Oz (1997-2003) | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Oz (1997-2003)


Prison Break'in yanında hafif kalacağı döneminin en meşhur dizisi. Prison Breakteki hapishane burdakinin yanında huzurevi gibi kalır.Sakın olaki kardeşimle birlikte izleyeyim gafletine düşmeyin.





Nedense hapishane üzerine yapımlar hep insanların ilgisini çekmiştir. Aslında kimsenin ilgisini çekmese de hapishane hayatına bitmek bilmeyen bir merak vardır. Prison Break, Alcatraz’dan Kaçış ve Esaretin Bedeli gibi bu kategorideki en başarılı yapımlardır.



oz-img-01.jpg




Ama, hiçbir zaman bitmemiş bir tartışma bir konusu olarak kalacaktır. İşte bu noktada en iyi çözümü bize Oz veriyor. Amerika’da yüksek güvenlikli Oswald (nam-ı diğer Oz) Hapishanesi suç çuvallarının sırttan inmediği binlerce hapishaneden biridir. “Onu özel kılan nedir?” diye bir soru gelirse verilecek cevap şudur: “Amerika’nın etnik haritasının sınırları çizen bir hapishane oluşudur.” denilebilir. Latinler, Aryanlar, Siyahlar, Müslümanlar, Sicilyalılar, İrlandalılar; hepsi birbirine çıkarları dahilinde dost ve düşmanlardır. Dizi, mahkumların birbirleriyle düşman oldukları, hapishane kurallarının katılaştığı sigara ve eş görüşmelerinin yasaklandığı bir dönemde başlıyor.



oz-img-02.jpg




Hikayenin geçtiği bölümü kuran McManus mahkumlara danışmanlık yapıyor. Onların düzeleceğine inanarak kurduğu bu bölümde, başına bol bol istenmedik olaylar gelse de o idealist tavrını korumaya ve mahkumlardan ümidi kesmemeye gayret ediyor. Bu aşamada farkında olmadan kendini hapishaneye adıyor ve hücresi olmayan bir mahkum kılığına bürünüyor.

Leo ise hapishanenin müdürü olan torite sahibi ve pozitif bir karakter. Bu aşamada, McManus onunla çalıştığı için çok şanslı. Ama sonuç olarak, o da emir komuta zincirinin bir parçası ve ondan daha gereksiz ama daha kıdemliler de var. Mahkumlar bölümünde ise hatiplik yönü kuvvetli Kerim Said, birçok renkdaşını etrafını almaya ve cihat hazırlıklarına başlamayı planlamaktadır. Sabrı ve kararlılığı ile birçok kişiyi yıldıran birçok kişiyi de etkisine alan Said ilk sezonda hapishaneye girme nedeni olan olayların benzerini içeride tekrarlamakta kararlı bir olan bir karakterdir. Beecher ise alkol sorunu yaşayan, hapishane hayatının ve diğerlerine göre fazla hanımevladı kalmasının cezasını fazlasıyla çekerek hapishanenin kurallarına göre hareket etmeye çalışan bir avukattır.

oz-img-04.jpg




Bu önemli ikiliden sonra başı çeken mahkumlar Adebisi, O’Reily, Nino Schibetta, Schillinger ve Miguel’dir .Bunlar da hapishanede uyuşturucu trafiğine yön veren kişilerdir. Ayrıca hapishanenin mutfak gibi stratejik noktalarına sahiplerdir. Ancak genelde anlaşmak yerine birbirlerinin kuyularını kazmak tercih ettikleri için genelde birbirlerine ve gardiyanlara sorun çıkartırlar.



oz-img-03.jpg




Şüpheli ölümler, intihar vakaları, sapık ilişkiler…Normal hayatta pek sık duyulmayacak şeyler Oz’un günlük rutin olaylarından biri haline gelmesi sonucu yıldırma politikaları başlayacaktır. Ancak yaşamlarını şiddet ve öfke üzerine kurmuş mahkumların üzerine aynı güçlerle gitmek pek akıl kârı olmayacaktır. Dizinin altı senede izleyicilere verdikleri ve karakterlerin beynimizde kalıplaşması yada kazınması HBO’nun dramlardaki başarısını gösteriyor. Bana göre, Sitcom kadar bir çekim alanında insan beynini değiştirmeye ya da geliştirmeye çalışmak büyük bir reformdur. Eğer, hapishane temalı dizileri izlemeyi seviyorsanız, OZ sizin için iyi bir seçim olacaktır.
 
Cevap: Oz (1997-2003)



Adebisi adamımdı.Kafa 1 milyon geziyodu paso :)



Kareem Said rolündeki elemanı da Boston Celtics'li Paul Pierce'e çok benzetirdim izlerken.
 
Cevap: Oz (1997-2003)



Duymuştum bu diziyi baya güzel diyolar arkadaşlar anlatıyordu zenciler menciler varmış.:D
 
Cevap: Oz (1997-2003)



En sevdiğim eleman Ryan O'Reily idi.



Unutmuşum. Spoiler vermeyelim :)

Baba dizidir izleyin mutlaka.
 
Üst Alt