Toryum Elementi | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Toryum Elementi


Toryum. Atom numarası 90, atom ağırlığı yaklaşık 232 g/mol olan, 11,7 g/mL yoğunluğunda, 1755 °C de eriyen, kurşun renginde, havada bozulmaz, atom enerjisi kaynağı olarak kullanılan radyoaktif bir elementtir.

toryum-uranyum-haritasi.png

Görüntüsü de böyle bir şeymiş arkadaşlar;

toryum-yesil-nukleer.png


Toryum hakkında söylenti :

"Büyük petrol kartelleri toryumun yakıt olarak kullanılabileceğini keşfedilmesini istemiyorlar, çünkü toryumla çalışan arabalar sadece 1 depo toryumla 100 yıl boyunca gidebilirler! Eşit miktarda toryum ile kömürden toryum, kömürün vereceğinden 20 milyon kat fazla enerji vermektedir! Yani bir kere arabayı aldığın zaman tekrar yakıt almana gerek kalmazdı! Toryum o kadar uzun süre gidebilen radyoaktif bir yakıt ki, bırakın arabanın ömrünü, şoförün bile ömründen uzun süre gidebilir! Bu nedenle Laser Power Systems isimli firma toryumla çalışan araba konseptini yarattı ama kimse desteklemiyor."
 
Fii tarihinde bir yerlerde okumuştum(o zamanlar toryum, bor ve erke dönergeci tartışmaları falan vardı, enerji menerji ıvır zıvır yazılar yazlıyordu, at izi it izine karşıyordu). Abd dünyanın en büyük toryum yataklarına sahip bir kaç ülkesinden biridir. Bilmem kaç yılında toryum ve benzeri maddelerle ilgili denemeler yapmışlar. Sonuç olarak hem çok pahalı, hem çok zahmetli, hem fayda olarak düşük, hem de zararlı ışın yayıyorlarmış bu yüzden bu projelerden vazgeçip uranyum kullanımına devam etmişler.
 
Bu ve benzeri b.kların ilmini okumuş ve doktora yapmış biri olarak yazıyorum, ciddiye alıp almamak sizlere kalmış; Doruk renktaş toryum (Th) hakkında alıntı yaptığın söylenti tamamen safsata. Toryum tek başına çok bişey ifade etmez, ayrıca Th gizemli bir madde falan değil, herkes ne olup olmadığını biliyor ve maden kaynakları da alenen belli. Th un bazı izotopları nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılıyor ama tek başına değil çünkü Th tek başına hiçbir işe yaramaz. Th ile beraber zenginleştirilmiş Uranyum kullanmanız gerekir. Nükleer reaktörlere her değişimde 30 ton civarı U veya U+Th yakıt koyarsınız ve 1 yıl kullanırsınız bunu. Yani orda yazan gibi uzun süre bitmeyen bitmez falan diye bişey yok. Ayrıca denizaltılarda zaten 50 yıldır kullanılan bir teknoloji bu radyoaktif madde kullanımı, yeni bişey hiç değil. Uzun süre dayanır, bitmez denilen şey Th un aktivitesidir yani birim zamanda (saniyede) yaydığı gama fotonu yada alfa/beta parçacığı sayısıdır. Her yarı ömür geçtiğinde (milyon-milyar yıl) bu aktivite yarı değerine düşer ve dolayısıyla bu aktivitenin tükenmesi sonsuz süre gibi düşünülebilir. Ama bu olay tek başına asla hiçbişi ifade etmez. Uzun yarı ömürlü yüzlerce radyoaktif izotop vardır çünkü ve bunlardan enerji falan üretemezsin sırf bu yüzden.
Neyse bi sürü şeyler yazılabilir ama çok teknik kaçar ve bazı arkadaşları sıkabilir, ama durum budur yani öyle sır giz bişey yok toryum meselesinde. Bahçenizdeki topraktan bir kilo alın onda bile 100-200 Bq aktivitede toryum vardır.
 
Son düzenleme:
Üst Alt