Marsın Volkanik Dağı: Olympus | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Marsın Volkanik Dağı: Olympus


Kızıl gezegen olarak adlandırılan Mars ise, özellikleri bakımından güneş sistemi içerisinde yer alan gezegenler arasında en çok konuşulan gezegenlerden birisidir. Öyle ki, adından oldukça sık bir şekilde söz ettiren Kızıl Gezegen Mars, Güneş sisteminde yer alan en büyük dağa sahiptir. Mars gezegeninde yer alan bu dağın ismi, Olympus Mons olarak adlandırılmıştır. Bu isim Latinceden gelmektedir. Güneş sisteminde yer alan en büyük dağ olan bu dağ, aynı zamanda volkanik bir dağdır. Bu dağa ait rakamlar, gelişmiş teknolojiyle birlikte oldukça net bir biçimde belirlenmiş ve de bunun sonucunda Olympus Dağının, Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağından yükseklik olarak tam tamına 3 kat daha yüksektir. Sadece bu oran bile, bu dağın ne denli büyük olduğunu gözler önüne sermeye yetmektedir.

evrenin-en-yuksek-dagi-olimpos-dagi-mars-1317714.jpg


Teknoloji çağında yaşamamızla birlikte, son derece gelişmiş mercekli teleskoplar yapılmış ve bu teleskoplar sayesinde de, evren araştırmaları daha ileriye taşınmıştır. Günümüze kadar yapılan bu çalışmalar, evrende Marsta yer alan Olympus Dağından daha büyük bir dağ olmadığını göstermiştir. Yani dünyaya benzerlikleriyle bilim dünyası tarafından oldukça fazla konuşulan Mars gezegeni, bilinen evrendeki en büyük volkana ve dağa sahiptir. Bu dağın yüksekliği 24000 metre yani 24 km olarak belirlenmiştir. Olympus Dağının genişliği ise, tam tamına 624 kmdir. Bu genişlik, Dünyada bazı alan olarak büyük bölgelerle karşılaştırılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar ise oldukça ilginçtir. Çünkü, Olympus Dağının tabanı, Amerika kıtasında bulunan Arizonayı kaplayacak büyüklüktedir. Arizonanın dışında, yine bu dağın tabanı Britanya adalarının yer almış olduğu alanın tamamını kaplayacak bir büyüklüğe sahiptir.

e51c7733-ac19-4810-b001-399516c44755.jpg


Bilinen evrenin en büyük dağı olan Olympus Dağına dair, kapsamlı araştırmalar yapılmış ve daha derin bilgiler edinilmiştir. Bu bilgilerden biri, dağın tepesinde yer alan kratere dairdir. Bu kraterin genişliğinin yaklaşık olarak 72 km olduğu tespit edilmiştir. Kraterin derinliğinin ise, 3 kmden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bu bilgiler ışığında, dağın tepesinde yer alan kraterin, İngilterenin başkenti olan Londrayı kaplayacak büyüklükte olduğu anlaşılmıştır.


mars.jpg



Olympus Dağı, görüntü olarak Dünyada yer alan dağlardan farklıdır. Örnek verecek olunursa, bu dağın tepesi eğimli değil tamamen düzdür. Bu görüntü çok hafif eğimleri olan ovayı anımsatmaktadır. Bir dağ denilince akla gelen ilk şeylerden birisi olan dik yamaçlar, bu dağ için geçerli değildir. Bu dağın yamaçları dik değildir. Öyle ki, yamaçların eğimi 1 ile 3 derece arasında değişmektedir. Mars gezegeninde yer alan Olympus Dağı, araştırmalar ışığında bilinen evrende yer alan en yüksek dağdır ve bu dağ yükseklik olarak Dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağından 3 kat daha yüksektir.

Olympus-Mons.jpg


Dağ ölçümü hakkında bilgi;
Dünya’daki dağların yüksekliği deniz seviyesi (sıfır metre) baz alınarak hesaplanıyor. Peki Mars’ta deniz yok iken yükseklik neye göre hesaplanıyor? Cevap ise Mars’ın yarıçapı… Mars yüzeyinde bulunan kraterler, dağlar ve düzlüklerin ortalama yükseklikleri alınarak Mars’ın yarıçapı ortaya çıkarılmış ve bu yarıçap sıfır metre (Dünya’da deniz seviyesi) olarak kabul edilmiş. (Mars’ın yarıçapı 3,390 km). Bu dağ ne Ege’deki dağlar gibi denize dik ne de Karadeniz’deki dağlar gibi denize paraleldir. Yamaçları sadece 5 derece gibi küçük bir eğime sahiptir. Çok düşük bir atmosfer basıncına sahip dağ, neredeyse pürüzsüz Mars yüzeyinde kendisine çok uzak noktalardan dahi, başından sonuna kadar rahatça gözlemlenebilir.
 
Son düzenleme:
neden ,evrende ki en büyük dağ olarak biliyoruz bu dağı peki Doruk kardeşim

evrendeki değil, güneş sistemindeki en yüksek dağ. mars'ın volkanik olarak aktif olduğu dönemlerden kalma bir dağdır. yüksek olduğu kadar o kadar geniştir ki en tepesinde durup etrafa baksanız, kendinizi düz ovada siyaset yapıyor sanırsınız. mars'ta, dünya'nın aksine sürekli hareket eden ve yanardağların yerinin değiştiren tektonik plakalar olmadığı için, yanardağlar sürekli aynı yerde patlamış ve dolayısıyla bu kadar büyük ve geniş yanardağlar oluşmuştur.
 
evrendeki değil, güneş sistemindeki en yüksek dağ. mars'ın volkanik olarak aktif olduğu dönemlerden kalma bir dağdır. yüksek olduğu kadar o kadar geniştir ki en tepesinde durup etrafa baksanız, kendinizi düz ovada siyaset yapıyor sanırsınız. mars'ta, dünya'nın aksine sürekli hareket eden ve yanardağların yerinin değiştiren tektonik plakalar olmadığı için, yanardağlar sürekli aynı yerde patlamış ve dolayısıyla bu kadar büyük ve geniş yanardağlar oluşmuştur.

Yazı da evren demekte
 
Üst Alt