Türk Futbol Kulüplerinin İktisadi Durumu | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Türk Futbol Kulüplerinin İktisadi Durumu


Sadece ekonomiye odaklanarak başta ezeli rakiplerimiz olmak üzere futbol branşlarında faaliyet gösteren üst ve alt liglerdeki takımların borca batık-tasfiye süreçlerini değerlendireceğim konu başlığıdır...cümleten hayırlı forumlar renktaşlar...
 
Fenerbahçe'nin İktisadi Durumu;

mali açıdan değil türkiye'nin dünyanın en kötü durumda olan kulüplerin önde gidenlerinden, bayrak dikenlerinden...ama aziz her zaman ki gibi türk milletinin kodunu çözdüğünden gerçeklerin değil algıların önemli olduğunun farkında olarak lobisi ve fenerli medyası aracılığıyla beşiktaş taraftarının ezikliğini ve galatasaray taraftarının (demografik olarak genç olması) tezcanlılığını çabuk gaza gelmesini harmanlayarak bu durumu çok güzel sevk ve idare etmektedir.

şöyle ki fenerbahçe'nin borç alacak farkı 2017 sonu itibariyle 1.4 katrilyon eksidedir. yani tüm o gelirler, ek sportif başarı gelirleri ve sponsorluklar dahil. peki bizim borç alacak farkımız fenerin yarısı kadarken ve karşılığında gayrimenkul satışlarını yapıyorken nasıl oluyor da biz batarken onların maddi durumu daha iyiye gidiyormuş gibi gözüküyor dahası kimse fenerde kıyameti koparmıyor?

öncelikle aziz başkan zırt pırt mali kurullarda fenerbahçenin toplam borcu x liradır alacaklarımız da y liradır borç alacak farkımız da x-y=z'dir...alkış kıyamet sonrası da şöyle devam eder;"bakın ne kadar az ama karşılığında amatör branşlardaki şampiyonluklavımızzzz, olimpik spovculavımızzzz vavvvv!!!" diye devam eder.

bu sadece kelime oyunudur. neden sadece galatasaray'ın kulüp ve sportif aş borçları toplanıp medyada yer ediniyorken, fenerbahçe kulübünün (yani derneğin) ve futbol aş'nin borçları ayrı ayrı üstelik aş çeyrek sonu açıklanırken derneğinki her nedense hep bir ay önce açıklanır ve medyada yer tutmaz:) sorsan futbol aş borsaya kote onlar kap'a bildirmiş biz ise derneğiz kendi tesislerimizde toplanıp açıklar web sitemize koyarız:):):)

özetle futbol aş'nin 2017 3.çeyreğine göre toplam borcu 1.2 katrilyon'dur. buna ekim başında ziraat bankasından totondaki donu da ipotek ettirerek hamile eşinin çocuğuna emzireceği sütü de temlik ederek aldığın 60 milyon dolar dahil değil. özetle 2017 sonu takribi 1.5 katrilyon borçla bitmiş olacak.

futbol aş'nin 2017 sonu alacağı da herhangi bir ekstra gelir açıklanmadığına göre vergi takvim yılı biterken 372 trilyon civarındadır. yani fenerbahçe futbol aş'nin borç alacak farkı eksi 1.1 katrilyon lira civarındadır.

gelelim amatör şubeler (baseketbol dahil) ve tesislerle ilgili dernek borcuna yani şu zırt pırt aziz'in çıkıp fenerbahçe'nin borcu 250 milyon liradır 300 milyon liradır (paradan 6 sıfır atılması en çok buna yaradı amk) dediği kulüp borcuna...o da 2017 3.çeyreğine göre borç-alacak farkı 270 trilyondur. yani özetle fenerbahçenin toplam borç alacak farkı 2017 sonunda yaklaşık 1.4 katrilyondur.

bu da şu demektir aziz başkan çeyrek yüzyıla yaklaşan başkanlığında o kadar loca-kombine-bilet-sponsorluk-oyuncu satışı-reklam-şampiyonluk geliri-yayın geliri-uefa gelirleri-borsa hisse satışları-forma satışı-bağışlar-iddaa ve benzeri gelire rağmen üzerine 2 katrilyonu geçkin borç yapmıştır. karşılığında basketbolda 1 euroleague şampiyonluğu (ortalama 30 milyon euro harcarken); voleybolda erkeklerde 1 cev challenge kupası (3 numaralı kupa), kadınlarda 1 şampiyonlar ligi şampiyonluğu, 1 dünya kulüpler kupası şampiyonluğu ve 1 cev kupası; masa tenisindeyse :)) ) 1 avrupa şampiyonluğu ile futbolda 6 lig-2 türkiye kupası-3 süper kupa ve 1 başbakanlık kupası kazanmıştır...haaa unutmadan bir de bizi kendi evlerinde 6-0 yenmişlerdir:)

karşılığında tüm gayrimenkulleri ipotekli, 2023 yılına kadar da tüm gelirleri (pos, yayın, loca v.s.) temlik edilmiştir. peki fenerbahçe ne yapabilir bu borcu bitirmek adına? gayrimenkul satışı? mevcut gelirlerinin arttırılışı? amatör branşları kapatıp küçülmeye gitmek? operasyonların tasfiyesi ile personel çıkarımlarıyla tasarrufa gitmek? hisse satışı? furbolcu satışı? hepsine tek tek bakalım ki fenerbahçenin ölmüş olduğunu sadece cenazesinin kaldıranının olmadığını görelim;

gayrimenkul satışı:

şükrü saraçoğlu stadı; mülkiyeti devletin...satışı mümkün değildir gsgm'nin takdirindedir...

ülker sports arena; tapu fenerde ama şöyle ki: fenerbahçe ülker arena'nın mülkiyeti fenerbahçe'de ancak bunun karşılığında ülker şirketi olan sağlam a.ş.'ye borçlu (inşaat maliyeti tutarında o da 382 trilyon :) ).

uzun süreli bir kullanım anlaşmasıyla ülker burayı kullanım hakkına sahip, ve yıllık kira giderini inşaat için olan alacağından düşüyor. bu sürenin sonunda stadın mülkiyeti fenerbahçe'nin olmaya devam edecek ama ülker'e olan borcu sona erecek ve istediği gibi kullanacak. bu arada kullanım hakkı ülker'de ancak fenerbahçe burayı kira ödemeden basketbol takımı maçları ve bazı etkinlikler için kullanabiliyor.

yani boş geç aziz boş geç...şimdi anladınız mı neden aziz hiç sevmez murat'ı:)

can bartu tesisleri: üst kullanım hakkı fenerde olup eski samandıra tesisleri olarak bilinen futbol takımın antrenman ve kamp merkezidir. satışı mümkün değildir.

lefter küçükandonyadis kamp tesisleri: üst kullanım hakkı fenerde olup eski dere ağzı tesisleri olarak bilinen futbol takımın antrenman ve kamp merkezidir. satışı mümkün değildir.

fenerbahçe kürek şubesi sapanca tesisleri: mülikyeti sapanca belediyesi’ne bağlı kırkpınar belediyesi’ndedir...

faruk ılgaz tesisleri: üst kullanım hakkına sahipler...

fenerbahçe eğitim kurumları: kuruluş amaçlarından zaten farklı olarak kullanılamasalar da hem kolej binaları hem de yeni kurulmaya çalışılan (bizden özenerek:) ) fenerbahçe üniversitesinin kampüsü devlet tarafından tahsis edilmiştir.

kalamış todori tesisleri: 2 katlı olup lokanta hizmeti vermektedir. 5 milyon dolara o da en iyi ihtimalle satılabilir.

topuk yaylası kamp tesisleri: kiradır...

ankara fenerbahçe incek tesisleri: otel olarak kiralıktır...

kurtköy villaları: 8 adettir şu meşhur ka-kazımın takım arkadaşlarıyla kelepçeli fantaziler yaptığı cenabet evler... tanesi en iyi ihtimalle 1 milyon dolardır. 8 milyon dolar olarak değerlendirilip satılabilir.

ataşehir daireleri: 2 adettir. erkek yabancı basketçiler otururur. toplam değeri 5 milyon dolar olarak en iyi ihtimalle satılabilir.

gebze arsası: 120 dönümlük bu arsa 60 milyon dolara satılabilir.

fenerbahçe fikirtepe tesisleri: bildiğiniz halı sahadır ve mülkiyeti fenerdedir en fazla 2 milyon dolara satılabilir.

özetle gayrimenkul satışından en fazla 80 milyon dolar gelir elde edebilirler...

mevcut gelirlerin arttırılması: aziz zaten sineğin yağını sıkmış durumda...boş geç aziz boş geç:)

amatör branşları kapatıp küçülmeye gitmek: erkek basketbol bütçesi 30 milyon euro. yarısını artık ülker yerine doğuş karşılıyor. fenerbahçe tüm desteği kulüp olarak kesse bile 15 milyon euro yeteri kadar iyi bir bütçe. 15 milyon euroluk tasarruf elde edilebilir.

kadın basketbol'da 4 milyon euroluk bir bütçe var ki burada da küçülmeye gidip 3 milyon euro tasarruf elde edilebilir küçülerek.

voleybol şubesi toplamda 25 trilyon burada da küçülüp 1,5 milyon euroya düşülebilir (bjk gibi).

yelken şubesini zaten tamamıyla ferit şahenk karşılıyor. diğer amatör şubeleri (masa tenisi-kürek-boks-atletizm-yüzme) de 30 trilyon ki burada da 2.5 milyon euroya düşüp 4 milyon euroluk kar elde edilebilir.

özetle küçülmeyle 26 milyon euroluk yıllık tasarruf sağlanır ama bu seferde futbolda başarısız olunduğu gibi amatörlerde de sürünürler...ki zaten bu kaçınılmaz sondur:)

operasyonların tasfiyesi ile personel çıkarımlarıyla tasarrufa gitmek: fenerbahçe cart-catering-radyo-tv-dergi-sosyal medya-turizm-fenercell-fenernet-yandex-fenerium gibi saçmalıklara son vererek de yıllık 20 milyon euroluk başka bir tasarruf paketini daha gerçekleştirebilirler ama bu tahlilde de aziz iş üretemeyeceği için eşe dosta genel kuruldaki ağırlığını kaybeder...

1 milyon üye projesi: kimse gerçekten oy sahibi olamayacağını görünce proje kadük kaldı tıpkı tıklayıp tıklayıp robben yerine robin'in gelmesi gibi:)

hisse satışı: fenerbahçe halihazırda futbol aş'de herhangi bir sıkıntıya düşmeden %16 hisse satabilir ki buradan da 150 trilyona yakın bir para elde eder...

ucuz maliyetli kredi bulma: hatırlarsanız 2017-2018 sezonu başında aziz başkan merak etmeyin kasada 100 milyon euro var diyordu madem öyle neden ziraat bankasından ananın örekesini emanet bırakıp 60 milyon euro krediyi devlet bankası olan ziraat bankasından çektin?

furbolcu satışı: hiç söylemeye bile gerek yok ama en basitinden transfermarkt'taki değerlerini bile göz önüne alsak 2018 mayısında sözleşmesi bitecek olan futbolcular hariç piyasa değerlerinin üzerinden bile satılsa bütün futbolcuların toplamı 60 milyon euro eder.

hepsini değerlendirdiğimizde alt alta takımda hiç futbolcu kalmıyor, mülkiyeti fenerde olan her gayrimenkul satılıyor, kontrolü kaybetmeden satılabilecek maksimum hisse satılıyor, personeller kovuluyor, tüm markalar tasfiye ediliyor, tüm yayınlar bitiriliyor, amatör şubeler ya kapatılıyor ya da küçülüyor yine de 1.4 katrilyonluk borç alacak farkı kapanmıyor...

tüm bunlarla elde edilen gelir sadece (afaki olsa bile) 740 trilyon yapıyor. yıllık tasarruflarda 200 trilyon seviyesinde olur. yani bugünden yarına hepsi mucize olup gerçekleşse bile yine de yarım katrilyonluk borç orada duruyor. yeniden gelir arttırmak, avrupa kupalarına katılmak ve yeniden şampiyon olmak için yapılacak saçmalıkları bile hiç saymıyoruz bu tamamen minimal harcamayla böyle. velhasılıkelam fenerbahçe yok olmanın eşiğinde.
 
Bjk'nın İktisadi Durumu;

bjk, avrupaya 2017-2018 sezonunda kuvvetle muhtemel yine her zamanki (kiev-liverpool-malmö v.s.) gibi son anda facia skorlarla elenecektir. bu durum aynı sezon için bizim türkiye süper liginde şampiyon olup şampiyonlar ligini direkt gitmemizle birleşince bjk'nın halihazırda iflasın eşiğindeki mali durumu fiili olarak tasfiye sürecine girmiş olacaktır.

şöyle ki bjk'nın satacak ne malı vardır ne sabit bir geliri. sadece rahmetli seba zamanında kazandırılan kulüp binası ve ilerisindeki fulya süleyman seba kompleksi var ki binanın biri müteahhittedir. bjk'nın bir hastane, iki market ve benzinliği filan var mevzubahis lokasyonda.

hadi kulüp binandan da çıktılar diyelim hani şu icra memurlarını püskürttükleri hah işte onun karşısındaki akaretlerdeki bina zaten senin değil...diyelim ki süleyman seba'dan önceki gibi bir işhanına yazıhanede kiraya çıktın bu taşınma ve akabindeki satıştan maksiumum 50 milyon dolar alırsın. fulya kompleksinden de gelse gelse 150 milyon dolar ki bunlar farkındayım afaki son derece iyi niyetli meblağlar. ee ne etti 200 milyon dolar çarp 4 (kur an itibariyle 3.80 bile değil de maksat sevinsin bjkliler diye) ile 800 trilyon paran var.

şu an niye batmıyor peki bjk? şampiyonlar ligi geliri ve şampiyonluk ödemeleridir sebebi... hepsi bu. stada bir kuruş koymadıkları gibi sponsordan (vodafone) bunun için para bile aldıkları da ortaya çıkmadı mı? ee o zaman şampiyon olup tek türk takımı olarak gruplara kaldıkları sürece batmayacaklar ama bir sene bakın bir sene bile sekseler bırakın avrupa kupalarına katılımdan men edilmeyi; o hep galatasaray'a kayyum atanacak diyorsunuz ya ha işte o kayyum akaretlerden girecek çıktığında bjk'nın adı öz bjk olacak.

neden mi? renkdaşlar bjk'nın borç alacak farkı 2017 sonunda 1.7 katrilyondur. olası gayrimenkul satışlarına da son derece iyi tahminlerle 0.8 katrilyon olarak belirttim. 1.7-0.8 = 0.9 katrilyon borç kalıyor her şeyi satsalar bile. bu daha tam borç değil borç alacak farkı...borç 2 katrilyonu aştı alacak 300 trilyon. hesap bu şekilde ortaya çıkıyor. işte düşünün alacağın azlığından pay biçin vahamete...

eldeki futbolcular satılarak para kazanılabilir denebilir lakin cenk tosun dışında dışarıya bir okutabilecekleri 150 milyonluk oğuzhan :) var başka da kimse yok...ki şenol güneş'in bjk'den ayrılmasıyla yine yeniden başarı yakalamak ve şampiyonlar ligi arenasında yer almak adına yapacakları saçma sapan transfer harcamalarına değinmiyorum bile...

esas mesele bjk'nın gelir üretecek bir şeyi yok...2-3 trilyon kira geliri var dolayısıyla şampiyon olmadıklarında bitecekler. yapabilecekleri tek şey diğer şubeleri kapatmak ki hatırlarsanız 2017-2018 sezonunun başında voleybol-briç-espor-kadın basketbol-kadın futbol-atletizm-boks-briç-masa tenisi-güreş şubeleri kapatılacaktı...

sadece futbol-erkek basketbol-ts basketbol-erkek hentbol-kürek-satranç ve "jimnastik" branşlarıyla yola devam kararı almışlar buna karşılık seçilmiş yönetici erdal karacan yönetim kurulundan istifa etmişti. ancak o zamanki spor bakanının (çağatay kılıç) ısrarıyla şubeler sürünerek de olsa tüm branşlarda yarışmaya devam ediyorlar halihazırda.

bein yayın geliri dışında elinde bir şey kalmayacak olan bjk yavaş yavaş her yıl 30 milyon euro faiz ödeyebilmek için önce şubeleri kapatacak, ardından elindeki üç beş bahsettiğim gayrimenkulü satacak, daha sonra store gibi merchandising faaliyetlerini sonlandırıp personel çıkartacak ardından da şampiyon olamadıkça demirören döneminde olduğu gibi içinden çıkılmaz bir hale düşüp tasfiyesini sonlandıracak...yani bjk tüzel kişiliği iflas başvurusunda bulunacak borsaya kote şirketi için dernek de kendini lağv edecek kanuna göre...hemen ardından öz yeni beşiktaş çarşı diye dandik bir futbol takımı kuracak beşiktaş taraftarı...son tahlilde bu adımla da bjk'nin tasfiye bilançosu verilmiş olacak..!
 
Trabzonspor'un İktisadi Durumu;

eğer acilen şampiyon olma sevdasıyla girişmiş oldukları harcama sarmalına bir son vermezlerse yakında öz hakiki trabzon adını alacak olan spor kulübüdür. gece gündüz galatasaray'ın borcundan dem vuran fenerli medya ve bunun gazına gelen galatasaray taraftarlarını sükunetle işbu yazıyı tamamlamalarını tavsiye ediyorum.

şöyle ki o kayyum atanacak denilen galatasaray'ın borç karşılığı olarak malı mülkü varken ve yapılan emlak konut anlaşmalarıyla 2019 sonunda sıfırlanacakken bir şehir takımı olan trabzonsporun borç alacak farkının eksi olarak bizden nasıl fazla olduğunu bir göz önüne alın.

trabzonspor 2017 üçüncü çeyreğini 949 trilyon borç ve 172 trilyon alacakla kapattı. 2017 son çeyreğinde sahibi olmuş olduğu medical park stadyum sponsorluğundan gelecek olan ilk yıl için anlaşılan 27 trilyonluk bir gelir eklenecek ve sosa ile yola devam ettiğinden ikinci yarı için vereceği 7 trilyonluk müphem borç cari hale gelecek. yani 2017 sonunda 757 trilyon borçla bizi geçmiş oluyor trabzonspor bir şehir takımı olarak:)

peki trabzonspor'un bu borcu bırakın ödemesi stabil tutması bile mümkün değil. zira trabzonspor'un avrupa geliri yok, bein yayın geliri puanlama ve şampiyonluk sayısına göre dağıtıldığından burada da yapacakları bir şey yok ki trabzonspor en son "resmi" olarak 1983-1984'te şampiyon oldu.

gayrimenkullerde durum nedir? futbol amaçlı kullandıkları medicalpark akyazı stadı, yavuz selim stadyumu kiralık olduğu gibi her ne kadar resmiyette ayrı tüzel kişilik olarak hareket etse de medical park trabzonspor basket takımının maçlarını oynadığı hayri gür arena da; idmanocağıyla (voleybol) paylaştığı ve hentbol (şu an gayrifaal) takımının maçlarına çıktığı 19 mayıs spor salonu da kiralıktır.

şimdi de mülkiyeti trabzonsporda olan gayrimenkullere bir bakalım;

kartal tesisleri: trabzonspor'un istanbul’da kartal’daki sosyal tesisleri'nde kulübün istanbul’da yaşayan taraftarları için bir irtibat bürosu görevinin yanı sıra işletmesi özel bir firmaya verilmiş olan 500 kişilik karayemiş balo salonu, 150 kişilik şimal bar, otantik dekorasyonu ile yoroz restoran, 144 kişilik cevdet sunay konferans salonu, tenis kortu, halı sahası ve satış reyonu mevcuttur. kartal’daki sosyal tesislerimizde yaz kampları düzenlenmekte ve bu kamplarda futbol, basketbol, yüzme gibi spor aktivitelerinin yanı sıra müzik, resim, dans, tiyatro, paten gibi sosyal faaliyetler ile çocukların akademik kariyerli öğretmenler eşliğinde tatil geçirmeleri sağlanmaktadır.

bu gayrimenkul zaten durumun vahametinden ötürü aralık 2017'de yok pahasına elden çıkartıldı...yani muharrem usta başkan da durumun farkında...gelin kendi ağzından 72. olağan mali kongrede yaptığı konuşmadan aktaralım;

"akaryakit parseli, ticaret ve konut tarzi. akaryakit ile ilgili daha onceki donemlerde trabzonspor, yapilan sozlesme geregi 10 milyon dolar isletici olarak kasasina para koymustu. ayrica oradaki benzin istasyonunun isletilmesi icin de 4 milyon dolar olmak uzere 14 milyon dolar trabzonspor anlasmalarda kasasina para koymustu. o gunun yonetimleri kaynak bulmak icin ugrasilar verdiler. ancak oradaki istasyonunun ruhsatinin iptal edilmesi sureciyle ilgili olarak bizim muhataplarimiz burayi isletemedikleri icin de dogal olarak kulubumuze dava actilar ve kazandilar. cok ciddi bir borc rakami ile karsi karsiya kaldik. sozlerimin arkasinda hic kimse bir sey aramasin. bu borclar bizim goreve geldigimizde bilancomuzda yoktu. buyuk bir sorun ile karsi karsiya kaldik. onumuzde de 80 milyonluk bir borc vardi ve ne yapabiliriz diye dusunurken, milli emlak ile yaptigimiz gorusmeler sonucu 32 milyona milli emlaktan ancak satin alabilir duruma geldik. burayi muhataplara 28 milyon dolara devretmek kaydiyla, bu 28 milyon dolarin 13 milyon dolarlik kismi faizleriyle borcu kapatmak icin, ikinci kisim olan 8 milyon 250 bin dolari da mulk bize ait olmadigi icin milli emlak’a odemek kaydiyla ve orayi kisa surede isletmis olan isletmeciye olan 4 milyon dolari da masaya yatirip toparlamak istedik. biz kendi cebimizden para vermeden orada takas girdik"

yani sıfıra sıfır elde var sıfır...

sadri şener sosyal tesisleri: 1994 yılında sadri şener'in kulüp başkanlığı zamanında özel idare müdürlüğü'nden kiralanmıştır. dönemin yönetimi bu binanın giriş katını cafe-bar, 1. katını restaurant ve 2. katını başkanlık ve yönetim kurulu toplantı yeri olarak planlamışlardır. daha sonra faruk nafiz özak başkanlığı'nda binanın dekorasyonu yapılmış ve bina kulüp idari bölümleriyle yönetim kuruluna tahsis edilmiştir.

1998 yılında mehmet ali yılmaz yönetiminde giriş katı cafe-bar, 1.kat halkla ilişkiler bürosu, 2. katta lokal olarak kullanılmış. daha sonra giriş katı ts club mağazası, 1. katı trabzonspor müzesi ve 2. katı divan kurulu ve yönetim kurulu toplantı salonu olarak planlanmıştır.

yeni düzenlenen sadri şener sosyal tesisleri'nin giriş katında yerini alan ts club mağazasında takımın resmi ürünlerinin satışının yanı sıra üyelik işlemleri de yapılmaktadır.ayrıca burada maç bileti satılmaktadır. tesis meydan içerisinde olduğu için kolayca ulaşılabilmektedir.

ayrıca bu tesislerin arka tarafında trabzonu bilenler bilir eski müze var iken, şamil ekinci müze'si adı altında 23 eylül 1996'da sadri şener sosyal tesisleri'nin ikinci katında hizmete girmiştir.

dolayısıyla buradan da elde edilecek bir satış geliri yoktur...

geriye kalan son gayri menkul olan mehmet ali yılmaz tesisleri ise hem kulübün antrenman yaptığı yerler, hem idari bina hem de müze'dir. diyelim ki kulüp bu 100 dönümlük araziden çıktı ve kiraya geçmeye rıza gösterdi. buradan da en iyi ihtimal elde edilecek para 150 trilyonu geçmez.

amatör branşlarda küçülmeye gitmek peki bir seçenek olur mu? hayır zira zaten idmanocağından atay aktuğ başkan zamanında hatır gönül ile devralınan basketbol takımı halihazırda kulüp bütçesinden ayrı yönetiliyor. kadın futbol ve erkek hentbol takımları da 2017-2018 sezonu itibariyle çoktan kapatılmıştır. an itibariyle aktif amatör şubeler sadece atıcılık, atletizm, boks, judo ve masa tenisidir:) kapat kapat hepsini kapat muharrem usta belki sosa'nın aylık ücretini ödersin şubat'ta kafan rahat eder:)

başka ne yapılabilir? hisse satışı...eğer altın hisseleri kaybetmeden ve %51'in altına düşmeden satış yapacaklarsa mevcut şartlarda 100 trilyonu geçemez...

marka ve diğer şirket tasfiye ve tasarrufları...turizm, finansal, telekomünikasyon gibi tüm markaların kapatılmasından elde edebilecekleri tasarrufta yıllık 5 trilyon olsun...

merchandising için istihdam ettikleri personeli işten çıkarma da bir 10 trilyon olsun...altyapıların kapatılması ve 1461 ile re-entegrasyonla birlikte düşünürsek en fazla olacağı budur...

özkan sümer başkan ve ahmet ağaoğlu zamanında kurulan ve imtiyaz sahibi olunan liman ve hes yatırımları da devredilirse rahat bir 30 trilyon gelir elde edilir...

genel bir toparlama yaparsak tüm bunlar yapılsa bile 400 trilyon civarında bir borçları kalmış olur. kayyuma mı gideler? şampiyon olmaya çalışırlarsa evet...

ama eğer abdülkadir ve yusuf'u 50'şer trilyona okutur. sosa, onur, burak, olcay, kucka, rodallega, şen'i üçe beşe bakmaz haraç mezat toplamd 50 trilyona satıp bunlara ödeyecekleri maaşlardan kurtulur ve 2017-2018 sezonu sonunda perreira, durica, dame doye, uğur, hubocan, bongonda gibi beş para etmez adamlarla yeniden anlaşmazsa borcunu sıfırlayıp sağlıklı bir şekilde yeniden şampiyon olabilir.

peki bu futbolcuların yerine kim mi gelecek? türkiye'nin dört bir yanında 61 forması giyen çocuklar? erdoğdu'da kelebek sallayan dünya yıldızı yeteneğine sahip gençler, farozlular, tonyalılar, akçaabatlılar? hiç bir şey olmazsa 1461'liler...

karar tamamen kardeş kulübümüz trabzsonspor'un...ya dediklerimi yapıp yeniden eskiden olduğu gibi öz evlatlarıyla şampiyon olacaklar yahut mehmet ali yılmaz hastalığına kapılmaya devam edip yok olup gidecekler ve kaderleri trabzon idmanocağıyla bir olacak "öz hakiki trabzon" olarak...
 
Bursaspor'un İktisadi Durumu;

galatasaray'dan sonra sanıldığının aksine en sağlam mali yapıya sahip şampiyon kulüptür. 2017 üçüncü çeyreğine göre borç alacak farkı 330 trilyondur. alacakları ise 49 trilyon'dur. yani borç alacak farkı 2017 sonu itibariyle 280 trilyon mertebelerinde gerçekleşecektir.

öncelikle ana borç kalemlerini ele alalım;

1) kredi borcu = 78 trilyon (ipoteksiz ve temliksiz sadece çek ve imza karşılığı borç)
2) sporcu alacağı = 34.5 milyon euro (kiradaki oyunculara ödenen farklar dahil) takribi ocak 2018 kuruna göre 157 trilyon
3) vergi (stopaj) ve sgk (işveren prim) borcu = 9 trilyon (122 trilyonluk kesinleşmiş kamu alacağı 6736 ve 7020 sayılı kanunlardan fayadalanarak düşürülerek yapılandırıldı ve 1.15 katsayı farkı uygulandı peşin ödeme yapamadığı için bursaspor)
4) menajer borcu = 3 milyon euro (14 trilyon ve peyder pey avrupadaki gibi sene bazında ödendiği için ilk yıl kısa vadeli borç sonraki yıllar ise uzun vadeli borçlar olarak addediliyor)
5) ödenmemiş personel borcu = 3 trilyon (özellikle kulüpte çalışan mavi yakalılar ve bursa tv gibi kulüp bileşenlerindeki personelin 3 ay geriden gelen hak edişleri)
6) genel piyasa borcu = 19 trilyon (mal ve hizmet tedarikçileri başta olmak üzere genel borçlar yekünü)

şimdi de bursaspor yıllık gelir kalemlerine bir bakalım;

1) yayın gelirleri = 65 trilyon (geçen sene ligde zar zor kaldığından puan başı geliri düşsede hem 1 şampiyonluğu bulunması hem de yeni yayın ihalesiyle belli düzeyde garanti bir gelir kalemidir)
2) iddaa ve diğer katılım gelirleri = 4 trilyon
3) sponsorluk gelirleri = 6 trilyon (göğüs-forma dahil tüm maddi sponsorluklar dahil)
4) loca-kombine-bilet gelirleri = 14 trilyon
5) otopark-tesis-kira gayrimenkul gelirleri = 1 trilyon

yani toplamda 90 trilyonluk bir gelir söz konusu.

son olarak da yıllık gider kalemlerine bakalım (sporcu giderlerini borç kısmında ele aldığımızdan diğer idari ve mali giderler);

1) faiz ödemeleri = 14 trilyon devre sonu ve taksitli banka kredisi ödemesi ki ekseriyeti doğal olarak kısa vadeli
2) personel ödemeleri = 6 trilyon
3) cari kamu ödemeleri = 5 trilyon
4) mal ve hizmet alımı = 3 trilyon
5) bakım ve tadilar = 1 trilyon
6) diğer giderler = 4 trilyon (stadyum kirası ki bursa büyükşehir belediyesi aylık 60.000 tl karşılığında 10 yıllık kira tahsiliyle timsah arena'yı tüm işletmeleri ve ticarethaneleriyle birlikte kulübe 29 yıllığına devretmişti. bunun dışında rtük ödemeleri gibi kalemler sıralanabilir diğer giderlere...)

yani sporcu alacaklarıyla birlikte düşünüldüğünde son derece donanımlı bir kişi olan bursaspor mali asbaşkanı fatih pulat'ın da dediği gibi aylık 17 trilyona yakın bir ödemesi olmaktadır bursaspor'un.

bu durumda borç ödemek için mevcut şartlar dışında ne yapılabilir?

1) futbolcu satışından gelir elde etmek? evet ozan tufan'ı satıp para kazanıp gidip necid'e veriyorsun o parayı sonra hamza hamzaoğlu gelip adamı kızağa çekiyor sen de gidip hollandaya kiralıyorsun. elin felemenki ancak 200 bin dolar veriyor aradaki 700 bin doları da senden alıyor (bunlar birebir gerçek rakamlar zira necid 900.000 amerikan dolarına bursaya imza atmıştı). yani bu işten para kazanayım derken daha fazla zarar edersin. futbolcu satarak şampiyon kulüpler para kazanamaz zira baskı büyüktür üstlerinde.

2) ek gelir kaynağı sağlamak? valla zaten bursapsor geleneği gereği belediye ve şehrin önde gelen iş adamlarıyla arayı iyi tutarak elinden geldiğince gayrimenkul satın almaktadır. lakin buradan sürekli gelir üretemezsin. bunun dışında zaten 45.000 kişilik stat ortalama 25.000 kişiye oynamakta ki locaların sadece 18'ini satabilmiş... toplamı zaten 28.000 olan kombinelerin ise 12.000'i satılmakta. yani şampiyonluk yarışına girilmediği müddetçe maç günü gelirini arttıramazsın. avrupa kupalarından geliri de sadece şampiyonlar ligine gidersen alırsın yani burayı da boş geç ali ay başkan:)

3) sponsorluk? zaten ali ay ağabey sineğin yağını sıkmış ha ne olur bundan kelli sadece timsah arena'ya isim sponsoru bulabilirsin...trabzonspor'un 3 milyon euro'ya o da başkanının firması olmasına rağmen yıllık anlaştığı yere sen en fazla 3 trilyona sponsor bulabilirsin...

4) halka arz? evet ama öyle 100 trilyon filan beklemek sükutu hayale uğratır. tüm o çetin prosedürlerden sonra 60 trilyon eline geçerse öp başına koy tabii ki borsa istanbul'un izinin aldığını varsayarsak...

5) küçülmeye gitmek? futbol takımı zaten halihazırda olması gerektiği büyüklükte vites arttırırsan iflasa sürüklenirsin, düşürürsen yayın ve hasılat gelirlerini düşürürsün...diğer branşlara da baktığımız da vilayetinde nilüfer belediye, bursa bbsk, tofaş gibi çok büyük camialar olan bursasporun voleybol ve basketbola bu kadar yatırım yapması abesle iştigaldir. bu branşlardan başka bursapsorun umdesinde şu dallar bulunmaktadır; kayak&snowboard, yüzme, masa tenisi, atletizm, tenis, badminton, boks, wakeboard ve tekvando. kış sporları haricinde ki uludağ kaynaklı geri kalan tüm şubeleri kapatıp yıllık sporcu ve mavi yakalı personel tasarrufuyla 3 trilyona yakın bir parayı muhafaza edebilirler.

6) operasyon-marka ve mecraların sonlandırılması? küçülmenin dışında bursaspor tv, bursaspor dergisi, bursaspor fm ve bursasporcell gibi faaliyetlere kesinlikle son verilmelidir...bizim youtube'dan hallice gs tv'mi var da ne oldu? trabzonspor'un tv kanalı yok ne oldu bursaspor, trabzonspor'dan daha büyük camiamı oldu:) sanki istesen olay tv sana mikrofon uzatmaz amk! kapatırsın 4 trilyon tasarrufun olur...

7) merchandising faaliyetlerinin reorganizasyonu? ne reorganizasyonu amk zaten 4 tane bursastore mağazası var olacak o kadar...

8) gayrimenkul satışı? en mantıklı yol...ve bu konuda bursaspor da hem oldukça zengin hem de oldukça çalışkan...şimdi emlak portföylerine altbaşlıklar halinde bakalım;

a) timsah arena: maaçlar oynanıyor ve yeni devralındı burada herhangi bir işlem yapılamaz.

b) bursaspor katlı otoparkı: yıllık 1 trilyon gelir elde eden bu gayrimenkul çok rahatlıkla 14 trilyonluk bir rayiç ile devredilebilir.

c) vakıfköy orhan özselek tesisleri: altyapı tesislerinin bulunduğu yer buradan çıkmak mümkün değil...

d) bursaspor özlüce tesisleri: bursa tv ve diğer idari merkezler kapatılırsa futbol takımı vakıfköy tesislerine taşınır, kulüp idaresi de tıpkı bizim aslantepeye taşındığımız gibi onlar da zaten çoğu bölümü kiralanamayan ve boş olan timsah arena'ya taşınabilir dünya örneklerinde olduğu gibi. burasının satışından 100 trilyon iyi şartlarda gelir elde edilinebiir.

e) bursa merinos stadyumu: mülkiyeti gsgm'dedir...

f) bursaspor dereçavuş arazisi: büyük çevre yoluna yakın dereçavuş mevkiinde, 28 bin 800 m2’lik hazine’ye ait bir arazi iken ihaleye çıktı ve bursaspor tarafından 2 milyon 300 bin tl + kdv karşılığı satın alındı. imar çalışmaları sonucunda konut yerine ticari alan olarak kaydettirildi böylece değeri katlanan arazinin işyeri olarak kullanılmasının önü açılmış oldu. takribi 2.5 trilyon para koyup 25 trilyonluk bir satış gerçekleştirmeyi düşünen bursaspor yönetimi; dereçavuş arazisini benzinlik olarak değerlendirecek. akaryakıt istasyonları kurulduktan sonra bu gayrimenkul satılırsa çok rahat bir şekilde en azından 25 trilyon gelir elde edebilecektir bursaspor.

özetle alt alta topladığımızda 2017 sonu borç alacak farkı 280 trilyon olan bursaspor, mevzubahis gayri menkul satışlarıyla 139 trilyon; halka arz ile 60 trilyon elde edersin...geriye 80 trilyon borcun kalmış olur...ki 50 trilyonu başkan ali ay'a it kasa kolaylığı sağlamak için cebinden koyduğu üzerine faiz binmeyen borç. velhasılıkelam reel borcun 30 trilyona düşer yani 1 yıllık yayın geliri paranın üçte ikisine filan tekabül eder...

izah ettiğim üzere küçülme stadyum isim sponsorluğuyla da 10 trilyonluk senelik tasarrufun olur. giderlerinden de 15 trilyonluk faiz giderin düşer rotatif kredilerin kapandığından...böylece yıllık gelirin 100 trilyon civarında olurken 2018 haziranında sözleşmesi bitecek oyuncularla kiralık oyuncuların sözleşmesi yenilenmezse yıllık giderin 110 trilyon seviyesinde olur. yani neredeyse denk bütçe şeklinde seyreder mali durumun...

özetle bursaspor'un geleceği parlak gözüküyor yeter ki 4 büyüklerle yarışmaya kalkmasın... böylece 10 senede bir yakalayacağı jenerasyonla şampiyonluk elde edebilirler...
 
Galatasaray'ın İktisadi Durumuna sürekli değiniyoruz ama bir toparlama yapmak gerekir 17 Mart 2018 itibariyle şampiyonlar ligini garantiledik zira;

Galatasaray'ın borç-alacak farkı 1 katrilyon 61 trilyon olarak açıklandı...240 trilyon kadar bir azalma dikkat çekici...Banka kredi borcumuz ise 186 milyon dolar bu borç 250 milyon dolardan düştü. 94 milyon dolar gelen 500 trilyonluk riva ödemesinden deniz faktoringe kırdırılarak ödendi. Ardından da Nazifoğlunun ortayı ayağa kaldırdığı Dursun Özbek'in dedemandan kaçmaya çalıştığı divan toplantısında açıklandığı gibi dursun özbek önce gelen 94 milyon doları bedelli sermaye arttırımı için bankaya yatırıp spkya başvurmuş ardından da 250-94 milyon dolarlık ödeme yapmış geriye şimdiki 156 milyon dolar borcumuz kalmıştı. Ne var ki kasa kolaylığı için 30 milyon dolar daha kredi çekildi böylece banka borcumuz 186 milyon dolara çıkmış oldu. Mevcut durum bu, şimdi gelecek paralara ve 31 mart 2018'de yapacağımız 2018 bütçesindeki tasarrufa bakalım kalem kalem;

1) Rivadan Gelecek Para Bakiyesi: 280 trilyon hiç öyle emlak geliştirme-daha da arttıracağız-ortaklık gibi süslü laflara bakmayın gelecek olan bu...En geç 2019 tahsilat tarihi...

2) Florya Emlak Konut Anlaşması: Ortada bir ipotek olmadığı ve imara açılacak yerlerle alakalı-yol terkini-yeşil alan ayrımı yapıldığından minimum 150 milyon dolar yani bugünkü kurdan 585 trilyon gelecek...İhale seçimden sonra yapılır bu yaz 2019'da da tahsilat...

3) SPK'dan gelecek Para: 2018 3.çeyreği yahut yıl sonunda 30 milyon euro gelir gelecek bugünkü kurdan 145 trilyon...

4) 2018-2019 Sezonu Şampiyonlar Ligi Geliri: Eleme oynamayacağımız için katılım olarak sadece 13 milyon euro + gruptan çıkamazsak bile en kötü 3 maç kaybetsek ortalama maç ödülü olarak 4 milyon euro gelir + pazarlama pot'undan da ikinci bir takımın da Türkiye'den katılması halinde bile minimum 10 milyon euro gelir elde edeceğiz kümülatif olarak 27 milyon euro ki bugünkü kurdan takribi olarak 130 trilyon yapar...Tahsilat tarihi 2019 3.çeyrektir UEFA teamüllerine göre...

5) 65 milyon euroluk maaş bütçemizin sabit kalacağını varsayıyorum en kötü...

6) Bonservis harcamamız olmamalı zira 2018-2019 sezonu futbol kadro planlamasında yazdım detaylı; Robben-Chiellini-Asamoah-Capel-Sulejmani-Huth-Ribery-Badstuber-Vucinic-Fellaini gibi onlarca dünya yıldızı var...

7) Bonservis gelirimiz ise kontratı boşta olan gelecek dünya yıldızlarına göre en kötü 25 milyon euro rodriguez; 1.5 milyon euro cavanda en kötü ihtimal elde hazır olan isimler ki bahsettiğim yazımda çok çok detaylı iki ayrı kadro planlamasında maicon-selçuk-belhanda-çalık-serdar gibi elimizde patlaması kuvvetle muhtemel isimlerden gelecek paraları da burada göz ardı edip takribi bugünkü kurdan 125 trilyon civarı bir gelir ki kısa vadede tahsil edilecektir...

8) 2017'de Yelkende 1.1; Kürekte 2.7, judoda 0.9, sutopunda 3.6; yüzmede 4.2; atletizmde 1.1; ts baskette 2.6; erkek voleybolda 7; kadın voleybolda 12; erkek baskette 34,3 ve kadın baskette de 10 trilyon harcadık...Binicilik-Satranç-Briç ve Tenis'te gözardı edilebilecek gider bütçeleri vardı...

Bu sene bu şubelerden en az 40 trilyon tasarruf bekleniyor...Sportif aş'de en az 40; dernekte ise küçülecek bütçelerle 150'nin üstünde personel çıkarılacak ki bu da ödenecek kıdem ve ihbar tazminatları düşürülse bile 10 trilyon civarında bir tasarruf sağlayacaktır...

Bu noktada bakalım borç yükümüz nereye gelmiş 2019'da;

1 katrilyon 265 trilyon'dan 1 katrilyon 61 trilyonu düşünce 204 trilyon borç alacak farkında artıya geçiyoruz ki banka borçlarımız da tamamen kapanmış oluyor...Diyeceksiniz ki 2018-2019 yıllarındaki faiz maliyeti ne oldu? Onun için zaten bütçedeki 50 trilyonluk futbol dışı tasararrufu dahil etmedim ki azalan borca tekabül eden faiz yükü o kadar...Futbolda küçülmedik hala 65 milyon euro yazdım ki sözleşmesi biten oyuncularla da alakalı yazım uzun uzadıya aynı başlıkta duruyor...

Yani bu başlıktaki fenerbahçe-bjk-trabzon girdilerimi okursanız hiçbir şey yapmadan tüm borcumuzu bitirip minimum gelirlerle 200 trilyondan fazla para kasaya koymuş oluyoruz artık bu paranın üstüne bir şampiyonlar ligi geliri daha elde edersen üst üste 2.katılımla şampiyonlar ligi şampiyonu olabilecek bir bütçe ulaşmış oluyorsun zira bugünkü kurdan şampiyonlukla ligde minimum puanla yarım katrilyon ve uefa katılımıyla da 150 trilyon elde ediyorsun...Kasada da 200 trilyon vardı; 850 trilyon bugünkü kurdan 180 milyon euro yapar eee bir zahmet düzgün kadro kur, borcun yok, faiz ödemen yok, çalışan sayın düşmüş, fatih hoca başında, vasat üstü bir futbolcu kadron var...

İlla daha da para lazımsa sportif aş'deki hisse oranımız son sermaye artışıyla 2 küsür puan artarak %68'e çıktı yani %8 hisse satılabilir ki bu da 80 trilyona yakın ek bir akar olur...Ne oldu 930 trilyon kasada paran oldu...

Daha da mı gerekiyor 1 sene daha beklemeden mağazacılık aş'yi derneğe devret minimum 40 milyon euro daha gelir ama hisse satışından sonra yapılmalı; 200 trilyon daha ne oldu? 1 katrilyon 130 trilyon :) Yani şimdiki borcumuzdan 100 trilyona yakın daha fazla nakit paramız oluyor elimizin altında 2 sene bitmeden...Bu bütçe ile şampiyonlar ligi şampiyonu olmak son derece feasible... Analizlerime devam etmek niyetindeyim fırsat buldukça beklemede kal kindar renktaşlarım :) hürmetler...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Az buçuk düzeltme trabzon may tesislerinden minimum 100 milyon dolar kazanacaktır nedeni başkanlarının siyasi kimliği ve devlet kurumlarına satılacak araziden kaynaklanıyor. Fiko veya ts başkanı bizim başkan olsaydı sırf riva ile tüm borçları sıfırlayacagimiza emin olabiliriz.
Ayrıca fenerin borçları hesaplarken aziz8n illegal sponsorluklariyla içeriye sokacağı paraları da hesaplamak lazim. Düşman olduğu maa ile yaptığı sponsorluğu bakmak yeterli, bunun sonraki adımları şahenk vs gider. Adamlarda degisik bir tarikat var. Aziz hariç herhangi bir başkan ile yukarıdanız iflas durumu gerçekleşir ama aziz ile şu anki mevcut durum 10 sene daha gider. Borçları 10 kat artsa da yine onlara dokunmazlar emin ol.

Bizim hesaplamamizdaki 1 katrilyondan 10 katrilyon çıkartma durumunu da düzenlersen iyi olur facia bir klavye yanlışı olmuş.
Şu borç alacak farkı benim biraz garibime gidiyor, dursun ozbekin futbolcuları borçlandırip borç alacak farkını düşürdüğü bir ortam var hani. En sağlıklısı güncel borç, güncel alacaklar ile doğru farkı hesaplamak olur gözümde.

Emeğin için ayrıca teşekkürler.

Trabzon dahil diğer üçüne birşey olmaz yine bizim pesimize düşerler.
Çünkü futbol Galatasaraya karşı oynanan bir oyundur
 
Emegine saglik renktas.

Bizle ilgili bilinmeyen konu riva ve floryanin satisinin icerigi. Dursun kulubu bitirdi resmen.

Kokusu yakinda cikacak.

Umarim haziranda o capsizi baskan yapmaya kalkmazlar tekrar. Ibra da edilmez umarim. GS kulubunden de atilan ilk ve tek baskan olur.

Benim gozumde dursun adnan polattan bile beterdir.
 
Az buçuk düzeltme trabzon may tesislerinden minimum 100 milyon dolar kazanacaktır nedeni başkanlarının siyasi kimliği ve devlet kurumlarına satılacak araziden kaynaklanıyor. Fiko veya ts başkanı bizim başkan olsaydı sırf riva ile tüm borçları sıfırlayacagimiza emin olabiliriz.
Ayrıca fenerin borçları hesaplarken aziz8n illegal sponsorluklariyla içeriye sokacağı paraları da hesaplamak lazim. Düşman olduğu maa ile yaptığı sponsorluğu bakmak yeterli, bunun sonraki adımları şahenk vs gider. Adamlarda degisik bir tarikat var. Aziz hariç herhangi bir başkan ile yukarıdanız iflas durumu gerçekleşir ama aziz ile şu anki mevcut durum 10 sene daha gider. Borçları 10 kat artsa da yine onlara dokunmazlar emin ol.

Bizim hesaplamamizdaki 1 katrilyondan 10 katrilyon çıkartma durumunu da düzenlersen iyi olur facia bir klavye yanlışı olmuş.
Şu borç alacak farkı benim biraz garibime gidiyor, dursun ozbekin futbolcuları borçlandırip borç alacak farkını düşürdüğü bir ortam var hani. En sağlıklısı güncel borç, güncel alacaklar ile doğru farkı hesaplamak olur gözümde.

Emeğin için ayrıca teşekkürler.

Trabzon dahil diğer üçüne birşey olmaz yine bizim pesimize düşerler.
Çünkü futbol Galatasaraya karşı oynanan bir oyundur

Moderasyon düzeltti sağolsunlar fark etmemişim sehven olmuş bir 0 fazla sana da uyarın için teşekkürler renktaş selametler...
 
Galatasaray hakkinda mali durum hakkinda detayli bilgilendirme yapariz yonetime gelen arkadastan aldigim bilgi amator subelerin zarari borclarimizin nedeni 51 milyon eksi veriyorlarmis toplamda.
 
Galatasaray hakkinda mali durum hakkinda detayli bilgilendirme yapariz yonetime gelen arkadastan aldigim bilgi amator subelerin zarari borclarimizin nedeni 51 milyon eksi veriyorlarmis toplamda.

Yok üstat 58 trilyon zarar oldu ilk başta voleybol kadın bütçesine revize yaptık 9.9 trilyondan iki kere 12 trilyona çıktı yani yılı 60 trilyon ekside kapattık. Halbuki ön görülen zararımız 39 trilyondu...Sadece voleybolda giderimiz fazla oldu diğer branşlardaki sapmanın sebebi öngörülen gelirler elde edilemedi. Bunların hepsi açıklanan dernek borçlarında ve geçen sene martta yapılan dernek bütçesinde kalem kalem açıklandı zaten şimdi 31 martta yeni 2018 bütçesi bekleniyor daha önce de madde madde yazmıştım ve bunlar resmidir. Hatırlarsanız bütçe revizyonu istenmişti bunun önemli bir sebebi de zaten amatör şubeler...hürmetler...
 
Yahu 1100000 metrekarelik arsadan 250 milyon dolar kazanacağız ama 200 metrekarelik daireler 2.5 milyon dolar.Böyle adaletin....
Bir de Uğur, yaşın gerçekten 33 mü?Neden hala trilyonları kullanıyorsun?
 
Yahu 1100000 metrekarelik arsadan 250 milyon dolar kazanacağız ama 200 metrekarelik daireler 2.5 milyon dolar.Böyle adaletin....
Bir de Uğur, yaşın gerçekten 33 mü?Neden hala trilyonları kullanıyorsun?
Yeni gördüm mesajı evet 33üm trilyon demekle ne alakası var? Paradan 6 sıfır atınca ekonomik olarak güçlenmiyorsun reisin dediği gibi helaya 1 milyon lira vermektense 1 lira veriyorsun hepsi o :) Trilyonlar gerçektir milyonlar hayal trilyon diyeceğiz ki hepi topu beden terbiyesi yapmak için kurulan kulüplerin katrilyon borç yaptıkları ortaya çıksın!!! Sanki bana atomu parçalıyorlar...
 
2018 İlk Çeyreğinde Trabzonspor'un İktisadi Durumunu olağanüstü kongre öncesi Trabzonspor Kulübü Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören açıklamıştı;

"Trabzonspor Kulübünün net borcunun 841 milyon 59 bin 617 liradır 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle. Trabzonspor Kulübüne 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle üye sayısının 26 bin 511 olup, 1 Ocak-28 Şubat 2018 tarihlerinde de 65 yeni üye kaydı yapıldı. Aynı dönem içerisinde üyelikten istifa edenin olmamış ve üyelikten çıkarma işlemi de yapılmamıştır.

Trabzonspor Kulübü ve bağlı şirketlerinde 28 Şubat tarihi itibariyle idari personel sayısının 227, A takım teknik kadro 13, 1461 takım teknik kadro 5, altyapı teknik kadro 26, amatör branşlar teknik kadro 12 olmak üzere toplam 283 personelin çalıştığını belirterek, bir önceki döneme göre personel sayısının 12 kişi artmıştır.

Trabzonspor Kulübü ve bağlı şirketlerin devam eden hukuk dava dosyaları 42, FIFA ve CAS dosyaları 14, TFF UCK dosyaları 12, icra takip dosyaları 82 olmak üzere toplam 150 dosya mevcuttur.

Gelir ve gider belgeleri tek düzen muhasebe sistemine uygun olarak yasal defterlere kayıt edilmiş ve mali tablolar oluşturulmuştur. 1 Kasım 2017 ile 28 Şubat 2018 tarihleri arasında dernek ve bağlı şirketlerin toplam gelirleri 138 milyon 681 bin 585 lira, toplam giderlerinin ise 141 milyon 446 bin 985 lira olduğu yapılan incelemeler sonucu tespit edilmiştir. Gerçekleşen gelir kalemleri içerisinde reklam ve sponsorluk gelirlerinin 15 milyon 810 bin 794 liradır.

TV ve radyo yayın gelirleri 39 milyon 53 bin 967 lira, futbolcu transfer gelirleri 13 milyon 879 bin 70 lira, loca kombine ve müsabaka gelirleri 6 milyon 363 bin 997 lira, yönetici katkıları 21 milyon 101 bin 652 lira, Opet kiralama geliri 34 milyon 680 milyon 702 lira, isim hakkı gelirleri 3 milyon 90 bin 617 liradır. Gerçekleşen gider kalemleri içerisinde profesyonel faaliyet giderlerimiz 71 milyon 69 bin 19 liradır. Sosyal güvenlik vergi, fon giderlerimiz 4 milyon 21 bin 22 liradır. Genel giderler ise 4 milyon 10 bin 179 lira, finansman giderleri 22 milyon 136 bin 245 lira, kira geri ödemesi 35 milyon 855 bin 565 liradır. Ağırlıklı olarak bunlar bilançolarda görülmektedir.

28 Şubat 2018 tarihi itibariyle kısa vadeli banka kredi borçlarının 119 milyon 489 bin 621 lira olduğunu aktararak, uzun vadeli banka kredi borçlarının da 395 milyon 141 bin 470 liradır. Gerçekleşen gelirler ve giderler sonucunda oluşan mali tablolara göre dernek ve bağlı şirketlerin 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle Kısa vadeli borçlar toplamı 551 milyon 95 bin 909 liradır. Uzun vadeli borçlar toplamı 487 milyon 423 bin 247 liradır. Borçlar toplamı 1 milyar 38 milyon 519 bin 156 liradır. Kısa vadeli mevcutlar 197 milyon 459 bin 617 liradır. Net borcumuz 841 milyon 59 bin 617 liradır.

Başkan Muharrem Usta'nın 61,5 milyon lira katkısı var. Bu para içeride duran yani emanet para. Gençağa Meriç'in 1,3 milyon lira, Coşkun Bülbül'ün 2,7 milyon lira, diğerleri de çeşitli miktarlardaki katkılar. Bunun da toplamı yaklaşık olarak 71 milyon lira. Kim gelirse gelsin rutin ödemesi gereken 3 aylık periyot içerisindeki rakam 70 milyon lira. Yani mart, nisan, mayıs aylarında 70 milyon lirayı sağlamak zorunda.

Futbolculara borçlar 50 milyon lira, Rıza hoca dahil. Personel ve A takım yardımcı hocaların maaşları dahil 3,4 milyon lira. Bunlar 3 aylık periyot içerisinde doğacak olan öngörülmüş rakamlar. Bankalara dönem faizleriyle ödenecek kredi rakamları 3 ay içerisinde 6 milyon lira. İcra dosya masraflarından kulübü intikal etmiş ödememiz gereken fark, vekalet ücreti, faiz giderleri 1 milyon lira. Cari borçları 3 milyon lira, kira borçları 2,5 milyon lira, vergi ve SGK borçları 4,5 milyon lira."

Ören, önemli borçlara da dikkati çekerek, "Mart sonu itibariyle futbolcu borçları 66 milyon lira. Mart sonu itibariyle gecikmiş borçlar. Kulüplere borçlar, diğer transfer yaptığımız kulüplere borçlar tamamı dahil 93 milyon lira, yapılandırmada giden oyuncuların borçları, gönderdiğimiz oyuncuların ve yapılandırma yaptığımız oyuncuların borçları 48 milyon lira, menajer borçları 56 milyon lira, krediler ve dönem faizleri 390 milyon lira. Personel ve yardımcı hocaların maaşları 1 milyon lira, davalık borçlarda bekleyen ödemeler 16 milyon lira, yönetici borçları 71 milyon lira, piyasa borçları 11 milyon lira, kira borçları 17 milyon lira, vadesi geçmiş SSK, vergi borçları da 33 milyon lira." dedi.

Vadesi geçmiş net borçları da hatırlatan Ören, "Mart sonu itibariyle vadesi geçmiş borçlar ve diğer borçlar dahil 285 milyon lira, yeni gelecek yönetimin nisan, mayıs ayında ödeyeceği 70 milyon liranın dışında bütün borçları temizleme gayesiyle gelirse 285 milyon lira ödeme sorumluluğuna ulaşmış olacak.

51 yıllık Trabzonspor tarihi içinde, ilk 10 senede 6 şampiyonluk kazanan yöneticilerle 40 yıldır başarısızlık yaşayan yöneticiler arasında en belirgin fark, 'akılcı bir öz güven' ile 'içgüdüsel arayışlara dayalı panikçi bir duygu' olduğu açık seçik ortadadır. Başarısızlıktaki en büyük neden bir şehrin üreterek ortaya çıkardığı Trabzonspor'un varoluş değerlerine yabancılaşmış, bencil ve popülist bu yönetici profilidir. Şu andan itibaren Trabzonspor küllerinden ya yeniden doğacak, ya da diğer kulüplerin başına geldiği gibi tarihin tozlu sayfalarında yerini alacaktır. Özgür iradesini ve bilincini 'ortak akla' dönüştüremeyen, kibirden kurtulamayıp Trabzonspor üst aklına geçemeyenlerin Trabzonspor'a yaşatabileceği tek şey, tarih sahnesinden silinmektir. Trabzonspor'un kurtuluşu niteliğindeki olağanüstü kongrede yapılacak liste, zamanını kulüp için harcayacak, Trabzonspor için koşturacak ve çözüm üretecek, bilgili, nitelikli ve liyakat sahiplerinden oluşturulmalıdır."
 
Ali Koç'un 24 Temmuz 2018 konuşmasını izlemeye başladım enteresan bilgiler var...Dün sadece internet sitesi haberlerine bakmıştım...Şimdilik ilk dikkatimi çeken grup içi faktoring işlemleri...

Aş'den derneğe yahut dernekten aş'ye kesilen faturaların tahsilatını bu salaklar faktoring firmalarıyla yapmışlar halbuki biz galatasaray olarak diğer tüm aklı başında olan herkes gibi faturalarımızı gelir ve gider sahibi aslında aynı tüzel kişilik olduğundan yat çek şeklinde yaparız...Misal iki tane firmanız var...Biri hizmet alıyor diğer veriyor...Örneğin fabrikanızın personellerini ulaşım firmanızın servisleriyle yapıyorsunuz dolayısıyla birbirinize mali olarak tek düzen hesabı içerisinde fatura kesmeniz lazım ki kayıt altına alınsın...Buradaki amaç kdv-kurumlar gibi vergilerin matrahını bulmak...Hangi mal birbirine kestiği faturanın bedelini tahsil etmek için alacağını faizle kırdırır? Para olunca yat çek yaparsın bankadan kanunen geçmesi gerektiği için yoksa gerçekten kırdırmazsın zira sahibi aynı...Bir de fener bunu piyasa referans faizleri 22-26 arasındayken %48-49 faiz oranlarından yapmış...

İlerledikçe yazacağım...
 
:) Fener daha 7143 sayılı yasadan faydalanmamış abovvv son 1 hafta kalmış ben bile faydalandım :) Ali Koç demiş ki araştırıyoruz diye :) Neyini araştırıyorsun ya matrah arttıracaksın ya da borç yapılandıracaksın :)
 
Üst Alt