Suphi Soylu | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Suphi Soylu


suphisoylugs1bp7.jpg



Suphi Soylu

Galatasaray Eski Futbolcusu





1970-1971 sezonunda Teknik Direktör Brain Birch döneminde Orta saha oyuncusu olarak Sarıyer' den transfer edildi. 1973-1974 sezon sonununa kadar Galatasaray Orta sahasında görev yaptı. Ofansif ve defansif özellikleri olan, çok çalışkan, efendi kişiliği ile Galatasaray camiasının sevilen futbolcularından birisiydi. 1974 sezon sonu Brain Birch'ün yerine getirilen Teknik Direktör Jack Mansell 'den sonra Galatasay'dan Sakaryaspor'a transfer oldu.



Saygılarımla ; sevgiyle kalın...
 
Cevap: Suphi Soylu



suphigalatasaray19745jc0.jpg




Lacivert Eşortmanlı Masörümüz Kubilay Erginbaş 'tır. 2008 yılı içinde aramızdan ayrılıp ebediyete intikal etmiştir.. Bu vesile ile kendisini bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz..
 
Cevap: Suphi Soylu



suphisoylu1.jpg




Suphi Soylu hakkında alıntı bir makale ;



" ilk basımı 2001 yılında olan hakan dilek'in "mahallenin en şık abileri" kitabından;



suphi soylu: içindeymişik, yeşilmişik, sazmışık



suphi soylu, türkiye'de üçüncü ligden ümit milli takım'a, oradan bir birinci lig takımına, Galatasaray'a geçen ilk futbolculardan. genç suphi, metin kurt'lu, gökmen'li forvette galatasaray'ın gol ayaklarından biriydi. sarıyer büyükdere fidanlığı müdür muavinliği 'nden emekli olan suphi Galatasaray'da futbol oynadığı yıllan hâlâ unutamıyor.



büyükdere fidanlığı insanı soluksuz bırakan istanbul'da alı muratsız, yeşili kavgasız bir alan. eylül'de rüzgârı yorulmuş istanbul, burada dinlendirir kedini. sırayla ve bir düzene göre dizilmiş fidanlar, seralar... bu bölgenin idarecilerinden biri de Galatasaray'ın üç yıl üst üste şampiyon olduğu dönemlerin genç forveti suphi soylu. suphi bugün 50'li yaşlarda. yarım asra yaklaşan yaşamına burada başlamış. onu, içinde yürüdüğümüz taş yolun kenarlarında toprak alana dikili fidanlardan, seralardaki çiçeklerden, harcı hazırlanan toprağın kokusundan ayırabilmek mümkün değil. üç yüz dönüme yaklaşan yeşil alanda dolaşırken eski günlere daldık. zaman zaman kendi ağzından dinleyeceğiz öyküsünü...



165 bin lira



sarıyer'den Galatasaray'a transfer parası 165 bin lira. o dönemi bugünle karşılaştırırken muziplik yapmadan edemiyor suphi: "1969-70 yıllarında ilçe tarım müdürlüğü'nde memur olarak çalışıyorum. 446 lira maaşım var. geçenlerde berbere gittim; bir traş için neredeyse yarım milyon para veriyorsunuz. berber arkadaşa 'şuraya bak, ben 165 bin liraya galatasaray'da dört sene futbol oynadım; sen 500 bin liraya traş etmiyorsun' dedim; güldük."



futbolun yeni maya tutmaya başladığı yıllar... kramponuyla, formasıyla, oyun alanının zeminiyle henüz emekleme dönemindeyiz: "Metin Oktay'lara, can bartu'lara, uğur'lara özenirdim. o zamanlar şartlar çok zordu. sarıyer'de top oynadığım zamanlar iki üç çift çorabı üst üste giyip, kramponu yürürken düşen ayakkabılarla top oynardım. dolapdere'de bir ayakkabıcımız vardı. ondan ayakkabı giymek bile bir olaydı. şeref stadı'ndaki maçlardan sonra ayaklarımızı denizde yıkardık."



sarıyer'de sonradan çoğu birinci lig takımlarına transfer olan arkadaşlarıyla çok iyi bir performans sergiler suphi soylu. beşiktaşlı ahmet 2, fenerbahçeli k. eyüp, trabzonsporlu ali yavuz ve şener de takım arkadaşları. 1972 yılında dünya üçüncüsü olan ordu milli takımı o zamanların en iyi kadrolarından birini oluşturmuştur.



suphi bu kadroda dönemin genç, ama en iyi isimleri olan fenerbahçeli yılmaz şen, yavuz şimşek, erol togay, altınordulu mustafa, es-esli ismail, bursasporlu şevki, Galatasaraylı samim yağız, beşiktaşlı ahmet 2 ile aynı takımda -kep çıkarır- forma giyer.



brian birch



suphi soylu isteği, azmi sayesinde üçüncü ligden gelip 26 kişilik ümit milli takım kadrosunda yer bulur kendine. bu kadroda kimler mi var? kimler yok ki: Galatasaraylı yasin, fenerbahçeli yavuz, Galatasaraylı arap samim, beşiktaşlı tavşan samı. eskişehirli ismail, fenerbahçeli cemil, Galatasaraylı b. mehmet, beşiktaşlı zekerıya, fenerbahçeli alpaslan...



1970'li yıllar Galatasaray tarihinin en görkemli dönemlerinden-dir. sarı-kırmızılı takım ingiliz teknik direktör brian birch ile birlikte büyük bir atak başlattı ve üç yıl üst üste lig şampiyonluğunu yakaladı. suphi'ye göre, bu basanların ardında birch'ün inanılmaz kazanma isteği ve antrenmanları vardı: "birch ilk geldiği dönemlerde 200 metreyi zor koşan takıma 1600 metre koşturuyordu. bu da yetmedi, elimizde dambıllarla koşmaya başladık. anladık ki, biz o zamana kadar doğru dürüst idman yapmamışız."



türkiye'de futbol antrenmanı açısından taşlar yerinden oynamakta, Galatasaray başka bir türlü görünmektedir. bu farklılık seyirciyi de Galatasaray antrenmanlarına çeker. dememiz o ki 701i yıllar sarı-kırmızılı takımın deyim yerindeyse fırtına gibi estiği yıllardır. bu takımın en iyi gol ayaklarından bin de suphi soylu'dur: "ben aslında hiç de futbol oynayacak yapıda biri değildim, ama Galatasaray'daki atmosfer, birch etkeni bambaşkaydı. arkadaşlık mükemmeldi. müthiş bir Galatasaray takımında oynadım."



13 nisan 1997

büyükdere, istanbul



not: suphi soylu 71-72 sezonunda galatasaray'a transfer olduğu için sezonun ilk maçına yazdım... "




Sevgiyle kalın.
 
Üst Alt