UEFA Uluslar Ligi'nde Diğer Maçlar | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

UEFA Uluslar Ligi'nde Diğer Maçlar


2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nden önce hazırlık maçlarının yerine göre uydurulmuş bir organizasyon. Ülkelerin kendi sikletlerindeki takımlarla maç yapması gibi görülebilir kısaca. Avrupa Şampiyonası'na da katılım elde edecek 4 takım buradan çıkacak.



UEFA Milletler Ligi kararının arkasında yatan düşünce;
UEFA dernekleri kendi altında birçok dairesiyle bir bütün olarak sürekli kendine bağlı üye ülkelerin futbol kalitesini ve kulüp çapında futbol kalitesini tartışmaktaydı. Hem bu kaliteyi artırmak hem de futbolun gençleşmesini sağlamak amacıyla bu kararı aldı. Bu kararın çıkmasında UEFA başkanının arzusunun olması önemli yer teşkil etmekle birlikte milli takımların sadece hazırlık maçlarıyla yeterli rekabeti sağlayamaması da etkili oldu. Ayrıca bu kararın çıkmasını arzu edenler arasında antrenörler, teknik direktörler ve birçok dernek de vardı.
Kapsamlı danışma ve tartışmalar kapsamında konu öncelikle Kıbrıs’ta 2011 yılında strateji toplantısı olarak başladı. Son 3 yılda Üst Düzey Yönetici Toplantıları’nda (TEP) bu konu tartışıldı. 2013 yılında UEFA Genel Sekreterleri toplantısı, 2014 yılında UEFA Stratejik Toplantısı Dubrovnik toplantıları ile konu pekiştirildi.
Nihayetinde 4 Aralık 2014 tarihinde Milletler Ligi biçimi ve formasyonu UEFA İcra Komitesi tarafından onaylandı.
TEMEL KAVRAMLARI VE GRUP BİÇİMİ
v UEFA Milletler Ligi içerisinde 3 veya 4 takım olacak şekilde gruplar arasında ve grupların bağlı olduğu ligler kapsamında oynanacak.
v Toplamda 4 lig ve her ligde 4 grup olacak
v 54 ülke milli takımı katılacak ve takımlar güçlerine göre liglerde mücadele edecek.
v Üst düzey milli takımlar A Liginde yer alırken, nispeten daha kötü düzeydeki takımlar D liginde yer alacak.
v Sadece A ve B liglerinde ki gruplar 3 er takımdan oluşurken, C liginde ilk iki grup 3 takımdan ve D ligindeki gruplar da 4’er takımdan oluşacak.
v Söz konusu sıralama da 15 Kasım 2017 tarihindeki FIFA sıralaması dikkate alınacak.(2018 Dünya Kupası Elemeleri Çok Önemli)

UEFA Milletler Ligi Nasıl Gerçekleşecek?
Ø UML grup maçları Eylül, Ekim ve Kasım 2018 aylarında çift maç üzerinden gerçekleşecek.
Ø Her ligin gruplarından çıkan 1 takım, ait oldukları ligdeki diğer grup birincileri ile oynayacak 2019 yılında.
Ø Her ligden 4 takım çıkacak ve çıkan 4 takım kendi arasında 2020 yılında play-off oynayacak. Yani toplamda 16 takımlı 4 grup play-off oynamış olacak.(Tablo2)
Ø Play-off sonunda her ligden 1 takım 2020 Avrupa Şampiyonasına direk katılacak.
Ø Sadece Lig A ‘nın grup birincileri kendi arasında FINAL FOUR oynayacak ve UEFA Milletler Ligi Şampiyonu yarı final ve final maçlarından sonra belirlenmiş olacak.
Ø Diğer liglerdeki takımlar hem üst lige geçmek hem de alt lige düşmemek için mücadele edeceği gibi, play-off oynayıp Avrupa Şampiyonasına gitmeye hak kazanmak için de mücadele etmiş olacaklar. Böylelikle sürekli rekabet sağlanmış olacak.

Sistem çok karışık duruyor olmasına rağmen aslında basit bir mekanizma üzerine kurulmuş. Özet olarak baktığımızda UML’ inde 4 ana lig var. Tıpkı normal lig mantığı gibi bir üst lige çıkma ve küme düşme mevcut. UML’ de şampiyon olmak için LİG A da yer almak zorundasınız. Çünkü en üst lig orası ve şampiyon sadece o ligden çıkabiliyor. Lig A da 3’er takımlı 4 gruptan toplam 12 milli takım var. Bu 12 takımsa ilk etapta FIFA sıralamasındaki 12 takım olacak. Lig A daki 4 grubun lideri FINAL FOUR oynayacak ve yarı final, final serisiyle UML şampiyonu ortaya çıkacak.
B,C,D ligleri ise yine gruplardan oluşacak ve amaçları öncelikle üst lige çıkmak olacak. Her ligdeki son sırada yer alan takımlar ise küme düşerek bir alt ligde devam edecek.
Asıl kafa karıştıran nokta UML’nin UEFA Avrupa Şampiyonası ile ilişkisi. UEFA Avrupa Şampiyonasına gidecek 20 takım başka bir organizasyonda toplam 10 grupta mücadele ederek yer almaya hak kazanacak zaten.24 takımlı 2020 Avrupa Şampiyonası için son 4 takımsa UML Play-Off ları sonunda belli olacak. Her ligin 4 grup birincisi kendi arasında oynayarak lig birincisini belirlemiş olacak. Bu 4 ligin 4 birincisi 2020 Avrupa Şampiyonasına direkt katılmış olacak ve 24 takımlı Avrupa Şampiyonası ekibi tamamlanmış olacak.

UML Bugün Başlayacak Olsa Ligler Nasıl Olurdu?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi UML ligleri Kasım 2017 yılındaki FIFA sıralamasına göre belirlenecek. Ama biz ülkelerin şuanki sıralamasına göre UML ye ve Türkiye’nin hangi ligde yer alacağına bakacak olursak durum şöyle olacaktı;

Sonuç olarak;
Milli takımlar yılda sadece birkaç maç yaparak veya birkaç hazırlık maçı oynayarak hazır hale gelmeye çalışıyor. Hem rekabet düzeyi olmayan bu hazırlık maçları takıma katkı sağlamadığı gibi organizasyonlara katılamayan takımların genç oyuncuları ve futbolu düşüşe geçiyor. İşte UEFA bu noktada devreye girerek oluşturduğu bu organizasyonla hem rekabetçi olmayan hazırlık maçlarına bir son vermeyi hem ülkelerin futbol marka değerini yükselterek rekabetçi ortamı kurmayı hem de futbola yeni bir heyecan katmayı hedefliyor.

 
Turnuva tarihi bugün itibariyle başladı. Tarihin ilk maçında Gürcistan, Kazakistan'ı deplasmanda 2-0 mağlup etti..
 
Tam ben açacaktım.İyi olmuş açman.bugün Almanya-Fransa maçı varmış

b0T480.png
 
Bu arada bu sistemi ben -en azından şimdilik- çok beğendim. Her takım kendi denk gücündeki takımla oynuyor, hiç bir ölçüsü olmayan hazırlık maçları yerine geçecek. Lig çıkma,lig düşme işin rekabetini arttırıyor. Ayrıca bu ligden 4 takımın Avrupa Şampiyonası'na gidecek olması da önemli.

Örneğin D ligindeki 1 takım EURO 2020'de olacak. Normalde hiç bir şekilde turnuvaya katılamayacak bir ülke bu sayede katılacak. O ülkelere de bir umut olmak önemli.
 
Gareth Bale öyle böyle gol atmadı.. İnanılmaz. Eski Gareth Bale'yi hatırlattı. Adama bu sene büyük özgüven gelmiş Ronaldo gidince.
 
D grubu sonunculari UEFA'dan kovulmali: bunlarin yerine bir CONCACAF, bir CAF, bir CONMEBOL, bir de AFC takimi basvuruyla alinmali.
 
Üst Alt