Tarihte Bugün | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Tarihte Bugün


Tarihte Bugün





29 Kasım 1998





TARİHİ MAÇ GALATASARAY'IN: 3 - 0





Voleybolda Galatasaraylı bayanlar 29 Kasım 1998 tarihinde, İsrail'in Rahanana kentinde devam eden Avrupa Konfederasyon Kupası Elemeleri'ndeki ikinci maçında Kıbrıs Rum Kesimi'nin Apollon Limasol takımı ile karşılaşmıştı. Zorlanmadan 3 - 0 kazandığımız karşılaşmada kupada hem ikinci galibiyetimizi almıştık, hem de tarihte yeni bir sayfa açmıştık.



Kıbrıs Rum Kesimi devlet olarak tanınmamasına rağmen Dışişleri Bakanlığı'ndan özel izin alarak voleybolda ilk kez bir Kıbrıs Rum Kesimi takımı ile Avrupa Kupası maçı oynanmıştı. Galatasaray bu maçta 15 - 1, 15 - 0 ve 15 - 1'lik setlerle rakibine sadece iki sayı vermişti. Böylece Galatasaray bir ilki daha gerçekleştirmişti.



Hakemler

Vijan Gheorge (Romanya), Svetislav Costadinov (Bulgaristan)



Galatasaray

Özlem, Güzin, Marina, Burçin, Pachova, Pehka, Deniz, Burcu



Apollon Lımasol

Siapani, Evripidov, Sergiov, Georgiov, Sozou, Christoforu, Drovsitov



Setler

15 - 1, 15 - 0, 15 - 1
 
gs_fb_b.jpg
spacer.gif


01 Aralık 1990



YAĞMUR ALTINDA GALATASARAY







Galatasaray 2-1 Fenerbahçe

Türkiye’de özel televizyonculuğun başlaması ile gece maçlarında da artış olmuştu. 1990-1991 sezonunun 13. hafta maçında Galatasaray ile Fenerbahçe, İnönü Stadı’nda bir gece maçında karşılaşmıştı. Yağmur aralıksız yağdığı maçta sahaların drenajı bugünkü kadar insaflı da değildi. Öyle ki, maç sonunda futbolcuların sarı-kırmızı ve sarı lacivert formalarına çamurun kahverengisi de eklenmişti.

Galatasaray, bu zorlu maçı 66 dakika 10 kişiyle oynamasına rağmen 2-1 kazanmıştı. Mustafa Denizli yönetimindeki Galatasaray, 6. dakikada Tanju’nun golüyle 1-0 öne geçmişti. 24. dakikada Yusuf Altuntaş kırmızı kart görmüş ve Galatasaray 10 kişi kalmıştı. 47. dakikada ise deniz tarafındaki kaleye Fenerbahçe’nin yeni transferi Czessiaw Jakolcewicz'in penaltı golü maça eşitliği getirmişti. 75. dakikada ise Tanju Çolak bir kez daha ortaya çıkmış ve maçı Galatasaray’a getiren golü atmıştı. İnönü Stadı’nda unutulmaz bir maç oynanmış ve Galatasaray karşılaşmadan 2-1 galip ayrılan taraf olmuştu.

Galatasaray, bu galibiyetle, 1990-1991 sezonunun 13. haftasını lider geçmiş, fakat sezonun ikinci yarsında başlayan düşüş şampiyonluğun da kaçmasına neden olmuştu.

Stat: İnönü

Hakemler: Erman Toroğlu, Mustafa Arslan, Argun Arkın

Galatasaray: Hayrettin, K.Bülent, Cüneyt, Yusuf, İsmail, Muhammet, Rotariu (Erhan), Prekazi (Mustafa Yücedağ), Tayfun, Erdal, Tanju

Teknik Direktör: Mustafa Denizli

Fenerbahçe: Schumacher, İsmail, Jakolcewicz, Hasan, Semih, Oğuz, B.Şenol, Müjdat, Rıdvan, Vokri (Turan), Sercan

Teknik Direktör: Guuis Hiddink
 
gs_juve_b.jpg


spacer.gif


02 Aralık 1998



JUVENTUS MAÇLARI...







2 Aralık 1998: Galatasaray 1-1 Juventus

Galatasaray, İtalya’nın ünlü kulübü ile Juventus ile 2 Aralık gününe denk gelen iki maç oynadı. Juventus ile 2 Aralık 1998 tarihinde Ali Sami Yen Stadı’nda karşılaşan Galatasaray bu maçtan 1-1 beraberlikle ayrılmıştı. UEFA İcra Komitesi, bir hafta önce oynanması gereken, fakat Türkiye ile İtalya arasında yaşanan kriz nedeniyle İtalya kulübünün maçı erteleme talebini uygun görerek ve karşılaşmayı 2 Aralık 1998 tarihine ertelemişti.

2 Aralık 1998 tarihinde Ali Sami Yen Stadı’nda Galatasaray ile Juventus arasında oynanan karşılaşmada yaklaşık 22 bin polis görev yapmıştı. Taraftarların da çıkacak bir olaya karşı son derece dikkatli olduğu karşılaşmada, Nicola Amoruso'nun golüne, Galatasaray Suat Kaya'nın 90+3'te attığı golle karşılık vermiş ve karşılaşma beraberlikle sonuçlanmıştı. Galatasaray o sezon Şampiyonlar Ligi grubunu ikinci tamamlasa da, sadece birincilerin bir üst tura çıkması sebebiyle kupanın dışında kalmıştı.

Stat: Ali Sami Yen

Hakemler: Gilles Veissiere, Lakhdar Benchabane, Alain Augu (Fransa)

Galatasaray: Taffarel, Fatih, Popesc, Filipescu, Okan, Ümit, Tolunay (Suat Dk.76), Hasan Şaş (Arif Dk.76), K.Hakan (Vedat Dk.89), B.Hakan, Hagi

Yedekler: Mehmet, Ufuk, Bülent, Emre

Juventus: Peruzzi (Rampulla Dk.58), Ferrara, Montero, Pessotto (Amoruso Dk.65), Conte, Iuliano, Zidane, Birindelli, Deschamps, Blanchard, İnzaghi (Tudor Dk.80)

Yedekler: Mirkoviç, Fonseca, Perrotta, Pellegrını

Goller: Amoruso (Dk. 77), Suat (Dk. 90)



2 Aralık 2003: Galatasaray 2-0 Juventus

2 Aralık gününde Juventus ile oynanan bir diğer karşılaşma ise Almanya’nın Dortmund kentinde yapılmıştı. Terör saldırıları nedeniyle Beşiktaş ve Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi maçlarını tarafsız sahaya alan UEFA, itirazları dikkate almamış, UEFA yaptığı açıklamada “Kararımız kesindir” demişti. Bu gelişme üzerine Galatasaray, Juventus maçı için Dortmund Westfalen Stadı’nı tercih ederken, Beşiktaş ise Chelsea’yi Schalke Auf Arena’da ağırlamıştı.

Galatasaray, Juventus ile Dortmund'da oynadığı karşılaşmanın ilk yarısında kalesinde çok önemli tehlikeler yaşamıştı. İkinci yarıda ise Galatasaray, maça hızlı başlamış, 47. dakikada Galatasaray Hakan Şükür ile 1-0 öne geçmişti. 90+4’te yine Hakan Şükür ile bulduğu golle farkı ikiye çıkaran Galatasaray, karşılaşmadan 2-0 galip ayrılmıştı. Bu sonuç aynı zamanda Galatasaray, Juventus’a karşı oynadığı altıncı karşılaşmadaki ilk galibiyeti anlamına geliyordu.

Stat: Westfalen

Hakemler: Kim Milton Nielsen, Jorgen Jepsen, Jerz Larsen

Galatasaray: Mondragon, Prates (Hasan Şaş Dk. 45), De Boer (Bülent Korkmaz Dk. 84), Orhan, Hakan Ünsal, Sabri, Petre, Tamas, Ergün, Berkant, Hakan Şükür(Cihan Dk. 90+5)

Yedekler: Aykut, Arif, Abdullah, Suat Usta

Teknik Direktör: Fatih Terim

Juventus: Chimenti, Ferrara, Tudor, Iuliano (Appiah Dk. 75), Pessotto, Conte (Camoranesi Dk. 85), Davids, Maresca, Zalayeta, Miccoli, Di Vaio

Yedekler: Buffon, Montero, Nedved, Birindelli, Trezeguet

Teknik Direktör: Marcello Lippi

Goller: Hakan Şükür (Dk. 46 Ve 90+3)
 
logo_b3698.jpg


05 Aralık 1992



ZİRVE YÜRÜYÜŞÜ





Beşiktaş 1-3 Galatasaray



1992-1993 sezonunda Galatasaray, Karl Heinz Feldkamp ile yola çıkmıştı. O sezon ligin ilk 13 haftası geride kalırken, şampiyonluk potasında beş takım vardı. Kocaelispor ile Beşiktaş 29 puanla ilk iki sırada yer alırken, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor bu iki takımı izliyordu.



Ligin 14. haftasında ise Beşiktaş, Galatasaray’ı İnönü Stadı’nda ağırlamıştı. Beşiktaş’ın 48 haftadır yenilgi yüzü görmemiş olması nedeniyle maç daha çok önem kazanmıştı. Karl Heinz Feldkamp, bir gün önce Türkiye’ye gelen Galatasaray’ın yeni transferi Torsten Gütschow’u sahaya sürerken, Gordon Milne’nin oturmuş takımı maçta favori olarak gösterilmekteydi.



5 Aralık 1992 gecesinde, tamamı dolu tribünler oynanan karşılaşmanın 14. dakikasında Recep Çetin oyundan kırmızı kart görerek atılan ilk oyuncu olmuştu. Fakat bu durum siyah beyazlıları durdurmamış, karşılaşmanın 23. dakikasında Beşiktaş, Feyyaz ile bulduğu golle 1-0 öne geçmişti. 34. dakikada ise Galatasaray, Hakan Şükür ile beraberliği yakalamış, ilk yarı da bu skorla bitmişti.



Karşılaşmanın ikinci yarısında bu kez kırmızı kartla, golü art arda yaşayan Galatasaray olmuştu. İlk önce Galatasaray’da Muhammet Altuntaş, 54. dakikada kırmızı kart görmüş, 65. dakikada da Tugay’ın mı, yoksa Stumpf’un olduğuna uzun süre karar verilemeyen fakat skorda Galatasaray’ın öne geçmesini sağlayan ikinci gol gelmişti. 78’de Metin Tekin, kırmızı kart görerek takımını 9 kişi bırakmış, 81’de ise Hakan Şükür bir kontratakta kendisinin ikinci, takımının üçüncü golünü atmıştı.



Bu maçın ardından Beşiktaş, Avrupa’da yenilmezlik unvanında İtalya ekibi Milan’ı tek başına bırakırken, Galatasaray bu maçın ardından bir çıkış yakalamış ve sezonu 66 puanla şampiyon olarak tamamlamıştı.



Stat: İnönü

Hakemler: Sabri Çelik, Orhan Erdemir, Muhittin Boşat



Galatasaray: Hayrettin Demirbaş, Reinhard Stumpf, Bülent Korkmaz, Yusuf Altıntaş (Dk.48 Mert Korkmaz), Falco Götz, Tugay Kerimoğlu, Torsten Gütschow,. Muhammet Altıntaş, Hakan Şükür, Okan Buruk(Dk.42 Mustafa Kocabey), Erdal Keser, Şevket Candar

Teknik Direktör: Karl Heinz Feldkamp



Beşiktaş: Metin Akçevre, Recep Çetin, Kadir Akbulut (Dk.74 Hamit Yüksel), Gökhan Keskin, Ali Günçar, Sergen Yalçın, Feyyaz Uçar, Rıza Çalımbay, Mehmet Özdilek, Madida Fany (Dk.69 Şenol Fidan), Metin Tekin



Goller: Dk.34-81 Hakan Şükür, Dk.65 Tugay Kerimoğlu (Galatasaray), Dk.23 Feyyaz Uçar (Beşiktaş)
 
Ilk kez sarı ve kırmızı



parcali_b.jpg


06 Aralık 1908



İLK KEZ SARI VE KIRMIZI



Galatasaray Kulübü, kuruluşunun ardından maçlarını kırmızı-beyaz renkli formayla oynamıştır. Ardından sarı-siyah renklere sahip bir forma ile de sahaya çıkan Galatasaray, daha sonra sarı-kırmızı renkli formayı kullanmıştır.



6 Aralık 1908 yılında İngiliz Harp Gemisi Barhau’a karşı yapılan müsabakada sarı-kırmızı renklere sahip formayla sahaya çıkan Galatasaray, 100 yıldır sarı-kırmızı renklerle mücadele etmektedir.



Sarı-kımızı renklerinin nasıl bulunduğunu Ali Sami Bey’in notlarında şu şekilde yer almaktadır: “Bu renklerin değiştirilmesi işine kaleci Asım Tevfik, sol açık Emin Bülent ve sağ muavin Ali Sami memur edilmişlerdir.

Birçok yeri dolaştıktan sonra nihayet Bahçekapısı’ndaki Şişman Yanko’nun dükkanına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu."



Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II.Beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer.
 
CÜneyt tanman dÜnya karmasi’nda



cuneyt_b.jpg




İngiltere Milli Takımı’nın unutulmaz kaptanı ve kalecisi Shilton’un jübile maçı, 18 Aralık 1990 tarihinde oynanmıştı. Bu maçın özelliği Dünya Karması ve İngiltere Milli Takımı’nı karşı karşıya getirmesiydi. Bu karşılaşmaya 7 Aralık 1990 tarihinde o dönemki kaptanımız Cüneyt Tanman da davet edilmişti.



Her ne kadar günümüzde sıkça karma takımlar oluşturularak dostluk maçları yapılsa da, o dönem Dünya Karması’na seçilmek büyük prestijdi. Galatasaray kaptanı Cüneyt Tanman da, gerek futbol sahasındaki başarıları, gerekse saha dışında sergilediği centilmen tavırla 18 Aralık tarihinde oynanan karşılaşmaya davet edilmişti.

 
Deplasmanda İlk puan



moscow.jpg




08 Aralık 1993



Galatasaray 1989 yılında Steaua Bükreş’e elenmesinin ardından, 1993-1994 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde ilk kez mücadele edecekti. 1. ön eleme turunda İrlanda’dan Cork City, 2. ön eleme turunda ise İngiliz devi Manchester United’ı kupadan eleyen Galatasaray, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne katılıyordu.



Sadece sekiz takımın yer aldığı Şampiyonlar Ligi’nde A Grubu’nda mücadele etmiş olan Galatasaray, ilk maçta Barcelona ile Ali Sami Yen’de 0-0 berabere kalmış ve gruba da puanla başlamıştır. İkinci maçta ise rakip 8 Aralık 1993 günü Spartak Moskova’ydı. Aralık ayında Moskova’da oynamak çok kolay değildi. 21:45 yerine saat 18:00’da başlayan karşılaşmanın 26. dakikasında Ramiz Mamedov kırmızı kartla oyun dışı kalmıştı. Bu dakikadan sonra ataklarımız sıklaşmış ilk yarıda aradığımız golü bulamamıştık.



İkinci yarıda ise 56. dakika bu kez Victor Onopko kırmızı kartla oyun dışı kalmıştı. Fakat, Aleksandr Pomazun kaleye duvar örmüş Şampiyonlar Ligi’nde ilk golümüz gelmemişti. 71. dakikada Reinhard Stumpf da kırmızı kartla oyundan atılınca Luzhniki’de beraberliğe razı bir oyun sergilemiş ve Şampiyonlar Ligi’nde deplasmanda 1 puan iyidir tesellisi ile Moskova’dan ayrılmıştık. Bu puan ayrıca, Şampiyonlar Ligi’nde deplasmanda kazanılan ilk puan olmuştur.



Galatasaray: Hayrettin Demirbaş, Reinhard Stumpf, Bülent Korkmaz, Yusuf Tepekule, Mert Kormaz (Dk.85 Erdal Keser), Tugay Kerimoğlu, Uğur Tütüneker, Hamza Hamzaoğlu, Hakan Şukür, Suat Kaya, Arif Erdem



Spartak Moskova: Aleksandr Pomazun, Dmitri Khlestov (Dk.31 Andrei Ivanov), Ramiz Mamedov, Ilya Tsymbalar, Nikolai Pisarev, Yuri Nikiforov, Victor Onopko, Valery Karpin Andrei Pyatnitski, Igor Ledyakhov, Vladimir Beschastnykh
 
Uefa kupasi yolunda…



Untitled-1.jpg




09 Aralık 1999



Galatasaray 2-1 Bologna



1999-2000 sezonunda Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’ne veda edince yoluna UEFA Kupası’nda devam etmişti. Bu kupadaki ilk rakibi ise İtalya ekibi Bologna oldu. İtalya’da oynanan ilk maçta Galatasaray, Bologna ile 1-1 berabere kalmış ve avantajlı bir skorla İstanbul’daki maça çıkma şansı yakalamıştı.



Galatasaray, 9 Aralık 1999 tarihinde oynanan İstanbul’daki maça 4. dakikada Hasan'ın nefis volesiyle fileleri havalandırarak başlamıştı. Fakat üç dakika sonra, büyük bir savunma hatası gelmiş, Ventola'nın golüne engel olamamıştık. Ama 29. dakikada Ümit'in vuruşuyla yeniden üstünlüğü yakalamıştık.



Galatasaray ikinci yarıya kötü başlamış, uzun süre oyunu kendi sahasında kabullenmişti. Öyle ki, son dakikalarda Capone topu çizgiden çıkarmış ve Galatasaray’ı tura yaklaştırmıştı.



Hakem Günter Benko’nun son düdüğü ile Galatasaray, karşılaşmayı 2-1 kazanmış ve UEFA’da son 16’ya kalmıştı. Galatasaray, UEFA Kupası’na giden yolda bir adım daha atmıştı.



Teknik direktör Fatih Terim maç sonrası “bugüne kadar hep iyi oynayan, ama sırtı sıvazlanıp, gönderilen bizdik. Artık biz İtalyanların sırtını sıvazlayıp gönderiyoruz. Devir değişti" demişti. Terim, İtalyan gazetecilerin, "Juventus ile oynasaydınız ne olurdu?" sorusunu, "Daha farklı kazanırdık" diye yanıtlamıştı.



Bu maç dair en üzücü not ise karşılaşmanın son anları oynanırken, oyuna yeni giren Alper Tezcan’ın, Wome’nin tekmesi sonucu kaval kemiğinin kırılmasıydı.



STAT: Ali Sami Yen

HAKEMLER: Günter Bento, Egon Berentor, Markus Meier(Avusturya)



GALATASARAY

Taffarel, Fatih, Popescu, Capone, Ahmet (Dk.70 Tugay), Ümit, Okan (Dk. 90 Alper)

Suat, Emre,Hasan Şaş (Dk. 87 Bülent), Hakan Şükür



BOLOGNA

Pagliuca, Falcone (Dk.46 Fontolan), Bia, Pagani, Nervo (Dk.83 Ze Elias), Ingesson, Paramatti, Wome, Tarantino, Ventola (Dk.60 Cipriani), Signori



KIRMIZI KART: Paramatti (Dk.85) (Bologna)

SARI KARTLAR: Hasan Şaş, Okan, Popescu (Galatasaray), Ingesson (Bologna)

GOLLER: Hasan Şaş (Dk.4), Ümit (Dk.29), Ventola (Dk.7)
 
Roma’yla bİten rÜya



roma_b5354.jpg

10 Aralık 1992



Galatasaray 3-2 Roma



Galatasaray, 1992-1993 sezonunda UEFA Kupası 3. turunda Roma ile eşleşmişti. İlk maçta Roma’ya karşı alınan 3-1’lik mağlubiyet umutları azaltsa da, ligde ve Türkiye Kupası’nda yoluna devam eden Galatasaray’ın formu tur için umut beslemeye yeterliydi.



Ali Sami Yen Stadı’nda, 11 Aralık 1992 tarihinde gündüz oynanan karşılaşmada tribünler her Avrupa kupası maçında olduğu gibi doluydu. Fakat yıldızlar topluluğu Roma karşısında maça istediğimiz gibi başlayamamıştık. 7. dakikada Haessler’in şutu, Hayrettin’den dönmüş topu Caniggia tamamlamıştı. Roma maça golle başlamıştı. 26’da ise Galatasaray’ın o yıllardaki klasik ön direk çalışmasının ürünü olan gollerden biri gelmişti. Golün adı Mustafa Kocabey’di.



Fakat 48’de Haessler Roma’yı bir kez daha önce geçirmişti. 58’de Mustafa Kocabey bir kez daha beraberliği getiren golü atmış; 75’de ise Arif Galatasaray’ı 3-2 öne geçirmişti. 76’da Arif plasesi direkten dönmüş ve herkes o gol gelseydi ne olurdu acaba sorusunu birbirine sormuştu. Galatasaray, 3-1’in rövanşında Roma’yı 3-2 mağlup etmiş ve UEFA Kupası’na veda etmişti.



Stat: Ali Sami Yen

Galatasaray: Hayrettin, Stumpf (Dk.67 Hamza), Falko, Mert, İsmail, Muhammet, Yusuf, Tugay, Tayfun (Dk.50 Arif), Hakan, Mustafa



Roma: Zinetti, Garzya, Bonacina, Piacentini, Benedetti, Comi, Haessler, Giannini, Mihajlovic, Rizitelli (Dk.67 Carnavale), Caniggia, Salsano
 
Adana demİrspor’u gole boĞduk



adss_b.jpg


11 Aralık 1983



Galatasaray 9-2 Adana Demirspor



Galatasaray 1983-1984 sezonunda teknik direktörlük görevine Tomislav İvic’i getirmişti. Sezona iyi başlayan ve ilk haftalarda liderliği yakalayan Galatasaray’ın 15. haftadaki rakibi Ali Sami Yen Stadı’nda Adana Demirspor’du.



Galatasaray, aynı sezon sonunda küme düşecek olan rakibini ilk yarısını da 4-0 önde kapadığı karşılaşmada 9-2 mağlup etmişti. 11 Aralık 1983 tarihinde oynanan karşılaşmada Galatasaray’ın gollerini Ahmet Kelooğlu (2), Mirza Sejdic (2), Tarık Hocic (2), Mustafa Denizli, Metin Yıldız ve Fatih kendi kalesine atmıştı.



Bu maç Galatasaray'ın lig tarihinde bir maçta en fazla gol bulduğu maç olma özelliğini korumaktadır. Galatasaray, aynı sezonun sonunda, 54 golle ligin en çok gol atan takımı unvanını yakalamasına rağmen ligi 44 puanla şampiyon Trabzonspor’un altı puan gerisinde üçüncü sırada tamamlamıştır.



* Fotoğrafta Mustafa Denizli kaleciyi geçmiş, golünü atmak üzere…
 
Adrian ilie valencia’da



ilie_b.jpg


12 Aralık 1997



1996 yılında Galatasaray’a transfer olan ve 1,5 sezon Galatasaray forması giyen Adrian İlie, uzun süren pazarlıklar sonucu 12 Aralık 1997 tarihinde İspanya’nın Valencia Kulübü’ne transfer oldu. Galatasaray, bu transferden bonservis parası karşılılığı olarak, 7 milyon dolar aldı. Adrian İlie, Galatasaray’da 30 lig maçında forma giymiş ve 12 gol kaydetmişti.
 
İkİ gollÜ galİbİyetler sezonu



tb_b.jpg


13 Aralık 1986



Galatasaray 2-0 Kocaelispor



1986-1987 sezonu 16. hafta maçında, 13 Aralık 1986 tarihinde Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı’nda Kocaelispor’u konuk etmiş ve rakibini 2-0 mağlup etmişti. Bu maçta, Kocaelisporlu Erhan’ın kendi kalesine gönderdiği gol ve Uğur’un ayağından gelen gol Galatasaray’a 2-0’lık galibiyeti getirmişti.



Sezon sonunda Ali Sami Yen Stadı’nda oynanan maçta ise Galatasaray, Eskişehirspor’u 2-1 mağlup etmiş ve 14 yıllık aranın ardından 54 puan toplayarak 1 puan farkla şampiyon olmuş, Beşiktaş 53 puanla 2. sırada kalmıştır.



Öte yandan Galatasaray, 1986-1987 ilginç bir istatistik yakalamıştır. Çıktığı 36 karşılaşmanın 15’inden 2 gol atarak ayrılan Galatasaray, bu 15 maçın 13’ünden galibiyetle, ikisinden ise beraberlikle ayrılmıştır.
 
kosecki_b.jpg




14 Aralık 1990



KOSECKİ GALATASARAY’DA



Galatasaray ile Fenerbahçe’nin transfer için savaş verdiği futbolculardan biri olmuştur Roman Kosecki. 1990 yılında her iki takım o dönem Legia Varşova’da forma giyen futbolcunun transferi büyük savaş vermiştir.



Legia Varsova, iki takımında futbolcunun peşinde olmasından faydalanıp devamlı fiyat arttırmış, bu durum futbolcunun fiyatının yükselmesine sebep olmuştur.



Günler süren pazarlıklar sonunda yüzü gülen taraf ise Galatasaray olmuştur. Galatasaray, o dönem Polonya ekibi ile 1.5 milyon dolar, Kosecki ile 500 bin dolar karşılığı anlaşmaya varmıştır.
 
Ankaraspor’la İlk maÇ



ank2_b.jpg


15 Aralık 1999



Ankaraspor, 1999-2000 sezonunda ikinci ligde oynarken, ilk kez Galatasaray’ın rakibi olmuştu. Bu maç, o dönem gelişen olaylar nedeniyle farklı bir beklentiye sebep olmuştu. O dönem bir ikinci lig takımı olan Ankaraspor, Galatasaray’ı eleyebilir miydi? Galatasaray’ın şampiyonluk yolundaki rakipleri olan Beşiktaş ikinci lig ekibi Çanakkale Dardanelspor’a, Fenerbahçe ise Pendikspor’a elenirken, Galatasaray da Türkiye Kupası’nda bir başka ikinci lig ekibi Ankaraspor’la karşılaşmıştı.



Galatasaray, bu maçta Bülent'in golüyle maça hızlı başlamış, Marcio, Saffet ve yine Marcio'nun golleriyle devreyi 4-0 önde kapatmıştı. İkinci yarıda Ankaraspor, Bayram ile Galatasaray ise Ümit ile bir gol bulmuş ve maç Galatasaray’ın 5-1 üstünlüğü ile sonuçlanmıştı. Mucize gerçekleşmemiş, Galatasaray Türkiye Kupası’nda yoluna devam etmişti.



HAKEMLER: Selçuk Dereli, Serdar Çakıroğlu, Kenan Bektaş

GALATASARAY: Mehmet, Ümit, Bülent, Fatih (Hasan Şaş Dk.52), Tugay, Okan (Gürol Dk.33), Emre (Ceyhun Dk.71), Suat, Mehmet Yozgatlı, Saffet, Marcio

YEDEKLER: Kerem, Capone, Popescu



ANKARASPOR: Habip, Serkan, Hüseyin, Mehmet, Mehmet Dinçer, Gökşin (Devrim Dk.87), Hürriyet, Ertuğrul (Mustafa Bolat Dk.87), Barış (Sunay Dk.83), Mustafa, Bayram

YEDEKLER: Osman, Cengiz, Cihan

GOLLER: Bülent (Dk.8), Marcio (Dk.15 - 33), Saffet (Dk.16), Bayram (Dk.48), Ümit (Dk.81)
 
Gol hasan, dakİka doksan!



vezir_b.jpg


16 Aralık 1989



Galatasaray 1988-89 sezonu sonunda Mustafa Denizli ile yollarını ayırmış, takımın başına 1989-90 sezonunda Alman teknik adam Sigi Held’i getirmişti. Transferde ses getiren bir isim de Galatasaraylı olmuştu. Bir önceki sezon Fenerbahçe’de forma giyen Hasan Vezir hayli maceralı bir transferden sonra Galatasaray formasını giymişti.



O sezon, 16 Aralık 1989 tarihinde 12. hafta maçında Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelmişti. İhsan Türe’nin yönettiği maçta iki takımda bolca pozisyon bulmuş fakat son dakikalara girilirken gol gelmemişti. Dakika 90’a olduğunda ise Ali Sami Yen Stadı’nda yeni açık tarafındaki kaleye Uğur sağ kanattan ortalamış, Tanju kafayla topu altı pasa indirmişti. Boşta kalan topu -kaderin bir cilvesi- bir sezon önce Fenerbahçe’de forma giyen Hasan Vezir ağlara göndermişti. Ofsayt olup olmadığı günlerce tartışılan gol neticesinde Galatasaray maçtan 1-0 galip ayrılmıştı.



Galatasaray 1989-1990 sezonunda, ligi şampiyon Beşiktaş’ın 12 puan gerisinde 63 puanla 4. sırada tamamlamış; Hasan Vezir ise ilk geldiği sezon Galatasaray’a ligde attığı 12 golle katkı sağlamıştı.



Galatasaray: Simovic, İsmail, Cüneyt, Erhan, Bülent Korkmaz, Yusuf, Prekazi, Muhammet, Savaş Koc, Tanju, Hasan



Fenerbahçe: Nurettin, İsmail, Nezihi, Müjdat, Visnevski, Hakan, Şenol, Turhan, Oğuz, Erdi, Aykut
 
BeŞİktaŞ’i 3-1’le geÇtİk



gs_bjk_b.jpg


19 Aralık 1977



Galatasaray 1977-78 sezonuna İngiliz teknik adam Allison ile başlamıştı. Fakat puan kayıplarının üst üste gelmesi nedeniyle Allison’un görevine son verilmiş, göreve İngiliz teknik adamın yardımcısı Fethi Demircan getirilmişti.



İlk yarının son haftasında 19 Aralık 1977 tarihinde Galatasaray’ın rakibi Beşiktaş’tı. Son beş haftada sadece bir galibiyet çıkarabilmiş Galatasaray, Beşiktaş karşısında çok iyi bir oyun ortaya koymuş ve maçtan Gökmen Özdenak’ın iki ve Öner Kılıç’ın tek golü ile 3-1 galip ayrılmıştı.



Galatasaray, 1977-78 sezonunda ligi ise 38 puanla üçüncü sırada tamamlamıştı.
 
galatasaray19771978xr0.jpg




O maçtaki aşağı-yukarı onbirimiz bu oyunculardan kuruluydu..



1977-1978 sezonunda fotoğrafta görülen kadromuz yoktu..

Fotoğrafta görülen Kaptanımız Lord lakaplı Muzaffer Sipahi 1975 sezon sonu ayrıldı. Kalecimiz Yasin Özdenak ise 1975-1976 sezon sonu Amerika'da Cosmos kulübüne transfer oldu.. Arka sıralarda görebildiğim kadarıyla Metin Kurt var oda 1975-1976 sezon sonu Kayserispor'a gitmişti... Ayrıca ; Bu sezonun önemli olaylarından birisi de Kalecimiz Bosko Kajganiç'in Tekirdağ yakınlarında geçirdiğ kaza sonucu vefat etmesiydi. Hatta sevgili Kalecimiz Nihat Akbay uzun süre Kaleci kazağında "Kajganiç" yazısıyla maçlara çıkmıştı..

Bilgi bakımından yazma gereği duydum..

Sevgiyle kalın...
 
stat_asy_b.jpg
spacer.gif


20 Aralık 1964



ALİ SAMİ YEN STADI’NIN OLAYLI AÇILIŞI







Ali Sami Yen stadı çok uzun bir zamana yayılan maceralı inşa sürecinin sonunda 20 Aralık 1964 günü törenlerle açılmıştı. Açılış dolayısıyla Türkiye ile Bulgaristan arasında bir maç yapılması da kararlaştırılmıştı.

Stadın açılışı kamuoyunda büyük ilgi uyandırmış, bu ilgi dolayısı ile o günkü kapasitesi 35.000 olan (koltuksuz) stada fazla bilet satılmak suretiyle bu kapasitenin üzerinde seyirci alınmıştı. Maç öncesi yeni açık olarak adlandırılan tribünün orta bölümünde yeralan bir sosisli sandviç satıcısının kullandığı tezgahın kalabalıktan dolayı devrilmesi ve yağ tepsisinin parlaması paniğe sebep olmuştu.

Bir anda parlayan alevlerden kaçmak isteyenlerin panik içinde sağa sola hamle yapmaları kargaşayı daha da artırmış ve bir çok kişi ne olduğunu anlamadan kendisini üst tribünlerden aşağıya doğru atmaya başlamıştı.

Bütün bunlar olup biterken yangın söndürülmüş ve söz konusu panik de yatıştırılmıştı. Yapılan acil müdahale ile yaralanan 81 kişi çeşitli hastanelere kaldırılmış, yüzlerce kişi de ayakta tedavi edilerek evlerine gönderilmişti.

Tüm bu yaşananlardan sonra gergin bir ortamda törenler tamamlanmış ve ardından da Türkiye Bulgaristan milli maçı oynanmış ve başladığı gibi 0-0 bitmişti
 
Üst Alt