TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçı analizi.. | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçı analizi..


Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Normalde maç konuları önceki maç tamamlamadan açmıyoruz, bu sebeple konuyu erken açtığımın farkındayım.



Ancak medya bu konuyu bu derece sık gündeme getirdiği sürece, bu maçı köşe yazısı yorumlarında yaşamaya ve konuları kirletmeye başlamıştık. Zira bu maçı sadece Dinamo Bükreş maçından sonraki 3 güne sınırlamak pek de mümkün olmayacaktı.



Bu sebeple, bunu bir ön analiz konusu olarak görmenizi ve teknik değerlendirmelerinizi bu topiğe yapmanızı rica ediyorum.



Not: Trabzonspor ve Dinamo Bükreş maç günleri bu topic kapalı olacaktır.



Buyrun, herhangi bir sakatlık, ceza olmadığı durumda rakibimiz, dolayısıyla dersimiz bu;



Volkan

G.Gönül - Bilica - Lugano - Wederson

Kazım - Baroni - Emre - Santos

Alex

Guiza



Taktik konulara Rijkaard 'a olan saygımızdan fazla girmesek de, teknik değerlendirmelerinizi bu konuya bekliyorum.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Öncelikle taktik anlayış konusunda ileride görmek istediğimizden farklı bir yapıda maça çıkacağımızı düşünüyorum. Bunun iki nedeni var:



Birincisi, 4-3-3 sistemine adapte olmakta zorlandığımızı, hızlı pas trafiğini yönetmede sorunlar yaşadığımızı görüyoruz, yani biz nasılsa paslaşarak rakibi yorarız ve çok ta defansif yönü güçlü olan birden fazla oyuncuya ihtiyaç duymayız deme noktasında değiliz henüz.



İkinci olarak belirtmek istediğim nokta karşımızdaki rakibin Fener olması ve maçın deplasmanda oynanacak olması, sert bir kurgu ortada olmalı.



Bu düşüncelerin ışığında benim Fener maçı için beklediğim Kadro şu şekilde:







Franco

Sabri - Emre - Servet - Hakan

Topal - Ayhan - Barış

Keita - Arda

Baros​



Böyle bir orta saha yapısı ile Alex ve Emreyi kilitleyebileceğimizi düşünüyorum, özellikle Barış oyun bozan yapısıyla hem oyun yapmalarını engelleyecek hem de soğuk kanlılıklarını kaybetmelerini sağlayacaktır, bu ikiliyi durdurduğumuz anda zaten orta saha diye bir şeyleri kalmayacaktır. Bu orta saha ile top yapamayız, oyun kuramayız gibi düşünenler olacaktır elbet, ancak benim kafamdaki oyunu kontrollü bir şekilde orta sahada karşılamak ve ani çıkışlarla gol aramak. Bu yüzden de kesinlikle Baros diyorum, ayrıca defans hatlarının arkaya sarkıtılacak toplarda nasıl açıklar verebilecekleri malum.



Defans konusunda çok sıkıntı yaşayacağımız sanmıyorum, en azından oyundan kopmadığımız sürece Guiza ve Alex sonuca kolay kolay gidemezler. Sağda zaten Sabri ve Keita fazla bile gelecektir Fenerin bu bölgesinin dirençsiz olduğunu düşünürsek, ve bence maçın kilidi de bu şekilde açılabilir.



İlerleyen dakikalarda, yorgunlukların artmasıyla birlikte Elanodan da yararlanılmalıdır, Kewell konusunda kararsızım, ancak Ardanın sol kanatta Gökhan karşısında hiç zorlanacağını düşünmüyorum.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Hem son maçlardaki düşüşümüzden,hemde Fenerbahçe'nin saha avantajından ötürü Fenerbahçe kazanır diyorum..Ama inşallah yanılırım tabi.



Fenerbahçe'nin sistemi 1 farklada olsun kazanmalıyız mantığına dayalı.Evet bu her takımda var ama Fenerbahçe şimdiye gördüğüm kadarı ile kontrollü bir futbol üstüne oynuyor,yani futbolu tat vermese de ligdeki konumunu görüyoruz..



Biz risk almayı seven bir takımız,en küçük takıma karşı da öyle,en büyük takıma karşı da..



Bu iki faktörü en iyi avantaja çeviren kaznacaktır..



Son haftalardaki düşüşümüzü gözönününde bulundurursak da,bunun futbolcular kaynaklı olduğunu görebiliriz.Yani hatayı Rıjkaard değil,Arda başta olmak üzere bi gayriciddi bi aklı başka yerde tarzı oyun oynuyoruz..Aslında düşüşümüz Beşiktaş maçında başladı.Sonuçlar iyi olsada futbolumuz tatmin edici değildi.Ve bu hafta biyerden patladı.10.hafta için yapabileceğimiz en iyi şey ve asıl avantajımız Rıjkaard faktörü olacak..Eğer ilk golü biz atarsak futbolcu değiştirmek için 75nci dakikayı bekleyen Daum değişikliğe gidinceyedek 2-3 yapabilirizde.Fakat İlk golü Fenerbahçe atarsa,taraftarında sağladığı motivasyonla 2-3 yapabilirde..



Yıllardır derbilerde favori olan taraf kaybeder.En iyi örneği geçen yılki 4-1lik maç,tam bi şanssızlık örneği.Bu kilidi inşallah kırarız fakat favori fenerbahçe diyorum.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Fenerbahçe'nin bize göre en büyük artısı iyi pas yapması. Tempoyu düşürmek için çok iyi kullanıyorlar ve baskı yemiyorlar bu sayede. Bizim gibi sürekli tempo yapmak isteyen bir takım için büyük dezavantaj. Bir de emre faktörü çok önemli, top çalıyor, hücum pres yapıyor, top dağıtıyor, ileri çıkıp araya bırakıyor. Çok önemli bir fark yaratıyor açıkçası. Şu anda orta sahamızda o kalibrede bir adam yok. En yakını linderoth onun da durumu malum. Ama iyileşmiş olursa çok şeyi değiştirebilir diye düşünüyorum. Bu maçta kesinlikle sahada olması gereken isimler; franco-servet-hakan balta(alternatif olmadığı için)-sabri-arda. Bu isimler kesinlikle sahada olmalı. Barış ı daha önce düşünmüş olsa kesinlikle onu da bu listeye koyardım. Çünkü onların bu rutin pas düzenlerini bozacak, tekerlerine çomak sokacak ve alex'in oyunda inisiyatif almasını engelleyecek adamlar bunlar. Aynı şekilde kazım; zora gelemeyen bir adam karşısında biraz diri savunma görünce yılacaktır ya da kart falan görür. Santos; zaten bu dönem formsuz ama formda olsa bile top kaybı yapmaya çok müsait bir isim karşısında keita-sabri olacağını düşünürsek bu kanadın hem ofansif hem de defansif olarak en büyük kozumuz olacağını söyleyebiliriz. Sol kanatta oynayacak isimde çok önemli zira hakan zaten formsuz, bunun dışında çok çabuk bir isim değil. Her ne kadar kazım için zora gelemiyor dediysek de gününde olursa arkasında gökhan gönülle açığından yardım alamayan sol kanadımızı çökertebilir. Sırf bu yüzden arda solda oynatılabilir. Çünkü kewell fizik olarak yetersi kalıyor. Aynı şekilde elano. Kadıköydeki seyirci baskısını ve genel stres havasını da hesaba katarsak; benim kafamdaki kadro(Çok büyük ihtimalle böyle olmayacak ancak yine de yazayım)



-------------Franco------------------

Sabri-Gökhan(emre)-Servet-Hakan Balta

------------Barış----Topal--------

----------------Ayhan---------------

Keita-------------------------Arda---

---------------Baros-----------------




Linderoth oynayabilecek durumdaysa;



-------------Franco------------------

Sabri-Gökhan(emre)-Servet-Hakan Balta

----------------Topal-----------------

---------Ayhan-----Linderoth---------

Keita--------------------------Arda----

-------------Baros--------------------






Not: Deniz Abi ile aynı kadroyu yazmışız:)
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Kadıköy'de deplasmana çıktığımız maçlarda rakibimiz psikolojik olarak 1-0 önde başlıyor.Son yıllarda gerek iyi oynayarak gerek kötü oynayarak bütün lig maçlarında skor olarak üstünlük kurmayı başardılar.Futbolu bırakan eski futbolcularımızın söylemleri göz önüne alınırsa ilk önce bunun üstesinden gelmemiz gerekiyor.



Takımda genelde ilk 11'de oynayan futbolculara bakarsak ;

Leo Franco,Servet,Gökhan,H.Balta,Sabri,M.Sarp,Ayhan,Aydın,Keita,Arda,Baros.

Oynayan yabancı oyuncu sayımız çok az ve takımımızda çoğunluk Türk oyunculardan oluştuğundan geçmiş maçları çok iyi hatırlayacaklardır.Bu, her ne kadar takımın hırsını arttıracak olsada baskı altında kalabilme ihtimalleride yüksek olacak.



Rijkaard'ın orta sahada birkaç değişiklik dışında (M.Sarp/M.Topal/Ayhan arasındaki seçim) çok fazla değişiklik yapacağını düşünmüyorum.Maça göre kadro kuran değilde prensipleri olan bir hocamız var.Ancak Trabzonspor ve Dinamo ile oynayacağımız maçlarda bir aksilik olurda tekrar sakatlanan oyuncularımız olursa belki farklı bir kadro görebiliriz.



Avantajlı olduğumuz konulardan birisi derbilerde favorilerin genelde kaybetmesi.Fenerbahçe'de son maçlarda çok iyi oynamasada kazanmasını biliyor.Geçmiş yıllardaki lig maçlarındada bize karşı şanslarının yardımıyla buldukları birçok gol mevcut.İlk dakikalarda gol yemezsek ve erken golü bulabilirsek şansımız artabilir.Geçen sezon erken gol atıp koruyamamıştık skoru.Bu sene bu tip hatalar yapacak takımımız yok.



Son olarak o maçta Saracoğlu'nda olmak için çaba göstereceğim.İnşallah bilet bulabilirim.:)
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Yaklasik 3 haftadir Fenerbahce yardimci antrenorunun Ali Sami Yen'de Galatasaray i izledigini biliyoruz.Bu durum eger bu hafta hala namaglup olsa idik beni Fenerbahce nin sahaya Galatasaray'i durdurmak icin cikacagina inandiridi ki simdi sanmiyorum.



Tabi bu derbi macin teknik analizi de hep zordur.Cunku bu maclarda taktik ne yazikki en son sirada geliyor.Neden;

  • Buyuk ihtimalle mac yine sinir harbi icinde gecicek.
  • Cok yuksek ihtimalle macin ilk on dakikasindan sonra dudukler bariz Fenerbahce lehine calinacak.
  • Ve tabiki yillardir anlam veremedigim Kadikoy den galibiyetle cikmamizi engelleyen sans faktoru.



Tabi bunlar isin bizim taraftarlarin konusacagi-ilgilendigi- durumlar.Futbolcularimizin sadece taktik gorevlerine odaklanmasi gerekiyor.Burdada sene basindan beri Rijkaard'in en onemli getirileriden olan "sakinlik" durumu bize bu maci altin tepside sunan sebep bile olabilir.



Gel gelelim taktik dusuncelere,yapilara:



Dedigim gibi bundan iki hafta once sorsaniz Daum un kesinlikle once bizi durdurma yonunde bir dusunce ile takimi sahaya surecegine emindim ama su anki durumda Daum'un da gozu boyanmis durumda.Nasil bizim gozumuz ilk galibiyetlerde boyandiysa simdi de bircok Fenerbahce'ye bagli birey bizim kotu futbolumuzu gordukce ilk haftalarimizi unutmus durumda.Bu bir avantajmidir.Derbilerde evet.



Fenerbahce ile ilgili ayrica birde konu derbi olunca Selcuk Sahin e deginmek isterim.Kendisi bu yil ilk 11 de sans bulmasa da bizi her zaman zorlamis ve bize gol atmayi zamanin Nobre si gibi adet haline getirmis durumda,bir kenara not etmeli.



Galatasaray'imiza gelince;



Arka dortlu sakatlik olmadigi surece kalecimizle beraber standart halinde olucak.Olasi Hakan Balta nin stoper oynamasi durumunda ise sol bekte Caner degil Ugur Ucar olacaktir.



Orta saha yapisinda ise kimlerin yer alicagini yine sakatlik durumlari ve oyun anlayisi belirleyecek ki Linderoth'un yetismeyecegi kesin.Dolayisi ile orta sahada o bolgeye yakisan oyuncu-daha dogru oynayan- hucum anlaminda Elano ki Rijkaard in da ona gorev vericegine eminim.Unutmadan M.Topal'in yine kariyerinin en iyi maclarindan biri olabilir.Gostericegi Alex'i tutma performansina gore.



Yine alinan son kotu sonuclarin sorumlusu olarak Arda'nin gosterildigi donemde de kaptanin ilk 11 de sahaya cikmama olasiligi en azindan Trabzonspor macindan sonra daha netlesicek.Olasi kotu Trabzonspor performansindan sonra ise maalesef kaptan ilk kesik yiyeceklerden olacaktir ki birazdan yazicagim kadroda ona gore yorum yapmis olacagim.



Forvet hattimizda ise Baros ile basliyacagimiz kesin,tabi yuksek ihtimal olan Baros-Nonda degisikliginin en cok verim verecegi karsilasma da olabilir Fenerbahce maci.Yorgun Lugano ve Bilica goz onune getirilince.



Kısaca benim aklima yatan ilk 11;



Leo Franco

Sabri - Servet Cetin - Hakan Balta - Ugur Ucar

Mehmet Topal

Ayhan - Elano

Keita - Baros - Aydin



Olasi Emre Asik'in iyilesmesi durumunda ise defans 4'lusu standart halini alicaktir.Arda ise durumunu Trabzonspor macinda belli edicektir.Olasi Arda nin takima girmesi halinde ise yedek klubesinde beklemesi gereken Elano olacaktir.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Galatasaray;





--------------Leo----------------



---Sabri - Emre - Servet - Hakan---





------M.Sarp--------Ayhan---------





---------------Elano----------------





---Keita------------------Arda------



---------------Baros----------------





Böyle bir kadro bekliyorum. Bu kadro normalde karşısında Süper Lig'den kim olursa olsun yenecek güçte. Fenerbahçe'yi de öyle. Fakat Kadıköy'de senelerdir istenen performansı gösteremiyoruz. Öncelikle bunun nedenlerine göz atalım.



- Seyirci'nin etkisi çok büyük. Hem hakemi, hemde oyuncularımızı çok büyük baskı altına alıyorlar.

- Oyuncularımızın maç esnasında çabuk sinirlenmesi, performans düşüklüğü,

- Yıllardır kazanamamın vermiş olduğu baskı vee Fenerbahçe'nin müthiş derece de şanslı olması. ( Selçuk kornerden gelen 100 topa vursa 1'i ya girer, ya girmez bize attı. - Bizim defans'a çarpıp giren toplar, dönen topların onlarda kalması vs. vs. )



başlıca nedenler kanımca.





Galibiyet'in formülü ise Alex ve Emre. İkisini minimum derece de oynatırsak galip gelebiliriz. Çünkü bu iki adamın dışında çok çok maçı etkileyebilecek adamları yok. Bizde ise bunlar gibi 3-4 tane var.



Yeter ki günümüzde olalım, mücadele edelim, pozisyonları iyi değerlendirelim. Mutlaka golü bulacaz, önemli olan onlara attırmamak.



Bir de sabır tabi ki.



Allah utandırmasın.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Abdullah Bey'in dediği gibi maça daha 19 gün olduğu için taktik ve kadro anlamında isimleri şimdiden yazamayız. O güne kadar daha çok şey değişir. Bazı oyuncular iyileşebilir, bazı oyuncular sakatlanabilir, bu maç öncesindeki maçtan kaynaklı olarak cezalar da olabilir. O yüzden kadro kimlerden oluşmalıdır yerine teknik analizlerden dem vurmamız gerekiyor.



İki takıma kısaca bir göz atmakta fayda var. Fenerbahçe'nin en iyi yaptığı şey kendisini bilerek, kasmadan, acele etmeden oynaması ve kontrol futbolunu ön planda tutması. Bunu yapabilecek oyuncu kadrosuna sahipler. Mesela Fenerbahçe maçlarını izlerken çok ateşli, tempolu, heyecanlı bir maç izlemiyor gibi hissedersiniz ama Fenerbahçe'nin sahip olduğu bazı oyuncular nedeniyle skoru bir anda değiştirebileceklerini biliyoruz. Bu anlamda Alex Türkiye liglerinde Fenerbahçe için çok kritik bir isim. Guiza sizin hatalarınızı affedebilir ama Alex hiç affetmez.



Örneğin Gençlerbirliği maçını izlemiştim. Fenerbahçe'yi ilk kez beğenmiştim. Önceki maçlarına oranla daha iyi ve sağlam oynamışlardı. Ve Fenerbahçe'nin neden tehlikeli bir takım olduğunu şu gözlemimle aktarayım. Fenerbahçe'nin golü bulana kadar doğru düzgün atağı bile yoktu. Maç ortada görünüyordu. Kontrollü bir oyun vardı ve her iki takım birbirini tartıyor gibiydi. Hatta top Gençlerbirliği'nin ayağına geldiğinde G. Birliği oyuncuları cidden çok iyi paslaşıyorlardı. Golü yedikleri ana kadar itiraf etmeliyim ki Galatasaray'dan bile daha iyi ve sistematik paslaşıyordu G. Birliği. Ama ne olduysa Santos'un bir anda Alex'in önüne topu yuvarlamasıyla oldu. Alex hiç beklenmedik bir noktada bitirici vuruşu yaparak işi bitirdi.



Fenerbahçe'nin en önemli avantajı sabır ve kontrol futbolunu iyi oynayabilmesi. Bunun yanında orta sahasında yer alan oyuncuları oyun kontrolünü sağlayan isimler. Emre ve Baroni ikilisi bu anlamda işlerini çok iyi yapıyorlar. Rakibe karşı darbeli ve sert oynadıklarını, yere sağlam bastıklarını söylemek zorundayız.



Bizim en önemli sorunumuz da bu işte. Takım savunmasını iyi yaptığımız zaman orta sahanın yumuşaklığı bizi pek etkilemiyor görünüyor ama topu kaptırdığımızda takım olarak topun karşısına geçmediğimizde orta sahamızı inanılmaz rahat geçiyorlar. Akıllı bir şekilde dikine paslaşan her takım Galatasaray'ın kalesine çok rahat bir şekilde inecektir. İşte bu noktada Galatasaray'ın takım olarak çok iyi savunma yapması veyahut orta sahasını çok güçlü, presli, agresif ve darbeli oyunculardan kurması gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak kimse galibiyet sözcüğünü ağzına dahi almasın.



Diğer ilginç nokta ise Alex F.Bahçe için çok önemli bir oyuncu olmasına rağmen bir çok Galatasaray maçında fazla etkili olamıyor. Zaten şu an Fenerbahçe'nin iyi gidişinin merkezindeki bir numaralı adamdır Alex. Eğer Alex formda olmasaydı F. Bahçe'nin şu anki puanları elde edeceğini beklememek gerekiyordu. F. Bahçe'nin en formda isimini kilitlemek önemli işlerimizden biri olmalıdır ama Rijkaard bu olaya nasıl bakar hiç bilmiyorum. Ayrıca Alex'i kilitlediğiniz gibi ilgili tedbiri Emre'ye karşı da düşünmek zorundasınız.



Buradan nereye geliyoruz?



Takım savunmasını iyi yapmaya ve güçlü, sert bir orta saha dizilişine sahip olmaya. O halde Saraçoğlu'na ilk 11 olarak çıkacak kadroda Elano ve Kewell düşünülmemelidir. Elano fiziksel anlamda yüklemesini tamamlamış olsaydı ve formda olsaydı baş üstüne ama şu anki Elano performansı Saraçoğlu'nda kaldırabileceğimiz bir şey değil. Ofansif anlamda elbet bir şeyler yapabilir ama F. Bahçe'yi yenebilmeniz için ofansif güç ile her şey bitmiyor. Defansı da çok iyi yapmanız gerekiyor. Bir kere kontrollü oynamayı bilmiyoruz. Varsayalım öne geçsek bile kontrol futbolunu oynamayı bilmediğimiz için bu skoru korumak çok güç olacaktır. Takım savunması denen olgunun en kilit stratejimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Bazı oyuncularımız yorulduktan ve F. Bahçeli oyuncuları yorduktan sonra Elano ve Kewell gibi isimleri düşünebiliriz ancak.



Öte yandan defans bölgemizde Emre Aşık'ın yer almasını istemem. Çünkü oldu olası Saraçoğlu'ndaki maçlarda Emre Aşık'ın şansı hiçbir zaman yaver gitmemiştir. Zaten orada Kalli döneminde 0-0'lık sonucu aldığımız maçta Aşık değil, Emre Güngör vardı.



Sağlıklı olsunlar ya da olmasınlar Elano, Kewell ve Emre Aşık gibi isimlerin ilk 11'de yer almamaları gerektiğini düşünüyorum.



Gelelim diğer ilginç görüntüye. Fenerbahçe'nin agresif oynadığını aldıkları sarı kartlardan bile görürsünüz. Bizim de agresif bir oyuna ihtiyacımız var. Agresifliğe agresiflik ile karşılık vermemiz gerekiyor. Tabii ki futbol anlamında, çirkeflik anlamında değil. İlginç olan şey şu.



Fenerbahçe'de şu an 3 sarı kart almış bazı oyuncular var. Bu oyuncular Galatasaray maçı öncesindeki Antep maçında sarı kart gördükleri taktirde Galatasaray karşısında yer alamayacaklar. Bu isimler şöyle: Gökhan Gönül, Alex, Christian Baroni ve Guiza. Ayrıca Bilica Süper kupa maçında 1, lig maçında 2 sarı kart görmüş. TFF sitesinde Bilica 3 sarı kart görmüş olarak görünüyor ama Süper Kupa'da görülen sarı kart lig hanesine eklenir mi bilmiyorum. Kazım ise zaten 4 sarı kart görmüş ve G.Birliği maçında cezasını tamamlamıştı.



Dikkat ettiğiniz zaman Fenerbahçe'nin en kritik oyuncularının sarı kart sınırında olduğunu görüyorsunuz. Bu bile aslında Fenerbahçe'nin daha agresif ve mücadeleci oynadığını kanıtlıyor. Biz ise fair play liginde bir numarayız. Çünkü elini kolunu sallayan hemen kalemize inebiliyor, takım savunmasını uygulamadığımız zaman. Ayrıca bu durum, bizim daha çok futbol oynamak isteyen ve çok ofansif düşünen bir takım olduğumuzu kanıtlayan ilginç bir görüntü.



Ama bu maçların ilginç bir yönü vardır. Galatasaray - Fenerbahçe maçlarına isterseniz bir ay boyunca durmadan hazırlanın. Sayısız taktik üzerinde çalışın. Deliler gibi konsantre olun. Hocanızın söylediği sisteme ve taktiğe deli gibi sadık kalmayı düşünün. Sahaya çıktığınız an, sahada ufak bir şey olur ve bir anda taktik, sistem, motivasyon ve plan diye bir şey kalmadığını, oyunun tamamen kendi çapında apayrı bir şekil aldığını görürsünüz. Böyle bir sorunun altında kalmamak için oyun disiplinine sadık kalmak ve çok yardımlaşarak oynamak gerekiyor.



Bana göre favori F. Bahçe'dir ama agresif ve akıllı oynarsak, ufak şeylere kafayı takmazsak, sadece oyunumuza bakıp disiplinden ödün vermezsek, takım savunmasını sağlıklı yaparsak puan ve puanlar alabilmemiz mümkündür. Takımımız adına en kritik bölge ise sağ kanadımız olacak bana göre. Maçın kaderini çizecek adam eğer bir sakatlık ya da ceza söz konusu olmazsa Keita olacaktır.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Rahmetli dizi karakteri muro'nın anısına onun cümlelerinden bir alıntı yapayım.. "Taktik, strateji ve çözümleme" yapsak sayfalarca düzmemiz gereken methiye varken bu konu başlığına söyleyecek çok az şeyim kaldı kendi adıma, kıs kıs güldüre bilir bu sözlerim bu durumdan haz alan fenerbahçelileri ama belki onlarda farkındadır bu durumun kendileriyle değil bizimle alakalı olduğunu ..



Bu maç ile ilgili geçtiğimiz senelerle okadar yorumlar yaptım okadar iddalı sözler söyledimki artık ; Şampiyonlar ligi kupasını alalım ertesi hafta mevzu bahis maç oynanacak olsun .. Yada Hayal bu ya! Cristiano Ronaldo yu transfer edelim bu önüne geçemediğimiz dış güç bu konuda beni yinede yorumsuz tutar..

Bu benim bismillah diyip lige başladığımız andan intibaren kadıköy deplasmanı hakkındaki görüşüm, 2-3 haftadır giden bozuk tabloyla kesinlikle alakası yok tez zamanda düzeleceğimize yada aydınlığa en kısa sürede kavuşacağımıza hiç şüphem yok .



Bu duruma Rijkaard'ın da yapabileceği pek bişey olmadığı için onu sonuç ne olursa olsun şimdiden beyaz deftere yazıyorum.



Elbet her istatistiğin, bir serinin başlangıç tarihi vardır inşallah bu kırılma noktası 10. haftadaki maç olur diyorum.. Teknik açıdan kadromuzun maşallah değerlendirilcek pekbi tarafı yok ancak bende kendimce birkaç eğer saymak istiyorum.



Ama yinede normal bir maçı yorumluyormuşcasına fenerbahçenin şuanki durumu ve bizim şuanki oyun şekline göre bir yorum yapacak olursak;





Beni bu sezon çok büyük hayal kırıklığına uğratan Mehmet Topal ile başlamak istiyorum..

Son maçlarda özellikle çok büyük düşüş var mehmette top ayağına eğreti duruyor resmen. Heyecan, gereksiz stres, telaş bunların hiç biri şampiyonluklar yaşamış ülkesinin milli takımıyla avrupa kupasında ülkesi adına finalden dönmüş bir oyuncuda bulunmaması gereken özelliklerken mehmette gani gani. Hatalar yapılır, inişli çıkışlı form grafiği gözlenir.. bunların hepsi telafisi mümkün şeyler ama mehmet topal şahsen beni kendime karşı inanılmaz mahçup etti ediyor.. Sanki yeteneklerinden birşeyler kaybetmiş gibi sanki benim kaç senedir izlediğim oyunu açan ileri dönük yığan.. Top rakipteyken canlı gözle gözlemleyebildiğimiz koşu yollarını geri dönüşlerde tıkayan, rakip mehteran takımıyla beraber gelmeye kalkarken topu söküp alan mehmet gitmiş yerine bambaşka kişi gelmiş..

Eğer Mehmet Topal beni mahçup ederse..





Omuzlarındaki yükün piskolojisiyle düşüşe geçen kaptan Arda Turan ..

22 yaşında neler yapılmaz? bir düşünsenize.. Üniversitenin son sınıfında verip vermemenin sorunu olmadığı derslerin ve tarihlerini bile umursamadığınız sınavların arasında kız arkadaşınızla evde dvd izlene bilir.. Beyoğlunda bir rock barda ölesiye alkol alıp kafanızı sallayabilir.. Tüm ahaliyi eve toplayıp evde playstation oynayabilir.. Yada zevke göre kahvehanede dostlarla batak pis yedili oynayabilirsiniz..

22 yaşında 105 yıllık tarihi olan bir takıma kaptanlık yapıp takım düşüşteyken, mağlupken yada bişeyler yapmanızın gerektiği anda bişeyler yapamamak ? 9 senedir ezeli rakibinize deplasmanda üstünlük kuramadığınız istatistiğine adım adım yaklaşmak ? Kendi adınızı klübünüzün adıyla beraber besmele gibi anıldığı spor programlarını yatmadan evvel izlemek ?

Çok güveniyorum kaptanımıza kendi adıma, ve anlatmak istediğim işin kötü yanıda bu ya ..

Eğer kaptan başda olmak kaydıyla takım üzerinde 10. haftaya kadar her sene olduğu gibi baskı oluşturulmazsa..



Bu sefer o tarih bizim kırılma noktamız olabilir diye düşünüyorum.





Alınacak her türlü sonuca Galatasaraya gönülden destek veren biri ve fenerbahçedende bir okadar nefret eden biri olarak ben.. Şimdiden her türlü sonuca karşılık "Canınız sağ olsun " diyorum. Ve sadece bu hava yaratıldığında bunu başarabileceğimize inanıyorum..
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Ben bu maçta klasik 4-4-2 oynayabiliriz diye kişisel olarak bir düşünce edindim.Solda Arda,sağda Keita zaten fener çok ileri çıkamaz bu ikiliyi görünce.Önde de hızlı bir Baros ve yanında allerjileri olan Nonda beraber oynarlarsa Blica ve Lugano rahatsız ederler diye düşünüyorum ve fenerbahçe nin geriden oyun kurmasını engelleyerek Alex ile kurduğu pas bağlantısını engelleyebiliriz diye düşünüyorum.Zaten rakibi kilitledik mi biz golü buluruz.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Yine bir Kadıköy seferi, uzun yıllar kazanamadığımız deplasman. Son maçında kötü oyun ve kötü bir skor elde eden Galatasaray, yine buna tezat olarak iyi futbol ve net bir skor alan moralli Fenerbahçe.



İnanmak, başarmanın yarısıdır derler. Biz önce inanmalıyız ki başaralım. Frank Elmundo Rijkaard, geriye bakmayı sevmeyen bir hoca. İstatistikleri kafasına pek takmaz ve kafa olarak rahat. Bu artı bir avantaj, hem takım için, hem de oynanacak futbol için.



Fenerbahçe 4-4-1-1 düzeninde oynuyor, taraftar ise 4-2-3-1 olarak görüyor bu sistemi. Halbuki Alex defansa çok az katkı yapan bir oyuncu. Öncelikle dikkatli olmamız gereken adam Alex. Saha içinde ne kadar etkisiz olabilsede, top ayağı ile buluştuğunda çok etkili olabilecek bir adam. Bitiriciliği oldukça yüksek. Çamaşır makinesi olarak nitelendirilen Güiza'ya bile öyle bir top atarki, onu gole çevirmeyi başarır. Yani varan 1, Alex.



Fenerbahçe'nin sağ kanadı Kazım. Formda ve kendisini kafa olarak maça vermiş bir Kazım orada seri çalımlarla ceza sahasına girebilirse iş yapabilir. Bu maçta ne yapıp edip Hakan Balta'yı sol bek oynatmalıyız. Çünkü o bölgede belirli bir ağırlığı var Hakan'ın.



Bunların dışında Fenerbahçe basit oynamayı seven ve disiplinli bir takım. İleride basıp, defanstaki pozisyonumuzu kaybetmezsek rahat pas yaptırmayız ve aynı zamanda savunmada sıkıntı yaşamayız. Gökhan - Servet ikilisi oynarsa fizik açıdan iyi bir savunma olabilir.



Galatasaray ise Milli takım arası olduğu için tüm oyuncularla beraber çalışma fırsatı bulamayabilir. Ama bunun bir bahanesi olamaz. Eldeki oyuncularla eksikler giderilmeli, sakat oyuncular takıma kazandırılmalı. Bu maça sadece sahadaki 11 ile değil, takımdaki tüm oyuncuların ruhu ve isteği ile çıkmalıyız. Metin gibi oynamalıyız.



Bana göre şu 11 ile başlayabiliriz,



--------- Leo Franco ---------



Sabri -- Gökhan - Servet -- Hakan



---- Sarp(Tobi) ---- Ayhan -----

----------- Arda ------------



Keita ----------------- Kewell

---------- Baros -----------



Oyuna sonradan dahil olan Elano, çok şeyleri değiştirebilir.



Hepiniz Metin gibi oynayın, yenilmekten sakın korkmayın. Ruhunuzu koyun ortaya, aslanlar gibi çıkın sahaya.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Muhtemelen cok zevkli bir mac olacak futbol olarak, oncelikle soylenmesi gereken Frank'in kesinlikle su ana kadar uygulatmaya calistigi oyundan taviz vermeyecegi. Belki kucuk degisiklikler olabilir fakat Alex vs. ugruna alan savunmasini terk ederek karisik bir savunmaya veya tamamen adam markajina gecme gibi radikal bir degisim beklenmemeli.



Bu macin cok daha farkli olacagini dusunuyorum yakin donemdeki derbilere gore. Kisaca acmak gerekirse:



Defansif olgumuz tamamen degisti, artik alan savunmasi uygulamaya calisiyoruz. Takimin bunu tam anlamiyla beceremedigi de ortada, daha az vucut vucuda mucadele yapilacagi dogru bu tip bir defansif dusunce icindeyseniz, fakat asilzadeler gibi davranmak da olmuyor. Kendi bolgelerine girince daha cok yaklasmak zorundalar topa hakim olan futbolculara.



Bu noktada daha onceki maclarda adam markaji uygulanarak tamamen etkisiz hale getirilen Alex muhtemelen cok daha rahat oynayacaktir ve inanilmaz etki etmesi mumkun bu maca. Sadece akilla alt edilebilecek bir defans olgusu bu; fiziksel mucadeleyle alan savunmasi yapan takimlari alt edebilmek cok zor. Tam Alex'e gore yani..



Ayni zamanda Galatasaray'in savunma olgusu devamli olarak Fenerbahce'yi topu ileriye tasimak zorunda birakacak, cunku uclu forvet kanat beklerinden ayrilmiyor neredeyse. Bu Fenerbahce'yi her zaman uyguladigi ve rahat hissettigi oyun sablonundan cikmaya zorlayacak, ezbere paslarda -diger maclara gore- cok daha fazla hata yapacaklarini dusunuyorum.



Ofansif olarak ise cok fazla alan degistiren bir yapiya sahibiz, ve -maglup oldugumuz maclarda bile- rakip takimi defans cizgisini cok geride kurmaya zorluyoruz. Bunun ustune bir de hizli bir sekilde ileriye cikmaya zorluyoruz rakibimizi. Ofansif olarak muthis bir sorun yaratacagimizi dusunuyorum Fenerbahce'ye karsi. Sorun, rakip bunu basardigi zaman disiplini koruyamamakta.. Son maclarda son bolgede yapilan yanlis secimlerin de bununla ilgili oldugunu dusunuyorum, takim disiplini, ve takimdaslik.. Yoksa kesinlikle Frank'in secimlerinde, sisteminde vs. bir sorun goremiyorum.



Eger psikolojik sorunlarin onune gecilebilirse yenecegimizi dusunuyorum. Saha disi olaylar, baski vs. anlamam o tip seylerden pek. Futbol sahasi icinde gorebildigim basit karsilastirmalar bunlar simdilik sistem olarak, ama bu psikolojik sorunun da cok ciddi oldugunu dusunuyorum.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Evet bu yıl istatistiklere kafa yormak yok. Rijkaard 'ın psikolojik olarak takımı iyi hazırlayabileceğini düşünüyorum.



Zaten şunu da anlayamıyorum. Benzer istatistikler rakiplere avantaj olurken, bizim için neden her zaman dezavantaj olmaktadır? Bunda 4-5 sene önce son 9 yılda hiç kaybetmediğimiz Trabzon deplasmanı için, rakip basın sürekli 9 yıldır yenemiyorsunuz temasını işlemişti, o baskı üzerimizde ters tepti, o maçta 3-1 yenildik. Kexa Beşiktaş 'ta bu yıl ASY 'e son 5-6 yıldır puan alamama ezikliğiyle değil, aksine bunun hırsıyla geldi ve skor olarak olmasa da, oyun olarak dengeyi kurmayı başardı.



Rakibimizden örnek verecek olursak, Kadıköy deplasmanında Kayseri ve G.Antep 'de son 10 yılda hiç puan alamamıştı ama geçen yıl çıkıp takır takır puanlarını aldılar. (Kayseri 1-4, Antep 1-1) Bu takımlar güçlü olduklarında çıkıp takır takır toplarını oynayabiliyorsa, artık bizim de mental baskıdan kurtulmamız lazım.



Son 10 yılki tabloya baktığımızda oraya ilk kez giden antrenörlerin hep zorlandığını ancak 2. kez gidişlerinde puan almaya çok daha fazla yaklaştıklarını görebiliyorum.



2000-2001 Fenerbahçe 2-1 Galatasaray (Lucescu)

2001-2002 Fenerbahçe 1-0 Galatasaray (Lucescu)

2002-2003 Fenerbahçe 6-0 Galatasaray (F.Terim)

2003-2004 Fenerbahçe 2-1 Galatasaray (F.Terim)

2004-2005 Fenerbahçe 1-0 Galatasaray (Hagi)

2005-2006 Fenerbahçe 4-0 Galatasaray (Gerets)

2006-2007 Fenerbahçe 2-1 Galatasaray (Gerets)

2007-2008 Fenerbahçe 2-0 Galatasaray (Feldkamp*)

2008-2009 Fenerbahçe 4-1 Galatasaray (Skibbe)

*Feldkamp 'ın ekibi aynı sezon oynadığı FTK maçında ise 0-0 berabere kalmıştı.



Bu tablo bana saha dışı planların saha içi ile uyuşmadığını, maç atmosferinin bir şekilde bu planları bozduğunu fısıldıyor. Son 3 maça bakarsak, şans faktörünü de unutmamamız gerektiği ortada. 2006-07 deki Kezman 'ın şutunun defansa çarpması, 2007-08 de ilk yarı tek kale oynayıp maçın başında yediğimiz golü çıkaramayışımız, Carlos 'un frikiğinde Deividin önüne düşen top, geçen yıl ise yediğimiz 1,2,3. goller (hepsi birbirinden traji-komik) vb vb.



Bu maçların ortak bir yönü de, Fenerbahçe 'nin 11 'i net, belirli ve fazla süpriz içermezken, bizim o maçlara özel arayışlara girmemiz olmuştur. (Sabri, Meira 'yı ön libero denemek gibi) Oyun olarak ise, Fenerbahçe 'nin geri dörtlüyü fazla ileri çıkarmayarak savunma düzeninden hiç taviz vermemesi, tribünleri ateşlemek için maçın tansiyonunu yükseltmesi, agresif orta saha kurgusuyla, forvet bağlantımızı kesmesi, bu bölgede kazandığı toplarla kontratak oyun düzenini tercih etmesi, böylelikle 2. yarılarda gücünü ekonomik kullanması olmuştur.



Maçın ilk yarısını önde kapatırlarsa bu oyun taktiğiyle, bizden daha fazla pozisyon bulacakları yine kesindir. Bu sebeple Rijkaard 'ın kontrollü bir oyun sergileteceğini, topun bizde kalmasını ve tempoyu belirlemeyi hedefleyeceğini ve duran toplarla gol türetmeye çalışacağını sanıyorum.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



-------------Franco---------

Sabri - Emre - Servet - Hakan

Topal-------Ayhan(Veya M. Sarp)-----Barış

Keita--------Arda---------

------------Baros----------



Elano kesinlikle yedeğe çekilmeli, orta sahada Barış oynayacaksa eğer (dinamizm getirmesi açısından oynaması taraftarıyım) Trabzon ve Dinamo maçlarında mutlaka forma verilmeli. Sezon başından beri doğru düzgün oynamıyor birden fener maçına konulması yanlış olabilir. Biraz aykırı gelebilir ama; eğer Mustafa Sarp oynayacaksa, Ayhan yedeğe çekilebilir, çünkü Ayhan'ın Kadıköy'de doğru düzgün oynadığını görmedim. Sabri sorunsalı umarım bu maçta başımıza iş açmaz.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



İlk olarak, baslikta "on analiz" yaziyor. "kim oynasin kim oynamasin" degil, 10. haftaya kadar kadro durumu nasil olur kimin form durumu ne olur kim bilebilir zaten? Bence "analiz" denince daha buyuk resme bakmamiz gerekir; ilk 11de bunun bir parcasi olmalidir, butunu degil.



Teker teker isimlerin sagladigi yararlar/zararlar takimin genelinin artilarindan/eksilerinden daha cok etki edebilir mi maca?



Amac burada "kim oynarsa daha iyi olur" u tartismak yerine analiz yapmak olmali. Oynayani secebilme gibi bir luksumuz yok zaten, bu yuzden analizin sadece kucuk bir bolumu olabilir ilk 11. Analiz de ilk 11'i yazip "bu olmali, bu iyi, bu kotu" demekle olmaz bence. Orada oynayan isimlerden ote o mevkilerden oyun icinde yapmasi beklenenleri karsilastirmak lazim, ve bunun rakip uzerinde olusturabilecegi etkileri.



Yoksa sadece ilk 11 yazip, teker teker isimleri takimdan soyutlayarak sorgulamanin, -arkasindaki dusunce farkli olsa bile- bir baska baslikta yazildigi gibi "ben demistimcilik"e cok benziyor.
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Takımımız futbolcularının Fenerbahçe deplasmanlarına karşı nedense ayrı bir tereddütleri var.Ama bu sene takımımıza gelen birçok yabancının deplasman korkusu olmadığını gözlemledim.Fenerbahçe'nin en iyi, en alternatif kadrosuna karşı Rijkaard'ın yapacağı şey oyunu orta sahaya kilitleyip, oyunu ileriye taşımak olacaktır.Zaten oyunu orta alana kilitlemeye çalışarak Fenerbahçe'nin tehlikeli ataklar oluşturmasını önleyecektir..



Eğer ki ilerideki kaliteli futbolcularımız, daha önceki maçlardaki gibi sadece ileride kalıp geriye hiç dönmezler ise mağlubiyet zaten kaçınılmaz olur..



Leo Franco



Sabri - Servet ( Gökhan Z. ) - Emre Aşık - Hakan Balta



Ayhan - Mustafa Sarp



Keita - Arda - Kewell



Baros ( Nonda ) *​



*Büyük ihtimal Nondayla başlayacaktır. Golü bulup, farkı artırmak için ise Elano ve Baros oyuna girecektir..
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Yıllardır Kadıköy'e yenmek için gidiyoruz,yenmek için oynuyoruz,saldırıyoruz ve her seferinde kontradan ordan burdan golleri yeyip evimize elimiz boş yüzümüz yerde geri dönuyoruz.



Her ne kadar Rijkaard'a ters bizlere ters gelsede,her ne kadar bu işi pek iyi beceremezsekte önce savunup sonra vurmalıyız Kadıköy de



Artık yenmeliyiz Kadıköy de ...



Leo Franco

Sabri-Servet-Gökhan-Hakan

M.Topal-M.Sarp

Arda

Keita-Baros-Aydın



Orta sahada sert ve mucadeleci olmalıyız



İlerdeki oyuncularımız en hızlılarımız bu işi becermek için



Bu iş Kontra ATAK ...
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Birde puan farkı bizim avantajımız olacaktır.Fener biraz rehavetle bizde "mutlak yenmek" parolası ile çıkacağımızdan,anahtar golü ilk atan taraf olacaktır..



Bu hafta kesinlikle puan almayı planlamalıyız.Fenerbahçe'de 9da 9 yaparsa güzel olur.Namağlup oluşlarını bizim bozmamız daha eğlenceli olur.Fakat dediğim gibi Favori Fenerbahçe..
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Topa sert oynayan yada baskı altında iyi pas yapan takımlar, sadece Fenerbahçe yi değil, her büyük takımın oyun düzenini bozmaktadır.



Biz iyi top yapabiliriz ama henüz topa yeterince sert değiliz. Kadıköy 'de bunu başarırsak, oyun içindeki moral avantajı bize geçer, istediğimiz skoru alır geliriz.



Ancak ruhsuz, topu geveleyen, ne yaptığı belli olmayan, sinirlilikle oyundan kopan bir oyun anlayışı bizi üzer, bu kesin. uA 'nın geçen seneki deklarasyonunu hatırlayın. Bu kez testi kırılmadan yolu göstermiş olalım;



"Futbolcularımıza, teknik ekibimize ve yönetimimize buradan bir kez daha sesleniyoruz. Oynadığımız maç herhangi bir lig maçından ibaret olabilir ama ezeli rekabetin önemini anlayın. Bu maçların onur savaşı olduğunu ve Fenerbahçe’nin bizim en büyük rakibimiz olduğunu asla unutmayın. İnşallah bizlere bir mağlubiyet daha yaşatmayarak şampiyon olup kendinizi affettirirsiniz. Her zaman olduğu gibi sonuna kadar takımımızın arkasındayız ve arkasında olmaya devam edeceğiz."
 
Cevap: TSL 10. hafta Fenerbahçe-Galatasaray maçının ön analizi



Galatasaray'ın şuan elinde bulundurduğu kadro, 4-3-3 ve 4-2-3-1 için uygun değildir. Bu yüzden bu maça Galatasaray 4-4-2 ile çıkması gerekir. Bu şekildeki bir taktik anlayışı ile, rakibin oyununu bozabiliriz diye düşünüyorum.

Her ne kadar Fenerbahçeliler; "Evet, yine kazanırız.." inancıyla çıkacak olsalarda, "Ya kaybedersek ve akabinde ilerleyen haftalarda liderliğide kaptırırsak.." düşüncesinin üzerlerinde yarattığı korku ve baskıda, kaybetmelerine neden olacaktır kanaatindeyim.

Evet, rakibimizin her ne kadar gösterişli bir futbolu olmasada, savunmasının bizden çok daha iyi olduğunu ve oyunun herhangi bir bölümünde ansızın gol atabileceğini hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan çift forvet oynamamızın, bu defansı bozma adına çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şayet oyunu geride kurmaya kalkışırsak, maçı kaybedeceğimizi şimdiden söyleyebilirim. Kesinlikle oyunu ilerde kurup, rakibin üzerine sürekli basmamız ve basarkende biraz sert olmamız gerekmektedir. Sertlik Fenerli oyuncuları, onlar bizi sinirlendirmeden, bizim onları sinirlendirmemiz ve böylelikle hata yapmalarını sağlamamız açısından, son derece önemlidir.

Son olarak bir tahmin yapmak istiyorum. Bu maça çift forvet çıkarsak, maçı en az 2 gol farkıyla kazanırız. Şayet tek forvet çıkarsak, maçı kaybederiz diye düşünüyorum..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt