Kripto Para Birimleri ve Coinler | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu
Merhaba arkadaşlar,

Son dönemde iyice popüler olan bu konu hakkında bilgilendirici bir içerik olsun istedim.

Bilenler vardır 2013 sonra yüzde 100 değer kaybeden bitcoin sene başında 800 dolar bandından yakın zamanda 12 bin dolar kapılarına dayandı. Ethereum yani bitcoinden sonraki en değerli kripto para ise 5 dolardan 500 dolara kadar gitti yine yakın zamanda yükselen diğer coinler de mevcut. Peki bu coin teknolojisi nedir?

Bitcoin'den başlayalım, bitcoin blockchain yani zincirleme blok teknolojisini kullanır buradaki ifade şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir veritabanını simgeler. Zincirleme bir modelle inşa edildiği için takip edilebilir ama kırılamaz, direkt olarak alıcı ile satıcıyı buluşturur. Aracılar ortadan kalktığı için banka sistemine şu an ters gözüküyor çünkü klasik borsa mantığında bankalar yüksek işlem hacimleri sayesinde büyük paralar kazanır ve yatırımcılarını da yönlendirir. Tabii aslında bu teknolojinin bankalar tarafından olası kullanılma durumu da onlar için bir artı sağlayacak ve ciddi tasarruf elde edebilecekler, bu teknolojiyi kullanmaya başlayan bankalar mevcut.

Ortaya çıkış mantıklarından birisi, internetin de yaygınlaşmasıyla birlikte bir ödeme aracı olarak kullanılması. Bitcoin tek merkezli değil, tek merkezli olmaması manipülatif olmasını bir nebze engelliyor, şu an belli sayıda bitcoin var ve madencilikle üretildiği için sayısı günden güne artabilir. Bitcoin madenciliği için çok iyi kapasiteli bilgisayarlara ihtiyaç var üretim süresi uzun sürüyor ve yakın zamana kadar bitcoin maliyetinden fazlaya geliyordu ama son dönemdeki artışla bu maliyetin az çok önüne geçildi yani madencilik de bir nevi yatırım yapmaktı ve bu yatırımları yapanlar da kazanmaya başladı.

Kripto denilmesinin sebebi şifrelenmiş olması dolayısıyla sadece alıcı ve satıcı alışveriş bilgisine sahip olabiliyor ki bu coinlerin başlarda yasadışı amaçlarla kullanılmaya başlanması da iddaalardan birisiydi, ne amaçla çıkarıldığı ya da kimin ortaya çıkardığı bilinmiyor ancak gelinen seviyeler beklenenin üstüne çıkmaya başladı ve gelecekte bir çok ticarette kullanılma ihtimali var. Bitcoin'in mucidi için Satoshi Nakamoto ismi dolanır ancak bu isim bir kişiye mi yoksa gruba mı ait bilinmez adamlar blockchain teknolojisi ile açık kaynak kodlu bir yazılım ürünü çıkarıyor ve bu bitcoin adını alıyor.

Peki son dönemde neden bu kadar arttı ki şimdiden bitcoin milyonerleri oluşmuş durumda. Ana sebeplerden biri kripto para olması yani kimden alınıp kime satıldığı belli değil dolayısıyla her türlü para transferinde kullanılabilir. Ülkesel bazda bir birim olmadığı için siyasi olaylardan vs etkilenme durumu da pek yok. Bilindiği gibi ülkesel para birimleri siyasi olaylardan fazlasıyla etkilenir, ani düşüşler ve çıkışlar olur. Tabii bu gizlilik delinebilir bu da ülkelerin alabileceği kararlara bağlı, son dönemde bir çok ünlü yatırım şirketi bitcoini balon olarak nitelendirmeye başladı, Çin direk olarak yasaklanmasından bahsetti ve ülkesel bazda yasaklar gelmesi bitcoin değerini düşürebilir. Tabii büyük firmaların internet alışverişlerinde bitcoine onay vermesi ise daha çok değer kazanmasını sağlayabilir kısacası olay bazlı bir hareket beklentisi var aslında. Devletler şu an için karşı duruyor bunun asıl sebebi de kara para aklama gibi olaylarda rahatlıkla kullanılabilme ihtimali. Şu an için sadece alma ve satma yani takas amaçlı kullanıldığı için olası yasaklar sonucunda paraların değersiz kalma durumu mevcut. Bir diğer riskte bilgisayarlar ve sabit diskler üzerinde saklandığı için olası çökmelerde tüm yatırımınızı kaybetme riskiniz mevcut, bunun için resmi sanal cüzdanlar oluşturuluyor.

Şu an için ikinci sırada görebileceğimiz ethereuma gelelim, ethereum Vitalik Buterin isimli yazılımcı ortaya atmıştır ve 2017 yılında 5 dolardan 500 dolarlara kadar çıkıp yılın yıldızı olmuştur, bitcoinle benzer teknoloji kullanır, ethereum da kripto para birimidir ve tek merkezli çalışmaz. Üretim için CPU yerine ekran kartını kullanır dolayısıyla madencilik için ekran kartı daha önemlidir. Ayrım için bitcoin altınsa ethereum petroldür denilir ve daha fazla varyasyona sahip olduğu için temelde bitcoinden üstündür.

Son olarak biraz da IOTA'dan bahsetmek istiyorum. IOT, nesnelerin interneti anlamına gelir ve günden güne gelişmektedir, teknolojik aletler arasında bir haberleşme dili oluşturulmasını amaç edinir dolayısıyla örneğin buzdolabınız yumurta bittiğinde yumurtayı kendi başına alabilir, burada da bir para birimi olmalıdır ve buna yönelik olarak IOTA ortaya atılmıştır. IOTA diğerlerinden farklı olarak blockchain kullanmaz farklı bir yapı kullanır ve tek merkezlidir yani birileri piyasaya sürmüştür. Yakın zamanda üreticileri Microsoftla işbirliği yapacaklarını açıklamasıyla 1 haftada hemen hemen 3 kat değer kazanmıştır ve yüksek potansiyel barındırmaktadır.

Kısaca söyleyeceklerim böyle, bu paralar için dediğim gibi kayıp her zaman söz konusudur aktarımlarınız şifreleme ile yapılır ve bulutlarda paraların kaybolma riski vardır, tabii riske bağlı olarak kazançlar da çok yüksektir.

Bu konuda fikir alışverişi yapmak isteyenlerle bilgi hazinemizi genişletebiliriz.
 
Oıta alayım diyorum ama bir türlü cesaret edemiyorum. Aynı sorunu bitcoin' in taş değerinde olduğu dönemde de yaşamıştım patladı gitti.

ONEPLUS A5000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Date USD : 1 BTC Notes
July 2010 $0.08 In five days, the price grew 1000%, rising from $0.008 to $0.08 for 1 bitcoin.
Feb 2011 – April 2011 $1.00 Bitcoin takes parity with US dollar.
8 July 2011 $31.00 top of first "bubble", followed by the first price drop
Dec 2011 $2.00 minimum after few months



ulan zamaninda alsam simdi cocugu koymustum GS baskani bir hc olarak buradaydim
tuh
 
Kucuk bir meblag ile bir ay kadar once 5100$'dan aldım.Fakat benim amacım yatırım değil trade olmasından kaynaklı iki kat değer kazanmasına rağmen hala para olarak aynı seviyedeyim.Yatırım için girecek olan varsa Bitcoin alıp bekletsin.Onumuzdeki donemde cok artacagını dusunuyorum
 
Parasi olan ve yatirim gibi islerle ilgilenen IOTA denilen crypto currencye yüklenebilir, su an 3.705te.

Ben 0.5in altinda iken yüklü girdim (2 hafta önce) ve satmayi düsünmüyorum. Bir kac gün icinde 5.7e yükselip su an düsüste. Su an bile 3.705le girmek mantikli bence cünkü 2-3 yil icerisinde iyice yükselise gecer.

Bu ay sonuna kadar bile en az 8 bekliyorum.

Bitcoin örnegi var, insanlar zengin oldu. Bir Bitcoin gibi yükselis beklemesemde IOTA daha faydali gelecek icin.

Bir kac gün icinde 10bini gecti kazanc, hala gec degil.


leonardo-dicaprio-wolf-of-wall-street-money-wallpaper-4.jpg
 
Son düzenleme:
olayın temelini bilmeden yüksek hedefler vererek fazla gaza geldiğini söylemeliyim. 6 dolara kadar yükseltip çaktılar, yine yükselir ancak çıkabileceği noktalar sınırlı. IOT için de kesin kullanılacak diye bir kaide de yok.

onu geçtim bu şekilde tavsiye vermemelisin kimseye.
 
Yatirim yapmak isteyen kisiler zaten kendi bu konuyu arastirir, ona göre yatirimini yapar diye düsündüm, cünkü olmasi gereken bu. Arastirma sonrasi yükselis mi cöküs mü olur kendileri karar verebilir. Benim beklentim yükselis. Cogu kisi bu son günler yükselisi Microsfota bagliyor, ama bence onla alakasi yok. Daha dogru dürüst marketinge bile girmedi bu is. Tabi bunlar spekülasyon, iyice cöküp gidebilir elbette.

Bu konuyu bir kac gün önce acmayi düsünüyordum, denk gelmedi.

Ayrica olayi bilmesem sence 0.5in altinda girermiyim be :) ?
 
Son düzenleme:
500 civarı iota var benim de elimde ona rağmen böyle söylüyorum, sonra birileri alır, düşer falan denilmedik laf kalmaz.

mevzunun güzel yönlerinin farkındayım ama mining olmaması ve piyasada 2.5 milyar adet falan olması birilerinin piyasaya sürüp millete çakma ihtimalini aklıma getiriyor. şirket anlaşmaları resmileşirse işler değişir tabi.

bir de bu kriptolar iyi güzel de çok arttı, btc 16 binleri devirdi bugün ve hala hemen hemen tek yapabildiğin trade amaçlı kullanmak, bu manyaklık nerede son bulacak merak ediyorum. şu anki fiyatlar bariz şişirme.
 
IOTAnin özelligi zaten Blockchaini asmasi. Heralde iyice cökebilir ama zaten bu spekülasyonlari önceden bilsem, zengim olurum.

Ama cryptolarin daha yolun basinda oldugunu düsünerek, bu kurun rahatlikta artabilecegini düsünüyorum.
 
Üst Alt