Konda'dan 10 Yıllık Toplumsal Değişim Raporu | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Konda'dan 10 Yıllık Toplumsal Değişim Raporu


Konda araştırma şirketi 10 yıllık toplumsal değişim raporu açıkladı. Raporda 2008 ile 2018 arasında çeşitli alanlarda karşılaştırma yapıldı. Raporda hayat tarzlarının yanı sıra kimi önemli ekonomik veriler de yer aldı.

640x360_7060b32d-aaa2-405a-a2bd-9a2830f89afa.jpg


EV SAHİBİ ORANINDA DÜŞÜŞ
Rapora göre ev sahibi olan kişilerin oranı yüzde 74'ten yüzde 66'ya geriledi.
Kiracıların oranıysa yüzde 21'den yüzde 29'a çıktı. Raporda apartmanda oturanların oranının yüzde 33'ten yüzde 59'a yükselmesi de dikkat çekti.

'MUTLUYUM' DİYENLERİN ORANINDA AZALMA
Rapora göre 2008 yılında "Mutluyum" diyenlerin oranı yüzde 57'yken, bu oran 2018'de yüzde 52'ye geriledi.
Rapora göre ortalama yaş artmasına rağmen evlilerin oranı yüzde 71'den 65'e düştü.

'DİNDAR' OLDUĞUNU SÖYLEYENLER AZALDI
Rapora göre "Dindar" olduğunu söyleyenler de 10 yılda yüzde 55'ten yüzde 51'e geriledi.
"İnançlı" olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 31'den yüzde 34'e çıkarken, "Sofu" olduğunu söyleyenlerin oranıysa yüzde 13'ten yüzde 10'a düştü.
Kendisini "Ateist" olarak tanımlayanların oranı 3 kat artarak yüzde 1'den yüzde 3'e yükseldi, "İnançsız"ların oranıysa yüzde 1'den yüzde 2'ye çıktı.

'İBADET' VE 'ÖRTÜNME'
Raporda yer alan "İbadet" ve "Örtünme" bölümlerine göreyse oruç tutanların oranı yüzde 77'den yüzde 65'e geriledi.
"Başörtüsü" oranı yüzde 52'den 53'e çıkarken, "Türban" oranıysa yüzde 13'ten yüzde 9'a düştü.

GAZETE OKUMA ORANINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ
2008'de gazete okuduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 61'ken, bu oran 10 yılın ardından yüzde 26'ya geriledi.
Televizyondan haber izleyenlerin oranıysa yüzde 98'den 84'e düştü.
Sosyal medya kullanım oranıysa yüzde 38'den 72'ye çıktı.

Sol
 
Eee bu iste tuhaflik var muhafazakarlik ya da şeriat tehlikesi var deniyordu yıllardır demek ki akp milleti dinden sogutmada daha başarılı olmuş
 
Eee bu iste tuhaflik var muhafazakarlik ya da şeriat tehlikesi var deniyordu yıllardır demek ki akp milleti dinden sogutmada daha başarılı olmuş
AKP ile alakası yok. Demografi ve Ekonomi ile alakası var. Her ne kadar insanlar daha zenginleşmese de akp sayesinde inanılmaz bir harcama kapasitesi kazandılar. Bu akpye desteği arttırırken islami hassasiyetleri azalttı. Gayet normal. Dünya dinlerinin içine girdiği çıkmaz bu aslında. Dünyada ateizm, protestanlık, ortodoksluk, evanjelizm, budizm, şintoizm, taoizm, animizm, konfüçyanizm hep azalıyor.

Artan 4 grup var, sırasıyla; İslamiyet, Agnostizm, Hinduizm ve Katolisizm. Katolikler liberasyon teolojisiyle pasifikte, sahra altı afrikasında ve latin amerikada artış sağlıyor zira yaşanan iktisadi sıkıntılara sistem çözüm olamıyor, komünizm de çare üretmedi. Liberasyon Teolojisi onlar için mantıklı bir çözüm.

Hinduizm vedaları dini bir metin saysak bile son derece muğlak ve müphem bir sistem olmasına rağmen coğrafyasıyla çok iyi bütünleşmiş bir yapı. Nüfus artışı en önemli etken.

Agnostizm ise tam olarak bu araştırmanın konusu zaten. İnsanlar yaşamaktan dini düşünmeye fırsat bulamıyor açıkçası ciddiye almıyorlar bu yüzden ne dinlere bir düşmanlık ne bir bağlılık ne de tanrı tanımazlık söz konusu. Zenginleşmeye gerek yok kredi kartına ulaşman liboşlaşman için yeterli. Bir kere de liboşlaşın ne allaha ne vatana ne aileye ne işe ne başarıya ihtiyacın olmuyor. Harca yeter...

İslamiyet ise kadını bir zamanlar katoliszmin batı avrupada yaptığı gibi kadını sınırlar içinde tuttuğu müddetçe dünyanın her yerinde nüfus artışını mutlak olarak sağlayacaktır. Toplumda da hinduizmden bile öte muazzam bir muhafakazar yapısı var yani demokrasi olsa bile toplumda inanan olmasa bile sokakta yani kamusal alanda tarih ve sosyolojisiyle bütünleşmiş muazzam bir entellektüel birikimle insanları ister istemez baskılıyor. Misal; oruç...

Türkiyede bu oran 22.asra kadar değişmeyeceği için sorun yok. Zaten dünyanın yarısı müslüman olunca Türk insanının imanına ihtiyacımız kalmayacak. Dolayısıyla uzun vadeli projeksiyonda diplomatların Türkiye hakkındaki endişesi bu süreçte Türkiye'nin liderlik yapması. Bunu yaparken türk insanının imanı kimseyi ilgilendirmiyor. Devlet-i Ebed Müddet bir kez tesis edilince bana ne ortalama türk insanından zira Turan tesis edilmiş olacak.
 
@Mustafa Bahar Akp ile alakası yok deyip ekonomi ve demografyadan bahsetmen tuhaf olmuş diğer söylediklerim bilgi kısımları doğru lafım olmaz ama son kısım yine tuhaf üstünde biraz düşünmek ezbere konuşmamak gerek @Umut Gül hocam zaten benim söylediğim sizin yazdiklariniza paralel aslında
 
türban takan 35 yaş altı çoğu kişi eskisi gibi gerçekten muhafazakar kişiler değil. Kimisi aile zoruyla takıyor, kimisi toplum baskısı yüzünden takıyor. Bunlar genelde kot pantolon giyen, makyaj yapan, halk dilinde süslüman olarak nitelendirilen kişiler..

Dindar oranının düşmesinin akp ile alakası yok bence.. Ülkenin %40'ı artık metropol diye nitelendirilen 3 büyük ilde yaşıyor. Eskiden insanlar kendi köylerinde yaşardı,kendi dünyaları vardı.. Artık bu değişti.

Hatta Akp olmasa çok daha azalırdı bence.
 
@Mustafa Bahar Akp ile alakası yok deyip ekonomi ve demografyadan bahsetmen tuhaf olmuş diğer söylediklerim bilgi kısımları doğru lafım olmaz ama son kısım yine tuhaf üstünde biraz düşünmek ezbere konuşmamak gerek @Umut Gül hocam zaten benim söylediğim sizin yazdiklariniza paralel aslında
Demem o ki değil AKP eğer 2002'de seçim olmasa DSP devam etseydi de aynı şey olurdu. İman seviyesini aşağı çeken müslümanların harcama kapasitesi. Eğer Derviş Ekolünü AKP devam ettirmese farklı bir durum olurdu ama onlar da DSP gibi liberal politikaları takip ettikleri için bu sonuç kaçınılmaz. Ha bizim için önemli olan ne? Türkiye'nin entellektüel birikimiyle nüfusu artan müslümanlara yol çizmesi. AKP bunun karşıtıydı AB üyesi olmaya çalışıyordu lakin istemeseler de 2015'den beri milletçileşmeye mecbur kaldılar. 2002-2014 arası Turana zarar veren batı yanlısı bir yapıyken 2015-2019 arası doğru bir yere geldiler. Yine de oy atmam zira ilk fırsatta liberalleşir bunlar.
 
Türban olayına girmek istemem ama turban dedigimiz şey zaten tamamiyle moda ürünüdür allahin emri gereği kapandığını iddia eden turbanlilarin neredeyse tamamı yine allahin yasakladigi şekilde kapananlardir
 
Türban olayına girmek istemem ama turban dedigimiz şey zaten tamamiyle moda ürünüdür allahin emri gereği kapandığını iddia eden turbanlilarin neredeyse tamamı yine allahin yasakladigi şekilde kapananlardir
Girme zaten bunun cevabını tek cümleyle veriyorlar yıllardır; Takmayanlar çok mu allahın istediği şekilde örtünüyorlar. Bu çıkmaz sokak girilmesin çeyrek asır sonra.
 
Üst Alt