Nokia N97'mi IPhone mu? | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Nokia N97'mi IPhone mu?


Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Nokia N97, iPhone 3GS karşılaştırması

Nokia’nın en üst modeli olan N97 ile Apple’ın ülkemizde de satışına başlanan iPhone 3GS modelini karşılaştırdık. Karşılaştırma da cihazların önemli özelliklerini ve bazı ayrıntıları ele aldık. N97’nin özellik konusunda iPhone’dan fazla bir eksiği bulunmazken, hız konusunda iPhone’a göre geride kaldığını gördük.



29809N97-iPhone_01.jpg




Dokunmatik ekran

Dokunmatik ekranda kullanılabilirlik konusunda henüz iPhone’un üstünde bir cihaz yok. Parmak ile teması en iyi algılayan cihaz iPhone. Menüler ve simgeler buna uygun olarak yapılmış. N97’nin ekranı ise kalem aparatı ile kullanılmak için daha uygun. Bazı menülerdeki simgeler küçük olduğundan dolayı parmak ile kullanımda yanlış yerlere basılabiliyor.



Kullanılabilirlik

Tamamı dokunmatik ekrandan oluşan bu tür cihazlarda aranan en önemli özellik, tek elle menüleri kolayca kontrol edebilmektir. Her iki cihazda da ekranın en üst köşelerine uzanmakta çok az zorlanıyorsunuz. N97’de bu zorlanmanın sebebi daha kalın olması, iPhone 3GS’de ise geniş olmasıdır.



El yazısı

Cihazların her ikisi de el yazısını iyi derecede tanıyor. Kendi yazım şeklinize göre harfleri telefona tanımlayabiliyorsunuz. El yazısı konusunda N97’yi kalemle kullanmak daha iyi sonuçlar veriyor. Fakat kalem ekran üzerinde ister istemez çizilmelere neden oluyor. Kalemi ekrana çok hafif temas ettirmeniz yeterli.



Görüntü kalitesi

Her iki ekranın da görüntü kalitesi çok iyi. Çözünürlük olarak N97 size daha net görüntüler sunuyor. Telefonları yatay konuma getirdiğinizde ekran içerisindeki görüntü de otomatik olarak yatay konuma geçiyor. Fotoğraflarınızı yakınlaştırmak için iPhone ekranı üzerinde iki parmağınızı açmanız yeterli. N97’de ise ekrana bir kez dokunmanız ve sol kenarda açılan çubuğu kontrol etmeniz gerekiyor. N97’nin ekran üzerinde çift teması algılama özelliği bulunmuyor.



Çözünürlük ve boyutlar

iPhone 3GS: 320 x 480 px, 3.5 inç

Nokia N97: 360 x 640 px, 3.5 inç



29809N97-iPhone_02.jpg




Hız


Hız konusunda da iPhone 3GS tartışılmaz olarak en üstün cihazdır. Menü geçişleri ve uygulama açılışları iPhone 3GS’de çok daha hızlı. N97 bu konuda iPhone 3G modelinden de daha yavaş. Çok defa takılmalar ve donmalarla karşılaşabiliyorsunuz. Bazen cihaz kendini yeniden başlatıyor.



Arka plan uygulama

iPhone 3GS için sınırlı olsa da, her iki telefonda arka planda uygulama çalıştırabiliyor. Fakat N97’de bu konuda bazen sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle arka planda bir uygulama açıkken N-Gage oyun modülünü çalıştırmak telefon için çok ağır bir görev.



Menü ve fotoğraf çekme hızları

Telefonlarda hız konusunda iki şey çok önemli. Bunlardan birincisi menü ve menüye ait alt menülerin açılma hızları, diğeri ise iki fotoğraf çekimi arasındaki bekleme süresi. Menü açılma hızlarında iPhone için bir sorun oluşmuyor. N97’de ise sadece ana menü gelişinde bazen sorun oluyor. Tabi bunlar çok kısa süreli beklemeler. Fotoğraf çekim hızları her iki telefon içinde hemen hemen aynı. iPhone 3MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekerken, N97 5 MP çözünürlükte fotoğraflar çekiyor.



İşlemci modeli ve hız:

iPhone 3GS: Cortex A8, 600 MHz

Nokia N97: ARM 11, 434 MHz



29809N97-iPhone_03.jpg




3G servislerine uyumluluk

3G servislerine uyumluluk konusunda iPhone 3GS isminin hakkını veremiyor. iPhone 3GS ile mobil hızlı internet kullanabiliyorsunuz. Fakat görüntülü görüşme ve Mobil TV servislerini kullanamıyorsunuz. N97 her iki servis içinde uyumlu.



İnternet hızları

İnternet hızları konusunda iPhone donanım olarak N97’ye göre iki kat daha hızlıdır. Çünkü iPhone HSDPA destekli 7.2 Mbps’ye kadar bant desteği sunarken N97’de bu hız 3.6 Mbps’dir. Yani 3G uyumlu her cihazın, 3G hızında internete farklı hızlarla bağlanmasının sebebi budur. Bu hıza telefonların performansları da etki eder.



29809N97-iPhone_04.jpg




Kamera ve video kaydı

Kamera çözünürlüklerindeki 2 MP’lik bir fark bulunuyor. Fakat N97’nin 5 MP kamerası hiç de tahmin ettiğiniz gibi güzel fotoğraflar yakalayamıyor. Güneş ışığının olmadığı ortamlarda otomatik netleme olmasına rağmen bulanık fotoğraflar çekebiliyorsunuz. iPhone’un fotoğraf kalitesi ile N97’nin fotoğraf kalitesi arasında büyük bir fark yok. iPhone güneş ışığında iyi fotoğraflar yakalayabiliyor. Fakat flaşı olmadığı için karanlık çekimleri iyi değil.



Netleme

Her iki telefonda da otomatik netleme özelliği bulunuyor. Fakat netleme özelliği iPhone için el ile de yapılabiliyor. Fotoğraf karesi içerisinde netleme yapmak istediğiniz bölgeyi ekrana dokunarak belirleyebiliyorsunuz. Makro modu ile yakın çekimlerde iyi sonuçlar elde ediliyor. GPS destekli yer etiketleme özelliği ile fotoğraflarınıza yer etiketleri yapıştırabiliyorsunuz. El ile netleme dışında tüm kamera özellikleri N97’de bulunuyor.



Video kaydı

Video kaydı her iki telefonda da var. Fakat N97’nin video kayıt kalitesi çok üstün. 16:9 DVD kalitesinde video kayıtları elde ediyorsunuz. Her iki telefonda da çektiğiniz videoları düzenleme özelliği var. N97’de çift LED flaş ve kamera ışığı bulunuyor. iPhone 3GS’de ise flaş yok. Kameraya ulaşmak için N97’nin fotoğraf tuşuna basmanız yeterli. iPhone’da ise böyle bir tuş yok.



29809N97-iPhone_05.jpg




Müzik

Her iki cihaz da bu konuda çok iyi. iPhone’u müzik konusunda N97’den ayıran özellik kulaklıkları olabilir. N97 ile verilen kulaklık telefonun stiline yakışmıyor. 32 GB hafıza seçenekleri ile binlerce şarkıyı telefonunuza yükleyebiliyorsunuz. Şarkı geçişlerinde iki telefonda da takılma yok. Ses şiddeti iPhone 3GS’de daha fazla. iPhone’un tam dolu şarj ile 30 saat, N97 ise 40 saat müzik çalabiliyor.



Veri aktarımı

Dinlediğiniz müziği N97’nin ana ekranında yer alan araçla değiştirebiliyorsunuz. iPhone’da böyle bir özellik yok. Her iki telefonda da 3.5 mm kulaklık çıkışı mevcut fakat iPhone için her kulaklık uygun değil. Hafıza 32 GB olunca bilgisayarınızdaki tüm müzikleri telefonunuza göndermeyi düşünebilirsiniz. Her iki cihazda USB üzerinden 4 MB’lık bir şarkıyı bir saniye içinde telefona gönderebiliyor.



29809N97-iPhone_06.jpg
 
Cevap: Nokia N97'mi İPhone mu?



İkisinede hayır diyecek kimse yok zaten. NOKIA artık sektöründe kendini aşmış bir marka(Mercedes gibi) yani reklama bile ihtiyacı yok. Ama Mercedes dururken SsangYoung tercih edenler var :D Neyse mevzuyu biraz karıştırdım. Bende Abdullah Abi'ye katılarak N97 diyorum.
 
Cevap: Nokia N97'mi İPhone mu?



Müzik dinlerken, Safari'ye gir; oyun oyna; resim çek. Multi-tasking işte. :)



Yok elbette var o olaylar,ancak N97'de bu işlemleri Iphone'a göre çok daha hızlı yapabiliyorsun.



İkincisi Iphone'da sonuçta bataryalı bir alet,normal bir kullanımla bile bataryaların ömrü 2-3 yıl gidiyor.Iphone'da batarya değiştirme işlemini kesinlikle bir servise götürüp yaptırmanız gerekiyor ayrıca yüksek maliyeti var.



Üçüncüsü,Iphone ile sadece Iphone arasında paylaşım yapabiliyorsunuz.Yani "Hacı şu şektiğin resimleri gönder hele" diye birşey,Iphone dışındaki telefonlar için yok.



Son olarak video ve resim konusunda kat be kat daha iyi.Sonuçta Iphone'da Apple'ın kendi ürettiği ve yazılım desteğiyle 2MP kalitesinde fotolar çekebilirken,N97'de Carl-Zeiss lensli 5MP kamera ve 30fps ye varan inanılmaz bir video capture özelliği var.Ayrıca N97'yi navigasyon aleti olarak da kullanabiliyorsunuz.
 
Cevap: Nokia N97'mi İPhone mu?



Nokia'nın sadece adı çıktığı konusunda hemfikir değilim; en basitinden SoftickPPP JavaUptader gibi programlar olmadıkça Samsung telefona oyun, program vs. atılmaz ve hala çok büyük bir kısmı tema desteklemiyor, ayrıca batarya süreside Nokia'ya göre çok düşük, bunun yanında 2. el piyasası Nokia kadar iyi değil ayrıca kullanışsız (Bkz. 6300 ile D900i hangisi daha kullanışlı gibisinden) bu gibi pek çok nedenden dolayı Nokia Samsungtan katlarca daha iyi. Konumuz bu değil; IPhone'a gelince N97'den iyi değil bence ama çıkacak üst modellerin daha iyi olmayacağı anlamına gelmez .)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt