Teknoloji Beynimizin Çalışma Şeklini Nasıl Etkiliyor? | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Teknoloji Beynimizin Çalışma Şeklini Nasıl Etkiliyor?


Teknoloji; yaşadığımız, çalıştığımız, iletişim kurduğumuz ve eğlendiğimiz her şeyi değiştirdi. Bir dokunuşla işlem yapabilir, bilgi alabilir, yeni beceriler öğrenebilir ve hatta aşkı bulabiliriz.

Bizim neslimiz teknolojik ilerlemelerde en büyük atlayışı görmekle kalmayıp bu durumu yaşamakta. Tabi bununla birlikte bazı değişimlerde söz konusu. Teknoloji sadece dünyayı algılayışımızı değiştirmediği gibi beyinlerimizin de bilgiyi nasıl aldığını ve işlediğini değiştirdi. Akıllı telefonlarımızı, tabletlerimizi ve sayısız sosyal ağ platformlarımızı kendimizden uzun süre uzak tutamıyoruz.

Konu üzerine yapılan bir araştırmada tüm akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 50’sinden fazlasının mobil cihazlarını bir saat veya birkaç saatte bir kontrol ettiğini, yüzde 63’ünün ise mobil cihazlarını uyurken dahi yakınlarında tuttuklarını gösterdi.

Bu dijital çağda yaşamak, ister istemez bir şekilde teknolojik cihazlara güvenmek anlamına gelir. Ancak, teknolojimizin davranışlarımızı, ilişkilerimizi ya da hayatlarımızı nasıl etkilediğine, kaçımıza dikkat ediyoruz? Belki de beynimiz şimdi sayacağımız 5 şekilde değiştiği için teknolojiyi ne sıklıkla kullandığımız konusunda daha dikkatli olmalıyız:

1. Şimdi daha çok dikkatimizi dağıtıyoruz.
muthis_psikoloji_tekno3.jpg

Akıllı telefonlar, tabletler ve diğer cihazların hayatımıza tamamen girmesinden önce, ortalama bir kişinin yaklaşık 12 saniyelik bir dikkat süresi vardı. Günümüzde ise uzmanlar, ortalama olarak yaklaşık 8 saniye konsantre olabileceğimiz görüşünde.
Nitekim bu günlerde sahip olduğumuz tüm dikkat dağıtıcı şeyler karşısında konsantre olmak zor. Bir şey ansızın viral olur veya takip edilecek yeni trendler her an değişebilir ya da telefon ışıklarımız bizi yeni mesajlara ulaştırmak için sürekli göz kırpar. Bu durum dikkatimizi, ilişkilerimizi, üretkenliğimizi ve öğrenme yeteneğimizi etkiler. Bunların hepsi belirli bir konsantrasyon seviyesine ihtiyaç duyar.

2. Çoklu görev yeteneğimizi geliştirdiğimizi düşünüyoruz.
muthis_psikoloji_tekno6.jpg


Birçoğumuz aynı anda birkaç şeyi nasıl yapabildiğimiz hakkında övünüyoruz. Telefonda konuşurken, video izleyebileceğimizi ve e-posta yanıtlarını aynı anda yapabileceğimizi söylüyoruz. Bu kesinlikle etkileyici gibi görünse de araştırmalar bize aynı tipteki beyin işlemlerine dayanan farklı aktivitelerin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını hatırlatır. Bunu yapmak sadece beyin verimliliğini azaltır.

3. Teknoloji bağımlıları olduk.
muthis_psikoloji_tekno4.jpg

Mesajlarımızı, maillerimizi veya sosyal ağlarımızın akışınızı kontrol etmeden geçireceğimizi bir süre bizi adeta suçlu hissettiriyor. Yeni bildirimler ve mesajlar görmek bize belirli bir memnuniyet veriyor. Bu yüzden bazılarımız sosyal medya platformlarını her gün defalarca kontrol ediyor ve bu sayfalarda saatler geçiriyoruz. Daha da kötüsü, bazı kişiler video veya mobil oyun bağımlılığından muzdarip, rehabilitasyona ve profesyonel yardım almaya ihtiyaç duyuyorlar. Yaşanan bu durumun nedeni basit. Teknoloji, beynin zevk merkezlerini harekete geçirerek kendine daha fazla bağlanmamızı sağlayan yerleşik bir tatmin oldu.

4. Yüz yüze etkileşimlerimiz zarar gördü.
muthis_psikoloji_tekno1.jpg


Arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda sohbet sürenizin azaldığını fark ettiniz mi? Ya da yolculuğunuz sırasında herkesin dünyaya kayıtsız kaldığı cep telefonlarıyla meşgul olduğunu fark ettiniz mi?

Bugünlerde duygularımızı ifade etmek için emojiye güveniyoruz. Bu gelecek nesiller için daha kötü olabilir. Çünkü pek çok insan konuşma becerilerini geliştiremeyecek duruma gelebilir ya da sosyal ipuçlarını okumama ile karşılaşabilir. Sonuç olarak, birçok kişi doğal iletişimin önemli yönlerini gözden kaçırıyor.

5. Daha unutkan hale geldik.
muthis_psikoloji_tekno5.jpg

Teknoloji sayesinde, sürekli yeni bilgiler alıyoruz. Ancak bu konu hakkında düşünmek için yeterli zamana sahip değiliz ve hemen farklı bir bilgiye yöneliyoruz. Bu bizim hafızamızı etkiler ve bizi daha unutkan yapar. Hatırlamak istediğimizi bilgiyi ilk öğrendiğimizde çalışma belleğimizden uzun süreli belleğimize taşımalıyız. Bunu yapmadığımız sürece bilgi asla kalıcı olmayacaktır.

Teknolojinin sayısız faydaları olsa da bazı dezavantajları da var. Dengeli bir yaşama sahip olmanın ve teknolojinin bazı olumsuz etkilerini hafifletmenin en iyi yolu mobil cihazlarımızı her gün birkaç saatliğine de olsa ayrı kalmaktır. Ayrıca meditasyon, hobi ve egzersiz yaşama odaklanmamıza da yardımcı olabilir.

Teknoloji Beynimizin Çalışma Şeklini Nasıl Etkiliyor
 
gençler için çok kötü... erken yaşlanma sürecini tetikleyici......

İleri yaşlar için özellikle de yeni android telefonlar ilgi çekici bir ALS, ALZHEIMER ve PARKINSON gibi beyin, sinir ve odaklanabilme, motivasyon eksikliği gibi rahatsızlıkları geciktirici/önleyici etkide bir beyin jimnastiği.....
Tabii ki telefon hattı olarak çok sık kullanılmadığı ve geceleri açıksa en az 3-4 metre uzakta bırakılabildiği sürece ...
 
Üst Alt