bu maddenin değişmesine imza atan tüm takımları 5 yıl men etsin



Aynen.. niye hala yapmıyoruz anlamış değilim.
 
Üst Alt