Sneijder'i Mantıklı Bir Şekilde Kullanabilmek ve 'Küçük Maçlar İstatistiği' | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Sneijder'i Mantıklı Bir Şekilde Kullanabilmek ve 'Küçük Maçlar İstatistiği'


95834.jpg

Yazmak istemiyordum ama olaya sadece buyuk maclar uzerinden yorumlayanlara bir cift sozum olacak, yani bu 'kucuk takimlara karsi 25 asist 5 gol atsa n'olur' zirvaligi da son bulsun. Yani Wes'i bu acidan bakip elestirebilmek icin once takimin buyuk maclarda ne yaptigina bir goz atmak lazim. Simdi o maclara bir bakalim beraber;

24.09.2016 | Besiktas 2-2 Galatasaray (Goller; Bruma ve Eren Derdiyok) Bruma bireysel calimlari ile, Eren de duran toptan gelen karmasa ve diregin yardimi ile attilar
22.10.2016 | Galatasaray 0-1 Trabzonspor
04.11.2016 | Galatasaray 1-2 Basaksehir (Gol Sinan Gumus, asist Sneijder)
20.11.2016 | Fenerbahce 2-0 Galatasaray
27.02.2017 | Galatasaray 0-1 Besiktas
18.03.2017 | Trabzonspor 2-0 Galatasaray
10.04.2017 | Basaksehir 4-0 Galatasaray
23.04.2017 | Galatasaray 0-1 Fenerbahce

8 tane maci 'buyuk maclar' olarak kabul edelim. Goruldugu gibi toplamda 3 gol atabilmisik, ve sadece 1 puan almisik bu maclardan. Kisaca takim olarak butun maclari kaybetmisin zaten diyebiliriz. 8 macta 3 gol rezalet bir sonuc aslinda. Simdi sirf o 3 gole bakalim, bir tanesi Sneijder'in asisti diye sayilir, digerleri ustte belirttigim gibi gerceklesmis. Simdi takimda hangi oyuncu ve oyuncular bu macta pozitif bir etki birakmis soyleyin de bizi aydinlatin. Bu neticelere ragmen, diger puan aldigimiz veya gol atabildigimiz maclarda o istatistikleri Sneijder yapabilmis ki o argumani bir elestiri olarak kullanan olabiliyor. Belki bazilari yaris icindeyken bazilari da 'lig bitmisken' olabilir, o son maclara goz atmadim. Simdi Sneijder'i sirf bu sebepten dolayi elestirmek dogru degil o zaman diger oyunculari da ayni sebepten dolayi elestirmek gerek.

Bu ligde her puan degerlidir, lig yarisinda iddiali oldugun surece Kasimpasa'ya 3 atsan n'olur yeterki Fener'e at mantigi cok salakca kusura bakmayin. Tabiki buyuk maclarida kazanalim ama takim iyi oynarda bir tane yildiz oyuncun kotu olursa anlarim ben bu elestiriyi. Fener'i yenip Kasimpasa'ya yenildikten sonra ne anlami var? Sneijder zaten zorluk derecesi yuksek olan maclarda daha once kendini ispat etmis birisi. Yeni bir oyuncu degil, hem kariyer olarak hem bizde gecirdigi 4.5 yilda yaptiklari ile daha cok pozitif bir iz birakmistir. Bunu kimse inkar edemez bir defa.

Bu takim 2 senedir surunuyor elbette bu onun performansini da etkiler dogal olarak. Bana gore de bireysel yeteneklerini tam olarak sergileyemedi bu son donemdeki kalitesiz yonetimden dolayi, zit pit hoca degisikligi, kalitesiz ve yanlis oyuncularin alinmasi vs.

Ama bu onun kalitesini artik yetersiz oldugunu da gostermez. Hala bu takimin en buyuk yildizi Sneijder, gercek budur. Oyle olmasa bu taraftar sosyal medyada bu kadar tepki gostermezdi zaten. Simdi aranizda madem bu kadar buyuk bir yildiz neden Chelsea almiyor diyenler de vardir. Iste futboldan uzak olan insanlarin yapacagi yorumlar bu tarz yonde malesef. Avrupa daki buyuk takimlarin butcesi ortada, senin 5-6 mislisi kadar hatta bazilari 10 mislisi kadar. Adamlarin yaptigi en 'normal' transfer 40 milyon euro dan basliyor. Ve bu paralari genelde 18-25 yas arasi oyuncular icin oduyorlar. Kabul edelim ki Sneijder artik genc bir oyuncu degil. Artik kariyerinin son donemlerini yasiyor. O yuzden buyuk takimlar boyle bir risk almaz Sneijder'i transfer edip.

Sneijder
'in iyi yonlerini sayabiliriz ama objektif olmamiz lazim, bu iyi yonleri bazi takimlar icin negatif yonu olarak da gorunebilir cunku; Sneijder etrafindaki oyunculari yonetir/oynatir. Hollanda da 'regisseur' yani yapimci demek oluyor. Bu da, Sneijder varken takimi ona gore kurmalisin demek oluyor. Cunku modern oyuncular gibi takimi x bir sablonda oynatirim, Sneijder'i de ona gore bir pozisyonda kullanirim mantigi ile verim alamazsin ondan. O yuzden akla gelen ilk soru su olabilir, Sneijder varken onun uymadigi bir taktige yerlestirmek ne kadar mantikli? Olaya boyle bakinca Sneijder benim sistemime uymuyor diyebilir x bir teknik direktor. Bunu anlarim. Cunku ucuz bir oyuncu da degil oyle kenarda tutabilmek icin. Ayrica karakter olarak da liderlik vasiflari agir basiyor.

Bizde yillardir goruldugu gibi sistemden uzak bir anlayis var, yonetimler uzun sure kalmiyor, hocalar surekli degisiyor. Yapilan transferlerin cogu menajer onerisi oldugunu, takimdaki diger oyuncular ile uyumu, futbol IQ ve anlayisi ile verimli olabilir mi olamaz mi dusuncesinden uzak bir transfer politikamiz var.

Tudor'un 3-4 yil kalacagini bilsem bu dusuncesi mantikli gelir insana. Simdi adami 6 ay sonra bu taraftar yemeye baslarsa yine yonetim gunu kurtarmak adina onu postalar. Egri oturup dogrulari konusalim. Simdi olaya oyle bakinca Sneijder gibi bir oyuncun da varsa onu gondermek cok mu mantikli? Sirf Belhanda alindi diye de Sneijder gonderilmez. Ama Belhanda da kotu bir oyuncu degil asla, hoca onlari dogru kullanirsa takimda cok iyi isler yapabilirler, eger Sneijder kalirsa tabi. Bizde taraftar olarak boyle kaliteli ayaklara sahipken onlara destek cikmasini bilmeliyiz. Boyle oyuncular kolay kolay gelmiyor buraya.

Biraz uzun yazi oldu, tamamini okuyanlara da tesekkurler. Okumayanlara da caniniz sagolsun.. :)

A. Altun
 
Son düzenleme:
Bir de şunu eklemek isterim ki 20 senedir en çok şampiyon olan takım biziz ama dervilerde hemen hemen hiç bir zaman çok dominant olmadık. hatta ben 2011-2012 ve 2012-2013 dönemi hariç çoğunlukla derbi başarısında Fener'İn net gerisinde BJK ile en fazla başa baş durumdayızdır diye tahmin ediyorum.

Bütün bu duruma rağmen en çok şampiyonluğu yakalayan taraf olduk. Yani o küçümsenen maçları kazana kazana şampiyon olduk. Boşuna mı kasımlar sizin Mayıslar bizim sloganı gelişti.

Ayrıca bu sene hariç oynadığı 3 sezonda da muhtemelen derbilerde son 15-20 yılın en dominant oyuncusudur Sneijder.
 
Bu kadar yazıya gerek yoktu cevabı çok basit, forvetin mi var ki sneijdere o boş alanı yaratsın ve gol atsın veya sneijder ona asist yapsın :eek:ley:
 
Üst Alt