Scott Piri | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

800px-Scott_piri.JPG


SCOTT PIRI

Performans Uzmanı

Doğum Tarihi
1968-10-24
Doğum Yeri ABD​
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



:animation: Şimdiden başarılar kendisine, o gelene kadar görev alan kişiler de kendisini aratmaz umarım.
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



Milli Takımımız Euro 2008 finallerinde bazı yönleriyle eleştirilse bile hiç kimse takımın performansı hakkında tek kelime edemedi. Tüm rakiplerimiz karşısında daha fazla koşan, oyunun son bölümlerinde baskın çıkan taraf olduk hep. Bu gelişmede, 2006 Dünya Kupası'nda Almanya'nın performans direktörlüğünü yapan uzmanın da payı vardı. Önce ABD Kolej Ligi'nde, sonra da Avrupa'da forma giymiş eski bir futbolcu olan Amerikalı performans uzmanıyla mesleğin detaylarını ve Milli Takımımızdaki çalışma metotlarını masaya yatırdık.



RöportaJ: Türker Tozar /TamSaha



Bir performans uzmanı olarak spora ve futbola nasıl başladığınızı anlatır mısınız?



Spor benim için her zaman büyük önem taşıyordu. Kendimi mutlu hissetmemi sağlayan bir faktör benim için. California State University Northridge takımında futbol oynamaya başladım. Yarı profesyonel bir seviyedeydi. Bu sırada "Atletik burs" kazanmıştım. Hem futbol oynuyor hem eğitimime devam ediyordum. Hem de kitaplar, eğitim ücreti ve evimin kirası burs sayesinde ödeniyordu. Okulu bitirince LA Valley Eagles, Arizona Sahuaros, Chico Rooks takımlarında futbol oynamaya devam ettim. Sonra menajerim bana Avrupa'da kulüp buldu. Danimarka'da Köge ve Finlandiya'da TPS Turku takımlarında forma giydikten sonra futbolu 31 yaşında bıraktım. Her iki kanatta da oynayabilen ve iki ayağını da kullanabilen bir ofansif kanat oyuncusuydum. Çoğunlukla sol kanatta görev aldım.



Oyunculuk kariyerinizi erken sayılabilecek bir yaşta sonlandırmışsınız. Bunun nedeni neydi?



Oyunculukta geldiğim noktada doyuma ulaştığımı hissettim. "Daha önce yaptığımdan daha başka bir şey yapmalıyım" dedim kendime. Futbolu bıraktıktan sonra bu spordan hiç kopmadım. Bu yüzden, benim için kolay bir geçiş oldu.



Profesyonel futbol oynadıktan sonra bu işin eğitmeni ve uzmanı olmaya nasıl karar verdiniz?



Kendimi bildim bileli futbolun içindeyim. Amerika'da Kolej Futbol Ligi'nden başlayıp Avrupa'ya uzanan futbolculuk kariyerimde cevaplarını ne kadar arasam da bulamadığım sorular vardı. Mesela, "Nasıl daha hızlı koşarım? Nasıl daha yükseğe sıçrarım? Daha güçlü ve çevik nasıl olurum?" gibi sorular. Gerek taktiksel gerekse teknik yönden çok iyi antrenörlerle çalışsam da bu soruların cevaplarını alamadım. Oyunculuk dönemimde bu konularla ilgili çalışmalar yapan kişiler vardı ancak yaptıkları çalışmalar bilimsel şekilde kanıtlanamayan performans iyileştirme metotlarını içeriyordu. O zaman kimse performans geliştirme yönünde uzmanlaşmamıştı. Bu konu benim çok ilgimi çekti. Futbol sezonları bittikten sonra Amerika'ya gidip okula yazıldım ve bu konuda eğitim almaya başladım. Futbolu bıraktıktan sonra İngiltere'ye gittim. Burada çalışmaya başladım ve Türk Milli Takımı'na da yardımcı olan Joe Gomes ile tanıştım. Londra'da Synergy isimli kendi şirketimizi kurduk. Futbol ve rugby takımlarına performans alanında danışmanlık yapmaya başladık. İlgi alanımız sadece takımlar değildi. Kendi performansını geliştirmek isteyen atletler ya da diğer bireylere de hizmet veriyorduk. Burada üç yıl çalıştıktan sonra 2004'te ABD'ye gittim. 3 sene fitness hocası olarak salonlarda görev aldım ve bazı performans firmalarına danışmanlık yaptım. 2007 yılında 1999'da kurulmuş olan ve performans alanında uzmanlaşmış Athletes' Performance firmasına girdim. Burada halen Futbol Performans Direktörü olarak çalışıyorum. Firmamızın 2002 yılında Los Angeles'ta açtığı tesiste Amerika'nın gerek erkek, gerekse bayan tüm yaş kategorilerindeki milli takımlarına ve diğer branşlardaki spor kulüplerine de hizmet veriliyor.



Türk Milli Takımı ile birlikte çalışmaya başlamanız nasıl oldu?



Aslında çok kolay oldu. Milli Takım yetkilileri firmamızla temasa geçmiş. Bana söylenene göre, Fatih Terim 2006'daki Dünya Kupası'ndan beri Almanya Milli Takımı'nı izliyormuş. Onları fiziksel açıdan çok kuvvetli ve hızlı bulmuş. "Sanki bütün gün koşabilecek enerjileri var" diye bir yorumda bulunmuş. Dünya Kupası öncesi ve sırasında Almanya'nın bizim firmamızdan danışmanlık hizmeti aldığını öğrenmiş. 2008'in başından beri ilişkilerimiz sürüyor.



Alman Milli Takımı'nda da Performans Direktörü Joe Gomes ve Beslenme Uzmanı Megan Mengano ile birlikte mi çalıştınız?



Hayır, orada farklı arkadaşlarımız vardı.



Milli Takım oyuncularıyla ilk olarak çalışmaya başladığınızda onları fiziksel açıdan nasıl buldunuz?



Öncelikle, Türk Milli Takımı'nın gerçekten çok kaliteli ve yetenekli oyunculardan kurulu olduğunu söylemeliyim. Onlarla ilk çalışmaya başladığımda yorucu bir sezondan çıkmış olmalarına rağmen iyi durumdaydılar. Bu da benim işimi kolaylaştırdı. Kısa sürede performans ilerlemesi kaydetmeye odaklanabildim böylece. Örneğin, stabilite, koordinasyon gibi konularda yetersizlikleri olsaydı, bunlarla uğraşmak işimizi sekteye uğratabilirdi.



Burada futbolculara yaptığınız çalışmalarda sanki daha önceden hiç yapılmamış hareketler gördük. Başkalarına kendine özgün metotlarıyla bir şeyler öğretmeye çalışan bir eğitmen olarak, uğraşınızın karşılığını alabildiniz mi? Çalışmalar istenilen hedefe ulaştı mı?



Bence hedefe ulaştı. Çok kısa süren çalışma dilimimiz içerisinde oyuncuların performans anlamında gelişim gösterdiklerini söyleyebilirim. İster futbol olsun ister başka bir spor dalı, bizim amacımız oyuncuların kendilerini geliştirmeleri ve performanslarının nasıl artacağını öğrenmeleri. Hareketleri düzgün yapmaları da önem taşıyor. Futboldan beysbola, basketboldan hokeye kadar birçok takımla iç içeyiz. Ne zaman bir takımla ilk kez çalışmalara başlasak onlar da hep "Bu hareketleri hiç görmemiştik" diye yorumlar yapıyor. Kendimize has performans geliştirme yöntemlerimiz var ve bunların işe yaradığına eminiz. Amacımız performansı yükseltmek ve sakatlıkları en asgari seviyeye indirmek.



Sakatlıkları en az seviyeye indirmek amaçlarınızdan bir tanesi ancak Avrupa Şampiyonası boyunca takımımız birçok sakat verdi. Bu sadece şanssızlık mı yoksa yorucu bir sezondan çıktıktan sonra en ciddi rakiplere karşı savaş vermenin doğal bir sonucu mu?



Bence her vakaya ayrı ayrı bakmak gerekir. Ama her ikisinin de rolü olduğunu söyleyebiliriz. Sakatlıklardan bazıları temasa bağlı sakatlıklar ve bu konuda sizin herhangi bir önlem almanız imkânsız. İstatistiklere bakıldığında futboldaki sakatlıkların yüzde 25'i darbe kaynaklı oluyor. Bizde de böyle sakatlıklar oldu. Diğer kısım ise uzun bir sezonu bitirdikten sonra üç zorlu rakibe karşı birbirine çok yakın tarihlerde maç oynamanın bir sonucu. Oyuncuların maçtan maça saha içinde kat ettikleri mesafenin giderek arttığını görüyoruz. Bu bakımdan, yaşanan sakatlıklar benim için sürpriz olmadı diyebilirim. Milli Takım'daki sağlık ekibimizin çok iyi çalışması sayesinde sakat oyuncuların büyük bir kısmını maçların oynanacağı zamanda hazır hale getirebildik.



Milli Takım'da sizi şaşırtan bir şey gözünüze çarptı mı?



Takım ruhu! Eski bir futbolcu olarak, onlarla geçirdiğim sürede aralarındaki kimyanın nasıl olduğunu anlayabildim. Burada oyuncuların birbirleriyle olan dayanışmaları, takımda yer alabilmek için gösterdikleri fedakârlıkları takdir ettim.



Türk Milli Takımı'yla çalışmaya devam edecek misiniz?



Aslında sözleşmemiz Avrupa Şampiyonası'nın sonuna kadardı ama iki tarafın da memnun olması halinde işbirliğimiz devam edecektir diye düşünüyorum. Milli Takım'ı belki de 2010 Dünya Kupası'na hazırlarız. Performans artırımı uzun vadeye yayıldığında daha çok verim alınabilecek bir alan. Tabii bunun yanında oyuncuların eğitilmiş olması da önemli. Vücutlarını daha iyi öğrendiklerinde ve tek başlarına olduklarında bile kendilerini geliştirebilecek duruma gelmeleri de önem taşıyor.



Scott Piri :performansın piri - Tam Saha Detay Sayfası TFF
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



Bu adamın gelmesine Sarp gitmiş kadar sevindim. Çünkü bu adam insanı hayvanlaştırıyor
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



Albert Roca geldiğinde bayram etmiştik.Rijkaard'ın kondisyoneriydi ve Barca'ya hayvan gibi kondüsyon yüklemişti.



Temkinli yaklaşmak lazım.
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



Oyuncularda yetenek olmadiktan sonra istedikleri kadar kondisyonlari olsun, bir ise yaramaz. Sarp mesela her mac ortalama 10.000m kosar ama bos kosar.
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



Müthis olacak. O gelene kadar yardimcisinin Galatasaray´da olacak olmasi da süper birsey. Adam diye birisi galiba. Öyle demisti Fatih hoca.



Kondisyon, fizik gücümüz üst düzeyde olacak.
 
Cevap: Scott Piri | Kondisyoner



Bir olaya da olumlu yaklaşsak ne olur sanki. Buradaki yorumların çoğu yine olumsuz. :eek:
 
Üst Alt