Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı? - Sayfa 6 | GSCimbom - En İyi Galatasaray Taraftar Portalı ve Forumu

Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?


Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



En sonda soyleyecegimi en basta soyleyecegim: Sinir kaldirilmalidir.



Neden?



Turk futbolunun bu yabanci sinirina sahip olmasinin ana nedeni Turk Milli takiminin zamanla kaliteli yerli oyuncudan yoksun kalacagi yonunde. Bu sebebtendir ki sinir kalkar ise bu oyuncularin sans bulamayacagi ve kendilerini gosteremeyecekleri iddaa ediliyor. Bana gore bu dusunce tamamen yanlis bir bakis acisina sahip ve artik bu sinirin mantik sinirlari icerisinde bir aciklamasi yoktur.



Nasil Yok?



Su anda herhangi bir anadolu klubu veya ust seviye ekonomik gelirlere sahip takimlarin kadrolarina bir goz atmak lazim. Takimlarimizin hemen hemen hepsi alti tane yabanci oyuncu haklarini kullanarak sahaya suruyorlar. Bu oyuncularin yanina da Turk oyunculari yerlestiriyorlar. Bugun Milli takim'in ilk 11 oyuncularina bakalim. Volkan D., Gokhan G., Serdar K., Servet C., Hakan Balta, Selcuk, Hamit, Emre, Arda, Tuncay, Semih. Bu takimda Hamit'in yeri cok onemli, ayni zamanda Nuri'de kendisini yavastan ilk 11'e monte ediyor ki hakkidir bu sonuna kadar.



Kadro uzerinden gidelim, bana kimse Arda'nin, Gokhan Gonul'un, Volkan'in, Selcuk'un, Emre'nin veya Servet Cetin'in yabanci siniri oldugu icin takimlarinda banko oynadigini iddaa edemez. Bu oyuncular bileklerinin haklariyla takimlarinda yukseldiler, yeri geldiginde kendi mevkiilerindeki yabanci oyunculari da akarte ederek geldiler ve takir takir Milli takima da hizmet veriyorlar. Diger tarafta Hamit ve Nuri, tamamen boyle bir sinirin soz konusu olmadigi bir ligde kendilerini ispatladilar ve onlarda Milli takima hizmet ediyorlar. Ayrica, son birkac yilda da herkezin fark ettigi gibi yurt disinda alt yapilarda yetisen Turk asilli futbolcular'da yavas yavas Milli takimimizin geleceginde onemli yer tutacaklar, globallesen bir takim yapisina geciyoruz. Boyle bir ortamda bu kadar degerli futbolcunun takima kazandirilmasinin sebebinin -Super Lig ozelinde- bu sacma sapan "yabanci futbolcu oynatma siniri" olduguna inanmiyorum.



Tabiki bu sinirin etkileri bizleri bu konuyu tartismaya iten. Bu sinirdan dolayi, bazi takimlar yabanci oyuncularini baska takimlara zararina kiraliyor, kadroda degerlendiremiyor -ornegin Besiktas bunun en yara cekeni-. Eger bir futbol takimi butun oyuncularini yabanci uyruklu isimlerden secmek istiyor ise en dogal hakkidir, kendi tasarrufudur. Zaten boyle bir takimin Super Lig'de basariya ulasma sansi da cok dusuk olacaktir ancak bu tamamen ayri bir konu basligi.



Diger yanda da abartili bonservis bedelleri. Su anda Super Lig'in kaliteli Turk oyuncularinin alinip-satilma piyasasinda donem rakamlar bana cok absurd ve komik geliyor. Bahsi gecen miktarlar ile uluslarasi platformdan takima daha ust duzey oyuncular katilabilir, bunun onunu tikamak mantiksizliktir. Ama gel gelelim maalesef klublerimiz de buna inanilmaz goz yummakta. Anadolu ekiplerinin istedikleri fiyatlara rest cekmek bir kenara, bir diger takimin istedigi oyuncunun fiyati daha da yukselsin diye bir teklif de onlar yapiyorlar. Inanilmaz sacma ve kisir bir donguye sokuyor bu Turk futbolunu.



Ozetle hak eden yerli futbolcu kendini yine gosterecek ve Milli takima katkisini verecektir, ister Turkiye'de ister Almanya'da ister Hollanda'da yetissin. Globallesen Dunya'da globallesen bir yapiya burunecektir Milli takim ve sorun olmayacaktir. Benim bu konuya genel bakisim budur.
 
Cevap: Yabanci Sinirini Tartisiyoruz: Sizce Nasil Olmali?



Olmamalı.



Sezon başında nasıl UEFA'ya 25 kişilik liste veriyorsanız bu sistemin çok benzeri Süper Lig'de de kullanılmalı.Sayısı tartışılabilir,bana göre 3'ü senin altyapından yetişmiş olmak üzere en az 5 tane Türk isim bu 25 kişilik kadroda olmalı.21 yaşını doldurmamış oyuncular ise listeden bağlantısız olarak kadroya alınabilmeli.



Bu şekilde altyapıların önemi artar,Türk oyunculara uçuk kaçık bonservis bedelleri ödenmez.Ligin stili ve kalitesi değişir.



Aynen katılıyorum.
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Bir çok başlıkta, Türkiye liglerindeki Yabancı Oyuncu statüsü tartışılırken, devamlı olarak İngiltere ve Premier Lig örnek gösteriliyor,



ANCAK;



kimse detaylarını yazmadan yarım yamalak bilgiler ve uydurma "İngiltere de yabancı oyuncu hüsranı" şeklinde yazılar yazıyor.



Şimdi öncelikle Avrupa bazlı Yabancı Oyuncu Statüsüne bir bakalım.





Avrupa’da 1995 yılında alınan “Bosman Kuralları”ndan bu yana Avrupa Birliği (AB)’ye üye ülke vatandaşı futbolcuların AB içerisinde bulunan diğer ülkelerde yabancı statüde futbol oynamasına engel bulunmuyor.



Bu şu demektir, halen 27 ülke futbolcusu bu 27 ülke içinde serbest olarak futbol oynayabilir. Buna yeni üye olacak 7 ülkeyide katarsak toplam 34 olur.

Üstelik bu ülkelerin Avrupanın Kültürel, Sosyal ve Ekonomik en zengin ülkeleri olduğunu ve dolayısıyla en iyi futbolcularında bu ülkelerden çıkacağını düşünürsek, Türkiye Ligi takımlarının durumunun son derece vahim olduğu anlaşılır.



İngilterenin bir avantajıda AB dışında Commonwealth (Britanya İmparatorluğu) üyesi olması nedeniyle Avustralya, Kanada, Hindistan vs.... ülkelerin futbolcularıda bu serbest oyuncu statüsünde değerlendirilmektedir.



Öyleki;

İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal, 2005 yılında bir Premier Lig maçına içinde tek bir İngiliz oyuncu bile olmayan 16 kişilik kadro ile sahaya çıkarak tarihe geçti.



İngiltere’de halen takımlar sahaya 16 kişilik kadro ile çıkıyor. Bildiğiniz gibi diğer ülkelerde bu rakam 18. Ayrıca İngiltere’ye AB dışından gelen yabancı oyuncuların da transfer için ülke milli takımlarının yaptığı maçların % 40’ında forma giyme kuralı da aranıyor.



bunu hemen şu söyleme getiriyorlar;

AB futbolcuları dışında transfer zordur.



ZATEN AB DIŞI FUTBOLCU ALABİLECEĞİNİZ KAÇ ÜLKE VAR?

Brezilya, Arjantin. Diğer G Amerika ülkelrinden ise zaten 1-2 iyi oyuncu çıkıyor.



Şimdi 2008 den itibaren uygulanması programlanan statü ise;



Nisan 2006’da UEFA’nın İsviçre’nin Nyon kentinde yaptığı toplantıda, yabancı oyuncu statüsü yeniden ele alındı ve yeni bir iyleştirmeye gidilmeye başlandı. UEFA’nın yaptığı ve adına “Tallinn Kongresi” denilen toplantıya katılan 52 üye ülkenin kulüpleri, bundan böyle oynayacakları Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası maçlarında bildirilecek olan 25 kişilik listede ayni ülke vatandaşı ve alt yapıdan olmak üzere toplam 4 futbolcu için kota ayrıldı.



Bu kural daha da genişletilerek önümüzdeki 2008-09 sezonunda 25 kişilik listenin 8 tanesi ayni ülke ve alt yapıdan gelen oyunculara ayrılacak. Ayrıca 8 kontenjanın 4’ü mutlaka alt yapıdan gelmiş oyuncular olması da gerekiyor. Kulüpler, yeterli sayıda altyapıdan gelen oyuncuyu kadrolarında bulunduramaz ise UEFA’ya bildirdikleri 25 kişilik listelerde bu kontenjanları dolduramayacak ve boş bırakmak zorunda kalacak.

Altyapıdan yetişen oyuncunun, söz konusu ülkede doğup büyüdüğü anlamına gelmiyor. Altyapıdan gelen oyuncu olabilmek için 15-21 yaşları arasında en az üç sene o kulüpte forma giymiş olması gerekiyor.



Örnek verecek olursak, Barcelona’da 14 yaşından berli forma giyen Arjantin’li Messi ve 9 yaşından berli bu takımda oynayan Brezilya’lı Motta, altyapıdan yetişen futbolcu olarak kabul ediliyor.



BAŞARIsizLIK MI, BAŞARI MI?



Bir çok futbol yazarı, Yabancı sınırlamasının Ülke Futbolunu çökerteceğini savunuyor. Örnek olarakda İngiltere gösteriliyor.



Bir Bakalım.



1966 yılı haricinde (Almanya ya karşı şaibeli bir golle Dünya Kupasını kaldırdılar) İngilterenin Dünya ve Avrupa kupalarında Milli Takım bazında bir başarısı yoktur.

Demekki 1991 den sonra başlanan Yabancı Oyuncu sınırının kalkmasının hiç bir etkisi olmadığı açıktır.



Buna karşılık;



ŞAMPİYON KULÜPLER KUPASI / ŞAMPİYONLAR LİGİ



1956’dan 1991’e kadar sekiz kez İngiliz takımları kazanmış:



1983 - 1984 Liverpool

1981 - 1982 Villa

1980 - 1981 Liverpool

1979 - 1980 Notts Forest

1978 - 1979 Notts Forest

1977 - 1978 Liverpool

1976 - 1977 Liverpool

1967 - 1968 Man. United



1991’den sonra ise iki kez:



2004 - 2005 Liverpool

1998 - 1999 Man. United



Ancak son dörde kalan takımlara bakıldığında şu tablo ile karşılaşıyoruz:



2006/07 Chelsea, M.United, Liverpool

2005/06 Arsenal

2004/05 Chelsea, Liverpool

2003/04 Chelsea

2001/02 M.United

2000/01 Leeds

1998/99 M.United

1996/97 M.United



UEFA KUPASI



1972’den 1991’e kadar beş kez İngiliz takımları kazanmış:



1983 - 1984 Tottenham

1980 - 1981 Ipswich

1975 - 1976 Liverpool

1972 - 1973 Liverpool

1971 - 1972 Tottenham



1991’den sonra ise bir kez:

2000 - 2001 Liverpool



Son dörde kalanlar:



2005/06 Middlesbrough

2003/04 Newcastle United

2000/01 Liverpool

1999/00 Arsenal, Leeds United



Görüldüğü gibi, özellikle Şampiyonlar Ligi’nde giderek artan bir başarı söz konusu.



Bu başarı sayesinde İngiltere Premier Ligi dünyanın en prestijli liglerinden birisi haline geldi ve inanılmaz boyutlarda bir maddi değer yarattı.



Bugün Premier Lig’in yayın ve reklam vb hakları sayesinde İngiliz kulüplerine sağladığı maddi değeri hiçbir ülke yaratamıyor.



Yabancı kısıtlamasını savunan Türkiye ise dünyanın izlenmeye değmeyen liglerinden birisine “süper” yaftasını yapıştırarak bir şey yaptığını sanıyor.



Sözümona “dünyanın en büyük derbisi”ni bile kimseye pazarlayamayan bir Süper Lig’den bahsediyoruz.



En önemli markasını pazarlayamayan ligimizde, yabancı kısıtlaması sağolsun, 3 milyon, 5 milyon, 8 milyon Euro’luk “yerli” futbolcular yetişiyor çok şükür ki!







YABANCI OYUNCUYA HAYIR DİYEN ARKADAŞLAR;



unutmasınlar ki, eğer 3-5 sene içinde AB ye girersek zaten sınır falan kalmayacak, tel örgüleri sadece tarlalarda göreceğiz.



Üstelik bu TFF ile hazırlıksız yakalanıp, şikayet ettikleri 3. sınıf oyuncuların istilasına uğrayacağız.

 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Türk oyunculardan 5 milyon euroyu milli takıma seçilen futbolcuların 3'ü 4'ü geçmiyorsa normalde, reelde ise 5 milyonun altında oyuncu yoksa, yabancı sınırı kalkmalı. Tedbirli bir şekilde kalkmalı, yoksa BJK gibi 15 yabancıyla da olmaz.
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Almanya Ligi

Yabancı sınırı yoktur



Avusturya Ligi

Kadro AB dışı 7 oyuncu bulunabilir.



Belçika Ligi

Yabancı sınırı yoktur



Bulgaristan Ligi

Maç kadrosunda en fazla 5 AB dışı oyuncu bulundurulabilir



Çek Cumhuriyeti Ligi

Sahada en fazla 3 AB dışı oyuncu bulundurulabilir



Danimarka Ligi

Sahada en fazla 3 AB dışı oyuncu bulundurulabilir



Hollanda Ligi

Maç kadrosunda AB dışı oyuncu bulundurulamaz ( 18 yaş altı hariç )



İngiltere Ligi

Sahada en fazla 3 AB dışı Milli maçların %70 inde oynamamış oyuncu bulundurulabilir



İspanya

Sahada en fazla 3 AB oyuncu bulundurulabilir



İtalya Ligi

Her takım senede 1 kez AB dışı oyuncu transfer edebilir



Fransa Ligi

Kadroda en fazla 4 yabancı oyuncu bulundurulabilir ( Ligue 2 için ; 2 )



Portekiz Ligi

Yabancı sınırı yoktur



Türkiye Ligi

Sahada en fazla 6 kadroda 10 yabancı bulundurulabilir



Ukrayna Ligi

Sahada en fazla 7 yabancı bulundurulabilir



Yunanistan Ligi

Sahada en fazla 5 AB dışı oyuncu bulundurulabilir
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Artısı eksisi olmadan, standart 6 kalmalı. Ayrıca belki de en azından yerli oyuncular için taban-tavan bonservis ücreti olmalı. Tıpkı NBA'de oyuncuların kontratları için uygulanan sistem gibi. O zaman 2-3 milyonluk adamlara 8-10 milyon auro gibi saçma sapan rakamlar verilmez.
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Direk 8 oyuncu oynatılmalı ve kadroda 10 yabancı olması yeterlidir. Sınırsız olursa kalitesiz futbolcuları toplar tüm takımlar zaten para yok kulüplerde birde sınırsız olunca tam batarlar.
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sınırsız sayıda, birlik dışındaki ülkelerden milli takımlarda düzenli oynayan 3 oyuncu alınabilsin. A takımda alt yapıdan yetişmiş en az 5 oyuncu olması zorunluluğu olsun.
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



biz AB de değiliz genede olurmu dediğin?



Birçok AB üyesi ülkede Türk oyuncular Birlik üyesi ülke oyuncusu statüsünde oynuyor yani yabancı sayılmıyor biz de AB üyesi ülke oyuncularına bunu yapabiliriz bence. Bu düzenleme hem entegrasyonu hızlandırır, hem de kulüplerimizdeki tipik antiprofesyonel yapıyı kırar kanaatindeyim.
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



aslında yabancı sınırlaması olayı ingiltere gibi düşünülürse sınırsız olmalı,öyle her elini kolunu sallayan girmemeli ülkemize.futbol ülkemizin vazgeçilmez sporu,her yerde top oynuyoruz ama 75 milyonluk ülkeden her yıl 2-3 yıldız adayı çıkarabiliyoruz,fazlasını ya üretemiyoruz yada hasıraltı ediyorz çıkar çatışmalarından ama 4-5 milyonluk bir uruguay her yıl onlarca oyuncuyu pazarlıyor avrupa futboluna ve milli takımında oynatıyor..



altyapıya önem vermediğimiz sürecede ülke futbolumuz ilerlemeyecek,yabancı kısıtlaması kalkar ise yerli oyuncuların şansı çok azalacak,anadolu kulüpleri bile afrikadan asyadan ne buldularsa getirecekler peki bu iş nereye gidecek?2.lige bile yabancılar sardı bence bu işin tek çözüm yolu ingiltere tarzı bir sistem ile mumkün olmalıdır aksi halde ülke futbolmuz çöker.şayet bu şekilde bir karar alınmaz ise yabancı sayısı en fazla 7 olmalıdır,öyle artısı felanla değil sadece 7 oyuncu,geriye kalan 4 oyuncuda türk olsun ülkemizdende futbolcu çıksın..
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



en cok 4 tane yabanci

ligimiz deki türk futbolcularinada max 3 mio euro bonservis izni olsun
 
Cevap: Yabancı Sınırını Tartışıyoruz: Sizce Nasıl Olmalı?



Bence 23 yas ve alti yabanci oyuncularda sinir olmamali. Hem boylece genc oyunculara odaklanir klubler.
 
Üst Alt