Uzay Haberleri ve Tartışma Konusu | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Uzay Haberleri ve Tartışma Konusu


Uzay haberleri ve uzay hakkında her şeyi bu konuda paylaşalım. Sizlerin de paylaşımlarınızı bekliyoruz...





NASA’nın başkanına göre Mars'taki ilk insan bir kadın olabilir :unsure:

18 Ekim tarihinde bir ilkin yaşanmasını ve sadece kadınlardan oluşan bir ekibin uzay yürüyüşüne çıkmasını müteakip konuşan NASA başkanı, Mars'taki ilk insanın bir kadın olabileceğini söyledi.

NASA’nın öncelikli olarak uydumuz Ay’a ve akabinde Mars’a insanlı görevler düzenleme gayretinde olduğu bilinen bir gerçek. Uzay kurumunun Artemis görevi kapsamında 2024 yılında Ay’a düzenleyeceği görev ve devamındaki faaliyetler için kadın astronotların da uzaya gönderileceği biliniyor.


Uzay tarihinde bir ilk olan ve 18 Ekim tarihinde sadece kadın astronotlardan oluşan ekibin gerçekleştirdiği uzay yürüyüşü kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan NASA’nın başkanı Jim Bridenstine, “Mars’a gidecek ilk insanın bir kadın olma ihtimali bir hayli yüksek.” demiş.


Artemis göreviyle Ay’a tekrar inecek insanlar arasında da bir kadın astronotun bulunacağı bilgisinin üzerine yapılan bu açıklama, genellikle erkeklerin hakimiyet kurduğu uzay görevlerinde artık kadınların da söz sahibi olduğunu görmek açısından önemli.

Henüz bir aday yok!

Yönetici yapmış olduğu açıklamanın devamında, “Eğer 11 yaşındaki kızım istediklerini elde edebilirse, uzak olmayan bir gelecekte Mars’ta bir kadın görebiliriz.” ifadelerini kullanmış. Bridenstine, verdiği örnek kapsamında yaptığı açıklamada ise bahsi geçen yaş grubunun Mars adayı olabilmesi için eğitim alabilecek yaşta maalesef olmadığını da belirtmeyi unutmamış.

2024 yılında Ay’a inmesi beklenen kadın astronotun da bu kapsamda, tecrübe sahibi astronotların bulunduğu havuzdan seçileceği tahmin ediliyor. NASA ise kadın astronot adayı ile ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.
 
umarım gsc locası kadar keyifli bi mekan olur burasıda siftah msjı benden olsun renktaş

uzaylı dance gif ile ilgili görsel sonucu
 
NASA, 1700 tonluk su kütlesini uzay üssünde 'havaya uçurdu' (VİDEO)

Tarihin en güçlü roketini geliştiren NASA, 2020'deki ilk test uçuşu için hazırlıklarına devam ediyor. Tam 1700 tonluk dev bir su kütlesi uzay üssünde havaya uçuruldu.

Amerikan uzay ajansı NASA, Ay ve Mars'a insan göndermek için çalışmalarına hızla devam ediyor. Tarihin en güçlü roketi SLS'yi (Space Launch System) hazırlayan uzay ajansı, 2020'deki ilk deneme uçuşu yolunda çok önemli bir testi daha geride bıraktı. Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde tam 1700 tonluk dev bir su kütlesi havaya uçuruldu




SLS, Falcon 9 veya Atlas V gibi roketler devasa itki güçlerine sahip olmaları nedeniylekalkış sırasında hem inanılmaz bir ısı yayıyor hem de etkisi kilometrelerce uzaklıkta bile hissedilebilecek gürültü problemleri ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla kalkış bölgesinde roket, uzay aracı, kalkış kompleksi ve genel anlamda tüm görev için çok büyük tehlike oluşturanekstrem koşullar ortaya çıkıyor.

NASA ise, bu ekstrem koşulların herhangi bir probleme yol açmaması için temel anlamda ortama büyük su kütleleri püskürtmekten oluşan bir sistemden yararlanıyor. Tabi SLS tarihin en güçlü roketi olacağı için kullanılacak sistemin diğer roketlerde kullanılanlara göre çok daha güçlü olması gerekiyor.

NASA'nın 15 Ekim'de yaptığı testte dev su kütlesi yaklaşık 30 metrelik bir yüksekliğe kadar ulaşmış. Sistemin gücünü görmek isteyen uzay ajansı, testin başarıyla sonuçlandığını söylüyor. Benzer bir test daha önce Aralık 2017'de de yapılmıştı.
 
Çinli uzay şirketi iSpace, tekrar kullanılabilir roketiyle SpaceX'e rakip olacak

Çinli uzay şirketleri şimdi de tekrar kullanılabilir roket teknolojisi üzerinde çalışmaya başladı. iSpace, Hyperbola 2 isimli roketini 2021'de test etmek istiyor.

cinli-uzay-sirketi-ispace-tekrar-kullanilabilir-roketiyle-spacex-e-rakip-olacak115224_0.jpg


Uzay araştırmalarına yapılan yatırımların sürekli arttığı bir ülke olan Çin, artık yalnızca devlet boyutunda değil aynı zamanda özel sektörde de yavaş yavaş ABD'yi yakalamaya çalışıyor. Bu alanda önemli çalışmalar yapan Çinli şirket iSpace, çok yakında tekrar kullanılabilir roket testlerine başlayacaklarını duyurdu. Şirketin Hyperbola-2 ismini verdiği yeni roketi, 2021'de ilk kez havalanacak.

Yerel haber ajansı Xinhua tarafından verilen bilgilere göre Hyperbola-2, yakıt olarak sıvı oksijen ve sıvı metan kullanıyor. SpaceX'in Starship uzay gemisine güç veren Raptor motorları da aynı şekilde sıvı oksijen/metandan yararlanıyordu. iSpace yetkilileri ayrıca Hyperbola-2'nin yalnızca ilk aşamasının tekrar kullanılabilir olarak tasarlandığını belirtiyor. Roketin ilk aşamasının toplam maliyetin %70'inden fazlasını oluşturduğu söylenmiş. Yani tekrar kullanılabilirlikte istenilen seviyeye ulaşılması halinde kalkış maliyetleri anlamında önemli ölçüde tasarruf sağlanmış olacak.

iSpace, Hyperbola 2 roketini görece hafif yüklerin düşük maliyetlerle uzaya taşınması amacıyla kullanmak istiyor. Roketin yüksekliği 28 metre seviyesinde. Yani 70 metre uzunluğundaki Falcon 9'a göre çok daha küçük bir roketten bahsediyoruz. Hyperbola 2 yaklaşık iki tonluk yükleri alçak-Dünya yörüngesine taşıyabilecek.

iSpace şirketinin başkan yardımcısı Dong Yanmin, Hyperbola 2 roketinin geliştirme sürecinde önemli bir aşama kat ettiklerini ve 2021 yılında ilk uçuşlara başlamayı planladıklarını söyledi. Dong, düşük maliyetlerle hazırlanan roketin özellikle de tekrar kullanılabilir özellikleriyle birlikte uzay taşımacılığında çok önemli bir yere sahip olacağını düşünüyor.
 
Hubble Teleskobu ilk yıldızlararası kuyruklu yıldızı görüntüledi

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi'mize dışarıdan geldiği tespit edilen yıldızlararası 2I/Borisov kuyruklu yıldızını görüntüledi. Bu bir yıldızlararası kuyruklu yıldızın en net görüntüsü.

hubble-teleskobu-ilk-yildizlararasi-kuyruklu-yildizi-goruntuledi115131_0.jpg


Hubble, uzaya yerleştirilen ilk büyük optik teleskop özelliğini taşımaktadır. Yaklaşık 13 metre uzunluğunda olan Hubble, atmosferden dolayı olan görüntü kaybı ve ışık kirliliği olmaksızın evrenin sorunsuz görüntülerini bizlere aktarıyor. Bu sayede bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobu'nu güneş sistemimizde bulunan en uzak yıldızları, galaksileri ve sistemimizdeki gezegenleri gözlemlemek için kullanıyorlar.

Hubble, 1990 yılında görevinin başlamasından bu yana 1,5 milyondan fazla gözlem gerçekleştirdi. Büyük patlama teorisinin temelini sağlayan “genişleyen evren teorisi”ni de doğrulayan Hubble şimdi de 2I/Borisov kuyruklu yıldızının görüntülerini kayda geçirdi ve bu Hubble'ın onaylanan ilk yıldızlararası kuyruklu yıldız görüntüsü.

hubble-teleskobu-ilk-yildizlararasi-kuyruklu-yildizi-goruntuledi115131_1.jpg


2I/Borisov kuyruklu yıldızı adını, kendi yaptığı teleskopla onu ilk kez gözlemleyen Kırımlı amatör astronom Gennady Borisov'dan almıştır. Uzmanlar, 2I/Borisov'un Güneş sistemimizdeki kuyruklu yıldızlarla çok benzer özellikler taşıdığını söylediler. Kuyruklu yıldızın 2020'nin ortalarına kadar Güneş sistemimizde kalacak olması sayesinde araştırmacılar daha detaylı araştırmalar yaabilecekler. 2I/Borisov, farklı bir yıldız sisteminde olan gezegensel yapı bloğunun kimyasal bileşimi, yapısı vetoz özellikleri konusunda




Hubble, 2I/Borisov kuyruklu yıldızını Dünya'dan 420 milyon kilometre mesafede görüntülendi. Kuyrukluyıldız Güneş'in etrafındaki hiperbolik bir yolu takip ediyor ve şu anda saatte 175.000 kilometre gibi olağanüstü bir hızla ilerliyor.
 
Üst Alt