Osman Alp Yalman | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Disiplin-ILK-SIRA-ALP-YALMAN.jpg


Alp Yalman (d. 1 Ocak 1940, İstanbul) Türk iş adamı, sanayici ve eski Galatasaray başkanı.

İstanbul Robert Kolej mezunudur. Yüksek öğrenimini İsviçre Lozan Üniversitesi Siyasal ve Sosyal İlimler Bölümü'nde tamamlamıştır. Alp Yalman, İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir.

Galatasaray yönetim kurullarında 1973 yılında ilk olarak göreve gelmiştir. 1990 yılından 1996 yılına kadar Başkanlık yapmıştır. Galatasaray onun döneminde 2'şer defa lig şampiyonluğu, Türkiye kupası ve cumhurbaşkanlığı kupası kazanmıştır.​
 
Cevap: Alp Yalman



galatasaray sk yönetim kurullarında 1973 yılında ilk olarak göreve gelmiştir.

başkanlık yaptığı 1990 yılından 1996 yılına kadar sportif anlamda pekçok başarı ve ilk yaşanmıştır.



galatasaray futbol takımı onun döneminde 2 defa türkiye 1. ligi şampiyonluğu(1993 ve 1994), türkiye kupası (1991 ve 1993), cumhurbaşkanlığı kupası (1991 ve 1993) kazanmıştır.

1993-1994 sezonun şampiyonlar ligi'nde manchester united'ı ekeyerek ilk sekize kalmıştır.

1991-1992 sezonunda kupa galipleri kupasında çeyrek finale kalmıştır.





mali konuda gelmiş geçmiş belki de en iyi başkandır. bugün kulübü kendisine emanet etsek, bir yıl içersinde kulübü kara geçirebilecek bir kişidir. zira onun döneminde kulüp uzun bir aradan sonra* ilk defa açık vermemiş; hatta ufak bir miktar kara dahi geçmiştir



gssözlük
 
Cevap: Alp Yalman



spor tarihimizin "ince ayar verme" konusunda faruk süren ile birlikte başı çeken unutulmaz eski başkanımız.



unutulmaz maçlar belgeselinde; o kısık ve "dünya yarılsa kıpırdamam" edalı ses tonu, bıyık altından gülümseyerek anlatışı ile dönemin manchester united başkanı martin edwards'a * verdiği ayar şöyledir:



20 ekim 1993 manchester united galatasaray macinın bir gece öncesi, evsahibi takımın yönetim kurulu, her zamanki(!) ingiliz centilmenliği ile ertesi gün oynayacakları galatasarayımız ve hakem kadrosu onuruna bir yemek düzenlemiştir.



başkan; yönetim kurulunu masaya toplamış, karşısına da alp yalman ve ekibini oturtmuştur. sohbet o kadar güzeldir ki, bir ara başkan aldığı alkolün ve ertesi gün "çantada keklik" gördüğü galatasarayımızın keyfiyle bir ara alp yalman başkana "dostluk baki ama sizi yarın çok üzeceğiz" demiştir. alp başkan, hep o bildiğimiz efendiliği ve kısık sesiyle bıyık altından gülerek, aslında bir ingiliz atasözü olan "son gülen, iyi güler" lafını etmiştir. başkan hafif bozulsa da; ilk ayarı almış ama "beylik laflar" bunlar edası ile keyfini hiç bozmamıştır.



ertesi gün alp başkanla yanyana oturup, maçı izlemektedirler. manchester ekibi ilk 10 dakikada durumu 2-0 yapınca, manchester başkanında artık o "ingiliz beyefendiliğinden" eser kalmamış, basbayağı alay etmeye başlamıştır.



ikinci ayar; kubilay türkyılmaz ve arif erdem işbirliği içerisinde, maç her ne kadar 3-3 bitse de sahada verilmiştir. martin edwards, bir anda melek yüzlü olmuş al al olan yanakları ile protokol ekibimizi kokteyl salonuna davet etmiştir.



ingilizleri o gece ayar manyağı yapan galatasaray, üçüncü ayarını yine alp başkanla vermiştir. konuya o dönemin asbaşkanı menhmet cansun da şahittir. martin edwards, alı alı, moru mor bir şekilde kadehini yudumlarken sırf laf etmiş olmak için "tebrik ederim, bizi çok zorladınız" demiş ve kafasına üçüncü ayar şekline bürünmüş thor'un kutsal çekici mjollnir'i alp başkandan yemiştir.



"asıl ben sizi tebrik ederim, bizi bu kadar zorlayacağınızı hiç tahmin etmemiştik"



(bkz: 20 ekim 1993 manchester united galatasaray maci/#2339)



gssözlük
 
Cevap: Alp Yalman



haziran 1991'de tanju çolak'ın fb'ye transferi sırasında oldukça eleştirilmiştir.gerçi bazı çevrelerde bu olaydan dolayı hala eleştriliyor.ama kendi ağzından bu transferin gerçek yüzü şundan ibarettir;



"tanju ile 31 mayıs'da ofisimde buluştuk.ne istediğini sordum.3 milyar 250 milyon lira talep etti.bende kendisine 250 milyon daha fazla yani 3.5 milyar vereceğimizi söyledim ve masamda duran mukaveleyi imzalamasını istedim.tanju'da bana ödemelerin nasıl yapılacağını sordu.bende ilk yıl için 1 milyar,2.yıl için 2.5 milyar verebileceğimizi eğer imzalamamakta ısrar ederse durumu yönetim kuruluna taşıyacağımızı ve ona göre bir karar alınacağını söyledim.buna rağmen düşünmek istedi ve gitti.20 dakika sonra beni yeniden aradı ve ödemelerin döviz üzerinden yapılmasını istedi.tamam dedim.ama gitmiş fenerbahçe ile görüşmüş bu arada..daha sonrada bekledik gelmedi.ben tanju'dan para kazanmayı hedefleseydim onu marsilya'ya verirdim.medyaya bana 2 milyar teklif ettiler demiş.türkiye'de 2 milyar hiç bir zaman hakaret haline gelmedi.."









ingiltere"deki efsane 3-3"lük manchester maçından sonra, sinirden çılgına dönmüş olan united başkanına yaklaşıp; "bravo, bu kadar iyi oynayacağınızı düşünmemiştik" diyerek ingiliz kibiri kavramını alaşağı eden büyük başkandır.





gssözlük
 
Cevap: Alp Yalman



Bir tane de ben ekliyim.



Alp Yalman'ın babası (adı aklımda değil şuan), gazeteye "oğlum işinin başına dön" diye ilan vermişti :asd:



Son aday olduğunda seçilmesini çok istemiştim ama kısmet değilmiş.
 
daha genc oldugundan faruk süren'i tercih ederim!!alp baskan 75'e merdiven dayamis artik..en azindan faruk baskan daha 70 yasinda!!bi bes on sene baskanlik yapma potansiyeline sahip..tabii kimin ne kadar yasayacagini ancak allah bilir..

★☆★
 
saygıdeğer gscimbom yönetimi kendisini şanlı gsaray forumuna aldığına göre seçilmesinde bir problem yoktur galiba
 
Genel manada yöneticilik işini yaşlı insanların yapmaması gerektiğini düşünüyorum. Bizim için en iyisi kimse o seçilir umarım.
 
Alp Yalman' ın bence Galatasaray' a en büyük hizmeti Derwall' i gelmeye ikna etmesidir.

Daha güçlü bir yönetim kurulu ile seçime girseydi başkanlığına sıcak bakabilirdim.

Yaş olayını tartışmak anlamsız, Alp Yalman, Ünal Aysal' dan sadece 1 yaş büyük.
 
Üst Alt