İzlanda, Sünneti Yasaklamaya Hazırlanıyor! | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
_100086779_gettyimages-53235397.jpg

İzlanda sünneti yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olma yolunda

İzlanda erkeklere sünneti yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olmaya hazırlanırken, hem Müslümanlar hem Yahudiler tarafından sürdürülen bu geleneğin yasaklanması yeni bir inanç özgürlüğü tartışmasının odağı olabilir.

İzlanda parlamentosuna sunulan ve sünneti yasaklayan yasa tasarısı, yasağı ihlâl edenlere 6 yıl hapis cezası öngörüyor.
Buna tek istisna olarak da "sünnetin tıbbi olarak gerekli olduğu durumlar" öngörülmüş.
Tasarı, Yahudi ve Müslüman toplumlarının İzlanda'da yaşamasını imkansız hale getirecek bir düzenleme olarak gören dini liderlerin sert tepkisini çekerken, Avrupa Birliği içindeki Katolik kilisesinin başkanı Kardinal Reinhard Marx tasarıyı "inanç özgürlüğüne tehlikeli bir saldırı" diye tanımladı ve "Sünnetin suç sayılması çok ağır bir düzenleme ve derin endişe uyandırıyor" diye konuştu.

Bir çok Yahudi ve Müslüman, sünnet konusunun tıpkı dini giysiler ve hayvan kurban etme geleneği gibi anti-semitizm (Yahudi düşmanlığı) veya İslamofobi tarafından araçsallaştırılabileceğinden endişe ediyor.
Dünya çapında bakıldığında her üç erkekten birinin -büyük çoğunluğu kültürel ve dini nedenlerle olmak üzere- sünnetli olduğu tahmin ediliyor.

Yasaklamanın gerekçesi ne?


İzlanda'da sünneti yasaklayan yasa tasarısında "sünnetin erkek çocuklarının haklarının ihlali olduğu ve Birleşmiş Milletler çocuk hakları sözleşmesine aykırı olduğu" söyleniyor. Tasarının gerekçesinde erkek sünneti, çoğu Avrupa ülkesinde hali hazırda yasaklanmış bulunan kadın sünnetine benzetiliyor.

Tasarıda ayrıca sünnetin anestezisiz uygulandığı, ve çoğunlukla steril olmayan ev ortamlarında, ve tıbbi eğitim görmemiş dini liderler tarafından yapıldığı da kaydediliyor ve bütün bunların enfeksiyon ve bazı durumlarda ölüme varan sonuçları olabileceği belirtiliyor.
İzlanda tasarısında anne babaların çocuklarına dini rehberlik yapabileceği kabul ediliyor ama bu hakkın "hiç bir zaman çocuğun haklarını ihlal etmeye kadar varamayacağı" kaydediliyor.

Tasarıda dini veya kültürel sebeplerle sünnet olmak isteyen erkeklerin, "her yönüyle nasıl bir şey yaptırdıklarına akıllarının erdiği bir çağa geldiklerinde" sünnet olmaya karar verebilecekleri de öngörülüyor.

BBC
 
Tasarıda dini veya kültürel sebeplerle sünnet olmak isteyen erkeklerin, "her yönüyle nasıl bir şey yaptırdıklarına akıllarının erdiği bir çağa geldiklerinde" sünnet olmaya karar verebilecekleri de öngörülüyor.


:ka21:


same w/ turban
 
Peki bu durumda hangi çılgın 18 yaşında azgın bir ergenin malafatına dokunmaya cesaret edebilir, cesaret etse bile ona kıyabilir ha söylermisiniz. gerçi ben de ortaokuldaydım lan sünnetçi tedirgin olmuştu.:D
 
Dini vazifeleri bir tarafa bırakırsak, oğlumu sünnet ettirme psikolojisi beni 10 yaş yaşlandığını söyleyebilirim..

Benim için travma olmuş bu sünnet meselesini, maalesef ama maalesef oğluma bebek yaşta yaşatmak zorunda kaldım..

Tek sebebi ise bu manasız şeyi ilerde sorgulaması ve kafasında yer etmemesiydi.

millet uzaya çıkıyor ama biz hala dandik sünnet meselesine dil döküyoruz. sağlıkmışta, şartmışta sırt kültürel dayatmanın getirdiği bir durum. .

düşünün oğlumun saçının teline kıyamazken, bir dakika bile boş bırakmazken hastanede yarım saat boyunca ayrı kaldık..

kolu ayağı bağlı kaldı. bu benim hayatımda yaptığım en acımasız şeydi.. milletin takdir etmesi ise tam bir tahlihsizlik..

tekrar bu hayata gelmiş olsam, bu toprakları bu ırkı bu medeniyeti tercih etmezdim..

genel manada dinin bu kadar uçu açık olmasını zihnim kabullenemiyor.. sünnetli olsun yada olmasın ne farkeder ki ?

en kötü tarafı ise bu düzenin asla bozulmayacak olması.. kitleleri din ile yönetmenin sonrasında bilmediğimiz ölüme şartlamanın sonu asla gelmeyecek..

düşünün ortada 4 din var ve sayısız dayatma hepsi de size ölümün bilinmeyenini sunuyor..

neyse şu karar onaylanır mı derseniz ? Papaya sorsak eminim karşı çıkar çünkü insanların dini ne olursa olsun, özgürce yaşamalı der..

ama işin gerçek yüzü ise müslümanları ve yahudileri kolayca fişleyebilirsiniz.. bırakın sünnet etsinler olurdu...
 
sünnet olduğum için mutluyum açıkçası

daha bir heybetli daha bir şekil duruyor

18 yaşına kdr bekle özgür iradenle olursun deselerdi 18 yaşımda yaptırırdım.

tşkrlr
 
Sünnet dini bir olay olması dışında bazı cinsel hastalıklara karşı koruma sağlayabiliyor diye birkaç makale okumuştum.
Cinsel zevki azalttığı da araştırmalar arasında bu konu apayrı tabi.
Bunun dışında sünneti isteyen yaptırır istemeyen yaptırmaz, travma yaşatmamak adına da genel anestezi ile sünnet yapılmasının iyi olacağını düşünüyorum

F5121 cihazımdan Gscimbom mobil uygulaması ile gönderildi
 
İzlanda parlamentosuna sunulan ve sünneti yasaklayan yasa tasarısı, yasağı ihlâl edenlere 6 yıl hapis cezası öngörüyor.

Bu ne la ? 6 yıl ?

İnanç özgürlüğünü falan boşver de 6 yıl ceza nedir ? Kafasını (üstünde göz olan) koparsa bu kadar ceza almaz duruma göre bu nedir ?

Olayı sterilize etme amaçlı sadece hekim kontrolünde ve belli prosedürlere uyarak yapsalar çoğu kişi destekler. Bu haliyle de geçeceğini falan sanmıyorum.
 
İnsanın aklı erdiğinde kendisi karar versin önermesi mantıklı aslında ama işte olaya din, gelenek falan girince işin rengi değişiyor. Yanlış hatırlamıyorsam yahudiler 8. günde sünnet oluyorlardı, hadi gel bu akıl erme olayını dindar bir yahudiye anlat, anlatmazsın. Bu sebeple gelenekleri devlet gücüyle(kanun) engellemek pratikte pek mümkün değil. Bu sebeple desteklemiyorum, eminim bu mesajı okuyan izlandalı yetkililer bir hayli üzülmüştür desteklememe kararıma.
 
Olayın tıbbi yönünde fikir beyan edecek halim yok, doktor vs değilim lakin o deri oraya boşuna konmamıştır diye tahmin ediyorum. Evrimsel süreçte atıl pozisyona düşme gibi bir durumda yok (20'lik diş vs gibi) zira penisin görevi 100 bin yıl önce neyse hala da o.
 
Üst Alt