Pangea Kıtası ve Günümüzün Ülkeleri | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Pangea Kıtası ve Günümüzün Ülkeleri


30_10-pangeapolitikjpg.jpg


Pangea, Geç Paleozoik ve Erken Mesozoik dönemler arasında var olmuş, günümüzdeki bütün kıtaların "ortak atası" olan süperkıtadır. Sayısal konuşacak olursak, günümüzden 300 milyon yıl kadar önce oluşmaya başlamıştır ve 100 milyon yıl kadar önce de ayrılmıştır. Günümüzdeki Dünya koşullarının tam tersine, Pangea'nın karalarının büyük bir kısmı Güney Yarımküre'de idi. Pangea, dönemdeki tek süperkıta olduğu için, Dünya'nın geri kalan tamamı sularla kaplıydı. Bu dev ve tekil okyanusa da Panthalassa adını veriyoruz.
Pangea'nın oluştuğu zamanlarda omurgalı hayvanlar karaları işgal etmişti ve sürüngenler ile amfibiler giderek çeşitleniyordu. Bu dönemde henüz memeliler evrimleşmemişlerdi, ortada dinozorlar bile yoktu.
Haritada, eğer ki günümüzdeki ülke sınırları Pangea üzerine yerleştirilecek olsa kabaca nasıl bir görüntü ortaya çıkacağı gösteriliyor. Türkiye, "Orta Doğu Pangea" olarak tanımlayabileceğimiz bölgede, hemen hemen günümüzdeki komşularıyla aynı şekilde görülüyor.

Türkiye’nin Pangaea içerisindeki sınırlarına bakıldığında güneyinde ve batısındaki sınırların değişmediğini görüyoruz. Ancak en büyük değişiklik kuzeydeki ve doğumuzdaki komşularımızın yerini okyanusun alması olarak görülüyor. İklim koşulları olarak da yine orta kuşak iklimine sahip olduğumuzu ve kuzey ve güney sahillerimizin turizm konusunda epey avantajlı olacağını söylemek mümkün.

anim_pangaea.gif


Tabii doğada bu tür sınırların olmadığını hatırlatmakta fayda var. Ayrıca tabii ki, bu haritanın yaklaşık olduğunu ve içeriğinde pekçok hatanın ve eksiğin bulunabileceğini de vurgulamakta fayda görüyoruz.
 
Üst Alt