GSC Portal - Sarı Kırmızı Dünya Kupası | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

GSC Portal Sarı Kırmızı Dünya Kupası


2c7f35ab9d5e46f2a9a0f0708badc716.jpeg

1954 ve 2002’de katıldığımız Dünya Kupası tarihinde çoğu zaman orada olmasak da orada olanlarla övündük, kimi zaman da orada olanları Türkiye’ye getirmek için çabaladık… 2018 Dünya Kupası’nda yine yokuz. Ancak Rusya’da oyuncularımızı daha dikkatle izleyeceğiz.

Rusya’da apoletinde Galatasaray yazacak olan 3 futbolcu mücadele edecek. Bunlardan ilki otoritelerin en iyi 7 kaleci arasında gösterdiği Uruguaylı Fernando Muslera... Nando’nun takımı; ev sahibi Rusya, Mısır ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı A Grubu’nda son 16 için mücadele edecek. 2017-2018 devre arasında kiralık olarak kadromuza katılan Japon oyuncumuz Yuto Nagatomo da takımın en tecrübelilerinden biri olarak Kolombiya, Senegal ve Polonya’ya karşı üst tur şansı arayacak. 1998 sonrası ilk kez Dünya Kupası’nda yer alacak olan Fas’ta orta saha oyuncumuz Yonues Belhanda 10 numaralı formasıyla boy gösterecek. Belhanda’lı Fas’ın B Grubu’ndaki rakipleri İran, İspanya ve Portekiz olacak…

Peki ya Galatasaray taraftarı geçmişte kimlere odaklanmıştı? Türkiye liglerinin Dünya Kupası’na ilk gönderdiği futbolcunun 1986 yılında Denizlispor’dan Jozsef Varga olduğunu söylersek sanırız gerilere gitmeye gerek kalmayacaktır. 1990 Dünya Kupası, Galatasaray ve Dünya Kupası Tarihi’nin kesiştiği ilk sene olarak göze çarpıyor. Steaua Bükreş’le 4 lig şampiyonluğu yaşayan bir kez de Şampiyon Kulüpler’de final oynayan ‘teğmen’ Iosif Rotariuile 1990 yılı Mayıs ayında ön protokol imzalandı. Romanya kupada üst tura kalınca Rumen futbolcunun talipleri arttı. 2. turda penaltılara giden maçı İrlanda kazandı ve Rotariu, Temmuz ayında 26 saatlik bir araba yolculuğu sonrası İstanbul’da Galatasaray’a imza attı. Aynı futbolcu tüm süksesini bir Mart günü Ali Sami Yen’in karlı zeminine gömdü…

1993-94 sezonunda Kubilay Türkyılmaz, formsuzluğu nedeniyle İsviçre Milli Takımı’nın kadrosundan çıkartılırken Galatasaray adına Yeni Dünya’da yer alan tek oyuncu Roger Ljungoldu. Ocak ayında Söke maçıyla Galatasaray macerasına başlayan sol kanat oyuncusu, kupada İsveç adına Kamerun’a karşı gol atarken takımı da turnuvayı ilk 4 sırada tamamladı.

1998 Dünya Kupası’nda Galatasaray taraftarının gözü Romanya’nın oynadığı maçlardaydı.Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Iulian Filipescu ve 1997-98 sezonunun ilk yarısının ardından Valencia’ya giden Adrian Ilie Rumen Milli Takımı’nın kadrosundaydı. Ancak ‘Sarı kafalı’ Rumenler İngiltere’yi 2-1 yenip gruptan yenilgisiz olarak ikinci tura çıkarken Hırvatistan engelini aşamayacaklardı. Fransa’daki turnuvanın devam ettiği günlerde odak nokta Brezilya Milli Takımı’na kaydı. Brezilya Milli Takımı’nın 1990 ve 1994’te de kalesini koruyan Claudio Taffarel, kupanın devam ettiği günlerde önce ailesini İstanbul’a yolladı. Florya, Tafo’nun ailesinden geçer not alınca Brezilyalı kaleci, 24 Haziran’da resmen Galatasaraylı oldu. Brezilya, Şili ile son 16 maçı oynarken Taffarel artık Galatasaray’ın kalecisiydi.

2002 Dünya Kupası’nın 6 ay sonrasında Portekizli Abel Xavier Galatasaray forması giyerken kupaya damga vuran isimler Galatasaraylı oyuncuların ta kendisiydi. Dünya üçüncüsü olan Türkiye Milli Takımı, elemelerde 29 oyuncuyla mücadele ederken UEFA Kupası’nı kazanan kadro Rüştü Reçber, Alpay Özalan, Yıldıray Baştürk ve İlhan Mansız takviyesiyle turnuvaya damga vurmuştu. Özellikle Çin maçında sahaya çıkan 11’de Galatasaray kökenli olmayan sadece iki oyuncu vardı: Rüştü ve Yıldıray…

Almanya’da düzenlenen 2006 Dünya Kupası’nda Süper Lig adına 13 futbolcu turnuvada boy gösterirken bu oyunculardan 3’ü Galatasaray’da geçirdikleri sezonun ardından ülkelerinin formasını giydi. Bu oyuncular Sırbistan’dan Sasa Ilic, Hırvatistan’dan Stjepan Tomas ve Çek Cumhuriyeti’nden Marek Heinz olurken her üç oyuncunun takımı da gruplardan öteye gidemedi. 2006 yılı Ağustos ayının son günü transfer edilen Junichi Inamoto ise Almanya’daki turnuvada Japonya formasıyla iki maç oynamıştı.

2009-2010 sezonunda Galatasaray Süper Lig’i 3. sırada tamamlarken kadrosunda 10 yabancı oyuncuyu barındırdı. Bu oyuncuların 5‘i Güney Afrika’daki Dünya Kupası’nda sahne aldı. Avustralya’da Lucas Neill ile Harry Kewell, Brezilya’da Elano, Fildişi Sahili’nde Kader Keita, Meksika’da Tottenham’dan kiralanan Giovani dos Santos mücadele etti. Avustralya ve Fildişi Sahili grup aşamasını geçemedi; Elano’lu Brezilya çeyrek finalde Hollanda’ya, dos Santos’lu Meksika son 16’da Arjantin’e kaybetti. Turnuvanın ilerleyen döneminde öne çıkacak olan detayı ise 2011’de ‘Galatasaray kalesi’ paydasında buluşacak iki isim Richard Kingson ve Fernando Muslera’nın çeyrek finalde karşılaşması ve penaltılarda Nando’nun 4-2 kazanmasıydı.

2014 Dünya Kupası, Galatasaray’ın turnuvaya en çok oyuncu gönderdiği organizasyonlardan biri oldu. Kamerun’da Aurelien Chedjou, Hollanda’da Wesley Sneijder, Fildişi Sahili’nde Didier Drogba, Uruguay’da Fernando Muslera ve Bosna Hersek'te Izet Hajrovic Brezilya’daki organizasyona Galatasaray’da tamamladıkları sezon sonrası gitti. Kamerunlu Dany Nounkeu ise Beşiktaş’ta tamamladığı sezonun ilk yarısında Galatasaray forması giyerken Uruguay Son 16’da turnuvanın spekteküler takımı Kolombiya’ya elendi; Sneijder’li Hollanda ise Dünya Kupası’nı üçüncü tamamladı.

Galatasaray.org
 
Elano 2010'da Brezilya'nın ayakta kalan 4-5 isminden biriydi. O dönem herkes "bizde şunun çeyreğini oynamadı" diye eleştiriyordu kendisini.

Beni en çok hayal kırıklığına uğratan transfer olabilir kendisi. İlk maçında attığı müthiş golden sonra adeta yok oldu.
 
Üst Alt